Så här odlar du en jättepumpa

Hvordan dyrke kjempegresskar

Det er morsomt, enkelt og givende å dyrke gresskar av alle slag. De frodige gresskarene bærer mange frukter som gir kjøkkenhagen vakre farger. Alle som ønsker å dyrke et så stort gresskar som mulig, må gi avkall på mengden frukt, slik at planten kan lede all sin energi til et kjempegresskar.

Dyrke kjempegresskar

 1. Velg frø til kjempegresskar.
 2. Dyr kjempegresskaret innendørs.
 3. Plant i næringsrik, løs jord.
 4. Gi gresskaret varme og vann.
 5. Gjødsle kjempegresskaret regelmessig gjennom hele sesongen.

Vi finner de virkelig store sortene av gresskar i en art innen gresskar-slekten som heter Cucurbita maxima. Her er sorter som Halloween-gresskar, Butternut, Muskatt, Hokkaido og spagettigresskar. Ved normal dyrking, når målet ikke er å få et så stort gresskar som mulig, varierer størrelsene på disse gresskarene fra en vekt på 4 kg til rundt 50 kg. Cucurbita maxima gresskar dyrkes både for pynt og til matlaging der de er gode i paier, supper og bakverk.


Gresskar elsker varme

Det er lett å dyrke gresskar, men man må ta hensyn til behovet for varme. Det er best å forhåndsdyrke gresskar innendørs fem til syv uker før planting, som finner sted når jorden er minst 15 grader og risikoen for frost er helt over. Tidspunktet for såing avhenger dermed av hvor i landet du bor.

Når målet er å dyrke et så stort gresskar som mulig, bør du velge sorter av arten Cucurbita Maxima. Sorten som er mest brukt i konkurranser rundt om i verden, er «Atlantic Giant». Verdensrekorden er et gresskar på over 800 kg, men vi amatører må nok legge lista litt lavere. Andre sorter som blir store er Yellow Giant og Rouge Vif.

'Atlantic Giant'

Dyrk kjempegresskar – steg for steg

 1. Dyrk innendørs i god plantejord i små potter. Så to frø i hver potte.
 2. Dekk frøet med klar plast som er utstyrt med luftehull og sett de i ca. 25 grader, etter spiring ca. 20 grader. Bruk gjerne en varmematte for optimal spiring.
 3. Når de små plantene har fire blader, i tillegg til de to små hjertebladene som dannes først, plantes de om i en litt større gryte med god plantejord.
 4. Når det er tid for planting, bør plantene venne seg til klimaet utendørs noen dager før det settes i jorden. Sett pottene i skjermet, skyggefull stilling en stund i løpet av dagen. Forleng tiden for hver dag og sett også pottene i solen etter noen dager.

Nå er det på tide å velge hvilken plante eller planter som skal huse ditt kjempegresskar. Du kan fortsette å dyrke resten av plantene utendørs eller i dyrkekasser for å få mange fine, gresskar på normal størrelse. Når gresskarfrøplanter plantes i bakken, er det viktig at de havner på samme dybde i det fri som det var i potten. Hvis stammen havner i fuktig, mørk jord, er det stor risiko for at den råtner. Varm gjerne jorda som gresskarene skal vokse i ved å dekke den til med plast noen dager før de skal plantes.

Med kjempegresskaret fortsetter du som følger:
 1. Vann gjennom planten før du planter den.
 2. Plant den i næringsrik, løs jord, som fortrinnsvis er gjødslet med hønsegjødsel.
 3. Velg et solfylt og skjermet sted hvor et gresskar kan spre seg ordentlig og ligge på flat mark.
 4. Dekk bakken rundt planten med høy eller gress. Dette er for å beholde fuktigheten, holde ugress ute og lage et teppe som til slutt gir gresskaret et tørt sted å ligge.
 5. Før planten har etablert seg, kan den beskyttes med fiberduk mot overdreven brennende sol.
 6. Sjekk planten regelmessig og vann hvis jorden begynner å tørke ut. Jorden bør ikke tørke ut, men heller ikke være konstant våt.
 7. Gjødsel med flytende næringsstoffer annenhver uke gjennom sesongen.
 8. Når det begynner å dannes frukt, fjerner du alle unntatt to, slik at så mye strøm som mulig går til det gigantiske gresskaret. Med to frukter har du en reserve som kan fjernes når gresskarene har vokst skikkelig.
 9. Før gresskaret blir for stort, kan det legges på et stykke papp eller et trebord for å holdes tørt.
 10. Ha gresskaret i skygge mot slutten av vekstsesongen, slik at det ikke blir for varmt.
 11. Høst gresskaret før den første frosten, og inviter slektninger og venner til å se mesterverket.

Lykke til med det i arbeidet med ditt kjempegresskar.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no