Rara ärter och balla bönor

Vakre, sunne og smarte bønner

Bønner har forskjellige former og uttrykk. Det er ikke lett å holde styr på hva som er hva i bønnenes verden. Felles for dem er at de er nyttige, gode, vakre og også utmerkede avlinger for smart og bærekraftig dyrking.

Fem grunner til å dyrke bønner

  1. Bønner er sunne og velsmakende.
  2. Bønner er enkle å dyrke.
  3. Bønner gir rikelig avling.
  4. Bønner er enkle å lagre.
  5. Bønner returnerer nitrogen til jorda.

Bønner tilhører familien Erteplanter, Fabaceae, en gigantisk plantefamilie med slekter som samler stauder, busker, trær, grønnsaker og fôrplanter. De forskjellige slektene av bønner dyrkes over hele verden og er viktige avlinger for menneskelig levebrød både når det gjelder mat og inntekt.


Ulike hagebønner

Arten som ganske enkelt kalles bønne, Phaseolus vulgaris, kalles ofte hagebønne. Arten deles inn i grupper etter form og farge og etter hvordan bønnene dyrkes og brukes.

Grønne, rundkuttede brekkbønner

Brekkbønner kalles også grønne bønner eller haricots verts, som betyr «grønn bønne» på fransk. Brekkbønner finnes i mange forskjellige varianter, med smale, vanligvis runde, grønne belger, som brukes umodne og hele etter koking. Høst gradvis utover sommeren når belgene er rundt 15 cm. Etter forvelling er pausebønnene ypperlige å fryse.

Brekkbønne-gruppen inkluderer også den vakre rød-fiolette bønnen. Den dyrkes og brukes på samme måte som grønne bønner.

Gule, runde voksbønner<

Voksbønner er samme type bønne som brekkbønnen, med runde belger, men fargen går gjerne i forskjellige gultoner. Akkurat som brekkbønner, brukes belgene til voksbønnene umodne og hele etter koking. Høst også disse gradvis utover sommeren når belgene er rundt 15 cm, dessuten kan du også fryse de voksbønnene du ikke bruker.

Flate og bølgete snittebønner

Snittebønner har brede, flate belger som blir bølgete når bønnene sveller inne i belgen. Belgene smaker best umodne – høst derfor før bønnene sveller skikkelig. Navnet snittebønne kommer av at bønnen kan kuttes eller rives i biter før den kokes. Det finnes både grønne og gule snittebønner – sistnevnte kalles stang-snittebønner.

Vakre frøbønner

Frøbønner er en sort som dyrkes for bønnenes skyld. Modne belger kan sprites, bønnene tørkes og brukes etter koking. Fargen på bønnene gir navn til forskjellige grupper av frøbønner, som brune bønner, røde kidneybønner, svarte bønner og hvite bønner.

Blant frøbønnene er også borlotto-bønne, med vakre rosa flekkete belger, og den grønne gourmetbønnen flagellotbønne. De brukes både sprøytet og tørket som kokebønner, men kan også høstes umodne for å koke de, og deretter spise de tynne belgene.


Hva er hagebønner?

Bønner finnes i lave, litt buskete varianter som ikke krever støtte og høye varianter som trenger noe for på holde seg oppe: et espalier, et gjerde eller en annen form for støtte. For eksempel er voksbønner tilgjengelige i varianter kalt stang-voksbønner og brekkbønner er tilgjengelige som stang-brekkbønner. Ordet «stang» forteller deg at du skal være forberedt på at sorten du dyrker vokser i høyden. Bønnestilker holder seg oppe ved å skru seg mot klokken rundt støtten.


Prydbønner – for øyne og gane

Arten prydbønne, Phaseolus coccineus, også kalt blomsterbønne, dyrkes like mye for sine vakre røde, rosa og oransje blomster som for belgene og bønnene. Belgene kan høstes umodne og spises kokte, eller så kan de høstes modne for sprøyting. Deretter tørkes bønnene og spises kokte. Det er viktig at prydbønnen er kokt før inntak – rå belger og bønner kan gi reelle mageproblemer.


En renessanse for hestebønnen

Hestebønner, Vici faba, har blitt dyrket i vårt land siden middelalderen. De store, svært næringsrike bønnene ble kokt i supper eller stuet langt inn på 1900-tallet og ble dyrket mye i alle kjøkkenhager. I dag opplever hestebønnen en renessanse grunnet den økte populariteten av middelhavsmat. Den serveres ofte servert med olivenolje og hvitløk.


Slik dyrker du bønner

Bønner er varmekjære. Jorda bør ha nådd 15 °C før såingen starter, slik at de spirer og ikke råtner. I nord eller om du har kald og fuktig leirjord bør bønnene dyrkes inne i 2-3 uker og så plantes ut når nattefrosten er over. Bløtlegg frøene i 24 timer før såing, slik at de spirer raskere.

Bønner dyrkes i dype potter, gjerne i dype brett, fordi røttene er følsomme for omplanting. Løsne jorda i bedene og tilsett litt kompost eller kugjødsel, ellers er sol, ly og fuktig jord alt bønnene ber om. Høst før frøene begynner å svelle i belgene, da smaker de best. Bønner klamrer seg ikke til ertene, men snor seg rundt støtten som er tilgjengelig. Gi de høye variantene sterk støtte, de kan bli ganske tunge når de er fulle av nydelige belger.


Bønner er smarte

Bønner er en av avlingene som genererer næringsstoffer til jorda. De har nemlig en evne til å ta opp nitrogen fra luften og binde det i sin plantemasse og gjøre nitrogenet tilgjengelig for røttene i jorda. Jorden tilføres dermed næring i løpet av sesongen og når høstingen er fullført, blir planterester presset ned i jorden for å fortsette å generere næringsstoffer. Bønner er virkelig allsidige: de er enkle å dyrke, berikende, vakre, smakfulle, enkle å lagre i lang tid og de gir næring til jorden. Med andre ord: Alle burde prøve å dyrke bønner.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-05-04
Rask levering til full tilfredshet
- Annette S
2024-05-04
Rask levering👍
- Barbro R
2024-05-03
Kommer alltid raskt etter bestilling og gode frø og planter
- Susanne B
2024-05-03
Fungerer som den skal
- Björn N
2024-05-02
Kjapp levering
- Ann-katrin S
2024-05-02
Kjapp levering
- Marianne H
2024-05-02
Kjapp levering. Frøene spiret godt.
- Carina P
2024-05-02
Så gode ting og service
- Eva E
2024-05-02
Godt utvalg og rask levering.
- Pontus H
2024-05-02
Frøene kom etter ca. 7 dager til postkassen. Alle frøene har spiret. Bedre pris enn på plantasjen.
- Anette E
2024-05-02
Kjapp levering!
- Ulrika S
2024-05-02
Raskt levert. Produktene virker ok.
- Berndt L
2024-05-02
Rask levering, frø av meget god kvalitet
- Maria W
2024-05-02
Kjapp levering.
- Ann-Katrin S
2024-05-02
alltid rask levering, veldig fornøyd
- Danuta L
2024-05-02
Takk impecta......
- Sidqi A
2024-05-02
God klartekst på frøposene
- Mona J
2024-05-02
Fungerer bra og har alltid fungert bra på alle mulige måter 👍🏼👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-05-02
Kjapp levering.
- Eva-Britt Ö
2024-05-02
Rask levering, god informasjon
- Marianne A
Are you in the right place?
Continue to impecta.no