Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner
Rådyr i hagen – hva kan man gjøre?

Det aldri gøy når knopper, blomster, bark, unge blader og grønnsaker blir spist av rådyr. Hva kan vi gjøre for å beskytte plantene våre, og hvordan skal vi forholde oss til rådyr i hagen?

Les mer
Dyrke agurker – 10 spørsmål og svar

Å dyrke agurker fra frø er både morsomt og gir en fantastisk smaksopplevelse. I løpet av sesongen får vi spørsmål om agurkdyrking, fra frøsåing til dyrking i drivhus og på friland. Vi har samlet de 10 vanligste spørsmålene og svarene her.

Les mer
Dyrk for en lang sesong

Å dyrke gir en følelse av velvære. Grønnsaker, blomster, frukt, bær og grønnsaker skjenker oss både glede og smakfulle, sunne godsaker. Impecta gir råd om hvordan du kan dyrke for en lang vekstsesong.

Les mer
Dyrk markjordbær fra frø

Markjordbær er ikke bare utrolig søte og smakfulle, de er også hardføre og vakre bunndekkeplanter. Dyrk markjordbær fra frø, så får du masser av fine planter.

Les mer
Dyrk georginer fra knoller

Georgineknoller kan plantes rett i blomsterbedet, men forkultivering har sine fordeler. Hvis du forkultiverer knollene i potter, kommer blomstringen i gang tidligere og plantene blir mer motstandsdyktige mot skadedyr.

Les mer
Dyrk georginer i blomsterbed og potter

Georginer er flotte blomster som kommer i en stor variasjon av farger og former. Det er fort gjort å begynne å samle på georginer. Dyrk favorittene dine og spennende nye georginesorter i blomsterbed og potter.

Les mer
ARTIKKEL 1-6 21.1 2 3 4  Neste »  | Vis alle 

Ukens frøvariant

Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

2023-10-17

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

2023-10-04

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

2023-09-20

Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

2023-06-30

En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

2023-06-15

En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

2023-06-08

Et blomstrende kunstverk

I nesten hundre år, fra sent på 1800-tallet og frem til slutten av forrige århundre, levde kunstneren og hagemesteren Cedric Morris. Han hadde en brennende lidenskap for blomster som kom frem i både kunsten og i den vakre hagen hans i grevskapet Suffolk, nordøst for London. Cedric elsket valmuer, og særlig sorter med delikate kronblader i duse farger. I blomsterbedene fjernet han blomster i sterkt oransje og rødt til fordel for mildere pastellfarger. Det var her på godset til Cedric at kornvalmuen 'Mother of Pearl' så dagens lys. Dus antikkpurpur, mild pastellrosa og askelilla med innslag av sølv var akkurat de finstemte tonene som kunstneren hadde drømt om.

2023-05-28

Are you in the right place?
Continue to impecta.no