Så här odlar du kål

Slik dyrker du kål

De fleste kålsorter bør være forkultivert før du planter dem. Unntaket er kålrot, vanlig nepe og de fleste av de asiatiske kålplantene. Grønnkål kan også sås direkte, men den høstes raskere hvis du dyrker den. Kål har frø som spirer raskt, faktisk på bare noen få dager i 20 graders varme. Hvis det er kjøligere tar det litt lenger tid. Kålplanter bør plantes når de har tre til fem blader. Hvis de blir større vil de være vanskeligere å etablere på plantestedet og derfor bør de ikke sås tidligere enn fire til seks uker før planting.

Slik dyrker du kål

Den enkleste måten er å så i pluggbrett, da påvirkes de følsomme røttene minst under transplantasjon. Legg to frø i hver plugg, klem av den minste planten når du transplanterer. Så snart de første bladene dukker opp, senkes temperaturen til 15 °C. Da trenger plantene så mye lys som mulig. De kan stå i et drivhus eller under ekstra belysning. Gi dem en svak næringsløsning etter et par uker. En uke før planting kan brettene settes ut og dekkes med fiberduk. Se opp for kalde netter. Kål tåler litt frost, men flere dager med temperaturer under 8 grader kan føre til at blomkål og spesielt kål, ikke danner hoder.


Forbered planteområde

Mens plantene vokser, må plantingsområdet forberedes. Kål trives best på godt gjødslet og litt gjørmete jord med høyt jordinnhold. Jorden bør ha en pH-verdi over 6, men enda lettere jord er tilstrekkelig hvis den er godt forberedt. Bruk gjødsel, ku-, hest- eller saugjødsel og kompost hvis tilgjengelig. Hvis jorda har en lav pH-verdi, kan den med fordel kalkes med dolomittkalk, som også inneholder magnesium. Treaske fungerer også bra.

Planterotasjon er veldig viktig når det gjelder kåldyrking fordi det er mange skadedyr som overvintrer i jorda der kål dyrkes. Aldri mindre enn seks år, helst åtte før kål dyrkes på samme sted. Dette gjelder for alle korsblomstplanter, inkludert reddik, åkersennep og pengeurt. Dyrk gjerne erter og bønner der kål skal vokse neste år, de gir jorden veldig nyttige næringsstoffer.


På tide å plante

Sørg for å vanne plantene før du planter, helst på en overskyet dag da de minste plantene er utsatt for dehydrering. Kålplantene trenger god plass for å kunne utvikle seg, ofte opptil 45 cm mellom plantene og 60 cm mellom radene. En pallekarm rommer fire frø av kål eller blomkål. Grønnkål og palmekål kan stå litt tettere, men ikke mindre enn 40 cm mellom plantene.

Plantene skal plasseres litt dypere enn de gjør i pluggen. Dekk til litt jord rundt og sørg for å vanne umiddelbart etter planting. Siden kål er likt av mange, er det best å beskytte dyrkingen med kålnett .


Rengjør, vann og gjødsle

Fordelen med mellomrom rundt plantene er at det er lett å fjerne ugress med en hakke eller spade. Men vær forsiktig når plantene blir større, de har et overfladisk og sensitivt rotsystem. Dekk gjerne kåldyrkingen med organisk materiale som gress eller gammelt høy, det får fuktigheten til å bli igjen i jorda. I tillegg tilfører det næringsstoffer og kveler noe av ugresset.

Kål er en sulten planteart og når plantene har kommet seg og begynner å vokse, bør de gjødsles med hønsegjødsel, brenneslevann eller lignende. Dette kan du også gjøre et par ganger til på sensommeren. Fyll på med gress avhengig av tilgjengelighet. Vann er også avgjørende for vellykket dyrking av kål. Fuktighet i bedene er en forutsetning for en god høst.


Plantevern – det er mange som liker kål

Kålflue

Den store og lille kålflua legger eggene rundt rothalsen, rett i jordoverflaten. Larver klekkes og spiser seg inn i røtter og stilker under jorden og plantene falmer eller dør. De er irriterende for kålrot, reddiker og vanlig neper. I Sør-Sverige kan kålfluen rekke å ha to generasjoner på en sommer, i den nordlige. Et tips for å unngå deres ødeleggelser er å presse jorden rundt plantene når du planter. Dersom du vet at det har vært kålflue tidligere år, det kan være lurt å pudre med aske eller finmalt kalk rundt plantene. Puppene forblir i jorden over vinteren, derfor er det viktig å dekke til med kålnett eller fiberduk.

Kålsommerfulgl

Den vakre kålsommerfuglen har hvite vinger med svarte flekker. Den kan legge opptil 100 egg på en plante. De glupske larvene er svakt hårete, lysegrønne med svarte flekker og kan raskt skade plantene. Gå en runde i kjøkkenhagen og se under bladene om du ser sommerfuglene flagre rundt. Klemming av eggene er et godt forebyggende tiltak, men ellers er fiberduk og kålnett den sikreste beskyttelsen. Det er også mulig å behandle plantene med en bakterie, Bacillus thuringiensis, som dreper larvene.

Kålmøll

Kålmøllen er en liten grå sommerfugl som forårsaker store problemer noen år. Larvene er små, mørk grågrønne og spiser på undersiden av bladene. Først ser det ut som om noen har skutt med et hagle gjennom bladene, men hvis de blir værende, kan de gjøre slik at bare bladnervene er igjen. I Sør-Sverige kan de ha to generasjoner, mens det i nord finnes kun en. Gjør de samme forebyggende og kontrolltiltakene som for kålsommerfuglen.

Klumprot

Dette er en veldig plagsom sykdom forårsaket av en svært levedyktig sopp. Røtter som angripes hovner opp. Det gjør at planten synes det er vanskelig å ta opp vann og næringsstoffer, noe som fører til ugress. Soppsporer kan overleve i jorda i mange år, så vekselbruk er veldig viktig. Kål som vokser på våt kompakt leirjord med lav pH-verdi er mest påvirket. Høyt jordinnhold og kalk eller treaske kan gjøre vanskelige jordarter mer egnet for kåldyrking.

Snegler

De små grå åkersneglene kan bli en svært irriterende del av kåldyrkingen en regnfull sommer. Den spanske sneglen, brunskogsneglen, er også en plagsom kålelsker. Fjern alltid snegler og sett feller med jernfosfat.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK