Slik dyrker du artisjokk

Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.

Viktig å huske når du dyrker artisjokk

  1. Forkultiver frøene tidlig på året.
  2. Plantes på en beskyttet og solrik plass.
  3. Dyrkes i næringsrik, veldrenert jord.
  4. Høst artisjokkene akkurat i det knoppen skal åpne seg.
  5. Dekk plantene godt om vinteren.

Artisjokk, Cynara cardunculus i Scolymus-gruppen, er nært beslektet med kardon, Cynara cardunculus. Slektsnavnet Scolymus, som er en del av det vitenskapelige navnet til artisjokken, forteller oss at det er en kulturgruppe innen arten kardon. Kardon stammer fra området rundt Middelhavet, og der har artisjokken trolig blitt foredlet for å oppnå en variant med større blomster og mindre piggete blader.


Artisjokk i blomsterbed eller kjøkkenhage

Artisjokken er en flerårig plante. Når den vokser i sitt naturlige miljø, sprer den seg raskt ved å dele seg hvert år. I Norge kan artisjokken dyrkes som flerårig plante i de sørlige delene av landet, opp til sone 3 i beskyttede forhold, mens plantedyrkere lenger nord kan dyrke den som en ettårig nytte- eller prydplante.

Artisjokken passer like fint i blomsterbedet som i kjøkkenhagen

I blomsterbedet er denne planten plasskrevende, men hvis man har store områder tilgjengelig, kan artisjokken utgjøre karakterplanten i bedet. La knoppene åpne seg helt, og nyt den lilla blomsterprakten i kjempeformat. Hvis du dyrker artisjokk i kjøkkenhagen med mål om å spise de delikate, bladdekte knoppene, høster du artisjokken like før den skal blomstre. Et tegn man kan se etter er at de nederste knoppbladene begynner å vinkle seg utover fra knoppen.


Forkultiver artisjokk på vinteren

Artisjokken forkultiveres innendørs tidlig på året, allerede i januar eller februar kan frøene plantes i jorden. Spiringen inntreffer vanligvis innen et par uker. Så to frø i hver potte, og pott over i større potter etter hvert som røttene til plantene fyller pottene. Plant artisjokken ut på vokseplassen når faren for frost er helt over. Les mer om hvordan du dyrker frø innendørs tidig på året i Veiledning til forkultivering innendørs.


Artisjokk elsker sol

Med sitt søreuropeiske utspring er artisjokken varme- og solkjær. Velg et beskyttet og lyst sted å plante den på. For at hele den praktfulle planten skal utvikle seg, kreves det mye energi. Derfor er det viktig med næringsrik jord. Jordforbedre med kompostjord eller hestegjødsel før plantingen og før hver sesong hvis du dyrker artisjokk som flerårig plante. Hvis jorden er kompakt, kan du blande ned torv i jorden for å skape et luftig miljø rundt røttene.

Artisjokken setter pris på et ugressfritt miljø rundt planten. Dekk gjerne bakken med halm, gressklipp eller annet organisk materiale for å holde ugresset unna. Dette gir også en kontinuerlig tilførsel av næring etter hvert som det organiske materialet brytes ned av mark og andre jordlevende organismer.


Overvintring av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk i de sørlige delene av landet, er det verdt å prøve å overvintre den. Det viktigste er å beskytte planten mot kulde og fuktighet ved tilvekstbasen, som ligger rett under jordoverflaten. Når artisjokken har visnet ned på høsten, hypper du litt jord rundt planten. Oppå jorden kan du legge en plastboks, planker eller noen takplater som beskytter mot at regnet renner rett ned på tilvekstbasen. Deretter dekker du det hele med et isolerende materiale, for eksempel løv, granbar eller halm. Hvis vinteren blir mild og regntung, er det lurt å løfte litt på isolasjonen for å slippe luft ned til bakken. Om våren, når kulda slipper, fjerner du vinterdekkingen.


Høsting og tilberedning av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk som matplante og håper på å overvintre den, er det lurt å ikke høste blomstene det første året. I stedet bør du la planten samle krefter for å takle vinteren og dele seg til flere planter den neste sesongen. Hvis du dyrker artisjokk som ettårig, høster du selvfølgelig det samme året og koser deg litt ekstra med knoppene den byr på.

Artisjokken er klar for høsting når de nedre knoppbladene begynner å vinkle seg utover. Da er knoppen klar til å åpne seg. Plukk den og velg hvordan du vil tilberede den. En klassiker er å koke artisjokken i saltet vann til knoppbladene slipper. Innerdelen av bladene har en kjøttfull kant som kan spises med smør, salt og sitron. Inne i artisjokken finner du hjertet, som også kan nytes med salt, smør og sitron. En romersk delikatesse er å grille artisjokk, enten på grillen ute eller i ovnen. Artisjokk kan tilberedes på mange vis på kjøkkenet – her er det bare å prøve seg frem. Hvis du i stedet velger å la knoppen gå i blomst, kan du ta inn en lang stilk med blomst og legge den til tørk for ekstra lang dekorativ verdi.

Lykke til med artisjokkene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK