Fri frakt på hele sortimentet, gjelder for den billigste fraktmetoden. Tilbudet gjelder t.o.m. 5. mai 2024.
Belysning til forkultivering – slik fungerer det

Belysning til forkultivering

Er det vanskelig å velge vekstbelysning til forkultivering av frø? Terminologien kan fort bli kronglete, og det kan være vanskelig vite hva som er viktig ved valg av belysning. Vi forklarer hvordan det fungerer.

Ekstra lys til forkultiveringen

  1. Bruk energieffektive LED-lys.
  2. Velg hvitt lys.
  3. PPF og PPFD angir mengden fotosyntetisk lys.
  4. Lyset bør være tent i 14-16 timer i døgnet om vinteren.
  5. Plasser belysningen 10–40 cm over plantene.

Artikkelen ble oppdatert 03.01.2024

I denne artikkelen går vi gjennom:

Fotosyntesen til plantene avhenger av lys. Når du forkultiverer frø innendørs om vinteren, er ikke det svake lyset i vinduskarmen tilstrekkelig for å skape en energigivende fotosyntese. Derfor må du støtte dyrkingen med ekstra lys. Når du er på leting etter vekstbelysning, kommer du til å støte på ulike termer og enheter. Noen av disse er det viktig å ta hensyn til, mens andre er mindre viktige og noen er helt uvesentlige. La oss ta en titt på hva som pleier å dukke opp og – fremfor alt – samle det som er viktig å tenke på når du skal velge belysning til såingen din.


Sollys og opplevelsen av farge

Lyset fra solen består av bølger som inneholder ulike bølgelengder. Når vi oppgir verdier for bølgelengdene, brukes enheten nanometer (nm). Synlig lys, altså lys som øyet vårt kan oppfatte, ligger på mellom ca. 400 og 700 nm. Lyset som plantene bruker til fotosyntesen, ligger i det samme intervallet og kalles da for fotosyntetisk lys. De ulike bølgelengdene har forskjellige farger. Eller rettere sagt – de kan skape opplevelsen av farger. Når solen skinner på himmelen, ser vi ingen farge på lyset. Det kombinerte lysspekteret fra solen er hvitt for vårt øye, men inneholder egentlig alle regnbuens farger. Vi oppfatter fargene først når lyset treffer et objekt som absorberer visse bølgelengder og reflekterer andre. Bølgelengdene som reflekteres, er synlige for øyet og skaper oppfattelsen av farge.

Derfor er bladene grønne De blå og røde bølgelengdene fra solen er mest anvendelige for fotosyntesen i planten. Derfor absorberes de av bladene til plantene, mens de grønne og gule bølgelengdene reflekteres. For oss skaper det reflekterte lyset opplevelsen av at bladene hovedsakelig er grønne og gule.


HVILKEN LYSFARGE SKAL JEG VELGE?

Til hobbydyrking er det enklest og smartest å velge belysning med hvitt lys som, i likhet med lyset fra solen, inneholder hele fargespekteret. Fra det hvite lyset kan plantene velge å absorbere bølgelengdene som er mest effektive for fotosyntesen.

Varmt eller kaldt hvitt lys? Når du har bestemt deg for å kjøpe et hvitt lys til plantene dine, kan det neste spørsmålet være om du skal velge et varmt eller kaldt lys. Enheten som benyttes er kelvin (K), som også kalles fargetemperatur. Når solen står opp om morgenen, eksponeres vi for en varm fargetemperatur på ca. 2500 kelvin. På skyfrie sommerdager stiger den til kalde farger på 7000–10 000 kelvin, for å deretter synke til et varmt lys igjen når solen går ned. Plantene utvikler seg best hvis ekstrabelysningen likner det naturlige lyset så mye som mulig – som en tommelfingerregel kan du velge et lys på mellom 3000 og 7000 kelvin.


HVILKEN FARGETEMPERATUR SKAL JEG VELGE?

Plantene er fornøyde så lenge fargetemperaturen likner på dagslys og dermed ligger på mellom 3000 og 7000 kelvin. For din egen trivsel er et varmere lys å foretrekke. Rundt 4000 kelvin er en fin fargetemperatur både for deg og plantene. Hvis du dyrker i et rom du ikke oppholder deg i, kan lyset være kaldere.

Watt og sparepærer

Watt, W, sier noe om hvor effektiv lampen er. Jo høyere watt, desto større energiforbruk. Den vanlige glødelampen er på vei ut fordi den sluker altfor mye energi. I dag bruker vi energieffektive LED-lamper i stedet.


HVOR MANGE WATT BØR VEKSTBELYSNINGEN HA?

Med vanlige glødelamper i et lysstoffrør kreves det mellom 100 og 200 W/m² til forkultivering. Med LED-belysning holder det med 30 W/m².


PPF, PPFD og PAR-kart

Når du skal velge vekstbelysning til inneplantene dine, er det viktig at du har kjennskap til begrepene PPF (Photosynthetic Photon Flux) og ikke minst PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density). På norsk kan vi kalle det fotosyntetisk lys. Alt handler nemlig om å hjelpe plantene med fotosyntesen slik at de kan produsere energi til tilveksten.

PPF angir den totale mengden fotosyntetisk lys fra en lyskilde. 

PPFD forteller oss hvor mye fotosyntetisk lys som lander på en bestemt overflate.

Profesjonelle plantedyrkere har utstyr til å måle PPFD. Som hobbydyrker kan man i stedet bruke et såkalt PAR-kart. De får du vanligvis hos produsenten av vekstbelysningen. Et PAR-kart forteller deg om mengden PPFD på en bestemt overflate ved en viss høyde.

Ofte benyttes også enheten mikromol, µmol, for å angi hvor mye fotosyntetisk lys som treffer en overflate.

Vi har laget en video med mer informasjon om vekstbelysning og om bruken av begrepene PPF og PPFD. Du finner den her.

På Impecta finner du også en liste som angir anbefalt PPFD for de vanligste plantene våre. Du finner den her. 


HVILKEN MIKROMOLVERDI BØR VEKSTLYSET HA?

En lampe som er beregnet på å gi lys til frøsåing, stiklinger og småplanter, skal være tent i ca. 16 timer i døgnet i de første månedene av året. Denne typen vekstbelysning bør ha en mikromolverdi på mellom 100 og 200 µmol/s.


Hvile er viktig for plantene

Når du dyrker med belysning, er det viktig å slå av lampen og gi plantene døgnhvile. Ved forkultivering kan du la lampen være tent i 16 timer i døgnet, gjerne i den samme perioden hver dag. Deretter slår du den av. Bruk gjerne en timer.

Hvis du forkultiverer i et lyst vindu, kan du redusere antallet timer med ekstrabelysning når det naturlige lyset blir sterkere fra og med mars. Vekstbelysningen fungerer da som et komplement til det naturlige lyset.

Hvor stor avstand skal det være mellom frøplantene og vekstlys?

Lyset skal være så nærme frøplantene som mulig, men uten å risikere at plantene svir seg. Avhengig av lysstyrken på lampen skal den settes med mellom 10 og 40 cm avstand til toppen av bladene. Hev belysningen etter hvert som plantene vokser.


Prøv deg frem og bli din egen ekspert

En fantastisk morsom og stimulerende side av dyrkningen er at du kan lære deg noe nytt hele tiden. Kunnskap og veiledning er viktig, særlig når du er nybegynner. Likevel kan du også prøve deg frem og lære av både mot- og medgang. Her har vi sett på belysningen, men dyrkingen din påvirkes også av mange andre faktorer som varme, kulde, vann og næring. Følg med på såingene dine hver dag og ta lærdom av hvordan de oppfører seg.

Kompakte, friskt grønne og stødige frøplanter er et godt tegn på at de har det bra – man ser det på dem. Du kan føle deg trygg på at de får tilstrekkelig med lys, varme og vann.

Tynne, bleke og hengslete småplanter er et tegn på at noe er galt. Som dyrker kan du da vurdere balansen mellom lys, varme og vann.

Vi hjelper deg gjerne på veien mot å lære deg mer om frødyrking. I kategorien Om forkultivering på Jordnært finner du mye håndfast informasjon og inspirerende tips.

Lykke til med såingen!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-04-29
Fornøyd så langt! Vi får se hvordan frøene gjør det, men det kommer an på så mye!
- Lena R
2024-04-29
Superrask levering og gode frø
- Kristina
2024-04-29
Jeg er veldig fornøyd med det brede utvalget og rask levering 👍
- Yuliia P
2024-04-29
Kjapp levering. Ser ut til å være et seriøst selskap.
- Tiina S
2024-04-29
Alltid fornøyd med frø og andre varer
- Christina Ä
2024-04-29
Hei, rask levering og gode priser
- Jonny E
2024-04-29
God og rask service.
- Birgitta F
2024-04-29
Veldig fornøyd. Enkelt å bestille og hyggelig at det kommer i postkassen. God kvalitet på frøene. De spirer og det blir gode blomster og grønnsaker.
- Anna-Karin A
2024-04-29
Veldig fornøyd med produktene, men skulle gjerne sett de pakket mye bedre. Nå var det frøposer og alt annet spredt blandet under og over potetene. Noen ting hadde blitt knust og alt var jordnært. Det hadde vært mye bedre om alt det løse hadde vært pakket i en plastpose så det ikke blandet seg med potetene og ble jordnært.
- Emelie C
2024-04-29
Rask service. Gode tips og råd.
- Bo M
2024-04-29
Kjapp levering. Gode produkter. Super fornøyd.
- Eva B
2024-04-29
Bra og enkelt å bestille, superrask levering.
- Monika V
2024-04-29
Rask og elegant!🪂
- Kjell Å
2024-04-29
Jeg er veldig glad for å kunne handle hos deg, leveringen er rask MVH B Lyxell
- Bo L
2024-04-29
Rask, sikker og korrekt behandling av bestillingen min
- Wivianne H
2024-04-29
Fint og godt. Takk!
- Frezia C
2024-04-29
God pris på produkter og rask levering
- Åsa F
2024-04-29
Kjapp levering . Takk
- sergio s
2024-04-29
Rask levering og fine frø
- Peggy E
2024-04-29
Fikk det jeg ønsket til en god pris og rask levering.
- Alice H
Are you in the right place?
Continue to impecta.no