Siste dag: årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø
Jordnært - Tanker og tips for våre hagevenner

Grønnsaker

Artikler og veiledninger om dyrking av grønnsaker

Dyrk grønnsaker i potter, bokser eller kjøkkenhager for å høste din egen mat og nyte gode smaker. Her kan du lese om hvordan du dyrker og høster grønnsaker og får inspirerende tips om ulike typer grønnsaker å dyrke fra frø, direkte utendørs eller med forkultivering.
Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
Syv raske grønnsaker

De spirer raskt, de vokser fort og de smaker kjempegodt – det er endelig på tide å så grønnsakene som skal bli sesongens første ferske godsaker. 

Les mer
Søte, smakfulle og sunne erter

Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.

Les mer
Hvordan dyrke kjempegresskar

Det er morsomt, enkelt og givende å dyrke gresskar av alle slag. De frodige gresskarene bærer mange frukter som gir kjøkkenhagen vakre farger. Alle som ønsker å dyrke et så stort gresskar som mulig, må gi avkall på mengden frukt, slik at planten kan lede all sin energi til et kjempegresskar.

Les mer
Dyrk blader med smak – en grønn revolusjon

Trenden med å dyrke sprø, smakfulle og sunne bladgrønnsaker har kommet for å bli. Ikke veldig overraskende med tanke på hvor enkelt og givende det er. Alle kan ha sin egen dyrking av smakfulle blader fordi det ikke krever noe stort område for å få en innhøsting å nyte av. Dyrk i en potte på kjøkkenet, kar på terrassen eller direkte i kjøkkenhagen.

Les mer
Den fantastiske løkslekta

Vi dyrker løk fordi de er gode, nyttige, veldig anvendelige og enkle å lagre. I tillegg dyrker vi løk fordi det er vakkert. Hos noen arter høster vi løken, hos andre bladene, mens mange dyrkes bare for den vakre blomsten. Bli kjent med den store, sjarmerende løkslekten – Allium.

Les mer
Dyrk ramsløk – skogens hvitløk

Ramsløk er en vakker, velduftende og deilig urt. Lenge ble den dyrket i hagene våre hovedsakelig fra ferdige planter, men det fungerer utmerket å dyrke ramsløk fra frø.

Les mer
Slik dyrker du artisjokk

Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.

Les mer
Dyrke spiselig vekster i pallekarmer

Da det ble klart hvor morsomt det er å dyrke i pallekarmer ble det vekket en trend som bare øker i popularitet. Pallekarmene er enkle å bygge, morsomme å stelle i stand på en vakker måte og smarte å dyrke i.

Les mer
Slik dyrker du kål

De fleste kålsorter bør være forkultivert før du planter dem. Unntaket er kålrot, vanlig nepe og de fleste av de asiatiske kålplantene. Grønnkål kan også sås direkte, men den høstes raskere hvis du dyrker den. Kål har frø som spirer raskt, faktisk på bare noen få dager i 20 graders varme. Hvis det er kjøligere tar det litt lenger tid. Kålplanter bør plantes når de har tre til fem blader. Hvis de blir større vil de være vanskeligere å etablere på plantestedet og derfor bør de ikke sås tidligere enn fire til seks uker før planting.

Les mer
Dyrk og nyt aubergine

Å dyrke aubergine er både morsomt og en fryd for øynene og smaksløkene. I potter og kar på balkongen, i vinterhagen eller drivhuset gir plantene en eksotisk skjønnhet med frukt i forskjellige vakre farger og former. På kjøkkenet gir aubergine muligheten til å oppdage deilige retter fra hele verden.

Les mer
Dyrk agurker – fra frø til høsting

Det er en opplevelse å ta en bit av den første hjemmelagde agurken. Konsistensen er sprø og smaken nøtteaktig med en liten smak av salt. Tenk at noe som består av 96 prosent vann kan være så godt. Å dyrke agurker er enkelt, og du vil bli belønnet med rikelig av høste av.

Les mer
Dyrk supernyttig spinat

Spinat må være den avlingen som gjennom tidene oftest har kommet opp når man søker svaret på hvilke plante som er mest nyttig. I dag dyrker vi en mengde sunne, velsmakende, grønne blader der spinaten er involvert og forsvarer sin plass som en ypperlig bladgrønnsak.

Les mer
Våre kjære tomater

Tomater er enkle å dyrke og deilige å høste på en varm sommerdag. Egen dyrking av tomater tilbyr snacks å spise rett fra hagen, ferske godbiter til salaten. I tillegg til rike smakfulle ingredienser til sauser.

Les mer
Vakre, sunne og smarte bønner

Bønner har forskjellige former og uttrykk. Det er ikke lett å holde styr på hva som er hva i bønnenes verden. Felles for dem er at de er nyttige, gode, vakre og også utmerkede avlinger for smart og bærekraftig dyrking.

Les mer
Hvordan dyrker man linser?

Fordelene ved å dyrke linser er mange. De er sunne, gode og enkle å dyrke. De takler både tørke og kulde, og de stiller ingen høye krav til jorden. I tillegg er de bra for jorden din.

Les mer
Rotgrønnsaker - de gode røttene

Rotgrønnsakene har endelig kommet inn i det gode selskap. Mennesket har visst i evigheter at de er nyttige og mettende. I tillegg er de enkle å dyrke og utrolig slitesterke i tillegg. Den velfortjente statusen som en delikatesse som bør ta mye plass på kjøkkenet og på tallerkenen har derimot rotgrønnsakene først fått nå nylig.

Les mer
Lær deg å dyrke chili og paprika

Chili er både enkelt og morsomt å dyrke. Mange setter pris på heten i chilifruktene og tester gjerne ut de mer ekstreme sortene. Andre foretrekker mildere sorter av chili og paprika, eller dyrker chili for den store variasjonen i bladverket, planten og de vakre fruktene som kommer i en mengde ulike farger og former.

Les mer
Å dyrke egen mat

Alle som noen gang har trukket en gulrot ut av jorden, spist årets første squash, tatt sprø sukkererter rett fra busken eller høstet grønnkål midt på vinteren, vet hvor god følelse det er. For de av dere som ønsker å dyrke egen mat med målet om å overleve så lenge som mulig på det jorden bringer, har vi samlet noen gode tips og råd.

Les mer
Å dyrke spiselig i potter

Dyrking på små områder har fått et fantastisk løft fordi det er blitt veldig populært å dyrke matvarer i byer. I bakgårder, små grønne områder, skolegårder, balkonger og takterrasser er dyrkegleden stor. Selv for deg som har en hage, er det et morsomt supplement å dyrke matvarer i potter og kasser.

Les mer
Kan jeg dyrke melon?

Frukt som ofte får tittelen «solmoden» kan få oss nordboere til å miste motet. Kan jeg virkelig dyrke ting som trenger mye sol for å smake best – som melon for eksempel? Ja, det kan du, og det er veldig gøy. Du må bare tenke på å velge gode sorter for klimaet vårt og dyrke på rett sted.

Les mer
ARTIKKEL 1-24 25.1 2  Neste »  | Vis alle