Kvalitet – et viktig begrep hos Impecta Frøhandel

Impecta Frøhandel i Julita har levert kvalitetsfrø siden 1975. Gjennom årene har vi tilegnet oss erfaring og kunnskap de færreste kan matche. Vi er kjent for vårt engasjement og vårt unike sortiment. Det gjør at kundene kommer tilbake til oss år etter år. På Impecta Frøhandel tror vi på fordelene med småskala og langsiktighet. Derfor har vi vokst langsomt, i takt med våre produkter, kunder og leverandører. For oss handler det om en ansvarsfull måte å ta vare på virksomheten. Og vår filosofi er enkel. Vi fokuserer alltid på kvalitet – i alle ledd.

Hva mener vi med kvalitetsfrø?

Når vi snakker om kvalitet hos Impecta Frøhandel mener vi ikke bare produktene. Vi snakker om hele prosessen rundt frøhåndteringen. Det betyr at kvalitetsarbeidet gjennomsyrer hele vårt firma. Ettersom vi har hele kjeden fra utvalg og prøvedyrking til pakking, salg og utsendelse innenfor samme firma kommer vi alltid tett på våre produkter. Vi har alltid en følelse av hva som fungerer og ikke. Hos Impecta prøvedyrker vi alle grønnsaker vi selger, og prøvesmaker selve frukten. Det gjør at vi vet hva vi snakker om og kan gi råd og tips om alle våre produkter. Impectas sortiment er nøye utvalgt. Ofte er det sorter med særpreg og unike kvaliteter som vi tar inn. Noen masseproduserte eller lavkvalitetsfrø kommer ikke på tale. Dessuten er alle frø tilpasset for fremdyrking i nordisk klima. Vi tester at alle frø som finnes i sortimentet kan dyrkes frem på våre nordlige breddegrader.


Nøye utvalgte frø med særegenhet

Impecta sitt sortiment preges av en uvanlig stor bredde. Omtrent 2000 ulike kvalitetsprodukter finnes i samlet i vår katalog. Alt fra vanligere sorter til veldig spesielle arter som det er vanskelig å finne andre steder. Familieselskapets småskalapreg gjør det mulig å være fleksibel. Vi kan ta inn mange forskjellige små serier av unike, spennende frøsorter som vi vil dele med dere. Impectas sortiment befatter frø til stauder, krydder, medisinvekster, grønnsaker, villblomster, eksotiske krukkevekster, busker, trær og mye mer. Felles for alle frø er at de gjennomgår samme kvalitetssikringsprosess. Et viktig kjennetegn for våre kvalitetsfrø er den høye spireprosenten. Den ligger ofte langt over gjennomsnittet. «Rett og rent» er stikkord vi benytter for å beskrive frøene. Det innebærer at det er rett sort i forpakningen du mottar, og ingenting annet. For å sikre nettopp dette er vi svært nøye på å rengjøre pakkemaskinene våre før vi begynner pakkingen av en ny sort.

Kvalitetskontroll gjennom spiretest og prøvedyrking

Hos Impecta Frøhandel gjennomfører vi egne kvalitetskontroller på alle nye produkter. Spiretestene foregår metodisk etter dyrkeinstruksjonene. Ulike lysforhold og temperaturer simuleres i våre testmiljøer, og derfor kan spiretestene utføres året rundt. Det er en tidkrevende prosess å prøvedyrke alle nye sorter. Dyrkeprosessen kan ta alt fra noen uker og helt opp til fire-fem uker. Alt loggføres svært detaljert, og informasjonen spres i Impecta sine produktdatabaser. I noen tilfeller medfører testene at dyrkeinstruksjonene må justeres på frøposene, og i andre tilfeller innebærer det at produktet ikke tas inn i sortimentet i det hele tatt.

Impecta verner om miljøet og vår kulturarv

For Impecta er det viktig med begreper som «kvalitet», "arv" og "holdbarhet". For å markere dette har vi valgt å samle alle frø med spesielle egenskaper i våre kvalitetsområder "Øko" og "Kulturarv". Våre øko-frø er samtlige godkjent av EU’s regler om økologisk produksjon og er godkjente for økologisk dyrking. For Impectas grønnsaker er skal det alltid finnes et økologisk alternativ. Innen kvalitetsområdet «Kulturarv» bevarer vi det biologiske mangfoldet ved å samle tradisjonelle, genuine sorter. Enkelte sorter har eksistert i flere hundre år og det kreves dokumentasjon på hvor gammel sorten er for at den skal kunne kalles nettopp «Kulturarv». Her er det fokus på utprøvde og robuste gamle sorter som fører videre en flott dyrketradisjon. En annen interessant kategori som også verner om den nordiske floraen er Impecta sine "Nordiske villblomster".

Läs mer om våra kvalitetsområden här

Oppbevaring og innpakking av frø utgjør en stor forskjell

Frø skal oppbevares kaldt, mørkt og tørt. Hos Impecta Frøhandel oppbevarer vi alltid frøene i optimal temperatur for å bevare spiredyktighet og holdbarhet. Pakkene oppbevares i kjølige rom med temperaturer som er tilpasset de ulike frøsortene (ofte mellom 15 og 16 grader). Posene vi benytter til pakking av porsjonspakker er støvtette og slipper heller ikke inn noe lys. I mange frøposer anvendes også en innerpose med metallbelegg som garanterer at frøene ligger tørt og mørkt. Alle frø datomerkes ved pakking, og frøene skal ha minimum ett års holdbarhet fra salgsøyeblikket, som oftest mye lenger enn det. Alle frø med kort holdbarhet plukkes vekk fra lagerhyllene og kastes. For at holdbarheten skal kunne garanteres etter levering kreves det at frøene oppbevares på riktig måte. Det vil si mørkt, tørt og svalt. Mange av våre frø pakkes for hånd på grunn av størrelsen eller formen på frøene. Ved håndpakking benyttes spesialtilpassede målebeger for å sørge for at mengden blir korrekt i hver pose. Pelleterte frø, det vil si frø som er omdekket av et beskyttende lag, pakkes inn i kapsler slik at man ikke risikerer at de blir ødelagt i transporten.


Vi garanterer ektehet og spiredyktighet

Gjennom våre tester og prøvedyrkinger gjør vi alt vi kan for å forsikre oss om at kvaliteten på frøene er god. Alle våre frø er garantert sortsekte. Skulle det mot formodning være problemer med frøene får du som kunde selvsagt erstatning.


Kontroller og regelverk

For å selge og pakke frøposer kreves tillatelse fra myndighetene og det finnes et omfattende regelverk som må følges. Selve pakkingen foregår i Sverige hvor vi er underlagt det svenske landbruksverket. Kvalitetskontroller utføres regelmessig av landbruksverget som samler frø og tester spiring og renhet.

 

Rask levering

Muligheten til å handle frø hos Impecta Frøhandel er like stor året rundt, ettersom vi selger hele vårt sortiment gjennom vår nettbutikk. Raske og korrekte leveranser har alltid vært et mål for oss. Vanligvis leveres alle bestillinger innen en uke i hele Norge.

Unik frøkatalog

Impectas frøkatalog er unik i bransjen, og hver nye utgave er etterlengtet blant våre dyrkervenner. Katalogen brukes som inspirasjon til nye frøbestillinger, men også som en generell oppslagsbok for ulike arter og sorter i planteverdenen. Frøkatalogen inneholder hele Impectas sortiment, ca. 2000 ulike kvalitetsprodukter med bilder og beskrivende tekster. Katalogen utgis en gang i året og kan bestilles her på siden vår.

Bestill Impecta Fröhandels katalog her.

Ukens frøvariant

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

4.6/5 (3632)
2024-04-14
Toppen. Kjapp levering!
- Lena M
2024-04-13
Posene med frø kommer raskt og enkelt i postkassen min. Informasjonen på frøposen er perfekt!
- Margareta K
2024-04-13
Veldig fornøyd med frøene jeg har bestilt over flere år. En vinterfornøyelse å bla gjennom frøkatalogen og drømme om varmere tider.
- Ylva V
2024-04-13
Godt utvalg, raske leveranser og gode frø.
- Marita W
2024-04-13
Det vokser godt. Både kaktuser og sukkulenter.👍👍
- Bernt E
2024-04-13
Fin behandling 🤗
- Kerstin L
2024-04-13
fort og lett
- Miia K
2024-04-12
Rask levering og spennende frø og god kvalitet på frøene.
- Monika G
2024-04-11
En rekke frø. God kvalitet. Her kan du finne både de vanlige og også odde nye spennende frøene.
- Ulla H
2024-04-11
Stort utvalg.Rask levering !!
- Marina J
2024-04-11
Rask levering uten problemer.
- Maria T
2024-04-11
Kjapp levering. Flott!
- Helen S
2024-04-11
Stort utvalg og rask levering.
- Onerva S
2024-04-11
Kjapp levering
- Barbro A
2024-04-11
Frøene har kommet raskt og spiret godt.
- Marjatta H
2024-04-11
Fine frø og rask levering!
- Diana B
2024-04-11
Alltid veldig fornøyd.
- Gunvor L
2024-04-11
Godt utvalg og rask levering👍
- Kerstin A
2024-04-11
Jeg er så takknemlig for at du sender så greit til Åland! Det er vi ikke bortskjemte med 🙂
- Liz N
2024-04-11
Ikke alle frø spirer så godt
- Anette Ö
Are you in the right place?
Continue to impecta.no