Våre kjære tomater

Tomater er enkle å dyrke og deilige å høste på en varm sommerdag. Egen dyrking av tomater tilbyr snacks å spise rett fra hagen, ferske godbiter til salaten. I tillegg til rike smakfulle ingredienser til sauser.

Ulike sorter tomater

  1. Klassiske røde, runde tomater.
  2. Saftige, smakfulle plommetomater.
  3. Vakre, gode pæretomater.
  4. Søt liten cocktail og cherrytomater.
  5. Maffiga biff tomater.

Tomater tilhører den store familien Solanaceae og slekten Solanum. Dette inkluderer også paprika, aubergine og poteter, i tillegg til giftige svartsøtvier, belladonaurt og bulmeurt. Tomaten stammer fra Sør-Amerika hvor den har blitt dyrket i over tusen år.

Villtomatene, Solanum pimpinellifolium og Solanum cheesmaniae er i kirsebærstørrelse og oransjerøde. De er forløpere til tomatene vi dyrker i dag og viktige i utviklingen av nye sorter, ettersom de er bærere av resistente planter mot sykdommer og skadedyr. Hvis du vil prøve å dyrke en original tomat, finnes det frø til «Galapagostomat». Ellers har tomatene vi dyrker i dag det vitenskapelige navnet Solanum lycopersicum.


Rikdom i form og farge

Selv om dagens tomater har mange av egenskapene til ville tomater, har århundrer med utvalg produsert mange forskjellige sorter. De røde runde tomatene, som veier mellom 70 og 120 gram, er fortsatt en populær tomat både i dyrking og matlaging, men sammen med dem er det mange andre spennende sorter.


Saftige plommetomater

De avlange, smakfulle plommetomatene er veldig populære. Det finnes både store og små varianter som er gode å spise alene og veldig dekorative i salaten. Blant plommetomatene finner vi også mange deilige italienske kokte tomater. De har mer fruktkjøtt og brukes til de rike italienske tomatsausene.


Dyrk din egen pæretomat

Pæreformede tomater er sjeldne i matbutikken, noe som gjør dem ekstra morsomme å dyrke selv. Som navnet avslører, er tomatene pæreformede. Det finnes pæretomater i forskjellige farger fra klassisk rød til gul og flekkete. Sortene har en søt og saftig smak og konsistens.


Små, runde cocktail- og cherrytomater

Grensen mellom hva som er en cocktailtomat og en cherrytomat er litt flytende. Det er en referanse som sier at en cocktail-sort skal veie rundt 49 gram, mens cherrytomater ikke skal veie mer enn 20 gram. Naturen er egentlig ikke så lett å kontrollere, så vi må akseptere at det ikke er helt klare grenser. Begge sortene er fantastisk bra og berikende. De små fruktene inneholder mange smaker og har en herlig sødme.

Druetomatene, som bare veier rundt 4 gram, er virkelig ekstra små. De er morsomme å plante med barn, som får godteri voksende på en gren.


Røslige bifftomater

Den største av tomatene er biff-tomatene, som kan veie over 200 gram. De er ofte saftige og har mye fruktkjøtt utenfor frøkammeret. Dyrk bifftomater for å kunne spise de ferskt på smørbrødet, stekt i ovnen eller grillet.


Tomater i høyden og bredden

Tomater er ikke bare delt inn i grupper i henhold til hvordan fruktene ser ut, men også hvordan de vokser. De fleste beholder sin ville planteform og danner lange vinstokker med ubegrenset toppvekst. Dette betyr at de trenger støtte å være knyttet til. I hver bladvekst vokser nye sideskudd, og hvis de ikke fjernes, vil en enkelt plante raskt kunne danne en jungel. Disse skuddene bør fjernes.

I tillegg har du busketomater der veksten av sideskuddene vanligvis ender med en blomsterstand, de trenger ikke å fjernes. De blir ikke så høye og passer ofte bedre utendørs. Til slutt har vi ampeltomater, som ganske enkelt er busketomater med et hengende vekstmønster og derfor er godt egnet for dyrking i hengende ampler eller i høye potter.

Tomater elsker varme. Selv om noen sorter kan vokse utendørs på et skjermet sted, er det tryggest å dyrke dem i drivhus eller lignende miljøer. Det er hovedsakelig kalde netter i begynnelsen av sesongen som er grunnen til det.

I dag er det nok få som kan tenke seg å være helt uten tomater. Pizza, pastasauser og ketchup er populært i de fleste familier, spesielt for de som har barn. Det er best hvis du bruker hjemmelagde tomater og lar tomatsausen småkoke lenge, akkurat som i Italia. Du kan også ovnsstekte halvdeler av store bifftomater, det er da tomatens fantastiske kombinasjon av sødme og syre virkelig kommer til sin rett.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10663)
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
2024-06-10
Rask og god levering
- Siv E
Are you in the right place?
Continue to impecta.no