Odla ramslök - skogens vitlök

Dyrk ramsløk – skogens hvitløk

Ramsløk er en vakker, velduftende og deilig urt. Lenge ble den dyrket i hagene våre hovedsakelig fra ferdige planter, men det fungerer utmerket å dyrke ramsløk fra frø.

Slik dyrker du ramsløk

Ramsløk, Allium ursinum, beskrives som skogens hvitløk på grunn av sin fantastiske smak og aroma. Dette gjør at den minner om hvitløk. I parker og skogsområder hvor ramsløk har spredt seg, blir luften fylt med dufter av dens blader og blomster om våren.

Ramsløk trives i delvis til full skygge og med fuktighet rundt røttene. Når ramsløken er etablert, kan den spre seg skikkelig og fylle skyggefulle steder om våren og forsommeren. Deretter trekker den seg tilbake for å la løken hvile til neste sesong.


Høst om våren

I motsetning til hvitløk, er det ramsløkens blader som brukes i matlaging, til supper, pesto, kryddersmør og krydder i brød, paier og grateng.

April er den beste måneden å høste ramsløk. Da smaker de best før blomstringen starter. Blomstene er også spiselige, så når de søte, stjernelignende blomstene blomstrer, kan de brukes som garnityr og krydder i salater.


Ramsløk ligner på liljekonvaller

Omtrent samtidig som ramsløken vokser om våren, ruller liljekonvaljen ut sine blader. Ramsløk og liljekonvall ligner, men sistnevnte er giftig, så de bør ikke blandes. Bladene til liljekonvall sitter ofte sammen på to eller tre blader på en stilk, mens bladene til ramsløken kommer en etter en. Du kan også lukte bladene for å skille dem – ramsløk har en særegen aroma av løk og hvitløk.


Så og dyrk ramsløk

Så ramsløken innendørs i plantejord fra januar til mai. Dryss et tynt lag med grus eller perlitt på toppen av frøpottene. Dekk frøet med plastlokk utstyrt med luftehull, eller ventilér regelmessig.

Hvis frøene ikke har spiret innen en måned, trenger de en periode med kulde for å begynne å spire. Sett derfor frøet i kjøleskapet i omtrent en måned. Så legger du de på et skyggefullt sted og venter på at frøene skal spire. De første frøplantene ser ut som små gresstrå.

La frøplantene vokse i en potte om sommeren. Hold jorden fuktig og vann regelmessig med flytende næringsstoffer. Du kan lage din egen næring fra brennesler slik:

Brenneslevann: Fyll en bøtte med vann og tilsett noen håndfuller med brennesle. Dekk bøtta med en planke eller annet lokk. La blandingen stå i et par dager, rør av og til. Sil brenneslene og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir som te. Hell litt av næringsstoffene i kannen når du vanner ramsløkplantene dine.

Plant ramsløken i hagen om høsten, på et sted i halv til full skygge i løs jord. Du kan også så ramsløk utendørs i friluft eller i kalde drivhus fra september til november for å dyrke planter til neste sesong.


Aller best fersk

Det er gøy å dyrke sin egen gressløk i hagen. Det gir en koselig skogsfølelse tidlig på sesongen. Høst akkurat det du trenger for øyeblikket – ramsløk er best helt fersk. Når planten blomstrer er det vakkert å plukke dem om våren ved å klippe noen strå med hvite blomster og sette dem i en liten vase.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK