Fri frakt på hele sortimentet fra 27. mars til 1. april. Påskegaven du får med på kjøpet, legges til automatisk i kassen

Slik dyrker du artisjokk

Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.

Viktig å huske når du dyrker artisjokk

  1. Forkultiver frøene tidlig på året.
  2. Plantes på en beskyttet og solrik plass.
  3. Dyrkes i næringsrik, veldrenert jord.
  4. Høst artisjokkene akkurat i det knoppen skal åpne seg.
  5. Dekk plantene godt om vinteren.

Artisjokk, Cynara cardunculus i Scolymus-gruppen, er nært beslektet med kardon, Cynara cardunculus. Slektsnavnet Scolymus, som er en del av det vitenskapelige navnet til artisjokken, forteller oss at det er en kulturgruppe innen arten kardon. Kardon stammer fra området rundt Middelhavet, og der har artisjokken trolig blitt foredlet for å oppnå en variant med større blomster og mindre piggete blader.


Artisjokk i blomsterbed eller kjøkkenhage

Artisjokken er en flerårig plante. Når den vokser i sitt naturlige miljø, sprer den seg raskt ved å dele seg hvert år. I Norge kan artisjokken dyrkes som flerårig plante i de sørlige delene av landet, opp til sone 3 i beskyttede forhold, mens plantedyrkere lenger nord kan dyrke den som en ettårig nytte- eller prydplante.





Artisjokken passer like fint i blomsterbedet som i kjøkkenhagen

I blomsterbedet er denne planten plasskrevende, men hvis man har store områder tilgjengelig, kan artisjokken utgjøre karakterplanten i bedet. La knoppene åpne seg helt, og nyt den lilla blomsterprakten i kjempeformat. Hvis du dyrker artisjokk i kjøkkenhagen med mål om å spise de delikate, bladdekte knoppene, høster du artisjokken like før den skal blomstre. Et tegn man kan se etter er at de nederste knoppbladene begynner å vinkle seg utover fra knoppen.


Forkultiver artisjokk på vinteren

Artisjokken forkultiveres innendørs tidlig på året, allerede i januar eller februar kan frøene plantes i jorden. Spiringen inntreffer vanligvis innen et par uker. Så to frø i hver potte, og pott over i større potter etter hvert som røttene til plantene fyller pottene. Plant artisjokken ut på vokseplassen når faren for frost er helt over. Les mer om hvordan du dyrker frø innendørs tidig på året i Veiledning til forkultivering innendørs.


Artisjokk elsker sol

Med sitt søreuropeiske utspring er artisjokken varme- og solkjær. Velg et beskyttet og lyst sted å plante den på. For at hele den praktfulle planten skal utvikle seg, kreves det mye energi. Derfor er det viktig med næringsrik jord. Jordforbedre med kompostjord eller hestegjødsel før plantingen og før hver sesong hvis du dyrker artisjokk som flerårig plante. Hvis jorden er kompakt, kan du blande ned torv i jorden for å skape et luftig miljø rundt røttene.

Artisjokken setter pris på et ugressfritt miljø rundt planten. Dekk gjerne bakken med halm, gressklipp eller annet organisk materiale for å holde ugresset unna. Dette gir også en kontinuerlig tilførsel av næring etter hvert som det organiske materialet brytes ned av mark og andre jordlevende organismer.


Overvintring av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk i de sørlige delene av landet, er det verdt å prøve å overvintre den. Det viktigste er å beskytte planten mot kulde og fuktighet ved tilvekstbasen, som ligger rett under jordoverflaten. Når artisjokken har visnet ned på høsten, hypper du litt jord rundt planten. Oppå jorden kan du legge en plastboks, planker eller noen takplater som beskytter mot at regnet renner rett ned på tilvekstbasen. Deretter dekker du det hele med et isolerende materiale, for eksempel løv, granbar eller halm. Hvis vinteren blir mild og regntung, er det lurt å løfte litt på isolasjonen for å slippe luft ned til bakken. Om våren, når kulda slipper, fjerner du vinterdekkingen.






Høsting og tilberedning av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk som matplante og håper på å overvintre den, er det lurt å ikke høste blomstene det første året. I stedet bør du la planten samle krefter for å takle vinteren og dele seg til flere planter den neste sesongen. Hvis du dyrker artisjokk som ettårig, høster du selvfølgelig det samme året og koser deg litt ekstra med knoppene den byr på.

Artisjokken er klar for høsting når de nedre knoppbladene begynner å vinkle seg utover. Da er knoppen klar til å åpne seg. Plukk den og velg hvordan du vil tilberede den. En klassiker er å koke artisjokken i saltet vann til knoppbladene slipper. Innerdelen av bladene har en kjøttfull kant som kan spises med smør, salt og sitron. Inne i artisjokken finner du hjertet, som også kan nytes med salt, smør og sitron. En romersk delikatesse er å grille artisjokk, enten på grillen ute eller i ovnen. Artisjokk kan tilberedes på mange vis på kjøkkenet – her er det bare å prøve seg frem. Hvis du i stedet velger å la knoppen gå i blomst, kan du ta inn en lang stilk med blomst og legge den til tørk for ekstra lang dekorativ verdi.

Lykke til med artisjokkene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
Ferskendrømmer

Tanken om sinnia tar deg med til en lidenskapelig blomstring der alle fargene er vakre sammen. Livlig rosa, røde, oransje og gule blomster står side om side i skjønn harmoni fra tidlig sommer og frem til høsten går mot slutten. Nå rettes spotlyset mot en ny sinnia som blomstrer i milde toner av ferskenrosa. Under den blå sommerhimmelen kommer de flotte blomsterfargene frem, mens høstsolen gir kronbladene en myk glød. Sinniaen 'Zinderella Peach' slår ut i sjarmerende doble blomster med rufsete manker i midtkronene. Som en leken kontrast dukker det opp enkle blomster nå og da i den luftige ferskendrømmen. Dyrk 'Zinderella Peach' i blomsterbed og potter, og plukk den gjerne til buketter – nye blomster slår ut gjennom hele sommeren.

Les mer
Små fristelser

Dyrk en gullmedaljør som serverer utsøkte godsaker gjennom hele sesongen. Svøpt i lune blader lokker den med mange små tomatfristelser med frisk syre og rik sødme. Iblant sitter de dråpeformede, oransje fruktene så tett at de nesten gir inntrykk av å knuffe og kjempe om plassen. På den lille busken henger fruktene på kraftige stilker som står støtt når sommervinden suser. Cherrytomaten F1 'Tiny Temptations Orange' er en glede å dyrke, ikke bare på grunn av smaken og den vakre planten, men også fordi den er frisk og sterk – potettørråten biter ikke på denne tøffingen. Velg et varmt og beskyttet sted til pottene og kassene, og kos deg med såingen av F1 'Tiny Temptations Orange'.

Les mer
Alt du kan ønske deg

Chili har evnen til å samle planteentusiaster fra hele verden. Chilifruktene hylles og respekteres for den delikate aromaen og den intense heten, og i mesterskap prises de modige som takler de aller sterkeste fruktene med roen i behold. Men ikke all chili er like sterk som lava – for deg som liker smaken og ikke heten, kan ukens frøsort bli begynnelsen på et fint vennskap. Habaneroen 'Biquinho Amarela' er en trivelig minichili. Navnet betyr «gult lite nebb» og refererer til den underlige formen på fruktene. 'Biquinho Amarela' gir deg alt du kan ønske deg i en god og rik chilismak, uten at det svir i munnen. Innenfor det solgule, sprø skallet skjuler det seg et saftig fruktkjøtt med toner av sitrus. Dyrk denne fine, velsmakende og vennlige chilien til sommerens grillgrønnsaker og til marinader eller sylting i eddik eller med pickles.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no