Fri frakt på hele sortimentet, gjelder for den billigste fraktmetoden. Tilbudet gjelder t.o.m. 5. mai 2024.

Så sommerblomster innendørs

Sommerblomster er ettårige, derfor ønsker vi å glede oss over blomstringen så lenge som mulig. Ved å dyrke planter innendørs kan blomstringen komme i gang tidligere, og den fargerike sesongen varer mye lengre.

Slik forkultiverer du sommerblomster

  1. 1. Så i fuktig såjord.
  2. 2. Hold såjorden varm og fuktig.
  3. 3. Sett såjorden svalt og lyst etter spiring.
  4. 4. Pott om når de første karakterbladene utvikler seg.
  5. 5. Plant ut når varmen er stabil og nettene er frostfrie.

Sommerblomster kalles også ettårige blomster. Livssyklusen til disse plantene fullføres på én sesong. Frøene spirer og vokser opp til planter som blomstrer og danner nye frø før planten visner ned og dør om høsten. Rundt plantene detter frøene ned på bakken. Der blir de liggende i hvile inntil varmen kommer tilbake neste sesong. Mange sommerblomster har en lang tilvekstperiode. Hvis vi direktesår disse blomstene utendørs om våren, tar det lang tid før blomstringen begynner. Hvis du bor i de nordlige delene av landet, kan det hende at plantene ikke rekker å blomstre i det hele tatt før sommeren er over. Derfor er det lurt å forkultivere flere av sommerblomstene innendørs i god tid før vekstperioden utendørs begynner!

Ikke alle sommerblomster krever forkultivering innendørs. Noen trives best hvis de direktesås utendørs når jorden har blitt varm. Les dyrkningsbeskrivelsen til hver sort for å se om du bør forkultivere blomsten.

Noen eksempler på sommerblomster som bør sås ekstra tidlig innendørs: lobelia, pelargon, kjempeverbena, aksverbena, tobakk, blåkurv, stuelønn, prydløvemunn, coleus, klokkeranke, spansk flagg, begonia og petunia.


Når forkultiverers sommerblomster?

Les alltid på frøposen til sorten du vil dyrke for å finne ut når du skal begynne forkultiveringen. Ofte står det et intervall på posen, for eksempel feb.–april. Det forteller deg i hvilken periode du burde komme i gang med såingen. Hvis du bor langt nord i landet, kan det vært lurt å begynne forkultiveringen sent i det oppgitte intervallet.


På tide å så sommerblomster

Frøposene til sommerblomstene har ankommet, og det er på tide å så. Under spiringen er det viktig at frøene får varme. Hvis det er kaldt der pottene står, kan det være lurt å sette dem på en varmematte.


SLIK GJØR DU DET

  1. 1. Så i gjennomfuktet jord.
  2. 2. Så i såpotter, brett, pluggbrett eller minidrivhus.
  3. 3. Les på forpakningen om hvor mye jord frøene skal dekkes med. Hvis frøene er lysspirende, skal de kun trykkes lett ned mot jordoverflaten.
  4. 4. Merk pottene dine så du har oversikt over plantene.
  5. 5. Dekk såjorden med plast eller bruk et minidrivhus med lokk for å forhindre uttørking.
  6. 6. Følg nøye med på fuktigheten. I begynnelsen kan du gjerne spraye med en sprayflaske beregnet på blomster i stedet for å vanne.

Tips! Hvis frøene du sår er svært små eller vanskelige å håndtere, kan du bruke en penn til å flytte frøet over i jorden.


Sommerblomstene spirer

Når såjorden er klar, er den viktigste oppgaven din å holde fuktigheten jevn. Jorden skal ikke tørke ut helt eller være konstant våt. Hvis det danner seg mye konsens, bør du fjerne lokket eller annet du har dekket såjorden med i en periode hver dag.


Forkultivering og belysning

Mens frøene spirer er fuktighet og varme det viktigste. Det er først når spirene titter opp av jorden at du trenger å ordne med riktig belysning. Forkultivering i de første månedene av året krever ekstra belysning. Når det naturlige lyset kommer tilbake i mars–april kan du forkultivere uten belysning i et lyst vindu.

Les alt du trenger å vite om belysning i Belysning til forkultivering – slik fungerer det.


Forkultivering og temperatur

Varme er viktig for spiringen, men så snart spirene har tittet frem og dannet frøbladene sine, bør såjorden settes svalt, i 15–18°C, såfremt instruksjonene på frøposen ikke sier noe annet. Den svalere temperaturen gjør at plantene vokser sakte og danne solide stilker og frodige, grønne blader. Hvis såjorden settes for varmt, vokser plantene mye i høyden og blir spinkle og bleke.


Hva er et frøblad?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De likner ikke på bladene til sorten du dyrker. Oppgaven til frøbladene er å sørge for at den lille planten får næring. Når de første røttene har dannet seg, kan spiren hente næring fra jorden. Da skrumper frøbladene inn og forsvinner. Etter frøbladene utvikler planten de ekte bladene sine, som kalles karakterblader.


Pott om frøplantene dine

Når de første karakterbladene har utviklet seg ordentlig, er det på tide å potte om. Det innebærer at du gir røttene til frøplanten plass til å vokse ved å potte dem over i større potter.

Til ompottingen trenger du næringsrik, løs jord og potter med hull i bunnen. Pottene skal være større enn de som frøet har spiret i. Noen eksempler er økologisk dyrkningspotte 9 cm eller fiberpotter 8 cm.

Slik potter du om:

  1. 1. Fyll den nye potten med jord. Lag en liten grop til planten i midten.
  2. 2. Velt planten forsiktig ut i hånden.
  3. 3. Unngå å holde i den skjøre stilken. Hvis du holder i bladene og du skader dem vet et uhell, lager planten nye. En knekt stilk kan ikke repareres.
  4. 4. Ta med så mye som mulig av jorden på de små røttene over i den nye potten.
  5. 5. Sett planten forsiktig ned i den nye potten. Vær forsiktig med røttene.
  6. 6. Sett planten litt dypere i jorden ved ompottingen.
  7. 7. Vann forsiktig, og sett de ompottede plantene lyst og svalt.

Etter ompottingen stanser veksten til plantene opp i en periode før de begynner å ta opp næringen i den nye jorden. Begynn å gjødsle forsiktig etter et par uker.

Plant ut sommerblomstene dine

Etter ompottingen dyrker du plantene dine videre i et lyst vindu eller under ekstra belysning. Når varmen utendørs er stabil og nettene er helt frostfrie, er det endelig på tide å plante dem ut. Du kan lese mer om hva du bør tenke på når du planter ut forkultiverte planter og hvordan du direktesår utendørs i Plante og så utendørs.

Lykke til med forkultiveringen av sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-04-29
Fornøyd så langt! Vi får se hvordan frøene gjør det, men det kommer an på så mye!
- Lena R
2024-04-29
Superrask levering og gode frø
- Kristina
2024-04-29
Jeg er veldig fornøyd med det brede utvalget og rask levering 👍
- Yuliia P
2024-04-29
Kjapp levering. Ser ut til å være et seriøst selskap.
- Tiina S
2024-04-29
Alltid fornøyd med frø og andre varer
- Christina Ä
2024-04-29
Hei, rask levering og gode priser
- Jonny E
2024-04-29
God og rask service.
- Birgitta F
2024-04-29
Veldig fornøyd. Enkelt å bestille og hyggelig at det kommer i postkassen. God kvalitet på frøene. De spirer og det blir gode blomster og grønnsaker.
- Anna-Karin A
2024-04-29
Veldig fornøyd med produktene, men skulle gjerne sett de pakket mye bedre. Nå var det frøposer og alt annet spredt blandet under og over potetene. Noen ting hadde blitt knust og alt var jordnært. Det hadde vært mye bedre om alt det løse hadde vært pakket i en plastpose så det ikke blandet seg med potetene og ble jordnært.
- Emelie C
2024-04-29
Rask service. Gode tips og råd.
- Bo M
2024-04-29
Kjapp levering. Gode produkter. Super fornøyd.
- Eva B
2024-04-29
Bra og enkelt å bestille, superrask levering.
- Monika V
2024-04-29
Rask og elegant!🪂
- Kjell Å
2024-04-29
Jeg er veldig glad for å kunne handle hos deg, leveringen er rask MVH B Lyxell
- Bo L
2024-04-29
Rask, sikker og korrekt behandling av bestillingen min
- Wivianne H
2024-04-29
Fint og godt. Takk!
- Frezia C
2024-04-29
God pris på produkter og rask levering
- Åsa F
2024-04-29
Kjapp levering . Takk
- sergio s
2024-04-29
Rask levering og fine frø
- Peggy E
2024-04-29
Fikk det jeg ønsket til en god pris og rask levering.
- Alice H
Are you in the right place?
Continue to impecta.no