Dyrk en blomstereng

En blomstereng kan plantes for å erstatte hele eller deler av plenen, og det gir en lettstelt og vakker hage som tiltrekker seg mange bier, humler og sommerfugler. Her finner du informasjon om hvordan du dyrker en blomstereng, og noen tips til ferdige blomsterblandinger.

Slik lykkes du med blomsterengen

 • Velg en solrik plassering
 • Gjør grunnarbeidet for engen
 • Bruk en god frøblanding
 • Slå engen i slutten av sommeren

Velg en solrik plassering

De aller fleste eng- og sommerblomster trives i solrike forhold. Her på frøhandelen har vi mange blomsterblandinger som liker seg godt i solen. I tillegg har vi satt sammen en skyggetålende blanding til deg som vil prøve å dyrke på steder med dårligere solforhold.

Gjør grunnarbeidet for engen

Engfrøene trenger åpen, luftig jord for å spire. Frøene kan ikke spres på en allerede etablert gressmatte – gressrøttene danner et tett nett i bakken og hindrer blomsterfrøene i å spire.Bytt ut deler av plenen med eng – slik gjør du det

 • Merk opp området der du vil så blomsterblandingen. Grav bort gress og røtter i 10–30 cm dybde, avhengig av hvor tett gressmatten din er. På tørr og mager jord med sparsommelig gressvekst kan det hende det holder å krafse bort det øverste laget.
 • Fjern alt rotugress.
 • Du kan gjerne blande inn sand i jorden før såingen. Engblomster trives i magrere jordtyper.
 • Bruk krafsen til å jevne ut jorden, og vann jorden før såing.
 • Hold såjorden fuktig frem til frøene har spiret og småplantene har fått litt størrelse.

Dyrk poteter før du dyrker eng

Hvis du har en frisk hageplen med frodig gress, og du ønsker å gjøre om en større del av plenen til eng, kan det være lurt å dyrke poteter året før du sår blomsterblandingen. Grav bort gresset og sett poteter på hele området. I løpet at sesongen kommer potetene til å bryte opp jorden, og de bruker også opp noe av næringen i jorden til neste sesong. I tillegg kan du kose deg med bonuspoteter denne sommeren.

Bruk en god frøblanding

Før du velger hva slags frø du skal så i blomsterengen, er det lurt å gjøre en vurdering av både forutsetningene på stedet og forventningene dine. Vil du dyrke med ekstra tanke på de pollinerende insektene, vil du ha vakre snittblomster eller vil du dyrke spiselige blomster i engen?

Vi har et stort utvalg av blomsterblandinger, og mange kommer i store poser som lar deg dyrke på en stor flate. 

Slå engen i slutten av sommeren

Når sommeren går mot slutten, er det på tide å slå blomsterengen. Klipp ned blomstene eller slå dem med en ljå, og la plantematerialet ligge og tørke i en uke. Deretter fjerner du plantematerialet og legger det i komposten, eller bruker det som dekke et annet sted i hagen.

Fordeler ved å dyrke eng

 • Det er vakkert.
 • Blomstene gir mat til de pollinerende insektene, for eksempel bier, humler og sommerfugler.
 • Du bidrar til å øke det biologiske mangfoldet.
 • Det er enklere å vedlikeholde en eng sammenliknet med en plen.
 • Du kan plukke små buketter med fine engblomster om sommeren.

Lykke til med blomsterengen!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (11207)
2024-06-21
Bredt utvalg god service
- Arti s
2024-06-21
Gode produkter, rask levering, lett å handle
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerer veldig bra
- Bengt S
2024-06-21
Jeg setter stor pris på Impectas store utvalg av frø og deres praktiske tilbehør for dyrking.
- Kerstin J
2024-06-20
Raske og nøyaktige leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Jeg kan ikke si noe om spiring ennå. Frøene kom raskt og godt pakket. Jeg håper virkelig at frøene spirer :) Tusen takk
- Beate B
2024-06-20
Takk, bestillingen min har ankommet og jeg har lett etter brønnkarsefrø lenge. jeg er veldig glad
- anette s
2024-06-20
Kjapp levering!
- Bodil P
2024-06-20
Rask levering, og selvfølgelig fine frø!
- Lina I
2024-06-20
Kjapp levering. Som belønning fikk jeg erter. Da jeg bestilte blomsterfrø, ville jeg ha det som en premium.
- Lennart L
2024-06-20
Gode produkter og rask levering
- Christopher N
2024-06-20
Jeg skrev feil sist, jeg er veldig fornøyd
- Rosita G
2024-06-20
Hadde noen spørsmål før bestilling, fikk raske og autoritative svar.
- Lars M
2024-06-20
Er veldig fornøyd.
- Helena
2024-06-20
meget bra varer og leveranse
- Olaug B
2024-06-20
+++++ for Impectas sårt tiltrengte utvalg som deres attraktive planter for pollinatorer, kulturminneplanter og nordiske markblomster.
- Suzanne E
2024-06-20
Det tok litt lang tid før bestillingen kom.
- Karen N
2024-06-20
Veldig bra utvalg av litt rare ting og det er så mye du vil prøve
- Martina K
2024-06-20
Solar vanningsanlegget fungerer perfekt 🤩
- Jonna E
2024-06-20
fungerende nettside og rask levering
- Tiina K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no