Dyrk og nyt aubergine

Å dyrke aubergine er både morsomt og en fryd for øynene og smaksløkene. I potter og kar på balkongen, i vinterhagen eller drivhuset gir plantene en eksotisk skjønnhet med frukt i forskjellige vakre farger og former. På kjøkkenet gir aubergine muligheten til å oppdage deilige retter fra hele verden.

Slik sår og dyrker du aubergine

  1. Forkultiver frøene innendørs i februar til mars.
  2. Plant de ut når frostfaren er helt over.
  3. Plant de i en potte i et drivhus, vinterhage eller på en skjermet balkong.
  4. Gi rikelig med vann og næring gjennom sesongen.
  5. Høst fra juli til oktober.

Auberginen, Solanum melongena, tilhører den store familien av søtvier, Solanaceae. Dette inkluderer mange av våre mest dyrkede grønnsaker, for eksempel poteter, chili, paprika og tomater. Aubergine har sin opprinnelse i India og Øst-Asia, hvor den har vokst vilt og blitt dyrket som grønnsak i tusenvis av år. I dag finnes de fleste ville arter av aubergine på savannene i Afrika.


Aubergine, eggplante og melanzane

Auberginens navn på forskjellige språk forteller mange spennende historier.

Navnet aubergine kommer fra historien om Alexander den store som ble forelsket i frukten under sine felttog i Asia på 300 -tallet f.Kr. Etter hans død returnerte soldatene hans til Hellas og noen tok deretter med seg frø fra det nye frukten hjem, inkludert til byen Vergina eller Bergina, som den også ble kalt. Lenge etter, på 1500-tallet, besøkte en fransk-katalansk gastronom byen Vergina og spiste retter med aubergine. Han satte stor pris på det og laget det franske navnet som skulle bli aubergine, nemlig ‘au Vergine’ eller ‘au Bergine’ som betyr ‘funnet i Vergine/Bergine’.

Det engelske navnet eggplante spores tilbake til midten av 1700-tallet og refererer til auberginesorten som ser ut som egg; de er hvite og ovale i størrelse som et kyllingegg. Ordet eggplante kom til å bli brukt på alle fruktartene, selv på norsk kan det kalles for nettopp det.

På italiensk kalles aubergine melanzane. Det er en omskrivning av ‘mela insana’, som betyr gal-eple. Fordi aubergine inneholder det giftige stoffet solanin, ble det antatt at frukten kan forårsake psykiske lidelser.


Hva er solanin?

Solanin er en del av en familie av kjemiske forbindelser som kalles glykoalkaloider. Solanin finnes i alle planter i søtvierfamilien. Stoffet fungerer som et naturlig plantevernmiddel ved å beskytte planten mot angrep av sopp og bakterier. Solanin er giftig og finnes i alle deler av planten. I søtvier finnes solanin i blader, stilker, blomster og bær samt i poteter som har blitt grønne av for mye lys. Solanin kan forårsake kvalme, oppkast, svimmelhet og hodepine. Stoffet finnes også i aubergine, men det utgjør ingen helserisiko så lenge du ikke spiser store mengder rå frukt.


Hvordan vokser aubergine?

Aubergine er en flerårig plante i sitt opprinnelige klima, men vokser som en årlig kjøkkenplante. Planten krever mye varme for å trives – helst dyrket i drivhus, vinterhager eller på en skjermet balkong i potter, kasser og kar. Auberginen er selvbestøvende.

Plant aubergine i løs, næringsrik jord i romslige potter eller kar. Tilfør rikelig med vann gjennom sesongen og tilsett regelmessig flytende næring mens du vanner. Auberginen høstes omtrent fra juli til oktober. Fruktene er modne når de føles faste og huden er vakkert skinnende.


Aubergine i forskjellige farger og størrelser

Det finnes forskjellige sorter av aubergine, Solanum melongena, med farger og former som inspirerer deg til å dyrke mange sorter for å finne dine egne favoritter.

Blomstene, som ligner på potetblomsten, kan være hvite, rosa eller lilla avhengig av sorten. Plantene vokser ofte oppreist, derfor kan noen av sortene, som kan bli over en meter høye, trenge støtte.

Fruktene på auberginen kan være store, mellomstore og små, formen kan være rund, oval og langstrakt og fargene hvit, gul, lysegrønn, lilla, nesten svart og flekkete. Fordelen med at auberginen må dyrkes varmt i en potte, er at vi kan ha de vakre plantene like ved der vi tilbringer mye tid om sommeren.


Dyrk aubergine fra frø

Auberginen forhåndskultiveres innendørs i februar til mars. Planten trenger et forsprang for å blomstre og danne frukt i klimaet vårt. Når plantene har blitt 25 til 30 cm høye, kutter vi av toppen, slik at de ikke blir for høye. La to til fire sideskudd vokse. Plant aubergineplantene i potter eller kasser når risikoen for frost er helt over. Bare bittelitt frost kan få planten til å visne helt, så vær tålmodig før du planter de ut.

Gjør de klar for utplanting

Før du planter auberginer i potter eller kasser som de skal vokse i gjennom sesongen, er det viktig å venne de unge plantene til livet utendørs. Ha plantene i en skjermet, halvskyggelig posisjon en liten stund hver dag. Ikke glem å ta dem inn i løpet av natten. Øk tiden hver dag til risikoen for frost er helt over og du endelig kan begynne å plante de ut på ordentlig.


Aubergine på kjøkkenet

Auberginen er herlig til matlaging, med sin fyldige smak og næringsrike tekstur. For vegetarianere er aubergine en stor ressurs nettopp fordi det gir fylde og metthet. Auberginen kan stekes, grilles og bakes. Det er morsomt å bruke aubergine til å oppdage retter fra forskjellige kulturer, så prøv gjerne gresk moussaka, fransk ratatouille, italiensk parmigiana, baba ganoush fra Midtøsten og indisk baingan bharta.

Å dyrke egen mat er en utrolig givende hobby, fra såing av frø til høsting og matlaging er det mye glede!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK