Slik dyrker du artisjokk

Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.

Viktig å huske når du dyrker artisjokk

  1. Forkultiver frøene tidlig på året.
  2. Plantes på en beskyttet og solrik plass.
  3. Dyrkes i næringsrik, veldrenert jord.
  4. Høst artisjokkene akkurat i det knoppen skal åpne seg.
  5. Dekk plantene godt om vinteren.

Artisjokk, Cynara cardunculus i Scolymus-gruppen, er nært beslektet med kardon, Cynara cardunculus. Slektsnavnet Scolymus, som er en del av det vitenskapelige navnet til artisjokken, forteller oss at det er en kulturgruppe innen arten kardon. Kardon stammer fra området rundt Middelhavet, og der har artisjokken trolig blitt foredlet for å oppnå en variant med større blomster og mindre piggete blader.


Artisjokk i blomsterbed eller kjøkkenhage

Artisjokken er en flerårig plante. Når den vokser i sitt naturlige miljø, sprer den seg raskt ved å dele seg hvert år. I Norge kan artisjokken dyrkes som flerårig plante i de sørlige delene av landet, opp til sone 3 i beskyttede forhold, mens plantedyrkere lenger nord kan dyrke den som en ettårig nytte- eller prydplante.





Artisjokken passer like fint i blomsterbedet som i kjøkkenhagen

I blomsterbedet er denne planten plasskrevende, men hvis man har store områder tilgjengelig, kan artisjokken utgjøre karakterplanten i bedet. La knoppene åpne seg helt, og nyt den lilla blomsterprakten i kjempeformat. Hvis du dyrker artisjokk i kjøkkenhagen med mål om å spise de delikate, bladdekte knoppene, høster du artisjokken like før den skal blomstre. Et tegn man kan se etter er at de nederste knoppbladene begynner å vinkle seg utover fra knoppen.


Forkultiver artisjokk på vinteren

Artisjokken forkultiveres innendørs tidlig på året, allerede i januar eller februar kan frøene plantes i jorden. Spiringen inntreffer vanligvis innen et par uker. Så to frø i hver potte, og pott over i større potter etter hvert som røttene til plantene fyller pottene. Plant artisjokken ut på vokseplassen når faren for frost er helt over. Les mer om hvordan du dyrker frø innendørs tidig på året i Veiledning til forkultivering innendørs.


Artisjokk elsker sol

Med sitt søreuropeiske utspring er artisjokken varme- og solkjær. Velg et beskyttet og lyst sted å plante den på. For at hele den praktfulle planten skal utvikle seg, kreves det mye energi. Derfor er det viktig med næringsrik jord. Jordforbedre med kompostjord eller hestegjødsel før plantingen og før hver sesong hvis du dyrker artisjokk som flerårig plante. Hvis jorden er kompakt, kan du blande ned torv i jorden for å skape et luftig miljø rundt røttene.

Artisjokken setter pris på et ugressfritt miljø rundt planten. Dekk gjerne bakken med halm, gressklipp eller annet organisk materiale for å holde ugresset unna. Dette gir også en kontinuerlig tilførsel av næring etter hvert som det organiske materialet brytes ned av mark og andre jordlevende organismer.


Overvintring av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk i de sørlige delene av landet, er det verdt å prøve å overvintre den. Det viktigste er å beskytte planten mot kulde og fuktighet ved tilvekstbasen, som ligger rett under jordoverflaten. Når artisjokken har visnet ned på høsten, hypper du litt jord rundt planten. Oppå jorden kan du legge en plastboks, planker eller noen takplater som beskytter mot at regnet renner rett ned på tilvekstbasen. Deretter dekker du det hele med et isolerende materiale, for eksempel løv, granbar eller halm. Hvis vinteren blir mild og regntung, er det lurt å løfte litt på isolasjonen for å slippe luft ned til bakken. Om våren, når kulda slipper, fjerner du vinterdekkingen.






Høsting og tilberedning av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk som matplante og håper på å overvintre den, er det lurt å ikke høste blomstene det første året. I stedet bør du la planten samle krefter for å takle vinteren og dele seg til flere planter den neste sesongen. Hvis du dyrker artisjokk som ettårig, høster du selvfølgelig det samme året og koser deg litt ekstra med knoppene den byr på.

Artisjokken er klar for høsting når de nedre knoppbladene begynner å vinkle seg utover. Da er knoppen klar til å åpne seg. Plukk den og velg hvordan du vil tilberede den. En klassiker er å koke artisjokken i saltet vann til knoppbladene slipper. Innerdelen av bladene har en kjøttfull kant som kan spises med smør, salt og sitron. Inne i artisjokken finner du hjertet, som også kan nytes med salt, smør og sitron. En romersk delikatesse er å grille artisjokk, enten på grillen ute eller i ovnen. Artisjokk kan tilberedes på mange vis på kjøkkenet – her er det bare å prøve seg frem. Hvis du i stedet velger å la knoppen gå i blomst, kan du ta inn en lang stilk med blomst og legge den til tørk for ekstra lang dekorativ verdi.

Lykke til med artisjokkene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

Les mer
God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no