Odla ramslök - skogens vitlök

Dyrk ramsløk – skogens hvitløk

Ramsløk er en vakker, velduftende og deilig urt. Lenge ble den dyrket i hagene våre hovedsakelig fra ferdige planter, men det fungerer utmerket å dyrke ramsløk fra frø.

Slik dyrker du ramsløk

Ramsløk, Allium ursinum, beskrives som skogens hvitløk på grunn av sin fantastiske smak og aroma. Dette gjør at den minner om hvitløk. I parker og skogsområder hvor ramsløk har spredt seg, blir luften fylt med dufter av dens blader og blomster om våren.

Ramsløk trives i delvis til full skygge og med fuktighet rundt røttene. Når ramsløken er etablert, kan den spre seg skikkelig og fylle skyggefulle steder om våren og forsommeren. Deretter trekker den seg tilbake for å la løken hvile til neste sesong.


Høst om våren

I motsetning til hvitløk, er det ramsløkens blader som brukes i matlaging, til supper, pesto, kryddersmør og krydder i brød, paier og grateng.

April er den beste måneden å høste ramsløk. Da smaker de best før blomstringen starter. Blomstene er også spiselige, så når de søte, stjernelignende blomstene blomstrer, kan de brukes som garnityr og krydder i salater.


Ramsløk ligner på liljekonvaller

Omtrent samtidig som ramsløken vokser om våren, ruller liljekonvaljen ut sine blader. Ramsløk og liljekonvall ligner, men sistnevnte er giftig, så de bør ikke blandes. Bladene til liljekonvall sitter ofte sammen på to eller tre blader på en stilk, mens bladene til ramsløken kommer en etter en. Du kan også lukte bladene for å skille dem – ramsløk har en særegen aroma av løk og hvitløk.


Så og dyrk ramsløk

Så ramsløken innendørs i plantejord fra januar til mai. Dryss et tynt lag med grus eller perlitt på toppen av frøpottene. Dekk frøet med plastlokk utstyrt med luftehull, eller ventilér regelmessig.

Hvis frøene ikke har spiret innen en måned, trenger de en periode med kulde for å begynne å spire. Sett derfor frøet i kjøleskapet i omtrent en måned. Så legger du de på et skyggefullt sted og venter på at frøene skal spire. De første frøplantene ser ut som små gresstrå.

La frøplantene vokse i en potte om sommeren. Hold jorden fuktig og vann regelmessig med flytende næringsstoffer. Du kan lage din egen næring fra brennesler slik:

Brenneslevann: Fyll en bøtte med vann og tilsett noen håndfuller med brennesle. Dekk bøtta med en planke eller annet lokk. La blandingen stå i et par dager, rør av og til. Sil brenneslene og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir som te. Hell litt av næringsstoffene i kannen når du vanner ramsløkplantene dine.

Plant ramsløken i hagen om høsten, på et sted i halv til full skygge i løs jord. Du kan også så ramsløk utendørs i friluft eller i kalde drivhus fra september til november for å dyrke planter til neste sesong.


Aller best fersk

Det er gøy å dyrke sin egen gressløk i hagen. Det gir en koselig skogsfølelse tidlig på sesongen. Høst akkurat det du trenger for øyeblikket – ramsløk er best helt fersk. Når planten blomstrer er det vakkert å plukke dem om våren ved å klippe noen strå med hvite blomster og sette dem i en liten vase.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Små fristelser

Dyrk en gullmedaljør som serverer utsøkte godsaker gjennom hele sesongen. Svøpt i lune blader lokker den med mange små tomatfristelser med frisk syre og rik sødme. Iblant sitter de dråpeformede, oransje fruktene så tett at de nesten gir inntrykk av å knuffe og kjempe om plassen. På den lille busken henger fruktene på kraftige stilker som står støtt når sommervinden suser. Cherrytomaten F1 'Tiny Temptations Orange' er en glede å dyrke, ikke bare på grunn av smaken og den vakre planten, men også fordi den er frisk og sterk – potettørråten biter ikke på denne tøffingen. Velg et varmt og beskyttet sted til pottene og kassene, og kos deg med såingen av F1 'Tiny Temptations Orange'.

Les mer
Alt du kan ønske deg

Chili har evnen til å samle planteentusiaster fra hele verden. Chilifruktene hylles og respekteres for den delikate aromaen og den intense heten, og i mesterskap prises de modige som takler de aller sterkeste fruktene med roen i behold. Men ikke all chili er like sterk som lava – for deg som liker smaken og ikke heten, kan ukens frøsort bli begynnelsen på et fint vennskap. Habaneroen 'Biquinho Amarela' er en trivelig minichili. Navnet betyr «gult lite nebb» og refererer til den underlige formen på fruktene. 'Biquinho Amarela' gir deg alt du kan ønske deg i en god og rik chilismak, uten at det svir i munnen. Innenfor det solgule, sprø skallet skjuler det seg et saftig fruktkjøtt med toner av sitrus. Dyrk denne fine, velsmakende og vennlige chilien til sommerens grillgrønnsaker og til marinader eller sylting i eddik eller med pickles.

Les mer
Lett å like

På begynnelsen av 1500-tallet fant noen spanske oppdagelsesreisende i Sør-Amerika en liten, hvit blomst. Lokalbefolkningen kalte den Petun, som betyr «verdiløs tobakksplante». Spanjolene syntes blomsten var stygg og mistet raskt interessen for den. Det skulle gå 300 år før en annen spansk ekspedisjon i Argentina oppfattet den lille blomsten med dårlig rykte som såpass spennende at de sendte et eksemplar tilbake til hjemlandet. Botanikere i Spania ga den navnet petunia og plasserte den i samme familie som tobakk etter utseendet til bladene. Siden den tid har petuniaslekten vokst til å omfatte mange forskjellige varianter som er lette å like. En av dem er den iøynefallende sorten F1 'Supercascade Burgundy'. Den slår ut i dypt vinrødt med mørke årer og svelg i spennende kontrast. I potter og ampler henger blomstene i kaskader på lange ranker fra høysommeren til tidlig på høsten.

Les mer
Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no