Dyrk grønnsaker og blomster

Det er både vakkert og smart å dyrke sommerblomster blant grønnsakene. Da utnytter du plassen og lokker pollinerende insekter til hagen din. I denne artikkelen finner du inspirasjon og håndfaste råd.

Samplanting av grønnsaker og blomster

Sommerblomster og grønnsaker som dyrkes sammen, utfyller hverandre på en fin måte. Fargene til blomstene kommer frem på nye måter, formene til grønnsakene inntar nye roller og hele herligheten blir en ekstra levende og vakker kombinasjon. Tenk over hvordan grønnsakene og blomstene vokser når du velger hvilke sorter du skal samplante.

Slik vokser grønnsakene og blomstene

Når grønnsaker og blomster skal sås sammen, er det viktig at de ikke konkurrerer om den samme plassen, men heller kompletterer hverandre. Gulrøttene har røtter som utnytter området nedover i jorden. Hvis du dyrker noen rader med gulrøtter, blir det plass til en litt buskete sommerblomst over jorden.

 
Mellom gulrotradene er det plass til sommerblomster.

Grønnsaker og sommerblomster kan også komplettere hverandre ved å tilby støtte gjennom sesongen. Dill vil gjerne ha noe å lene seg mot, og i tillegg trives den hvis den får litt skygge og beskyttelse mot den stekende solen. Ringblomster og dill er både vakkert og praktisk å dyrke sammen.Blomster og grønnsaker som klatrer og slynger seg, kan sås ved siden av hverandre og bruke den samme støtten.Det er vakkert å kombinere grønnsaker og blomster med forskjellige farger og former – de fremmer hverandre på en fin måte. På bildet ser du svartkål og blomstrende gressløk som er svært fine sammen. Gressløk er naturligvis spiselig, men kan også fungere som en prydplante med runde, lilla blomster. Bare husk at gressløken ikke smaker like godt etter at den har gått i blomst.Blant kålplantene er det plass til en høy, delikat sommerblomst. Kjempeverbenaen svever over grønnsakene og tiltrekker pollinerende bier, humler og sommerfugler til kjøkkenhagen.

Tips fra Sara Bäckmo

Sara Bäckmo, dyrkevennen til Impecta Frøhandel, har valgt ut frø til grønnsaker og sommerblomster som er fine å samplante. Botaniser blant favorittene til Sara for å finne inspirasjon og håndfaste råd om hvilke grønnsaker og blomster som passer sammen.

Klikk på SARA BÄCKMOS FAVORITTER

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (11207)
2024-06-21
Bredt utvalg god service
- Arti s
2024-06-21
Gode produkter, rask levering, lett å handle
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerer veldig bra
- Bengt S
2024-06-21
Jeg setter stor pris på Impectas store utvalg av frø og deres praktiske tilbehør for dyrking.
- Kerstin J
2024-06-20
Raske og nøyaktige leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Jeg kan ikke si noe om spiring ennå. Frøene kom raskt og godt pakket. Jeg håper virkelig at frøene spirer :) Tusen takk
- Beate B
2024-06-20
Takk, bestillingen min har ankommet og jeg har lett etter brønnkarsefrø lenge. jeg er veldig glad
- anette s
2024-06-20
Kjapp levering!
- Bodil P
2024-06-20
Rask levering, og selvfølgelig fine frø!
- Lina I
2024-06-20
Kjapp levering. Som belønning fikk jeg erter. Da jeg bestilte blomsterfrø, ville jeg ha det som en premium.
- Lennart L
2024-06-20
Gode produkter og rask levering
- Christopher N
2024-06-20
Jeg skrev feil sist, jeg er veldig fornøyd
- Rosita G
2024-06-20
Hadde noen spørsmål før bestilling, fikk raske og autoritative svar.
- Lars M
2024-06-20
Er veldig fornøyd.
- Helena
2024-06-20
meget bra varer og leveranse
- Olaug B
2024-06-20
+++++ for Impectas sårt tiltrengte utvalg som deres attraktive planter for pollinatorer, kulturminneplanter og nordiske markblomster.
- Suzanne E
2024-06-20
Det tok litt lang tid før bestillingen kom.
- Karen N
2024-06-20
Veldig bra utvalg av litt rare ting og det er så mye du vil prøve
- Martina K
2024-06-20
Solar vanningsanlegget fungerer perfekt 🤩
- Jonna E
2024-06-20
fungerende nettside og rask levering
- Tiina K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no