Våre kjære tomater

Tomater er enkle å dyrke og deilige å høste på en varm sommerdag. Egen dyrking av tomater tilbyr snacks å spise rett fra hagen, ferske godbiter til salaten. I tillegg til rike smakfulle ingredienser til sauser.

Ulike sorter tomater

  1. Klassiske røde, runde tomater.
  2. Saftige, smakfulle plommetomater.
  3. Vakre, gode pæretomater.
  4. Søt liten cocktail og cherrytomater.
  5. Maffiga biff tomater.

Tomater tilhører den store familien Solanaceae og slekten Solanum. Dette inkluderer også paprika, aubergine og poteter, i tillegg til giftige svartsøtvier, belladonaurt og bulmeurt. Tomaten stammer fra Sør-Amerika hvor den har blitt dyrket i over tusen år.

Villtomatene, Solanum pimpinellifolium og Solanum cheesmaniae er i kirsebærstørrelse og oransjerøde. De er forløpere til tomatene vi dyrker i dag og viktige i utviklingen av nye sorter, ettersom de er bærere av resistente planter mot sykdommer og skadedyr. Hvis du vil prøve å dyrke en original tomat, finnes det frø til «Galapagostomat». Ellers har tomatene vi dyrker i dag det vitenskapelige navnet Solanum lycopersicum.


Rikdom i form og farge

Selv om dagens tomater har mange av egenskapene til ville tomater, har århundrer med utvalg produsert mange forskjellige sorter. De røde runde tomatene, som veier mellom 70 og 120 gram, er fortsatt en populær tomat både i dyrking og matlaging, men sammen med dem er det mange andre spennende sorter.


Saftige plommetomater

De avlange, smakfulle plommetomatene er veldig populære. Det finnes både store og små varianter som er gode å spise alene og veldig dekorative i salaten. Blant plommetomatene finner vi også mange deilige italienske kokte tomater. De har mer fruktkjøtt og brukes til de rike italienske tomatsausene.


Dyrk din egen pæretomat

Pæreformede tomater er sjeldne i matbutikken, noe som gjør dem ekstra morsomme å dyrke selv. Som navnet avslører, er tomatene pæreformede. Det finnes pæretomater i forskjellige farger fra klassisk rød til gul og flekkete. Sortene har en søt og saftig smak og konsistens.


Små, runde cocktail- og cherrytomater

Grensen mellom hva som er en cocktailtomat og en cherrytomat er litt flytende. Det er en referanse som sier at en cocktail-sort skal veie rundt 49 gram, mens cherrytomater ikke skal veie mer enn 20 gram. Naturen er egentlig ikke så lett å kontrollere, så vi må akseptere at det ikke er helt klare grenser. Begge sortene er fantastisk bra og berikende. De små fruktene inneholder mange smaker og har en herlig sødme.

Druetomatene, som bare veier rundt 4 gram, er virkelig ekstra små. De er morsomme å plante med barn, som får godteri voksende på en gren.


Røslige bifftomater

Den største av tomatene er biff-tomatene, som kan veie over 200 gram. De er ofte saftige og har mye fruktkjøtt utenfor frøkammeret. Dyrk bifftomater for å kunne spise de ferskt på smørbrødet, stekt i ovnen eller grillet.


Tomater i høyden og bredden

Tomater er ikke bare delt inn i grupper i henhold til hvordan fruktene ser ut, men også hvordan de vokser. De fleste beholder sin ville planteform og danner lange vinstokker med ubegrenset toppvekst. Dette betyr at de trenger støtte å være knyttet til. I hver bladvekst vokser nye sideskudd, og hvis de ikke fjernes, vil en enkelt plante raskt kunne danne en jungel. Disse skuddene bør fjernes.

I tillegg har du busketomater der veksten av sideskuddene vanligvis ender med en blomsterstand, de trenger ikke å fjernes. De blir ikke så høye og passer ofte bedre utendørs. Til slutt har vi ampeltomater, som ganske enkelt er busketomater med et hengende vekstmønster og derfor er godt egnet for dyrking i hengende ampler eller i høye potter.

Tomater elsker varme. Selv om noen sorter kan vokse utendørs på et skjermet sted, er det tryggest å dyrke dem i drivhus eller lignende miljøer. Det er hovedsakelig kalde netter i begynnelsen av sesongen som er grunnen til det.

I dag er det nok få som kan tenke seg å være helt uten tomater. Pizza, pastasauser og ketchup er populært i de fleste familier, spesielt for de som har barn. Det er best hvis du bruker hjemmelagde tomater og lar tomatsausen småkoke lenge, akkurat som i Italia. Du kan også ovnsstekte halvdeler av store bifftomater, det er da tomatens fantastiske kombinasjon av sødme og syre virkelig kommer til sin rett.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK