Kvalitet – et viktig begrep hos Impecta Frøhandel

Impecta Frøhandel i Julita har levert kvalitetsfrø siden 1975. Gjennom årene har vi tilegnet oss erfaring og kunnskap de færreste kan matche. Vi er kjent for vårt engasjement og vårt unike sortiment. Det gjør at kundene kommer tilbake til oss år etter år. På Impecta Frøhandel tror vi på fordelene med småskala og langsiktighet. Derfor har vi vokst langsomt, i takt med våre produkter, kunder og leverandører. For oss handler det om en ansvarsfull måte å ta vare på virksomheten. Og vår filosofi er enkel. Vi fokuserer alltid på kvalitet – i alle ledd.

Hva mener vi med kvalitetsfrø?

Når vi snakker om kvalitet hos Impecta Frøhandel mener vi ikke bare produktene. Vi snakker om hele prosessen rundt frøhåndteringen. Det betyr at kvalitetsarbeidet gjennomsyrer hele vårt firma. Ettersom vi har hele kjeden fra utvalg og prøvedyrking til pakking, salg og utsendelse innenfor samme firma kommer vi alltid tett på våre produkter. Vi har alltid en følelse av hva som fungerer og ikke. Hos Impecta prøvedyrker vi alle grønnsaker vi selger, og prøvesmaker selve frukten. Det gjør at vi vet hva vi snakker om og kan gi råd og tips om alle våre produkter. Impectas sortiment er nøye utvalgt. Ofte er det sorter med særpreg og unike kvaliteter som vi tar inn. Noen masseproduserte eller lavkvalitetsfrø kommer ikke på tale. Dessuten er alle frø tilpasset for fremdyrking i nordisk klima. Vi tester at alle frø som finnes i sortimentet kan dyrkes frem på våre nordlige breddegrader.


Nøye utvalgte frø med særegenhet

Impecta sitt sortiment preges av en uvanlig stor bredde. Omtrent 2000 ulike kvalitetsprodukter finnes i samlet i vår katalog. Alt fra vanligere sorter til veldig spesielle arter som det er vanskelig å finne andre steder. Familieselskapets småskalapreg gjør det mulig å være fleksibel. Vi kan ta inn mange forskjellige små serier av unike, spennende frøsorter som vi vil dele med dere. Impectas sortiment befatter frø til stauder, krydder, medisinvekster, grønnsaker, villblomster, eksotiske krukkevekster, busker, trær og mye mer. Felles for alle frø er at de gjennomgår samme kvalitetssikringsprosess. Et viktig kjennetegn for våre kvalitetsfrø er den høye spireprosenten. Den ligger ofte langt over gjennomsnittet. «Rett og rent» er stikkord vi benytter for å beskrive frøene. Det innebærer at det er rett sort i forpakningen du mottar, og ingenting annet. For å sikre nettopp dette er vi svært nøye på å rengjøre pakkemaskinene våre før vi begynner pakkingen av en ny sort.

Kvalitetskontroll gjennom spiretest og prøvedyrking

Hos Impecta Frøhandel gjennomfører vi egne kvalitetskontroller på alle nye produkter. Spiretestene foregår metodisk etter dyrkeinstruksjonene. Ulike lysforhold og temperaturer simuleres i våre testmiljøer, og derfor kan spiretestene utføres året rundt. Det er en tidkrevende prosess å prøvedyrke alle nye sorter. Dyrkeprosessen kan ta alt fra noen uker og helt opp til fire-fem uker. Alt loggføres svært detaljert, og informasjonen spres i Impecta sine produktdatabaser. I noen tilfeller medfører testene at dyrkeinstruksjonene må justeres på frøposene, og i andre tilfeller innebærer det at produktet ikke tas inn i sortimentet i det hele tatt.

Impecta verner om miljøet og vår kulturarv

For Impecta er det viktig med begreper som «kvalitet», "arv" og "holdbarhet". For å markere dette har vi valgt å samle alle frø med spesielle egenskaper i våre kvalitetsområder "Øko" og "Kulturarv". Våre øko-frø er samtlige godkjent av EU’s regler om økologisk produksjon og er godkjente for økologisk dyrking. For Impectas grønnsaker er skal det alltid finnes et økologisk alternativ. Innen kvalitetsområdet «Kulturarv» bevarer vi det biologiske mangfoldet ved å samle tradisjonelle, genuine sorter. Enkelte sorter har eksistert i flere hundre år og det kreves dokumentasjon på hvor gammel sorten er for at den skal kunne kalles nettopp «Kulturarv». Her er det fokus på utprøvde og robuste gamle sorter som fører videre en flott dyrketradisjon. En annen interessant kategori som også verner om den nordiske floraen er Impecta sine "Nordiske villblomster".

Läs mer om våra kvalitetsområden här

Oppbevaring og innpakking av frø utgjør en stor forskjell

Frø skal oppbevares kaldt, mørkt og tørt. Hos Impecta Frøhandel oppbevarer vi alltid frøene i optimal temperatur for å bevare spiredyktighet og holdbarhet. Pakkene oppbevares i kjølige rom med temperaturer som er tilpasset de ulike frøsortene (ofte mellom 15 og 16 grader). Posene vi benytter til pakking av porsjonspakker er støvtette og slipper heller ikke inn noe lys. I mange frøposer anvendes også en innerpose med metallbelegg som garanterer at frøene ligger tørt og mørkt. Alle frø datomerkes ved pakking, og frøene skal ha minimum ett års holdbarhet fra salgsøyeblikket, som oftest mye lenger enn det. Alle frø med kort holdbarhet plukkes vekk fra lagerhyllene og kastes. For at holdbarheten skal kunne garanteres etter levering kreves det at frøene oppbevares på riktig måte. Det vil si mørkt, tørt og svalt. Mange av våre frø pakkes for hånd på grunn av størrelsen eller formen på frøene. Ved håndpakking benyttes spesialtilpassede målebeger for å sørge for at mengden blir korrekt i hver pose. Pelleterte frø, det vil si frø som er omdekket av et beskyttende lag, pakkes inn i kapsler slik at man ikke risikerer at de blir ødelagt i transporten.


Vi garanterer ektehet og spiredyktighet

Gjennom våre tester og prøvedyrkinger gjør vi alt vi kan for å forsikre oss om at kvaliteten på frøene er god. Alle våre frø er garantert sortsekte. Skulle det mot formodning være problemer med frøene får du som kunde selvsagt erstatning.


Kontroller og regelverk

For å selge og pakke frøposer kreves tillatelse fra myndighetene og det finnes et omfattende regelverk som må følges. Selve pakkingen foregår i Sverige hvor vi er underlagt det svenske landbruksverket. Kvalitetskontroller utføres regelmessig av landbruksverget som samler frø og tester spiring og renhet.

 

Rask levering

Muligheten til å handle frø hos Impecta Frøhandel er like stor året rundt, ettersom vi selger hele vårt sortiment gjennom vår nettbutikk. Raske og korrekte leveranser har alltid vært et mål for oss. Vanligvis leveres alle bestillinger innen en uke i hele Norge.

Unik frøkatalog

Impectas frøkatalog er unik i bransjen, og hver nye utgave er etterlengtet blant våre dyrkervenner. Katalogen brukes som inspirasjon til nye frøbestillinger, men også som en generell oppslagsbok for ulike arter og sorter i planteverdenen. Frøkatalogen inneholder hele Impectas sortiment, ca. 2000 ulike kvalitetsprodukter med bilder og beskrivende tekster. Katalogen utgis en gang i året og kan bestilles her på siden vår.

Bestill Impecta Fröhandels katalog her.

Ukens frøvariant

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Velg land

Lukk og fortsett med NOK