Fri frakt på hele sortimentet, gjelder for den billigste fraktmetoden. Tilbudet gjelder t.o.m. 5. mai 2024.

Den fantastiske løkslekta

Vi dyrker løk fordi de er gode, nyttige, veldig anvendelige og enkle å lagre. I tillegg dyrker vi løk fordi det er vakkert. Hos noen arter høster vi løken, hos andre bladene, mens mange dyrkes bare for den vakre blomsten. Bli kjent med den store, sjarmerende løkslekten – Allium.

Lær løken å kjenne

I den store løkslekten, Allium, finner vi våre mest elskede løker til matlaging, som gul løk, rødløk og purre. Her finner du også trendy ramsløk, den uunnværlige krydderløken og de dekorative allium-kulene. Dyrk løk og nyt rik høsting, vakker blomstring og fantastiske smaker.

Løkslekten, Allium, er en del av amaryllisfamilien, Amaryllidaceae. Slekten er stor, med opptil 700 arter per i dag. Noen få løkarter vokser vilt i Norge – den mest kjente av disse er gressløk, Allium schoenoprasum og ramsløk, Allium ursinum.

Løk som grønnsak har betydd mye for mennesker i alle aldre. I romertiden ble det dyrket løk i såkalte løkhager, som ble administrert av spesielle løkhagemestere. Betydningen av løk er ikke vanskelig å forstå når du tenker på hvilken lett dyrkelig, sunn og ekstremt smart emballert type mat det er. Den spiselige knollen vokser i beskyttelse like under bakken, og etter høsting og tørking varer løken lenge takket være skallet som beskytter mot fuktighet og støt. Naturen gjorde så og si all jobben for oss på måten den skapte løken. I «Kokkekunsten som vitenskap og kunst» (1896) av legen og forfatteren Charles Emil Hagdahl står det:

“Løkens historie går helt tilbake til den grå antikken. Nasjonene har tilskrevet det fantastiske egenskaper: med det har de praktisert trolldom og utført underverker ”

Det er muligens en del trolldom og underverker vi kanskje ikke tror på i dag, men at løk er en fantastisk plante kan vi skrive under på. I Allium-slekten finner vi arter som dyrkes for løkens skyld, andre som hovedsakelig dyrkes for de gode bladene og noen som er høyt verdsatte prydplanter.


Løk som dyrkes for løkens skyld

En av de mest kjente løkartene for dyrking av mat, er Allium cepa, som ofte omtales som vanlig løk på norsk. Her finner vi sorter som gul løk, rødløk, og sjalottløk.


Hva er selve løken?

Løken som utvikler seg like under bakken, består først av en løkstamme. Fra løkstammen vokser toppen eller bladene over bakken og røttene utvikler seg til å gå ned i jorda. I løpet av sesongen dannes såkalte lavblader eller løkblader på oversiden av løkstammen. Disse bladene samler vann og næringsstoffer og legger seg oppå hverandre for å danne den løken vi etter hvert høster og spiser. På utsiden av de ytre løkbladene er løkskjellene, eller skallet, som skaper beskyttelse mot andre ting i jorden og dehydrering.

Blant vår spiselige løk, finnes også hvitløken, som tilhører en egen art kalt Allium sativum. Hvitløken består av flere små kløfter omgitt av de hvite løkskala.

Ulike typer løk og hvitløk har en veldig stor nytte i matlagingen. De kan spises fersk, stekt, bakt, syltet og tørket. Felles for dem alle er at de forbedrer smaken på maten og er like mye et krydder som en næringsrik og supernyttig ingrediens.

Løk og hvitløk er toårige. Vi dyrker dem imidlertid som ettårige fordi vi høster løkene den første sesongen. Hvis de forblir i jorden, vil de blomstre i år to og vil da ikke lenger være velsmakende.


Løk som dyrkes for bladenes skyld

I allium-slekten er det også mange arter og sorter som ikke danner løk, men vi dyrker dem for å spise delene over bakken.

Gressløk, Allium schoenoprasum og kinesisk gressløk, Allium tuberosum, er flerårige arter dyrket som urter der både stilker og blomster er gode å bruke. Gressløken er mild og pepperaktig og har lilla blomster, mens kinesisk gressløk smaker hvitløk og har hvite blomster.

Purre, Allium ampeloprasum og pipeløk, Allium fistulosum, er ettårige. Like over bakken dannes en flasshvit, eller for noen sorter rosa rot, som den grønne kraftige stammen skyter fart fra. Purre og pipeløk brukes ferskt i salater eller tilberedes i all slags matlaging.


Salatløk – også en måte å bruke løk på

Salatløk er en fellesbetegnelse på løk hvor vi kan høste og spise delene over bakken selv om den vanligvis dyrkes for løkens skyld. For eksempel kan vi høste gul løk, hvitløk og sjalottløk som salatløk ved å kutte av og spise de smakfulle toppene når den er ung og sprø. Hvis vi også ønsker å høste selve løken, er det imidlertid viktig å ikke ta for mye av toppene, siden den er viktig for at løken skal være fullt utviklet og full av næring.


Pipeløk og ramsløk

Pipeløk, Allium fistulosum, er en flerårig løk med hule stilker, akkurat som gressløk, men mye større. Blomstene er hvite. Hele planten er deilig å bruke til matlaging. Pipeløk er også flott å plante som prydplante. Det finnes et årlig utvalg av pipeløk, Evergreen. Den danner en liten rund løkform ved bunnen, så kommer en hvit flassdel og deretter de rørformede gressløkstilkene. Alle delene brukes ferske eller til matlaging.

Ramsløk, Allium ursinum, er en flerårig viltvoksende gammel art som har blitt dyrket mer og mer de siste årene. Bladene brukes som krydder i matlaging eller i suppe. Gressløk sprer en tydelig duft av løk der den vokser.


Løk som plante

I tillegg til løkslekten, er Allium navnet gitt til den underjordiske, globale plantedelen som forekommer i mange andre slekter enn løkslekten. For eksempel klokkeliljeslekten, tulipanslekten, og gullstjerneslekten.


Løk som dyrkes for skjønnhetens skyld

Innenfor slekten allium er det en rekke flerårige arter som dyrkes for sin store skjønnhet. Disse egner seg ikke som kjøkkenplanter. Mest brukt i park og hagebruk er de store, veldig elegante alliumkulene i lilla, rosa og hvitt som har høye, robuste stilker, som allium F1 «Quattro», allium «Ambassador» og allium «Globemaster». En ting som er viktig å huske på når du dyrker allium, er at bladene i mange varianter visner når blomstene blomstrer. Dyrk derfor allium i et blomsterbed med litt lavere planter som sprer bladene sine rundt og skjuler de visne alliumbladene.

Det er også mange arter som har norske navn, for eksempel prærieløk, Allium cernuum, kuleløk, Allium sphaerocephalon, gullløk, Allium moly og duftende blomsterløk, Allium ramosum.


Dyrk egen løk

Det er enkelt og givende å dyrke løk selv, både som kjøkkenplante og for skjønnhetens skyld. Løkplanter er også enkle å ta vare på og høstet løk kan lagres lenge.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-04-29
Fornøyd så langt! Vi får se hvordan frøene gjør det, men det kommer an på så mye!
- Lena R
2024-04-29
Superrask levering og gode frø
- Kristina
2024-04-29
Jeg er veldig fornøyd med det brede utvalget og rask levering 👍
- Yuliia P
2024-04-29
Kjapp levering. Ser ut til å være et seriøst selskap.
- Tiina S
2024-04-29
Alltid fornøyd med frø og andre varer
- Christina Ä
2024-04-29
Hei, rask levering og gode priser
- Jonny E
2024-04-29
God og rask service.
- Birgitta F
2024-04-29
Veldig fornøyd. Enkelt å bestille og hyggelig at det kommer i postkassen. God kvalitet på frøene. De spirer og det blir gode blomster og grønnsaker.
- Anna-Karin A
2024-04-29
Veldig fornøyd med produktene, men skulle gjerne sett de pakket mye bedre. Nå var det frøposer og alt annet spredt blandet under og over potetene. Noen ting hadde blitt knust og alt var jordnært. Det hadde vært mye bedre om alt det løse hadde vært pakket i en plastpose så det ikke blandet seg med potetene og ble jordnært.
- Emelie C
2024-04-29
Rask service. Gode tips og råd.
- Bo M
2024-04-29
Kjapp levering. Gode produkter. Super fornøyd.
- Eva B
2024-04-29
Bra og enkelt å bestille, superrask levering.
- Monika V
2024-04-29
Rask og elegant!🪂
- Kjell Å
2024-04-29
Jeg er veldig glad for å kunne handle hos deg, leveringen er rask MVH B Lyxell
- Bo L
2024-04-29
Rask, sikker og korrekt behandling av bestillingen min
- Wivianne H
2024-04-29
Fint og godt. Takk!
- Frezia C
2024-04-29
God pris på produkter og rask levering
- Åsa F
2024-04-29
Kjapp levering . Takk
- sergio s
2024-04-29
Rask levering og fine frø
- Peggy E
2024-04-29
Fikk det jeg ønsket til en god pris og rask levering.
- Alice H
Are you in the right place?
Continue to impecta.no