Så här odlar du en jättepumpa

Hvordan dyrke kjempegresskar

Det er morsomt, enkelt og givende å dyrke gresskar av alle slag. De frodige gresskarene bærer mange frukter som gir kjøkkenhagen vakre farger. Alle som ønsker å dyrke et så stort gresskar som mulig, må gi avkall på mengden frukt, slik at planten kan lede all sin energi til et kjempegresskar.

Dyrke kjempegresskar

 1. Velg frø til kjempegresskar.
 2. Dyr kjempegresskaret innendørs.
 3. Plant i næringsrik, løs jord.
 4. Gi gresskaret varme og vann.
 5. Gjødsle kjempegresskaret regelmessig gjennom hele sesongen.

Vi finner de virkelig store sortene av gresskar i en art innen gresskar-slekten som heter Cucurbita maxima. Her er sorter som Halloween-gresskar, Butternut, Muskatt, Hokkaido og spagettigresskar. Ved normal dyrking, når målet ikke er å få et så stort gresskar som mulig, varierer størrelsene på disse gresskarene fra en vekt på 4 kg til rundt 50 kg. Cucurbita maxima gresskar dyrkes både for pynt og til matlaging der de er gode i paier, supper og bakverk.


Gresskar elsker varme

Det er lett å dyrke gresskar, men man må ta hensyn til behovet for varme. Det er best å forhåndsdyrke gresskar innendørs fem til syv uker før planting, som finner sted når jorden er minst 15 grader og risikoen for frost er helt over. Tidspunktet for såing avhenger dermed av hvor i landet du bor.

Når målet er å dyrke et så stort gresskar som mulig, bør du velge sorter av arten Cucurbita Maxima. Sorten som er mest brukt i konkurranser rundt om i verden, er «Atlantic Giant». Verdensrekorden er et gresskar på over 800 kg, men vi amatører må nok legge lista litt lavere. Andre sorter som blir store er Yellow Giant og Rouge Vif.

'Atlantic Giant'

Dyrk kjempegresskar – steg for steg

 1. Dyrk innendørs i god plantejord i små potter. Så to frø i hver potte.
 2. Dekk frøet med klar plast som er utstyrt med luftehull og sett de i ca. 25 grader, etter spiring ca. 20 grader. Bruk gjerne en varmematte for optimal spiring.
 3. Når de små plantene har fire blader, i tillegg til de to små hjertebladene som dannes først, plantes de om i en litt større gryte med god plantejord.
 4. Når det er tid for planting, bør plantene venne seg til klimaet utendørs noen dager før det settes i jorden. Sett pottene i skjermet, skyggefull stilling en stund i løpet av dagen. Forleng tiden for hver dag og sett også pottene i solen etter noen dager.

Nå er det på tide å velge hvilken plante eller planter som skal huse ditt kjempegresskar. Du kan fortsette å dyrke resten av plantene utendørs eller i dyrkekasser for å få mange fine, gresskar på normal størrelse. Når gresskarfrøplanter plantes i bakken, er det viktig at de havner på samme dybde i det fri som det var i potten. Hvis stammen havner i fuktig, mørk jord, er det stor risiko for at den råtner. Varm gjerne jorda som gresskarene skal vokse i ved å dekke den til med plast noen dager før de skal plantes.

Med kjempegresskaret fortsetter du som følger:
 1. Vann gjennom planten før du planter den.
 2. Plant den i næringsrik, løs jord, som fortrinnsvis er gjødslet med hønsegjødsel.
 3. Velg et solfylt og skjermet sted hvor et gresskar kan spre seg ordentlig og ligge på flat mark.
 4. Dekk bakken rundt planten med høy eller gress. Dette er for å beholde fuktigheten, holde ugress ute og lage et teppe som til slutt gir gresskaret et tørt sted å ligge.
 5. Før planten har etablert seg, kan den beskyttes med fiberduk mot overdreven brennende sol.
 6. Sjekk planten regelmessig og vann hvis jorden begynner å tørke ut. Jorden bør ikke tørke ut, men heller ikke være konstant våt.
 7. Gjødsel med flytende næringsstoffer annenhver uke gjennom sesongen.
 8. Når det begynner å dannes frukt, fjerner du alle unntatt to, slik at så mye strøm som mulig går til det gigantiske gresskaret. Med to frukter har du en reserve som kan fjernes når gresskarene har vokst skikkelig.
 9. Før gresskaret blir for stort, kan det legges på et stykke papp eller et trebord for å holdes tørt.
 10. Ha gresskaret i skygge mot slutten av vekstsesongen, slik at det ikke blir for varmt.
 11. Høst gresskaret før den første frosten, og inviter slektninger og venner til å se mesterverket.

Lykke til med det i arbeidet med ditt kjempegresskar.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK