Alle kan dyrke løk

Løk er en fantastisk avling som har blitt dyrket i lange tider. Løk er en grønnsak som er holdbar, enkel å dyrke, nyttig, vakker og har en god innpakning. Når du først har begynt å dyrke løk, er det vanskelig å stoppe – noe som bare er bra med tanke på alle fordelene løk har.

Dyrke løk

Siden løkslekten, Allium, er stor og variert med opptil 700 arter, er det ingen tydelig beskrivelse av hvordan løk dyrkes. Felles for medlemmene i løkfamilien er at de er enkle å dyrke og lette å ta vare på, noe som gjør dyrkinga både morsom og givende.

En av de mest kjente artene i løkslekta er matløken, Allium cepa. Her finner vi variantene gul løk, rødløk, sjalottløk, sølvløk og syltet løk. Det er på grunn av denne løkens gode smak at vi hovedsakelig dyrker disse sortene.

Slik dyrker du matløk

Matløkene har lang utviklingstid og blir derfor forkultivert innendørs fra mars til april. Så de i fuktig jord i dyrkingskasser, minidrivhus, plantebrett eller rootmaster. Så to til fire frø i hver potte eller kasse. Dekk frøet med et ventilert lokk eller en plastpose med hull i. Sett frøet varmt, 20–25 grader, og hold frøet jevnt fuktig.

Når plantene har dukket opp, skal såingen være lett og kjølig, ca. 15 grader. Bruk ekstra belysning ved tidlig såing. Et tips er å kutte av en bit av toppen når løken har vokst noen desimeter. Det kan brukes som et friskt og godt krydder.

Så løkplantene utendørs i solrik posisjon når jorden er varmet opp og faren for nattefrost er over. Jorden tilberedes gjennom grunngjødsling med kompost eller gjødsel. For en passende avstand mellom plantene og radene, er det lurt å lese hva det står på såposen til hver enkelt sort.

Matløkene er ikke så krevende når det gjelder næring, så en god grunngjødsling om våren bør vanligvis holde gjennom hele sesongen. Skulle veksten føles treg, kan du vanne litt fra tid til annen.

Hvorfor bør løken sås et nytt sted?

Når du dyrker løk, blir du ofte rådet å velge et nytt sted for løkdyrking hver sommer. Dette er fordi løk kan bli påvirket av noen sykdommer og soppinfeksjoner som best motvirkes ved å flytte avlingen slik at angrepene ikke slår rot.

Høste og lagre løk

Når toppen av løken visner, er det et tegn på at løken har gått i hvile. Da er det på tide å starte innhøstingen. Hvis du høster tidligere, må du spise løken helt fersk, fordi holdbarheten er mye dårligere ved tidlig innhøsting. Høst løken på en tørr og solrik dag og la den ligge og tørke i noen dager. Fjern jord og inntørkede topper før du oppbevarer løken tørr ved romtemperatur. Løk skal ikke oppbevares i kjøleskapet.

Dyrk purre, salatløk og pipeløk

I løkslekten finnes det i tillegg til de sortene hvor det er løken under jorda vi spiser også mange arter og sorter som vi dyrker for å spise delene over bakken. Purre, Allium ampeloprasum, salatløk og pipeløk, Allium fistulosum, er ypperlige avlinger å dyrke med frø. Purre har ingen løk i det hele tatt, mens visse sorter av salatløk og pipeløk har en liten løk ved bunnen. Pipeløk er en flerårig løk med hule stilker, akkurat som gressløk, men mye større. Det finnes også en ettårig sort av gressløk, den kalles «Evergreen».

Slik dyrker du purreløk og salatløk

Purre og salatløk kan sås direkte ute i hagen når jorda er varmet opp, men det er en stor fordel å forkultivere. Så innendørs i mars-april. Så gjerne i brett, små potter eller i rootmaster. For å så i brett er 2 til 5 cm mellom frøene nok, og i potter kan det sås et par frø i hver. Så frøene i fuktig jord. Dekk frøet med et ventilert lokk eller plastpose med hull i. Sett frøet varmt, 20–25 grader og hold frøet jevnt fuktig.

Når plantene har dukket opp, skal såingen være lett og kjølig, ved ca. 15 grader. Bruk ekstra belysning hvis du ønsker tidlig såing.

Så løkplantene utendørs i et solrikt område når jorden har varmet opp og faren for nattefrost er over. Jorden tilberedes med grunngjødsling med kompost eller gjødsel. For å få en passende avstand mellom planter og rader, er det best å lese på såposen for hver enkelt sort.

Ved såing direkte utendørs når jorda er varmet opp, tilberedes jorden på samme måte og vannes før såing. Følg instruksjonene for hver enkelt sort når det gjelder så- og radavstand. Hold frøet jevnt fuktig.

Purre og salatløk er næringsrik. Gjødsle regelmessig gjennom sesongen med flytende næringsstoffer når du vanner eller med kompost som hønsegjødsel eller stallgjødsel.

Slik dyrker du pipeløk

Den årlige pipeløken «Evergreen» kan forkultiveres eller sås direkte i hagen og dyrkes akkurat som purre og salatløk. «Evergreen» vokser veldig raskt, så den kan sås i et tre omganger i løpet av en sesong.

Flerårig gressløk blir forkultivert innendørs fra januar til mai i små potter. Dekk frøet med et tynt lag grus eller perlitt. Hvis frøene ikke spirer i løpet av en måned, bør du sette de i kjøleskapet i omtrent en måned. Plasser deretter pottene i et skyggelagt område utendørs. Flerårig gressløk kan også sås for å tas opp om høsten og plasseres utendørs i potter i skyggen. Plasser gjerne pottene i et beskyttende lag av sand eller grus. Der står de hele vinteren og våren, før det sås i det fri når varmen kommer.

For å få tykke, hvite nakker på purre og salatløk, blir plantene kuttet når de begynner å vokse.

Høste og lagre purre, salatløk og pipeløk

Løksorter som har sterke topper over bakken, og som ikke har en løk i jorden som kan bli skadet når fuktigheten og kulden kommer om høsten, lagres best i kjøkkenhagen. Ettårig pipeløk og salatløk kan høstes fra juli, purre fra august/september og så høster du gradvis til bakken fryser. Flerårig gressløk høstes på høysommeren.


Dyrke gressløk

Vanlig gressløk, Allium schoenoprasum, og kinesisk gressløk, Allium tuberosum, er flerårige urter som kan dyrkes i kjøkkenhagen, i krydderhagen, i staudebedet eller i potter på terrassen og balkongen. De trives på solfylte steder og har ingen større krav til jorden annet enn at den skal være befruktet og godt drenert.

Slik dyrker du gressløk

Forkultiver gressløk innendørs i mars-april eller så direkte ute i hagen etter at jorda har blitt varmet opp, og frem til august. Så i potter eller brett tett i tuer med en avstand på ca. 20-30 cm. Ved forkultivering plantes det når frostfaren er over. Gressløk kan også sås på høsten, for deretter å gi en tidlig innhøsting året etter. Kinesisk gressløk kan gjerne dekkes til den første vinteren. Gressløk og kinesisk gressløk høstes kontinuerlig i løpet av sesongen og vokser gradvis tilbake.


Dyrk ramsløk og hvitløk

Ramsløk er en vårprimør med velsmakende blader som kan høstes fra de første bladene dukker opp i mars til planten trekker seg tilbake i juni. Ramsløk er flerårig og blir sådd på samme måte som flerårig pipeløk.


Dyrk dekorativ løk i blomsterbed og potter

De artene i løkslekten som dyrkes for sin skjønnhet, settes i jorda i løpet av høsten for blomstring neste sesong. De kan også dyrkes fra frø ved innendørs forkultivering om våren. Frøblomstrende allium blomstrer året etter såing.


Løkslekta er fantastisk

Løkslekten, Allium, tilbyr en makeløs variasjon i arter og sorter. Enten vi dyrker dem i kjøkkenhagen, blomsterbedet eller potter. Enten om det er for å spise eller bare se, er løken en viktig del av hagen. Prøv det og nyt rike innhøstinger, vakker blomstring og fantastiske smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK