Odla blad med smak

Dyrk blader med smak – en grønn revolusjon

Trenden med å dyrke sprø, smakfulle og sunne bladgrønnsaker har kommet for å bli. Ikke veldig overraskende med tanke på hvor enkelt og givende det er. Alle kan ha sin egen dyrking av smakfulle blader fordi det ikke krever noe stort område for å få en innhøsting å nyte av. Dyrk i en potte på kjøkkenet, kar på terrassen eller direkte i kjøkkenhagen.

Dyrk grønnsaker i hagen, på balkongen eller i vinduskarmen

Bladgrønt eller bladgrønnsaker er kollektive navn på grønnsaksplanter som har spiselige, smakfulle blader. Vi har dyrket slike siden uminnelige tider, så det er ikke noe nytt i seg selv. Det som er nytt er mengden sorter og hvordan vi har funnet nye måter å dyrke og bruke bladgrønnsakene. Man kan tørre å kalle det en liten grønn revolusjon, som har åpnet dyrkingsdøra for mange flere enn de som har tilgang til en kjøkkenhage.

  1. Ras innendørs for senere planting
  2. Dyrk direkte i det fri
  3. Dyrk i pallekarmer
  4. Dyrk i potter, kasser og kar utendørs
  5. Dyrk i potter innendørs hele året

Sjekk ut vårt utvalg av bladgrønnsaker her!


Bladgrønnsaker høstes som primører

Det vanskelige med bladgrønnsaker er at vi kan høste dem som små blader, altså som evig velsmakende primører. De får ikke vokse og bli sterke eller danne hoder, men så snart bladene er store nok, høster vi dem. Noen sorter fortsetter å danne nye blader, mens mange blir sådd i grupper for å være tilgjengelig hele sesongen. Fordi vi høster bladene tidlig, kan bladgrønnsaker dyrkes tett – det er ikke nødvendig å gjøre plass til en stor plante. Dessuten rekker ikke bladene å begynne å konkurrere med hverandre før det er tid for høsting.


Stor variasjon i farger, form og smak

En del av gleden ved å dyrke bladgrønnsaker er variasjonen. Avlingene, så vel som salatene som bladene brukes i, blir vakre med alle fargene og formene på bladene. I tillegg er smakene ofte som rent krydder der forskjellige sorter bidrar med sin egen smaksopplevelse.

For eksempel har salatsennep "Osaka Purple" krøllete, hovne blader som først er grønne, men deretter skifter til en mørk burgunderfarge. Smaken er mild med innslag av sennep og pepperrot. Bondekålen "Arun" har lilla-røde frynsede blader med en fantastisk kålsmak. Hvis du liker pepper og intens krydder, er italiensk ruccola med sine grønne blader et utmerket valg. Dersom du vil ha en nøtteaktig smak, faller valget på sprø vintersalat "vit" med små dekorative mørkegrønne bladrosetter.


Asiatiske grønnsaksplanter trives hos oss

Et betydelig bidrag til variasjonen av bladgrønnsaker er de asiatiske grønnsaksplantene som vi har adoptert de siste årene. Ettersom det har blitt populært å lage asiatisk mat, ønsker vi å kunne tilsette de riktige grønnsakene til maten. Heldigvis har det vist seg at asiatiske bladgrønnsaker trives i klimaet vårt og kan dyrkes langt ut i sesongen og høstes til det fryser. Asiatisk kål «Asian All Green Mix», Komatsuna, bondekål og Tatsoi er eksempler på asiatiske bladgrønnsaker som kan dyrkes i mengder hele sommeren og høstes langt ut på høsten.


Bladgrønnsaker vokser raskt og er lette å dyrke

Felles for bladgrønnsakene er at de er enkle å dyrke og vokser raskt. De trives i løs, næringsrik jord. Vi kan velge å så på store områder eller ned til den minste potten, noe som betyr at alle kan bli en grønnsaksdyrker. Det er forskjellige måter å dyrke på – prøv deg frem og tilpass til dine egne forhold.


Forkultiver bladgrønnsaker innendørs

For noen sorter av bladgrønnsaker anbefales fordyrking eller forkultivering, innendørs i løpet av mars-april. Informasjon om dette er å foretrekke står på posen for hver sort. Forkultivering betyr at såingen skjer innendørs i små potter eller frøbrett for å oppdrive små frøplanter. Plantingen skjer når risikoen for frost er over og etter at plantene har myknet. Bløtgjøring betyr at de små plantene ei viss periode, blir vant til uteklimaet noen timer midt på dagen.


Å så bladgrønnsaker rett i jorden

De fleste bladgrønnsaker trenger ikke å dyrkes på forhånd, men kan sås direkte i det åpne når jorden har tørket og begynt å varme opp. Det sies ofte at jorden skal sette seg, noe den har gjort når du kan ta opp en håndfull jord i hånden din og jorden kollapser lett mellom fingrene. Bruk gjerne forskjellige sorter i rader ved siden av hverandre eller i forskjellige sirkler for å skape kontrast mellom farger og former.

Dekk frøene med fiberduk i starten, for å beskytte mot kulde og dehydrering og, om nødvendig, mot insekter og snegler.

Om sommeren er det også utmerket å så bladgrønnsaker i potter, kasser og kar. Det vil ikke bare være et nyttig og smakfullt tillegg til terrassen og balkongen, men også et vakkert supplement sammen med potter der det dyrkes sommerblomster, stauder eller urter.

I løpet av sesongen kan bladgrønnsakene såes i mengder med intervaller på et par uker, så det er ferdige blader å høste i en lang periode.


Dyrk bladgrønnsaker i pallekarm

Da entusiastiske dyrkere innså fordelen med ferdige kasser som også enkelt kan stables oppå hverandre, fikk pallekarmen en ny rolle, nemlig som dyrkingsplass. Selvfølgelig er det like greit å bygge dine egne trerammer å vokse i. Fordelen med å samle dyrkingen i en pallekarm er at den kommer litt opp i høyden og vi kan fylle den med akkurat den jorda vi ønsker å dyrke i. I tillegg varmes jorda opp raskere enn bakken rundt. Dessuten er det veldig dekorativt.

Slik gjør du det:

Hvis du vil holde deg fri fra ugress, kan du dekke bakken inne i pallekarmen med en markduk som festes et stykke opp på innsiden av boksen.

Fyll esken med en 50/50 blanding av god plantejord og egen kompostjord eller kumøkk som kan kjøpes i poser.

Så frøene dine i rader, sikksakkmønstre, en sirkel eller den måten du finner best og morsomst. Dekk pallekarmene med fiberduk først for å beskytte mot kulde og dehydrering. Etter hvert trengs det også som beskyttelse mot insekter og snegler.

Når sesongen er over, kan jorda i pallkarmen dekkes med avispapir. På våren fjernes papiret, jorda løsnes og suppleres med ny plantejord og kompost. Så er det bare å begynne å dyrke igjen!


Dyrk bladgrønnsaker året rundt

Hvis det bor en grønnsaksdyrker i deg, har du en virkelig glede å se frem til hele året. Hovedsesongen er sommer og tidlig høst, men flere sorter kan høstes helt fram til jul. Ulike sorter av salatsennep kan høstes helt fram til jul. Sorten "Green In Snow" er best for høst- og vinterhøsting og kan, som navnet antyder, være grønn og sprø selv om det er snø rundt.

Noen bladgrønnsaker kan sås i løpet av høsten for å få en tidlig vårhøsting. Salat sikori «Grumola Verde» og spinat "Giant America" er eksempler på gode varianter for høstsåing.

For å virkelig av grønnsakene året rundt, kan du dyrke bladgrønnsaker i potter innendørs i et lyst vindu. Siden bladene høstes tynne, kan kultiveringen klare seg uten ekstra belysning hvis det er varmt og skikkelig lyst. Hvis dyrkingen ikke plasseres i direkte kontakt med sol og dagslys, for eksempel på en kjøkkenbenk, er det nødvendig med støtte fra plantebelysning for å fremskynde dyrkinga.

Lykke til med dyrkingen!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK