Søte, smakfulle og sunne erter

Søte, smakfulle og sunne erter

Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.

Fem grunner til å dyrke erter

  1. Erter er søte og velsmakende.
  2. Erter er enkle å dyrke.
  3. Erter gir store avlinger.
  4. Erter er enkle å lagre.
  5. Erter gir tilbake nitrogen til jorda.

Erter tilhører, akkurat som bønnene, den fantastiske familien Fabaceae. Denne familien har evnen til å binde nitrogen fra luften ved hjelp av jordiske bakterier og dermed få tilgang til et av de viktigste næringsstoffene som planter trenger. Derfor kalles de nitrogenfikserende planter. Man ser at det virker på røttene til erteplantene, når bakteriene er aktive dannes det små hvitrosa knoller på rottrådene.

Når innhøstingen er over, blir røttene liggende i jorden og lar nitrogen liggende igjen til neste avling. Ved dyrking av erteplanter beriker man jorden og derfor inngår erteplanter nesten alltid i grønngjødselblandinger.

I familien Fabaceae er det ikke bare erter og bønner, her finner du også kløver, alfalfa, lusern, robinia, lupiner gullregn og mange flere. De har alle vakre sommerfugllignende blomster med fem kronblader og frø og har kalles for belgfrukter.

Ulike grupper av erter

Arten ert, Pisum sativum, er delt inn i grupper etter hvordan ertene brukes.

Søte sukkererter

Sukkererter tilhører gruppen sukkererter. Sukkererter høstes ungt og nytes ferskt eller kokt. Sukkererten er vanligvis flatt med tynne vegger. Det finnes lave, middels og høye varianter.

Sprø brytsukkererter

I brytsukkererter-gruppen finner vi pausesukkerertene, som også er kjent som sugar snap og salaterter. Brytsukkererter er en foredling av sukkererter med tykkere runde vegger fylt med glatte frø. Hele sukkererten, med de ofte umodne frøene brukes. Det finnes lave, middels og høye varianter av sukkererter.

Spriterter for ertens skyld

Spriterter samles i spriterter-gruppen. Å sprite erter betyr at veggene åpnes og de store grønne, glatte frøene brukes, altså de vi tenker på som grønne erter. Spriterter har tynne vegger og finnes både som lavbuskete og høye varianter. Varianter med blå vegger kalles ofte blå erter.

Barnas gode margert

I margert-gruppen finnes de virkelig søte margertene som også dyrkes for ertenes skyld. Frøene er rynkete eller bulkete. Margerter krever mer varme enn spriterter og fungerer best i nedre halvdel av Sverige. Margerter har en søtere og jevnere smak enn spriterter og appellerer vanligvis best til barn.

Dyrk erter

Erter er utrolig enkle å dyrke. Selv om du har en litt vanskelig jord og forholde deg til, selv om virkelig tung og våt leire ikke er å foretrekke. Lett opp jorda med kompost og gjødsel så vil ertene vokse så det sprekker. Legg gjerne gress eller annet grønt rundt plantene når de dukker opp. Ikke glem å vanne, de liker ikke å tørke ut.

Erter elsker varme, og sår du i for kald jord kan frøene råtne. Vent med såing til jordtemperaturen overstiger 10 °C. Det er mulig å forkultivere og plante frøplanter når varmen har kommet. Erterøtter er litt vriene, de bør sås i dype pluggbrett, eller dype potter for å forstyrre røttene minst mulig ved utplanting.

De buskete variantene av både sukkererter og margerter trives svært godt i store krukker og skuffer ute i hagen, på balkongen eller i vinterhagen. Sukkererter egner seg utmerket å starte med tidlig når lysten til hjemmedyrking er størst.


Støtt ertene dine

Ertene har et tynt blad som hjelper til med å holde planten oppreist. De snurrer seg fast i alt de har tilgang til, så selv de buskete variantene bør støttes med lave pinner og snorer, mens de høye variantene trenger mer stabil støtte.

Lykke til med ertefrøene dine.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK