Søte, smakfulle og sunne erter

Søte, smakfulle og sunne erter

Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.

Fem grunner til å dyrke erter

  1. Erter er søte og velsmakende.
  2. Erter er enkle å dyrke.
  3. Erter gir store avlinger.
  4. Erter er enkle å lagre.
  5. Erter gir tilbake nitrogen til jorda.

Erter tilhører, akkurat som bønnene, den fantastiske familien Fabaceae. Denne familien har evnen til å binde nitrogen fra luften ved hjelp av jordiske bakterier og dermed få tilgang til et av de viktigste næringsstoffene som planter trenger. Derfor kalles de nitrogenfikserende planter. Man ser at det virker på røttene til erteplantene, når bakteriene er aktive dannes det små hvitrosa knoller på rottrådene.

Når innhøstingen er over, blir røttene liggende i jorden og lar nitrogen liggende igjen til neste avling. Ved dyrking av erteplanter beriker man jorden og derfor inngår erteplanter nesten alltid i grønngjødselblandinger.

I familien Fabaceae er det ikke bare erter og bønner, her finner du også kløver, alfalfa, lusern, robinia, lupiner gullregn og mange flere. De har alle vakre sommerfugllignende blomster med fem kronblader og frø og har kalles for belgfrukter.

Ulike grupper av erter

Arten ert, Pisum sativum, er delt inn i grupper etter hvordan ertene brukes.

Søte sukkererter

Sukkererter tilhører gruppen sukkererter. Sukkererter høstes ungt og nytes ferskt eller kokt. Sukkererten er vanligvis flatt med tynne vegger. Det finnes lave, middels og høye varianter.

Sprø brytsukkererter

I brytsukkererter-gruppen finner vi pausesukkerertene, som også er kjent som sugar snap og salaterter. Brytsukkererter er en foredling av sukkererter med tykkere runde vegger fylt med glatte frø. Hele sukkererten, med de ofte umodne frøene brukes. Det finnes lave, middels og høye varianter av sukkererter.

Spriterter for ertens skyld

Spriterter samles i spriterter-gruppen. Å sprite erter betyr at veggene åpnes og de store grønne, glatte frøene brukes, altså de vi tenker på som grønne erter. Spriterter har tynne vegger og finnes både som lavbuskete og høye varianter. Varianter med blå vegger kalles ofte blå erter.

Barnas gode margert

I margert-gruppen finnes de virkelig søte margertene som også dyrkes for ertenes skyld. Frøene er rynkete eller bulkete. Margerter krever mer varme enn spriterter og fungerer best i nedre halvdel av Sverige. Margerter har en søtere og jevnere smak enn spriterter og appellerer vanligvis best til barn.

Dyrk erter

Erter er utrolig enkle å dyrke. Selv om du har en litt vanskelig jord og forholde deg til, selv om virkelig tung og våt leire ikke er å foretrekke. Lett opp jorda med kompost og gjødsel så vil ertene vokse så det sprekker. Legg gjerne gress eller annet grønt rundt plantene når de dukker opp. Ikke glem å vanne, de liker ikke å tørke ut.

Erter elsker varme, og sår du i for kald jord kan frøene råtne. Vent med såing til jordtemperaturen overstiger 10 °C. Det er mulig å forkultivere og plante frøplanter når varmen har kommet. Erterøtter er litt vriene, de bør sås i dype pluggbrett, eller dype potter for å forstyrre røttene minst mulig ved utplanting.

De buskete variantene av både sukkererter og margerter trives svært godt i store krukker og skuffer ute i hagen, på balkongen eller i vinterhagen. Sukkererter egner seg utmerket å starte med tidlig når lysten til hjemmedyrking er størst.


Støtt ertene dine

Ertene har et tynt blad som hjelper til med å holde planten oppreist. De snurrer seg fast i alt de har tilgang til, så selv de buskete variantene bør støttes med lave pinner og snorer, mens de høye variantene trenger mer stabil støtte.

Lykke til med ertefrøene dine.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK