Hvordan dyrker man linser?

Fordelene ved å dyrke linser er mange. De er sunne, gode og enkle å dyrke. De takler både tørke og kulde, og de stiller ingen høye krav til jorden. I tillegg er de bra for jorden din.

Dyrk dine egne linser

Så linser utendørs i mai, etter den siste frosten, på et varmt og solrikt sted i veldrenert jord. Linsene høstes når belgene er brune og tørre. Interessen for å dyrke linser, Lens culinaris, vokser i takt med at de blir mer populære i matlagingen vår. Mange ønsker å øke andelen vegetarisk mat i kostholdet sitt, og dette er de sunne og gode linsene utmerkede til.


Linser forbedrer jorden

Linser stiller ingen høye krav til jorden de dyrkes i. Plantene tåler tørke svært godt, og jorden trenger ikke være særlig næringsrik. Det linsene ønsker seg er løs jord som er fri for ugress. Den trenger luftig jord for at vannet skal kunne renne unna på regtunge somre – røttene til linsen trives ikke med å stå i vann.

Akkurat som hos andre belgplanter har linsene nitrogenfikserende røtter. Det innebærer at røttene binder nitrogen fra luften ved hjelp av jordlevende bakterier. Nitrogenet forblir i røttene og frigjøres først når plantene i nærheten trenger det. Hvis du dyrker linser, forbedrer du dermed jorden på en naturlig måte gjennom sesongen.


Dyrk med vekselbruk

Linsene krever ikke særlig næringsrik jord, samtidig som de fyller på nitrogenlagrene i jorden gjennom vekstsesongen, derfor bør du ikke dyrke linser på det samme området i år etter år. På områdene der du har dyrket linser kan du så næringskrevende grønnsaker året etter, for eksempel kål, selleri, squash og gresskar, eller middels næringskrevende planter som salat, rotfrukter, persille, dill og løk.

Såing og høsting av linser

Linser sås i mai, etter den siste frosten og når jorden er klar. Kontroller om jorden er klar for såing ved å plukke opp en neve med jord. Klem den i håndflaten med fingrene − hvis jorden faller sammen, er den varm og klar til såing. Så linsene på et varmt og solrikt sted. Fjern alt ugresset på området og gjennomvann før såing. Hold jorden fuktig gjennom spiringsperioden. Plantene blir ca. 40 cm høye. Linsene ferdigutviklede etter et par måneder.

La belgene tørke helt på plantene før de høstes. Når belgene begynner å bli brune, tørre og rasler når du rister på dem, er det på tide å høste. Klipp ned hele planten, men la de nitrogenrike røttene være igjen i jorden.

Ta ut linsene eller la dem ligge i de tørre belgene inntil du skal bruke dem. Tørre linser holder i opptil ett år hvis de oppbevares svalt, tørt og mørkt. Linsene kokes og brukes i supper, salater og gryteretter, eller males til mel.

Lykke til med såingen av sunne og gode linser.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK