Hvordan dyrker man linser?

Fordelene ved å dyrke linser er mange. De er sunne, gode og enkle å dyrke. De takler både tørke og kulde, og de stiller ingen høye krav til jorden. I tillegg er de bra for jorden din.

Dyrk dine egne linser

Så linser utendørs i mai, etter den siste frosten, på et varmt og solrikt sted i veldrenert jord. Linsene høstes når belgene er brune og tørre. Interessen for å dyrke linser, Lens culinaris, vokser i takt med at de blir mer populære i matlagingen vår. Mange ønsker å øke andelen vegetarisk mat i kostholdet sitt, og dette er de sunne og gode linsene utmerkede til.


Linser forbedrer jorden

Linser stiller ingen høye krav til jorden de dyrkes i. Plantene tåler tørke svært godt, og jorden trenger ikke være særlig næringsrik. Det linsene ønsker seg er løs jord som er fri for ugress. Den trenger luftig jord for at vannet skal kunne renne unna på regtunge somre – røttene til linsen trives ikke med å stå i vann.

Akkurat som hos andre belgplanter har linsene nitrogenfikserende røtter. Det innebærer at røttene binder nitrogen fra luften ved hjelp av jordlevende bakterier. Nitrogenet forblir i røttene og frigjøres først når plantene i nærheten trenger det. Hvis du dyrker linser, forbedrer du dermed jorden på en naturlig måte gjennom sesongen.


Dyrk med vekselbruk

Linsene krever ikke særlig næringsrik jord, samtidig som de fyller på nitrogenlagrene i jorden gjennom vekstsesongen, derfor bør du ikke dyrke linser på det samme området i år etter år. På områdene der du har dyrket linser kan du så næringskrevende grønnsaker året etter, for eksempel kål, selleri, squash og gresskar, eller middels næringskrevende planter som salat, rotfrukter, persille, dill og løk.

Såing og høsting av linser

Linser sås i mai, etter den siste frosten og når jorden er klar. Kontroller om jorden er klar for såing ved å plukke opp en neve med jord. Klem den i håndflaten med fingrene − hvis jorden faller sammen, er den varm og klar til såing. Så linsene på et varmt og solrikt sted. Fjern alt ugresset på området og gjennomvann før såing. Hold jorden fuktig gjennom spiringsperioden. Plantene blir ca. 40 cm høye. Linsene ferdigutviklede etter et par måneder.

La belgene tørke helt på plantene før de høstes. Når belgene begynner å bli brune, tørre og rasler når du rister på dem, er det på tide å høste. Klipp ned hele planten, men la de nitrogenrike røttene være igjen i jorden.

Ta ut linsene eller la dem ligge i de tørre belgene inntil du skal bruke dem. Tørre linser holder i opptil ett år hvis de oppbevares svalt, tørt og mørkt. Linsene kokes og brukes i supper, salater og gryteretter, eller males til mel.

Lykke til med såingen av sunne og gode linser.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK