Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner
Rådyr i hagen – hva kan man gjøre?

Det aldri gøy når knopper, blomster, bark, unge blader og grønnsaker blir spist av rådyr. Hva kan vi gjøre for å beskytte plantene våre, og hvordan skal vi forholde oss til rådyr i hagen?

Les mer
Dyrke agurker – 10 spørsmål og svar

Å dyrke agurker fra frø er både morsomt og gir en fantastisk smaksopplevelse. I løpet av sesongen får vi spørsmål om agurkdyrking, fra frøsåing til dyrking i drivhus og på friland. Vi har samlet de 10 vanligste spørsmålene og svarene her.

Les mer
Dyrk for en lang sesong

Å dyrke gir en følelse av velvære. Grønnsaker, blomster, frukt, bær og grønnsaker skjenker oss både glede og smakfulle, sunne godsaker. Impecta gir råd om hvordan du kan dyrke for en lang vekstsesong.

Les mer
Dyrk markjordbær fra frø

Markjordbær er ikke bare utrolig søte og smakfulle, de er også hardføre og vakre bunndekkeplanter. Dyrk markjordbær fra frø, så får du masser av fine planter.

Les mer
Dyrk georginer fra knoller

Georgineknoller kan plantes rett i blomsterbedet, men forkultivering har sine fordeler. Hvis du forkultiverer knollene i potter, kommer blomstringen i gang tidligere og plantene blir mer motstandsdyktige mot skadedyr.

Les mer
Dyrk georginer i blomsterbed og potter

Georginer er flotte blomster som kommer i en stor variasjon av farger og former. Det er fort gjort å begynne å samle på georginer. Dyrk favorittene dine og spennende nye georginesorter i blomsterbed og potter.

Les mer
Vis alt
ARTIKKEL 1-6 21.1 2 3 4  Neste »  | Vis alle 

Ukens frøvariant

Et blomstrende kunstverk

I nesten hundre år, fra sent på 1800-tallet og frem til slutten av forrige århundre, levde kunstneren og hagemesteren Cedric Morris. Han hadde en brennende lidenskap for blomster som kom frem i både kunsten og i den vakre hagen hans i grevskapet Suffolk, nordøst for London. Cedric elsket valmuer, og særlig sorter med delikate kronblader i duse farger. I blomsterbedene fjernet han blomster i sterkt oransje og rødt til fordel for mildere pastellfarger. Det var her på godset til Cedric at kornvalmuen 'Mother of Pearl' så dagens lys. Dus antikkpurpur, mild pastellrosa og askelilla med innslag av sølv var akkurat de finstemte tonene som kunstneren hadde drømt om.

2023-05-28

En nordisk mester

Kålroten er en av svært få av plantene vi dyrker som ikke har noen ville slektninger. På 1600-tallet så den dagens lys i Norden etter en krysning mellom nepe og kål. Dette var før poteten gjorde sitt gjennomslag, og behovet for sunne og hardføre matplanter var akutt. På den svenske dialekten västgötsk fikk den nye, livsviktige roten navnet rotabagge. Frø ble sendt utenlands til Skottland og Frankrike der kålroten i dag heter rutabaga. Da poteten stormet inn i den nordiske husholdningen på 1800-tallet, ble kålroten glemt. Takket være det svenske nasjonalprogrammet "Programmet för odlad mångfald" og det store frøopprøret har frøene av mange sorter kålrot blitt samlet inn i Sverige, og nå dyrkes de igjen fordi de både er sunne og smaker godt. Prøv kålroten 'Champion' og bli kjent med en nordisk mester.

2023-05-14

Minneverdig eleganse

Blomsterbedet er som en liten verden av blomster med rom for mange forskjellige karakterer. Flere arter blomstrer etter prinsippet om at skjønnhet er flyktig, og de har iøynefallende blomstringer på svaiende stilker som bare varer i noen uker. Andre tar en mer resolutt og stabil plass i blomsterverdenen gjennom hele sommeren og ut på høsten. Et eksempel er bakkeknappen 'Fire King' – en ettårig plante som ønsker å bli husket. På stødige, men likevel nette stilker reiser den seg stilfullt opp fra bladene sine. I juli slår den ut i vakre blomster. Den velduftende bakkeknappen 'Fire King' er tett, velformet og farget i skarlagensrødt med hvitt strøssel i tuppene. Så frøene for å oppnå et elegant tilskudd til sommerblomstringen, og til friske og tørkede buketter.

2023-05-12

Skjønnhet som varer

Når den intense forsommerblomstringen begynner å avta, skyter riddersporen fart og blomstrer med liv og lyst helt frem til høsten. Blomstene har pollen og nektar som lokker de små nytteinsektene til blomsterbed og potter i hagen. Hyasintriddersporen 'Fancy Belladonna' er en ettårig plante som ikke sparer på kruttet under sin eneste opptreden. De utsøkte, langstilkede blomsteraksene dekkes med stjerneformede, enkle blomster i lyselilla til mykt rosa. Mørke striper gir kronbladene ekstra liv. Når den nederste blomsten på akset har åpnet seg og toppen fortsatt har en lukket knopp, er et utmerket tidspunkt for å plukke 'Fancy Belladonna' og tørke den til vinterens buketter – da oppnår du skjønnhet som varer lenge.

2023-05-07

Sommerjuveler

Såingen av sommerblomster i vårvarm jord er en av plantedyrkingens høydepunkter. Når er det endelig på tide å så? I England har de et ordtak som stammer fra herregårdenes hagemestre: Hvis du vil vite når du kan begynne såingen, kan du ta av deg buksene og sette deg på bakken – hvis det ikke er altfor ubehagelig, er jorden klar til bruk. En mer moderne metode er å rulle en neve jord i håndflaten; hvis den smuldrer fra hverandre kan du begynne såingen. En blomst som ofte ble plantet rundt slott og gårder var klinten – også kjent som engens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i delikate blomster i en palett av hvitt og purpurrosa. Klinten svever høyt på sirlige stilker og har gjerne valmue og kornblom som nærmeste naboer.

2023-04-23

Sprøtt krydder

Vårsolen varmer jorden som endelig har tørket opp etter den evige fuktigheten gjennom vinteren. Det er på tide å så grønnsakene som skal gi oss sesongens første innhøsting. Frøene til reddiken 'Felicia' trykkes noen centimeter ned i jorden i kjøkkenhagen. Etter bare noen få dager sprenger spiren gjennom frøskallet for å finne veien opp til overflaten. Over jorden dannes det to frøblader som kommer til å forsørge den lille planten med næring i den første tiden. Snart titter bladene til reddiken frem, og i sollyset fylles de av energi som sendes ned til den voksende roten. Når det er på tide å dra opp purpurfargede 'Felicia' av jorden, venter smaksopplevelsen av sesongens første, sprø, krydrede og livlig gode reddiker.

2023-04-16

En lodden fryd for øyet

Den fylte solsikken 'Gummy Bear' er som en liten pute man kan hvile kinnet mot. En lodden fryd for øyet som kommer til å tiltrekke seg beundrere med en spektakulær sommerblomstring. De helt doble, sitrongule solsikkene sitter flere sammen over et tett bladverk, nesten som om de dytter hverandre forsiktig frem og tilbake i vinden. Det gir opplevelsen av gule bølger man kan hvile øynene på. Den generøse blomstringen gir deg muligheten til å plukke 'Gummy Bear' til sommerens blomstervaser, der solsikken står lenge i sin fulle prakt. I hagen forsetter blomstringen frem til september, og den gule fargen blir dypere i det varme sensommerlyset.

2023-04-05

Velg land

Lukk og fortsett med NOK