Tips til høstsåing av stauder

Tips til høstsåing av stauder

I mange flotte hager er det stauder som står for basen og tryggheten blant det som vokser. År etter år stiller de opp og bidrar til prangende sommerfarger. De litt mer beskjedne staudene liker å danne et bakteppe for dine årlige blomster, mens de større og mer fargerike tar plassen til stolte kabaler og klarer seg på egen hånd.

Dyrk fra frø

Når du dyrker stauder selv fra frø, åpnes en helt ny verden av arter og sorter. Du kan plante mange planter for en billig penge og prøve nye spennende varianter parallelt med gamle trofaste tjenere. Såing av stauder krever litt tålmodighet, men belønningen er stor, og såing er enkelt og morsomt. Vi forteller deg hvordan du gjør det.


Stauder vokser under forskjellige forhold

Frø til stauder utløses av forskjellige signaler for å starte spiringsprosessen. Et spennende eksempel er sortene som trenger en ild for at frøet skal spire. Bråtestorkenebb er et slikt eksempel. Det vokser opp etter en skogbrann, fordi blomster slipper frøene sine, som deretter ligger i bakken og venter til neste gang det brenner. Frøene kan ligge i bakken og vente i over hundre år og fortsatt spire hvis de blir oppvarmet.

I dyrking finner vi sjelden varianter som krever slike ekstreme forhold for å spire, men det er noe annet som styrer. Noen trenger rask kjøling og langsom oppvarming. Dette kan gjenskapes ved å legge frøet i kjøleskapet og deretter utendørs. Andre trenger langsom kjøling i en lengre periode og deretter langsom oppvarming. For disse artene er høstsåing optimalt.

Det finnes også raskt voksende stauder som ikke har store krav. De kan sås hele våren og sommeren. Disse kan også sås om høsten slik at de kan komme litt raskere i gang om våren.

Så i potter

Så i potter eller kasser

Hvis du skal så stauder som har veldig små frø eller spesielt verdifulle arter, er det lurt å gjøre det i potter eller esker. Også hvis du bare vil ha noen få planter. Så frøene i potter eller esker som plasseres utendørs i et bed eller på friland. De får være der til de er klare for utplanting. Husk:

  • Bruk potter med hull i bunnen.
  • Jorden må være næringsrik og godt drenert.
  • Hvis jorden er kompakt, kan du blande i finkornet grus (ofte kalt steinsand) eller perlitt.
  • Grytene legges i et sandfylt trau eller lignende uten hull i bunnen, litt begravet i sanden. Vann gjerne sanden slik at jorda i krukkene kan ta opp fuktigheten.

Fordelen med å så stauder i potter eller esker

Stauder blir vanligvis ikke sådd på det siste plantestedet, hovedsakelig på grunn av at mange har lang og/eller uregelmessig veksttid. Ved å ta de opp separat har du større kontroll over plantene og kan ta dem når de har blitt store nok til å håndtere flyttingen til blomsterbedet.

Det kan være lurt å dekke krukkene med fiberduk eller finmasket nett for å beskytte frøet mot små dyr. Plasser deretter frøet i en beskyttet stilling med en del skygge utendørs eller i et kaldt drivhus. Vann bare når det er nødvendig. I løpet av høsten er praktisk talt ingen vanning nødvendig, men vær forsiktig om våren slik at den ikke tørker helt ut. Du trenger ikke å bekymre deg for snø og kulde. Et snødekke er bare positivt ettersom det isolerer om vinteren og tilfører vann når varmen kommer.


Så på friland

Såing i det fri er godt egnet for mer holdbare arter eller hvis du vil ha en større mengde. Et eget område kan sees på som en barnehage for stauder, hvor du tvinger dem til de er klare til å overleve blant allerede etablerte planter. Jobb med jorda slik at den er luftig og løs før såing. Fyll på med næringsrik jord om nødvendig. Del deretter overflaten i firkanter med en tydelig avgrensning for å holde forskjellige arter fra hverandre.

Vann før såing. Dette fungerer også på våren/forsommeren for raskt voksende stauder. Såingen kan beskyttes med fiberduk før plantene har kommet skikkelig opp. Etter at de er klare til omplanting, blir de hentet og flyttet til det siste plantestedet. Du trenger imidlertid ikke å ha det travelt, for plantene har rikelig med både plass og ernæring. Den beste tiden for planting er sensommeren eller tidlig høst.

Husk å merke frøene ordentlig. Bruk penner og etiketter som er motstandsdyktige mot sol, vind og regn, slik at de tåler å være der i noen år.

Så på friland

Det er givende å så stauder

Å så stauder krever tålmodighet fordi frøene kan bruke lang tid på å spire. Dette gjelder imidlertid langt fra alle arter og sorter, for såing av stauder kan også gi raske resultater. Den store fordelen med stauder er at de kommer trofast tilbake år etter år. Selvfølgelig tar såing av frø litt lengre tid, men du får mye ut av en enkelt frøpose.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-05-04
Rask levering til full tilfredshet
- Annette S
2024-05-04
Rask levering👍
- Barbro R
2024-05-03
Kommer alltid raskt etter bestilling og gode frø og planter
- Susanne B
2024-05-03
Fungerer som den skal
- Björn N
2024-05-02
Kjapp levering
- Ann-katrin S
2024-05-02
Kjapp levering
- Marianne H
2024-05-02
Kjapp levering. Frøene spiret godt.
- Carina P
2024-05-02
Så gode ting og service
- Eva E
2024-05-02
Godt utvalg og rask levering.
- Pontus H
2024-05-02
Frøene kom etter ca. 7 dager til postkassen. Alle frøene har spiret. Bedre pris enn på plantasjen.
- Anette E
2024-05-02
Kjapp levering!
- Ulrika S
2024-05-02
Raskt levert. Produktene virker ok.
- Berndt L
2024-05-02
Rask levering, frø av meget god kvalitet
- Maria W
2024-05-02
Kjapp levering.
- Ann-Katrin S
2024-05-02
alltid rask levering, veldig fornøyd
- Danuta L
2024-05-02
Takk impecta......
- Sidqi A
2024-05-02
God klartekst på frøposene
- Mona J
2024-05-02
Fungerer bra og har alltid fungert bra på alle mulige måter 👍🏼👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-05-02
Kjapp levering.
- Eva-Britt Ö
2024-05-02
Rask levering, god informasjon
- Marianne A
Are you in the right place?
Continue to impecta.no