Slik dyrker du kål

De fleste kålsorter bør være forkultivert før du planter dem. Unntaket er kålrot, vanlig nepe og de fleste av de asiatiske kålplantene. Grønnkål kan også sås direkte, men den høstes raskere hvis du dyrker den. Kål har frø som spirer raskt, faktisk på bare noen få dager i 20 graders varme. Hvis det er kjøligere tar det litt lenger tid. Kålplanter bør plantes når de har tre til fem blader. Hvis de blir større vil de være vanskeligere å etablere på plantestedet og derfor bør de ikke sås tidligere enn fire til seks uker før planting.

Slik dyrker du kål

Den enkleste måten er å så i pluggbrett, da påvirkes de følsomme røttene minst under transplantasjon. Legg to frø i hver plugg, klem av den minste planten når du transplanterer. Så snart de første bladene dukker opp, senkes temperaturen til 15 °C. Da trenger plantene så mye lys som mulig. De kan stå i et drivhus eller under ekstra belysning. Gi dem en svak næringsløsning etter et par uker. En uke før planting kan brettene settes ut og dekkes med fiberduk. Se opp for kalde netter. Kål tåler litt frost, men flere dager med temperaturer under 8 grader kan føre til at blomkål og spesielt kål, ikke danner hoder.


Forbered planteområde

Mens plantene vokser, må plantingsområdet forberedes. Kål trives best på godt gjødslet og litt gjørmete jord med høyt jordinnhold. Jorden bør ha en pH-verdi over 6, men enda lettere jord er tilstrekkelig hvis den er godt forberedt. Bruk gjødsel, ku-, hest- eller saugjødsel og kompost hvis tilgjengelig. Hvis jorda har en lav pH-verdi, kan den med fordel kalkes med dolomittkalk, som også inneholder magnesium. Treaske fungerer også bra.

Planterotasjon er veldig viktig når det gjelder kåldyrking fordi det er mange skadedyr som overvintrer i jorda der kål dyrkes. Aldri mindre enn seks år, helst åtte før kål dyrkes på samme sted. Dette gjelder for alle korsblomstplanter, inkludert reddik, åkersennep og pengeurt. Dyrk gjerne erter og bønner der kål skal vokse neste år, de gir jorden veldig nyttige næringsstoffer.


På tide å plante

Sørg for å vanne plantene før du planter, helst på en overskyet dag da de minste plantene er utsatt for dehydrering. Kålplantene trenger god plass for å kunne utvikle seg, ofte opptil 45 cm mellom plantene og 60 cm mellom radene. En pallekarm rommer fire frø av kål eller blomkål. Grønnkål og palmekål kan stå litt tettere, men ikke mindre enn 40 cm mellom plantene.

Plantene skal plasseres litt dypere enn de gjør i pluggen. Dekk til litt jord rundt og sørg for å vanne umiddelbart etter planting. Siden kål er likt av mange, er det best å beskytte dyrkingen med kålnett .


Rengjør, vann og gjødsle

Fordelen med mellomrom rundt plantene er at det er lett å fjerne ugress med en hakke eller spade. Men vær forsiktig når plantene blir større, de har et overfladisk og sensitivt rotsystem. Dekk gjerne kåldyrkingen med organisk materiale som gress eller gammelt høy, det får fuktigheten til å bli igjen i jorda. I tillegg tilfører det næringsstoffer og kveler noe av ugresset.

Kål er en sulten planteart og når plantene har kommet seg og begynner å vokse, bør de gjødsles med hønsegjødsel, brenneslevann eller lignende. Dette kan du også gjøre et par ganger til på sensommeren. Fyll på med gress avhengig av tilgjengelighet. Vann er også avgjørende for vellykket dyrking av kål. Fuktighet i bedene er en forutsetning for en god høst.


Plantevern – det er mange som liker kål

Kålflue

Den store og lille kålflua legger eggene rundt rothalsen, rett i jordoverflaten. Larver klekkes og spiser seg inn i røtter og stilker under jorden og plantene falmer eller dør. De er irriterende for kålrot, reddiker og vanlig neper. I Sør-Sverige kan kålfluen rekke å ha to generasjoner på en sommer, i den nordlige. Et tips for å unngå deres ødeleggelser er å presse jorden rundt plantene når du planter. Dersom du vet at det har vært kålflue tidligere år, det kan være lurt å pudre med aske eller finmalt kalk rundt plantene. Puppene forblir i jorden over vinteren, derfor er det viktig å dekke til med kålnett eller fiberduk.

Kålsommerfulgl

Den vakre kålsommerfuglen har hvite vinger med svarte flekker. Den kan legge opptil 100 egg på en plante. De glupske larvene er svakt hårete, lysegrønne med svarte flekker og kan raskt skade plantene. Gå en runde i kjøkkenhagen og se under bladene om du ser sommerfuglene flagre rundt. Klemming av eggene er et godt forebyggende tiltak, men ellers er fiberduk og kålnett den sikreste beskyttelsen. Det er også mulig å behandle plantene med en bakterie, Bacillus thuringiensis, som dreper larvene.

Kålmøll

Kålmøllen er en liten grå sommerfugl som forårsaker store problemer noen år. Larvene er små, mørk grågrønne og spiser på undersiden av bladene. Først ser det ut som om noen har skutt med et hagle gjennom bladene, men hvis de blir værende, kan de gjøre slik at bare bladnervene er igjen. I Sør-Sverige kan de ha to generasjoner, mens det i nord finnes kun en. Gjør de samme forebyggende og kontrolltiltakene som for kålsommerfuglen.

Klumprot

Dette er en veldig plagsom sykdom forårsaket av en svært levedyktig sopp. Røtter som angripes hovner opp. Det gjør at planten synes det er vanskelig å ta opp vann og næringsstoffer, noe som fører til ugress. Soppsporer kan overleve i jorda i mange år, så vekselbruk er veldig viktig. Kål som vokser på våt kompakt leirjord med lav pH-verdi er mest påvirket. Høyt jordinnhold og kalk eller treaske kan gjøre vanskelige jordarter mer egnet for kåldyrking.

Snegler

De små grå åkersneglene kan bli en svært irriterende del av kåldyrkingen en regnfull sommer. Den spanske sneglen, brunskogsneglen, er også en plagsom kålelsker. Fjern alltid snegler og sett feller med jernfosfat.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-05-04
Rask levering til full tilfredshet
- Annette S
2024-05-04
Rask levering👍
- Barbro R
2024-05-03
Kommer alltid raskt etter bestilling og gode frø og planter
- Susanne B
2024-05-03
Fungerer som den skal
- Björn N
2024-05-02
Kjapp levering
- Ann-katrin S
2024-05-02
Kjapp levering
- Marianne H
2024-05-02
Kjapp levering. Frøene spiret godt.
- Carina P
2024-05-02
Så gode ting og service
- Eva E
2024-05-02
Godt utvalg og rask levering.
- Pontus H
2024-05-02
Frøene kom etter ca. 7 dager til postkassen. Alle frøene har spiret. Bedre pris enn på plantasjen.
- Anette E
2024-05-02
Kjapp levering!
- Ulrika S
2024-05-02
Raskt levert. Produktene virker ok.
- Berndt L
2024-05-02
Rask levering, frø av meget god kvalitet
- Maria W
2024-05-02
Kjapp levering.
- Ann-Katrin S
2024-05-02
alltid rask levering, veldig fornøyd
- Danuta L
2024-05-02
Takk impecta......
- Sidqi A
2024-05-02
God klartekst på frøposene
- Mona J
2024-05-02
Fungerer bra og har alltid fungert bra på alle mulige måter 👍🏼👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-05-02
Kjapp levering.
- Eva-Britt Ö
2024-05-02
Rask levering, god informasjon
- Marianne A
Are you in the right place?
Continue to impecta.no