Søte, smakfulle og sunne erter

Søte, smakfulle og sunne erter

Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.

Fem grunner til å dyrke erter

  1. Erter er søte og velsmakende.
  2. Erter er enkle å dyrke.
  3. Erter gir store avlinger.
  4. Erter er enkle å lagre.
  5. Erter gir tilbake nitrogen til jorda.

Erter tilhører, akkurat som bønnene, den fantastiske familien Fabaceae. Denne familien har evnen til å binde nitrogen fra luften ved hjelp av jordiske bakterier og dermed få tilgang til et av de viktigste næringsstoffene som planter trenger. Derfor kalles de nitrogenfikserende planter. Man ser at det virker på røttene til erteplantene, når bakteriene er aktive dannes det små hvitrosa knoller på rottrådene.

Når innhøstingen er over, blir røttene liggende i jorden og lar nitrogen liggende igjen til neste avling. Ved dyrking av erteplanter beriker man jorden og derfor inngår erteplanter nesten alltid i grønngjødselblandinger.

I familien Fabaceae er det ikke bare erter og bønner, her finner du også kløver, alfalfa, lusern, robinia, lupiner gullregn og mange flere. De har alle vakre sommerfugllignende blomster med fem kronblader og frø og har kalles for belgfrukter.

Ulike grupper av erter

Arten ert, Pisum sativum, er delt inn i grupper etter hvordan ertene brukes.

Søte sukkererter

Sukkererter tilhører gruppen sukkererter. Sukkererter høstes ungt og nytes ferskt eller kokt. Sukkererten er vanligvis flatt med tynne vegger. Det finnes lave, middels og høye varianter.

Sprø brytsukkererter

I brytsukkererter-gruppen finner vi pausesukkerertene, som også er kjent som sugar snap og salaterter. Brytsukkererter er en foredling av sukkererter med tykkere runde vegger fylt med glatte frø. Hele sukkererten, med de ofte umodne frøene brukes. Det finnes lave, middels og høye varianter av sukkererter.

Spriterter for ertens skyld

Spriterter samles i spriterter-gruppen. Å sprite erter betyr at veggene åpnes og de store grønne, glatte frøene brukes, altså de vi tenker på som grønne erter. Spriterter har tynne vegger og finnes både som lavbuskete og høye varianter. Varianter med blå vegger kalles ofte blå erter.

Barnas gode margert

I margert-gruppen finnes de virkelig søte margertene som også dyrkes for ertenes skyld. Frøene er rynkete eller bulkete. Margerter krever mer varme enn spriterter og fungerer best i nedre halvdel av Sverige. Margerter har en søtere og jevnere smak enn spriterter og appellerer vanligvis best til barn.

Dyrk erter

Erter er utrolig enkle å dyrke. Selv om du har en litt vanskelig jord og forholde deg til, selv om virkelig tung og våt leire ikke er å foretrekke. Lett opp jorda med kompost og gjødsel så vil ertene vokse så det sprekker. Legg gjerne gress eller annet grønt rundt plantene når de dukker opp. Ikke glem å vanne, de liker ikke å tørke ut.

Erter elsker varme, og sår du i for kald jord kan frøene råtne. Vent med såing til jordtemperaturen overstiger 10 °C. Det er mulig å forkultivere og plante frøplanter når varmen har kommet. Erterøtter er litt vriene, de bør sås i dype pluggbrett, eller dype potter for å forstyrre røttene minst mulig ved utplanting.

De buskete variantene av både sukkererter og margerter trives svært godt i store krukker og skuffer ute i hagen, på balkongen eller i vinterhagen. Sukkererter egner seg utmerket å starte med tidlig når lysten til hjemmedyrking er størst.


Støtt ertene dine

Ertene har et tynt blad som hjelper til med å holde planten oppreist. De snurrer seg fast i alt de har tilgang til, så selv de buskete variantene bør støttes med lave pinner og snorer, mens de høye variantene trenger mer stabil støtte.

Lykke til med ertefrøene dine.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-05-04
Rask levering til full tilfredshet
- Annette S
2024-05-04
Rask levering👍
- Barbro R
2024-05-03
Kommer alltid raskt etter bestilling og gode frø og planter
- Susanne B
2024-05-03
Fungerer som den skal
- Björn N
2024-05-02
Kjapp levering
- Ann-katrin S
2024-05-02
Kjapp levering
- Marianne H
2024-05-02
Kjapp levering. Frøene spiret godt.
- Carina P
2024-05-02
Så gode ting og service
- Eva E
2024-05-02
Godt utvalg og rask levering.
- Pontus H
2024-05-02
Frøene kom etter ca. 7 dager til postkassen. Alle frøene har spiret. Bedre pris enn på plantasjen.
- Anette E
2024-05-02
Kjapp levering!
- Ulrika S
2024-05-02
Raskt levert. Produktene virker ok.
- Berndt L
2024-05-02
Rask levering, frø av meget god kvalitet
- Maria W
2024-05-02
Kjapp levering.
- Ann-Katrin S
2024-05-02
alltid rask levering, veldig fornøyd
- Danuta L
2024-05-02
Takk impecta......
- Sidqi A
2024-05-02
God klartekst på frøposene
- Mona J
2024-05-02
Fungerer bra og har alltid fungert bra på alle mulige måter 👍🏼👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-05-02
Kjapp levering.
- Eva-Britt Ö
2024-05-02
Rask levering, god informasjon
- Marianne A
Are you in the right place?
Continue to impecta.no