Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Grönsaker

Artiklar & guider om att odla grönsaker

Odla grönsaker i krukor, lådor eller köksland för att skörda din egen mat och njuta av fantastiska smaker. Här läser du om hur du odlar och skördar grönsaker och får inspirerande tips på olika sorters grönsaker att odla från frö, direkt utomhus eller med förkultivering.
Søte, smakfulle og sunne erter

Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.

Les mer
Hvordan dyrke kjempegresskar

Det er morsomt, enkelt og givende å dyrke gresskar av alle slag. De frodige gresskarene bærer mange frukter som gir kjøkkenhagen vakre farger. Alle som ønsker å dyrke et så stort gresskar som mulig, må gi avkall på mengden frukt, slik at planten kan lede all sin energi til et kjempegresskar.

Les mer
Dyrk blader med smak – en grønn revolusjon

Trenden med å dyrke sprø, smakfulle og sunne bladgrønnsaker har kommet for å bli. Ikke veldig overraskende med tanke på hvor enkelt og givende det er. Alle kan ha sin egen dyrking av smakfulle blader fordi det ikke krever noe stort område for å få en innhøsting å nyte av. Dyrk i en potte på kjøkkenet, kar på terrassen eller direkte i kjøkkenhagen.

Les mer
Den fantastiske løkslekta

Vi dyrker løk fordi de er gode, nyttige, veldig anvendelige og enkle å lagre. I tillegg dyrker vi løk fordi det er vakkert. Hos noen arter høster vi løken, hos andre bladene, mens mange dyrkes bare for den vakre blomsten. Bli kjent med den store, sjarmerende løkslekten – Allium.

Les mer
Dyrk ramsløk – skogens hvitløk

Ramsløk er en vakker, velduftende og deilig urt. Lenge ble den dyrket i hagene våre hovedsakelig fra ferdige planter, men det fungerer utmerket å dyrke ramsløk fra frø.

Les mer
Slik dyrker du artisjokk

Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.

Les mer
Dyrke spiselig vekster i pallekarmer

Da det ble klart hvor morsomt det er å dyrke i pallekarmer ble det vekket en trend som bare øker i popularitet. Pallekarmene er enkle å bygge, morsomme å stelle i stand på en vakker måte og smarte å dyrke i.

Les mer
Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Med grønnsaker som du vet er dyrket med kjærlighet, økologisk og uten gifter? Da kan du lage deg din helt egen kjøkkenhage.

Les mer
Slik dyrker du kål

De fleste kålsorter bør være forkultivert før du planter dem. Unntaket er kålrot, vanlig nepe og de fleste av de asiatiske kålplantene. Grønnkål kan også sås direkte, men den høstes raskere hvis du dyrker den. Kål har frø som spirer raskt, faktisk på bare noen få dager i 20 graders varme. Hvis det er kjøligere tar det litt lenger tid. Kålplanter bør plantes når de har tre til fem blader. Hvis de blir større vil de være vanskeligere å etablere på plantestedet og derfor bør de ikke sås tidligere enn fire til seks uker før planting.

Les mer
Dyrk og nyt aubergine

Å dyrke aubergine er både morsomt og en fryd for øynene og smaksløkene. I potter og kar på balkongen, i vinterhagen eller drivhuset gir plantene en eksotisk skjønnhet med frukt i forskjellige vakre farger og former. På kjøkkenet gir aubergine muligheten til å oppdage deilige retter fra hele verden.

Les mer
Dyrk agurker – fra frø til høsting

Det er en opplevelse å ta en bit av den første hjemmelagde agurken. Konsistensen er sprø og smaken nøtteaktig med en liten smak av salt. Tenk at noe som består av 96 prosent vann kan være så godt. Å dyrke agurker er enkelt, og du vil bli belønnet med rikelig av høste av.

Les mer
Dyrk supernyttig spinat

Spinat må være den avlingen som gjennom tidene oftest har kommet opp når man søker svaret på hvilke plante som er mest nyttig. I dag dyrker vi en mengde sunne, velsmakende, grønne blader der spinaten er involvert og forsvarer sin plass som en ypperlig bladgrønnsak.

Les mer
Våre kjære tomater

Tomater er enkle å dyrke og deilige å høste på en varm sommerdag. Egen dyrking av tomater tilbyr snacks å spise rett fra hagen, ferske godbiter til salaten. I tillegg til rike smakfulle ingredienser til sauser.

Les mer
Vakre, sunne og smarte bønner

Bønner har forskjellige former og uttrykk. Det er ikke lett å holde styr på hva som er hva i bønnenes verden. Felles for dem er at de er nyttige, gode, vakre og også utmerkede avlinger for smart og bærekraftig dyrking.

Les mer
Hvordan dyrker man linser?

Fordelene ved å dyrke linser er mange. De er sunne, gode og enkle å dyrke. De takler både tørke og kulde, og de stiller ingen høye krav til jorden. I tillegg er de bra for jorden din.

Les mer
Rotgrønnsaker - de gode røttene

Rotgrønnsakene har endelig kommet inn i det gode selskap. Mennesket har visst i evigheter at de er nyttige og mettende. I tillegg er de enkle å dyrke og utrolig slitesterke i tillegg. Den velfortjente statusen som en delikatesse som bør ta mye plass på kjøkkenet og på tallerkenen har derimot rotgrønnsakene først fått nå nylig.

Les mer
Lær deg å dyrke chili og paprika

Chili er både enkelt og morsomt å dyrke. Mange setter pris på heten i chilifruktene og tester gjerne ut de mer ekstreme sortene. Andre foretrekker mildere sorter av chili og paprika, eller dyrker chili for den store variasjonen i bladverket, planten og de vakre fruktene som kommer i en mengde ulike farger og former.

Les mer
Å dyrke egen mat

Alle som noen gang har trukket en gulrot ut av jorden, spist årets første squash, tatt sprø sukkererter rett fra busken eller høstet grønnkål midt på vinteren, vet hvor god følelse det er. For de av dere som ønsker å dyrke egen mat med målet om å overleve så lenge som mulig på det jorden bringer, har vi samlet noen gode tips og råd.

Les mer
Å dyrke spiselig i potter

Dyrking på små områder har fått et fantastisk løft fordi det er blitt veldig populært å dyrke matvarer i byer. I bakgårder, små grønne områder, skolegårder, balkonger og takterrasser er dyrkegleden stor. Selv for deg som har en hage, er det et morsomt supplement å dyrke matvarer i potter og kasser.

Les mer
Kan jeg dyrke melon?

Frukt som ofte får tittelen «solmoden» kan få oss nordboere til å miste motet. Kan jeg virkelig dyrke ting som trenger mye sol for å smake best – som melon for eksempel? Ja, det kan du, og det er veldig gøy. Du må bare tenke på å velge gode sorter for klimaet vårt og dyrke på rett sted.

Les mer
Alle kan dyrke løk

Løk er en fantastisk avling som har blitt dyrket i lange tider. Løk er en grønnsak som er holdbar, enkel å dyrke, nyttig, vakker og har en god innpakning. Når du først har begynt å dyrke løk, er det vanskelig å stoppe – noe som bare er bra med tanke på alle fordelene løk har.

Les mer
ARTIKKEL 1-21 21.1  | Vis alle 

Ukens frøvariant

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Velg land

Lukk og fortsett med NOK