Dyrk supernyttig spinat

Spinat må være den avlingen som gjennom tidene oftest har kommet opp når man søker svaret på hvilke plante som er mest nyttig. I dag dyrker vi en mengde sunne, velsmakende, grønne blader der spinaten er involvert og forsvarer sin plass som en ypperlig bladgrønnsak.

Dyrke spinat

Spinat, Spinacia oleracea, er en årlig avling som begynte å bli dyrket i Persia for over 2000 år siden. De oppdaget raskt hvor lett den var å dyrke og forsto hvilket fantastisk tilskudd til kostholdet det er. Nemlig fordi det kan spises både ferskt og tilberedt, samtidig som det er svært sunt.

Hvordan dyrke spinat

  1. Så i potter og kar, i voksende bokser og direkte i det fri.
  2. Jorden skal være løs og næringsrik.
  3. Så i grupper om våren, sensommeren og tidlig høst.
  4. Spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område.
  5. Høst bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.
  6. Dekk med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind.

Spinat bør ikke dyrkes for varmt

Dyrking av spinat spredte seg over hele verden og ikke minst i Nord-Europa og ble veldig populær. Imidlertid stoppet verdensturneen da dyrking av spinat nådde de deler av verden med tropisk klima. Der viste det seg at spinaten vokste opp og blomstret ganske umiddelbart, men med forverret kvalitet og smak på bladene.

Mange av dagens spinatavlere her hjemme har også fått denne erfaringen. Når dagene blir lange og varme, trekker spinaten seg vekk og begynner å blomstre. Bladene slutter å vokse og bladene som allerede finnes kan få en kjedelig bitterhet i smaken. Det som skjer er at varmen og lyset stresser spinaten for at den skal sette frø raskt – den tror rett og slett at tiden er i ferd med å gå tom for sesongen, og hvis den skal få tid til å reprodusere, må det skje raskt.


Dyrk det på våren og sensommeren

Når det gjelder all dyrking, er det best å tilpasse seg forholdene som avlingen ønsker, da blir gleden og høstingen så mye større. Spinat utvikler seg optimalt hvis det dyrkes tidlig og sent i sesongen, med pause i høysommeren. Spinaten vokser så raskt at du får flere runder med høsting til tross for dyrkingspausen. I løpet av høsten er det viktig at spinaten rekker å vokse før det blir for kaldt – kulde og mørke får veksten til å stoppe. Men dersom den kun har vokst, tåler bladene kulde veldig godt og kan høstes veldig lenge. En stor fordel med å dyrke spinat i kjøligere perioder er at den sjelden blir angrepet av skadedyr, ettersom de ganske enkelt ikke er like aktive i disse periodene.

En morsom måte å dyrke spinaten på er å så frø når det har frosset til. Frøene hviler først om vinteren, for så å spire tidlig på våren. Deretter kommer en tidlig primærhvile før den første vårsåingen begynner.


Slik blir spinaten dyrket

Spinat er en veldig fleksibel avling å jobbe med. Den er utmerket for såing i potter og kar, i dyrkingskasser og direkte i det fri. Jorden skal være løs og næringsrik. Du bør så i partier om våren, sensommeren og tidlig høst og spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område. Høst de sprø, smakfulle bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.

Både på våren og høsten er det lurt å dekke såing og dyrking av spinat med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind. Spinaten kan nytes fersk, stekt, dampet, stekt og stuet, og den er utmerket å fryse.


Mange avlinger kalles spinat

Populariteten og den nevnte nytten til spinaten har ført til at mange avlinger har båret navnet spinat, selv om de ikke tilhører slekten Spinat, for eksempel New Zealand Spinat, Tetragonia tetragonoides, Malabar spinat "Rubra", Basella alba og Komatsuna Mustard spinat, Brassica rapa var. periviridis. De er alle enkle å dyrke og nyttige bladgrønnsaker som med fordel kan erstatte spinat når du sår på forsommeren og høster på høysommeren.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK