Generelle råd ved såing av frø

Ved all såing av frø er det viktig å gjøre det riktige for å gi frøene de beste forholdene. På frøposen er det en kort beskrivelse av hvordan hver sort blir sådd på den beste måten. Her er noen flere generelle tips.

Så frøene på rett tid

Sjekk om frøene skal forbehandles på noen måte. Planlegg slik at frøene får tid til å være klare når det er klart for såing. Vurder også om frøene er lys- eller mørkspirende, hvilken spiringstemperatur de trenger, og så videre. Juster såtiden etter når plantene skal plantes ut. Husk at du også trenger plass til de større plantene etter omplantingen.


Forkultivering og såing av frø innendørs

Bruk nøye rengjorte potter eller kasser, med hull i bunnen, og gjerne lav kant. Bruk fersk jord av den typen jord som er angitt på frøposen. Dette er veldig viktig ettersom feil jord kan forhindre frøene i å spire. Vann gjennom jorden før såing og dryss frøene på jordoverflaten. Dekk til med riktig mengde jord dersom det er spesifisert. Hvis jorden er for kompakt, kan den gjøres mer luftig ved å tilsette perlitt eller finkornet grus. Frø som ikke skal dekkes med jord kan dekkes med et tynt lag perlitt. Det slipper gjennom lys, men beholder fuktighet og motvirker dehydrering av jordoverflaten.

Etter såing, dekk potter/kasser med klar plast utstyrt med luftehull. Du kan også bruke et minidrivhus med lokk. Også her er det viktig å lufte ut slik at det ikke blir for fuktig. Legg pottene på et brett med en liten kant og vann direkte på brettet slik at vannet absorberes nedenfra. Sørg for at jorden holder en jevn, moderat fuktighet. Frøsåing bør stå lyst og ved romtemperatur med mindre annet er angitt. Bruk gjerne ekstra belysning, men slå av lyset om natten, for selv små planter trenger hvile.


Omplanting

Når plantene har dukket opp og utviklet de første bladene, er det på tide å omplante de til næringsrik jord. Bruk omplantingsverktøy, eller en liten skje eller lignende. Håndter plantene forsiktig slik at du ikke skader de følsomme rotsystemene. Legg plantene litt dypere i den nye jorda. Etter omplantingen er det veldig viktig å ha lys og riktig temperatur, ca 18-20 grader med mindre annet er angitt. Etter et par uker kan du begynne å tilsette gjødsel i svake doser. Det finnes flere gode merker. Spør din lokale hagebutikk, så hjelper de deg.


Så frø på friland

  • Forbered og løsne jorden ved å grave. Tilsett gjødsel og kompost om nødvendig. Hvis jorda er hard, kan du blande inn sand og torv.
  • Bestem deg for om du skal så i rader eller ruter. Husk å ha nok avstand mellom radene/rutene for å kunne luke og rengjøre.
  • Ikke så for tidlig. Noen frø spirer umiddelbart når jorda er klar, altså når den er brukbar. Andre må ha litt varmere jord og må sås litt senere.
  • Så i henhold til avstanden angitt på frøposen, det er viktig å ikke så for tett. Dekk til med et tynt lag jord. Omtrent fem ganger størrelsen på frøet er vanligvis nok. Vann og luk når det er nødvendig, slik at plantene får plass til å utvikle seg.
  • Ikke-vevd stoff kan brukes som beskyttelse mot skadedyr og bidrar også til å holde jorda varm.

Vekselbruk

Når du dyrker med vekselbruk endrer du stedet for utendørs avlinger i henhold til et system for å bruke jorda på den beste måten. Du lager en syklus der jorden og plantene får de beste forholdene. Avlingene bruker forskjellige mengder næringsstoffer, mens de grønne gjødselplantene gir næringsstoffer tilbake til jorda. Hvis du dyrker en avling på samme sted år etter år, vil jorda til slutt bli oppbrukt og risikoen for sykdom øker.


Enkel beskrivelse av vekselbruk

Minimumet er et fireårig vekselbruk. Dyrkningsområdet er delt inn i fire enheter og roteres som følger:

  1. Svært næringsrike planter (kålplanter, purre, bladgrønnsaker)
  2. Krevende planter (rotgrønnsaker, løk, poteter)
  3. Mindre krevende, nitrogenfikserende planter (erter, bønner)
  4. Nærende planter (grønn gjødsel)

Det første året når jorda er nygjødslet og rik på næringsstoffer, dyrkes det svært næringskrevende planter. I det andre året dyrkes planter som ønsker næringsrik, men ikke nygjødslet jord. I det tredje året dyrkes planter som samler opp nitrogen, som erter og bønner. De tar luftens nitrogen og returnerer det til jorden. I fjerde år dyrkes rene grønne gjødselplanter, som på slutten av sesongen blir presset i jorda og gitt den ny næring. Så starter du på nytt igjen, med samme syklusen. Det er viktig å følge denne rekkefølgen for at næringsstoffene i jorda skal kunne brukes på den beste måten.


Øvrige råd

Desinfisering av jorda

Ved såing av spesielt verdifulle frø eller hvis det er fare for at jorden kan være infisert av mikroorganismer, kan jorden desinfiseres før såing. Jorden desinfiseres i en ovn på minst 100 grader i omtrent 20 minutter. La jorden avkjøle og fukt den med kokt vann før såing. Mikroorganismer som for eksempel sopp og bakterier kan blant annet forårsake sykdom på frøplanter.

Bløtlegge frøene

Noen frø er spesielt hardskallede og har problemer med å vokse hvis du ikke gjør frøet mer utsatt for fuktighet. Dette kan du gjøre ved å bløtlegge frøet. Legg frøene i en bolle med lunkent vann og la dem ligge der i den angitte tiden. Noen ganger tar det lengre tid enn angitt. Du bør se at frøene hovner opp før de er klare til såing. Bytt vann hvis det blir grumsete.


Lysspirende frø

Noen frø vokser lett. De trenger lys for å kunne spire og er derfor ikke dekket med jord ved såing. Et tynt lag perlitt slipper lyset gjennom og bidrar til en jevnere fuktighet. Ekstra tilleggsbelysning fra for eksempel lysrør er veldig bra. Såingen skal ha lys i omtrent 12 til 14 timer per dag. Merk! Risikoen for dehydrering er ekstra stor for disse frøene. Pass på at jordoverflaten ikke tørker ut.


Mørkspirende frø

Noen frø spirer lettere når det er mørkt. Med mindre annet er angitt på posen, skal frøene dekkes med et jordlag som er angitt på frøposen. Dekk deretter til med mørk plast, et pappark eller lignende. Sørg for at det er noen luftehull og kontroller såingen daglig. Når spirene vises, plasseres frøet lyst.


Stratifisering av frø

Frø av treaktige planter ligger noen ganger i dyp dvale. For å oppheve dette stadiet kreves stratifisering, som foregår i to trinn: Først må frøene absorbere vann. Deretter går de gjennom en avkjølingsperiode. Stratifiseringen bør tidsjusteres slik at frøene er klare til såing i henhold til det som står på førposen.

Bruk en base av finkornet sand, finkornet torv eller vermiculite. Tilsett så mye kokt, avkjølt vann, som stratifiseringsbasen kan absorbere. Ta cirka en dl. basemasse per frø. Bland frøene i grunnmassen og ha alt i en tett plastpose. Forsegle posen og noter nøye hva slags frø den inneholder og startdatoen for stratifiseringen. La posen stå i romtemperatur i fem til seks dager for at frøene skal absorbere vannet. Plasser deretter posen i kjøleskapet i fem til åtte uker med mindre annet er angitt på frøposen. Rist og sjekk innholdet regelmessig, uten å åpne posen, minst en gang i uken.

Etter den angitte tiden er det på tide å så. Spred massen med frøene på den fuktede jordoverflaten. Spre det gjerne i potter med høyere kanter og hull i bunnen. Bruk fersk jord av typen angitt på frøposen. Hvis det ikke er spesifisert noen jordtype, anbefales såjord eller dårlig gjødslet jord blandet med perlitt eller finkornet grus. Plasser pottene utendørs i et bed med sand og dekk til med fiberduk eller nett for å beskytte mot fugler, insekter og luftbårne frø. Hvis frøene spirer under stratifisering, stoppes behandlingen umiddelbart og frøene sås som ovenfor. Du kan også så frøene om høsten uten stratifisering. Da blir vinteren en naturlig stratifiseringstid.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK