Fri frakt på hele sortimentet, gjelder for den billigste fraktmetoden. Tilbudet gjelder t.o.m. 5. mai 2024.

Lær deg å dyrke chili og paprika

Chili er både enkelt og morsomt å dyrke. Mange setter pris på heten i chilifruktene og tester gjerne ut de mer ekstreme sortene. Andre foretrekker mildere sorter av chili og paprika, eller dyrker chili for den store variasjonen i bladverket, planten og de vakre fruktene som kommer i en mengde ulike farger og former.

Dyrke paprika og chilipepper

  1. Det er enkelt og morsomt å dyrke paprika og chili.
  2. Paprikafruktene er søte og saftige.
  3. Chilipepper, havannapepper og tabasco har varierende hete.
  4. Heten i chili måles i Scoville.
  5. Paprika og chili forkultiveres tidlig i sesongen.

Paprikaslekten, Capsicum, er en slekt som tilhører søtvierfamilen. Paprikaslekten består av minst 50 arter, men det er kun et titall av disse artene som brukes innen kommersiell dyrking. Arten i paprikaslekten vi dyrker mest av er Capsicum annuum, som på norsk har det det samme navnet, nettopp paprika. Her finner vi chilipepper og paprika. Andre arter vi også dyrker er Capsicum chinese, havannapepper, og Capsicum frutescens, flerårig chilipepper.


Når heter det chilipepper og chili?

Ordene «chilipepper» og «chili» kan skape en viss forvirring fordi de brukes i ulike sammenhenger.

Det finnes en sortgruppe innen arten chili, Capsicum annuum, som kalles Chilipepper-gruppen. Sortene i Chilipepper-gruppen kaller vi chilipepper, eller bare chili, og deretter legger vi til et bestemt sortsnavn. Noen eksempler er chilipepper «Vampire» og chilipepper «Lombardo».

Vi bruker også ordene chili og chilipepper som et allment navn på fruktene og krydderet vi får fra arter og sorter innen hele paprikaslekten, Capsicum.


Mild paprika og sterk chili

Chilipepper og paprika finner vi altså innen arten paprika, Capsicum annuum. Paprika er den søte og milde representanten i paprikaslekten. For mange er paprika hovedsakelig den tradisjonelle husholdningspaprikaen, for eksempel sorten «California Wonder», noe som ikke er så rart når man tenker på hvilken fantastisk grønnsak dette er. I paprikaverdenen finnes det likevel mange andre sorter det er verdt å oppdage. Spisspaprika får lange, saftige og søte frukter, mens chilisortene koral og dumaspepper har runde frukter som passer utmerket til tapas.

Blant chilipepper finner vi alt fra milde frukter som bananpepper «Sweet Banana» og søt chilipepper «Lombardo», til de aller sterkeste som kajennepeppersortene «Black Fangs» og «De Cayenne». For å definere styrken av chilifruktene, ble den såkalte Scoville-enheten oppfunnet av en amerikansk farmakolog i 1912.


Slik fungerer Scoville

Heten i chili kommer fra stoffet capsaicin, som planten trolig har utviklet som beskyttelse mot skadedyr og skadeinsekter. Scoville-enheten angis i såkalte Scovillegrader som indikerer hvor sterk chilien oppleves. Skalaen er bred fordi styrken av fruktene varierer avhengig av klima, høstetidspunkt og andre forutsetninger for dyrkingen. Det oppgitte intervallet i Scovillegrader for hver chilisort gir altså ingen nøyaktig informasjon om hvor sterke fruktene er, men sier noe om hvor på en skala fra mild til ubeskrivelig sterk en bestemt frukt havner.

Lengst ned på skalaen finner vi paprika med 0 Scoville, og øverst finner vi ren capsaicin på 15 000–16 000 Scoville. Noen eksempler som ligger mellom disse to er pepperoni på 100–500, jalapeño på 2500–8000, kajennepepper på 30 000–50 000 og habanero på 100 000−350 000 Scoville.


Flammende havannapepper

Havannapepper, Capsicum chinense, gir ofte svært sterke frukter i skarpe farger og med en fin, fruktig smak. Habanero-sortene er mest populære og kommer i mange ulike varianter med varierende styrke. «Habanero Hot Lemon» byr på en sitrusaktig tone, og «Habanero Orange» har en unik smak av mango. Habaneroen «Naga Jolokia», som også kalles Ghost Chili, regnes som en av verdens sterkeste sorter på 855 000–1 000 000 Scoville og bør behandles med forsiktighet.


Kayenne

Kayenne, Capsicum frutescens, inneholder sorter som ofte har en lav, busket vekst med mange små, opprette, sterke frukter. De ulike sortene av tabascopepper er de mest velkjente.


Slik dyrker du paprika og chili

Paprika og chili bruker lang tid på å utvikle seg, derfor må de sås tidlig i sesongen. Det er fint å begynne i februar–mars. Hvis du har tilgang til belysning, kan du begynne enda tidligere.

Bruk lave brett, krukker eller potter med hull i bunnen til såingen. Fyll pottene med såjord, gjerne blandet med 10 % perlitt. Den næringsfattige jorden gir en god start for de små spirene. Fukt jorden før såing, og spre frøene tynt direkte på jordoverflaten. Trykk dem lett ned med en skje eller fingrene slik at de fester seg til jorden. Chilifrø er lysspirende, derfor skal de ikke dekkes med jord. Man kan dekke til med et tynt lag perlitt som slipper gjennom lys og gjør det enklere å holde en jevn fuktighet.

Dekk såjorden med klar plast utstyrt med luftehull, eller sett i et minidrivhus med plastlokk. Sett såjorden lyst og varmt. Frøene spirer best ved temperaturer på rundt 25 °C, gjerne ved hjelp av undervarme.


Ompotting gir kraftigere planter.

Når plantene har utviklet frøblader og ett til to par karakterblader, er det på tide å potte om. Sett chiliplantene i hver sin potte på 8–10 cm fylt med næringsrik plantejord. Plant dem så dypt som mulig, gjerne slik at bladene havner rett over jordoverflaten. De kommer til å danne nye røtter fra stilken under jorden, noe som gir en stødigere og kraftigere plante. Ved behov kan de pottes om enda en gang før de plantes i den endelige potten sin.

De ompottede plantene settes lyst og noe svalere enn tidligere, ca. 20–22 °C. Dette bidrar til at plantene holder seg kraftige og fine. Gi ekstra tilskudd av næring med jevne mellomrom fra ca. 2 uker etter ompottingen.

Plantene flyttes ut etter herding og tidligst når faren for frost er helt over. De bør settes lyst og varmt for å trives godt. Drivhus er det beste, men de kan også stå utendørs i beskyttede forhold. I svalere temperaturer kan man beskytte dem med en fiberduk eller flytte dem inn om natten.


Farge på paprika og chili

Paprika- og chilifrukter blir først grønne og kan høstes allerede i dette stadiet. De grønne fruktene har riktignok ikke nådd fullstendig modning og har derfor heller ikke utviklet en fullstendig smak. Når fruktene går over i rødt, gult, oransje eller brunt, avhengig av sorten, er de modne og har fått en dypere smak. De sterke sortene får også mer hete.


Håndtere heten i chili

Capsaicin finnes i hele chilifrukten, men er mest konsentrert i de hvite mellomveggene og kjernene. Hvis du skraper bort disse før du bruker chilien i matlaging, reduserer du styrken.

Hvis du skal bruke en chili og ikke vet hvor sterk den er, kan du skjære over frukten ved toppen og sette tungen forsiktig mot fruktkjøttet.

Hvis du får i deg en chilifrukt som er ubehagelig sterk, fungerer melk eller yoghurt fint for å dempe heten og smerten i munnen.

Vask alltid hendene etter at du har håndtert chili – før eller senere gnir man seg i øynene, og da kan det bli ubehagelig hvis man har chili på hendene.


Overvintre chili eller ta dine egne frø

Capsicum er selvpollinerende og setter frukt uten hjelp. Innendørs står luften stille og mangler insekter, derfor kan det være lurt å hjelpe plantene med pollineringen ved hjelp av en fin pensel eller liknende.

Man kan fint ta sine egne frø av Capsicum hvis det er snakk om åpenpollinerte sorter, det vil si at de ikke er krysninger eller F1-hybrider. Frukten skal være helt moden innen frøene høstes, slik at de har rukket å bli helt ferdigutviklede. Husk at de gjerne krysser seg med hverandre, så hvis man dyrker flere sorter i nærheten av hverandre, kan dette gi opphav til noe helt annet enn planten man henter frøene fra. Selv om vi som regel dyrker Capsicum som ettårige, er de aller fleste faktisk kortlivede, flerårige busker som helt fint kan overvintres. Slik kan du oppnå en tidligere og rikere innhøsting året etter. Beskjær planten ned ordentlig om høsten og sørg for å gi den rikelig med lys, gjerne vekstbelysning. Vann sparsommelig i vintermånedene. Når våren nærmer seg, øker du vannmengden og tilfører svak næring for å vekke opp planten.

Lykke til med paprika- og chilidyrkingen!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-04-29
Fornøyd så langt! Vi får se hvordan frøene gjør det, men det kommer an på så mye!
- Lena R
2024-04-29
Superrask levering og gode frø
- Kristina
2024-04-29
Jeg er veldig fornøyd med det brede utvalget og rask levering 👍
- Yuliia P
2024-04-29
Kjapp levering. Ser ut til å være et seriøst selskap.
- Tiina S
2024-04-29
Alltid fornøyd med frø og andre varer
- Christina Ä
2024-04-29
Hei, rask levering og gode priser
- Jonny E
2024-04-29
God og rask service.
- Birgitta F
2024-04-29
Veldig fornøyd. Enkelt å bestille og hyggelig at det kommer i postkassen. God kvalitet på frøene. De spirer og det blir gode blomster og grønnsaker.
- Anna-Karin A
2024-04-29
Veldig fornøyd med produktene, men skulle gjerne sett de pakket mye bedre. Nå var det frøposer og alt annet spredt blandet under og over potetene. Noen ting hadde blitt knust og alt var jordnært. Det hadde vært mye bedre om alt det løse hadde vært pakket i en plastpose så det ikke blandet seg med potetene og ble jordnært.
- Emelie C
2024-04-29
Rask service. Gode tips og råd.
- Bo M
2024-04-29
Kjapp levering. Gode produkter. Super fornøyd.
- Eva B
2024-04-29
Bra og enkelt å bestille, superrask levering.
- Monika V
2024-04-29
Rask og elegant!🪂
- Kjell Å
2024-04-29
Jeg er veldig glad for å kunne handle hos deg, leveringen er rask MVH B Lyxell
- Bo L
2024-04-29
Rask, sikker og korrekt behandling av bestillingen min
- Wivianne H
2024-04-29
Fint og godt. Takk!
- Frezia C
2024-04-29
God pris på produkter og rask levering
- Åsa F
2024-04-29
Kjapp levering . Takk
- sergio s
2024-04-29
Rask levering og fine frø
- Peggy E
2024-04-29
Fikk det jeg ønsket til en god pris og rask levering.
- Alice H
Are you in the right place?
Continue to impecta.no