Dyrk supernyttig spinat

Spinat må være den avlingen som gjennom tidene oftest har kommet opp når man søker svaret på hvilke plante som er mest nyttig. I dag dyrker vi en mengde sunne, velsmakende, grønne blader der spinaten er involvert og forsvarer sin plass som en ypperlig bladgrønnsak.

Dyrke spinat

Spinat, Spinacia oleracea, er en årlig avling som begynte å bli dyrket i Persia for over 2000 år siden. De oppdaget raskt hvor lett den var å dyrke og forsto hvilket fantastisk tilskudd til kostholdet det er. Nemlig fordi det kan spises både ferskt og tilberedt, samtidig som det er svært sunt.

Hvordan dyrke spinat

  1. Så i potter og kar, i voksende bokser og direkte i det fri.
  2. Jorden skal være løs og næringsrik.
  3. Så i grupper om våren, sensommeren og tidlig høst.
  4. Spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område.
  5. Høst bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.
  6. Dekk med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind.

Spinat bør ikke dyrkes for varmt

Dyrking av spinat spredte seg over hele verden og ikke minst i Nord-Europa og ble veldig populær. Imidlertid stoppet verdensturneen da dyrking av spinat nådde de deler av verden med tropisk klima. Der viste det seg at spinaten vokste opp og blomstret ganske umiddelbart, men med forverret kvalitet og smak på bladene.

Mange av dagens spinatavlere her hjemme har også fått denne erfaringen. Når dagene blir lange og varme, trekker spinaten seg vekk og begynner å blomstre. Bladene slutter å vokse og bladene som allerede finnes kan få en kjedelig bitterhet i smaken. Det som skjer er at varmen og lyset stresser spinaten for at den skal sette frø raskt – den tror rett og slett at tiden er i ferd med å gå tom for sesongen, og hvis den skal få tid til å reprodusere, må det skje raskt.


Dyrk det på våren og sensommeren

Når det gjelder all dyrking, er det best å tilpasse seg forholdene som avlingen ønsker, da blir gleden og høstingen så mye større. Spinat utvikler seg optimalt hvis det dyrkes tidlig og sent i sesongen, med pause i høysommeren. Spinaten vokser så raskt at du får flere runder med høsting til tross for dyrkingspausen. I løpet av høsten er det viktig at spinaten rekker å vokse før det blir for kaldt – kulde og mørke får veksten til å stoppe. Men dersom den kun har vokst, tåler bladene kulde veldig godt og kan høstes veldig lenge. En stor fordel med å dyrke spinat i kjøligere perioder er at den sjelden blir angrepet av skadedyr, ettersom de ganske enkelt ikke er like aktive i disse periodene.

En morsom måte å dyrke spinaten på er å så frø når det har frosset til. Frøene hviler først om vinteren, for så å spire tidlig på våren. Deretter kommer en tidlig primærhvile før den første vårsåingen begynner.


Slik blir spinaten dyrket

Spinat er en veldig fleksibel avling å jobbe med. Den er utmerket for såing i potter og kar, i dyrkingskasser og direkte i det fri. Jorden skal være løs og næringsrik. Du bør så i partier om våren, sensommeren og tidlig høst og spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område. Høst de sprø, smakfulle bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.

Både på våren og høsten er det lurt å dekke såing og dyrking av spinat med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind. Spinaten kan nytes fersk, stekt, dampet, stekt og stuet, og den er utmerket å fryse.


Mange avlinger kalles spinat

Populariteten og den nevnte nytten til spinaten har ført til at mange avlinger har båret navnet spinat, selv om de ikke tilhører slekten Spinat, for eksempel New Zealand Spinat, Tetragonia tetragonoides, Malabar spinat "Rubra", Basella alba og Komatsuna Mustard spinat, Brassica rapa var. periviridis. De er alle enkle å dyrke og nyttige bladgrønnsaker som med fordel kan erstatte spinat når du sår på forsommeren og høster på høysommeren.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

Les mer
God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no