Odla dahlia – driv knölar

Dyrk georginer fra knoller

Georgineknoller kan plantes rett i blomsterbedet, men forkultivering har sine fordeler. Hvis du forkultiverer knollene i potter, kommer blomstringen i gang tidligere og plantene blir mer motstandsdyktige mot skadedyr.

Når forkultiverer man georginer?

Tidspunktet for planting av georgineknoller varierer avhengig av hvor i landet du bor, fra slutten av mars i sør til april–mai lengre nord. Etter rundt fem uker i potter innendørs er det på tide å plante ut georginene. Tell bakover fra når frostnettene vanligvis slipper taket i hagen din.


Hva er fordelene med å forkultivere georginer?

Georgineknollene du kjøper på hagesenteret eller har vinterlagret, er i vinterhvile. Knollene har velutviklede røtter som har vært helt inaktive gjennom vintersesongen. Fordelen med å vekke opp røttene og la georgineknollene vokse innendørs i noen uker før du planter dem ut, er at røttene kommer i gang med å suge opp vann og næring i et stabilt varmt miljø. Nye røtter rekker også å danne seg, og du oppnår en robust liten plante som får vokst litt før utesesongen begynner.

Når georginene har blitt plantet ut i blomsterbed eller potter, kommer de til å vokse raskt og begynne blomstringen tidligere enn hvis knollene ikke hadde blitt forkultivert innendørs.

En annen fordel med forkultivering av georginer er at den noe større planten er mer motstandsdyktig mot skadedyr, for eksempel brunsnegler.

Hvis du har mange georgineknoller, kan det kanskje oppleves som en stor oppgave å skulle forkultivere alle innendørs. Hvis du velger å plante alle eller noen av knollene rett ut i potter eller blomsterbed, er det viktig at du venter til nattefrosten er over og jorden har rukket å tørke opp etter vinteren. Når de første skuddene titter opp, bør du følge nøye med – de er et herlig måltid for vårsultne brunsnegler.


Dahlia

Slik forkultiverer og dyrker du georgineknoller

Det beste tidspunktet for forkultivering av georgineknollene dine er omtrent fem uker før utplanting. Slik gjør du det:

  • Plant knollene i en godt forberedt potte med dreneringshull. Bruk god plantejord.
  • Plant knollene ca. 15 cm under jordoverflaten. Hvis den gamle stilken er synlig, bør denne peke oppover.
  • Gjennomvann jorden og sett potten varmt.
  • Spray jorden med vann nå og da – de trenger ikke så mye vann i begynnelsen.
  • Når georgineskuddet titter opp etter noen uker, setter du potten lyst og begynner å vanne regelmessig.
  • Tilsett flytende næring i vannet.

Topp georginene

Akkurat som hos mange andre forgrenende sommerblomster er det lurt å toppe planten én eller flere ganger for at den skal buske seg skikkelig.

Når georgineplantene dine har nådd en høyde på ca. 15 cm, kniper eller klipper du av stilken rett over et blad eller bladpar. Herfra kommer planten til å forgrene seg. Du kan toppe planten flere ganger under tilveksten hvis du vil at den skal buske seg enda mer.

Husk: Hvis du topper mange ganger og et stykke ut i plantesesongen, kommer blomstringen til å begynne noe senere. På den andre siden gir godt forgrenede georginer flere blomster.


Dyrk georginer i solrike forhold

Når georginene dine er klare for utplanting i blomsterbed eller potte, bør du velge et solrikt sted til dem. Der kommer de til å trives og blomstre mye og lenge, og du kan kose deg med georgineblomstringen langt ut på høsten.

Les mer: Dyrk georginer i blomsterbed og potter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (11207)
2024-06-21
Bredt utvalg god service
- Arti s
2024-06-21
Gode produkter, rask levering, lett å handle
- Lillemor W
2024-06-21
leveranser fungerer veldig bra
- Bengt S
2024-06-21
Jeg setter stor pris på Impectas store utvalg av frø og deres praktiske tilbehør for dyrking.
- Kerstin J
2024-06-20
Raske og nøyaktige leveranser!
- Ulrika L
2024-06-20
Jeg kan ikke si noe om spiring ennå. Frøene kom raskt og godt pakket. Jeg håper virkelig at frøene spirer :) Tusen takk
- Beate B
2024-06-20
Takk, bestillingen min har ankommet og jeg har lett etter brønnkarsefrø lenge. jeg er veldig glad
- anette s
2024-06-20
Kjapp levering!
- Bodil P
2024-06-20
Rask levering, og selvfølgelig fine frø!
- Lina I
2024-06-20
Kjapp levering. Som belønning fikk jeg erter. Da jeg bestilte blomsterfrø, ville jeg ha det som en premium.
- Lennart L
2024-06-20
Gode produkter og rask levering
- Christopher N
2024-06-20
Jeg skrev feil sist, jeg er veldig fornøyd
- Rosita G
2024-06-20
Hadde noen spørsmål før bestilling, fikk raske og autoritative svar.
- Lars M
2024-06-20
Er veldig fornøyd.
- Helena
2024-06-20
meget bra varer og leveranse
- Olaug B
2024-06-20
+++++ for Impectas sårt tiltrengte utvalg som deres attraktive planter for pollinatorer, kulturminneplanter og nordiske markblomster.
- Suzanne E
2024-06-20
Det tok litt lang tid før bestillingen kom.
- Karen N
2024-06-20
Veldig bra utvalg av litt rare ting og det er så mye du vil prøve
- Martina K
2024-06-20
Solar vanningsanlegget fungerer perfekt 🤩
- Jonna E
2024-06-20
fungerende nettside og rask levering
- Tiina K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no