Alle kan dyrke løk

Løk er en fantastisk avling som har blitt dyrket i lange tider. Løk er en grønnsak som er holdbar, enkel å dyrke, nyttig, vakker og har en god innpakning. Når du først har begynt å dyrke løk, er det vanskelig å stoppe – noe som bare er bra med tanke på alle fordelene løk har.

Dyrke løk

Siden løkslekten, Allium, er stor og variert med opptil 700 arter, er det ingen tydelig beskrivelse av hvordan løk dyrkes. Felles for medlemmene i løkfamilien er at de er enkle å dyrke og lette å ta vare på, noe som gjør dyrkinga både morsom og givende.

En av de mest kjente artene i løkslekta er matløken, Allium cepa. Her finner vi variantene gul løk, rødløk, sjalottløk, sølvløk og syltet løk. Det er på grunn av denne løkens gode smak at vi hovedsakelig dyrker disse sortene.

Slik dyrker du matløk

Matløkene har lang utviklingstid og blir derfor forkultivert innendørs fra mars til april. Så de i fuktig jord i dyrkingskasser, minidrivhus, plantebrett eller rootmaster. Så to til fire frø i hver potte eller kasse. Dekk frøet med et ventilert lokk eller en plastpose med hull i. Sett frøet varmt, 20–25 grader, og hold frøet jevnt fuktig.

Når plantene har dukket opp, skal såingen være lett og kjølig, ca. 15 grader. Bruk ekstra belysning ved tidlig såing. Et tips er å kutte av en bit av toppen når løken har vokst noen desimeter. Det kan brukes som et friskt og godt krydder.

Så løkplantene utendørs i solrik posisjon når jorden er varmet opp og faren for nattefrost er over. Jorden tilberedes gjennom grunngjødsling med kompost eller gjødsel. For en passende avstand mellom plantene og radene, er det lurt å lese hva det står på såposen til hver enkelt sort.

Matløkene er ikke så krevende når det gjelder næring, så en god grunngjødsling om våren bør vanligvis holde gjennom hele sesongen. Skulle veksten føles treg, kan du vanne litt fra tid til annen.

Hvorfor bør løken sås et nytt sted?

Når du dyrker løk, blir du ofte rådet å velge et nytt sted for løkdyrking hver sommer. Dette er fordi løk kan bli påvirket av noen sykdommer og soppinfeksjoner som best motvirkes ved å flytte avlingen slik at angrepene ikke slår rot.

Høste og lagre løk

Når toppen av løken visner, er det et tegn på at løken har gått i hvile. Da er det på tide å starte innhøstingen. Hvis du høster tidligere, må du spise løken helt fersk, fordi holdbarheten er mye dårligere ved tidlig innhøsting. Høst løken på en tørr og solrik dag og la den ligge og tørke i noen dager. Fjern jord og inntørkede topper før du oppbevarer løken tørr ved romtemperatur. Løk skal ikke oppbevares i kjøleskapet.

Dyrk purre, salatløk og pipeløk

I løkslekten finnes det i tillegg til de sortene hvor det er løken under jorda vi spiser også mange arter og sorter som vi dyrker for å spise delene over bakken. Purre, Allium ampeloprasum, salatløk og pipeløk, Allium fistulosum, er ypperlige avlinger å dyrke med frø. Purre har ingen løk i det hele tatt, mens visse sorter av salatløk og pipeløk har en liten løk ved bunnen. Pipeløk er en flerårig løk med hule stilker, akkurat som gressløk, men mye større. Det finnes også en ettårig sort av gressløk, den kalles «Evergreen».

Slik dyrker du purreløk og salatløk

Purre og salatløk kan sås direkte ute i hagen når jorda er varmet opp, men det er en stor fordel å forkultivere. Så innendørs i mars-april. Så gjerne i brett, små potter eller i rootmaster. For å så i brett er 2 til 5 cm mellom frøene nok, og i potter kan det sås et par frø i hver. Så frøene i fuktig jord. Dekk frøet med et ventilert lokk eller plastpose med hull i. Sett frøet varmt, 20–25 grader og hold frøet jevnt fuktig.

Når plantene har dukket opp, skal såingen være lett og kjølig, ved ca. 15 grader. Bruk ekstra belysning hvis du ønsker tidlig såing.

Så løkplantene utendørs i et solrikt område når jorden har varmet opp og faren for nattefrost er over. Jorden tilberedes med grunngjødsling med kompost eller gjødsel. For å få en passende avstand mellom planter og rader, er det best å lese på såposen for hver enkelt sort.

Ved såing direkte utendørs når jorda er varmet opp, tilberedes jorden på samme måte og vannes før såing. Følg instruksjonene for hver enkelt sort når det gjelder så- og radavstand. Hold frøet jevnt fuktig.

Purre og salatløk er næringsrik. Gjødsle regelmessig gjennom sesongen med flytende næringsstoffer når du vanner eller med kompost som hønsegjødsel eller stallgjødsel.

Slik dyrker du pipeløk

Den årlige pipeløken «Evergreen» kan forkultiveres eller sås direkte i hagen og dyrkes akkurat som purre og salatløk. «Evergreen» vokser veldig raskt, så den kan sås i et tre omganger i løpet av en sesong.

Flerårig gressløk blir forkultivert innendørs fra januar til mai i små potter. Dekk frøet med et tynt lag grus eller perlitt. Hvis frøene ikke spirer i løpet av en måned, bør du sette de i kjøleskapet i omtrent en måned. Plasser deretter pottene i et skyggelagt område utendørs. Flerårig gressløk kan også sås for å tas opp om høsten og plasseres utendørs i potter i skyggen. Plasser gjerne pottene i et beskyttende lag av sand eller grus. Der står de hele vinteren og våren, før det sås i det fri når varmen kommer.

For å få tykke, hvite nakker på purre og salatløk, blir plantene kuttet når de begynner å vokse.

Høste og lagre purre, salatløk og pipeløk

Løksorter som har sterke topper over bakken, og som ikke har en løk i jorden som kan bli skadet når fuktigheten og kulden kommer om høsten, lagres best i kjøkkenhagen. Ettårig pipeløk og salatløk kan høstes fra juli, purre fra august/september og så høster du gradvis til bakken fryser. Flerårig gressløk høstes på høysommeren.


Dyrke gressløk

Vanlig gressløk, Allium schoenoprasum, og kinesisk gressløk, Allium tuberosum, er flerårige urter som kan dyrkes i kjøkkenhagen, i krydderhagen, i staudebedet eller i potter på terrassen og balkongen. De trives på solfylte steder og har ingen større krav til jorden annet enn at den skal være befruktet og godt drenert.

Slik dyrker du gressløk

Forkultiver gressløk innendørs i mars-april eller så direkte ute i hagen etter at jorda har blitt varmet opp, og frem til august. Så i potter eller brett tett i tuer med en avstand på ca. 20-30 cm. Ved forkultivering plantes det når frostfaren er over. Gressløk kan også sås på høsten, for deretter å gi en tidlig innhøsting året etter. Kinesisk gressløk kan gjerne dekkes til den første vinteren. Gressløk og kinesisk gressløk høstes kontinuerlig i løpet av sesongen og vokser gradvis tilbake.


Dyrk ramsløk og hvitløk

Ramsløk er en vårprimør med velsmakende blader som kan høstes fra de første bladene dukker opp i mars til planten trekker seg tilbake i juni. Ramsløk er flerårig og blir sådd på samme måte som flerårig pipeløk.


Dyrk dekorativ løk i blomsterbed og potter

De artene i løkslekten som dyrkes for sin skjønnhet, settes i jorda i løpet av høsten for blomstring neste sesong. De kan også dyrkes fra frø ved innendørs forkultivering om våren. Frøblomstrende allium blomstrer året etter såing.


Løkslekta er fantastisk

Løkslekten, Allium, tilbyr en makeløs variasjon i arter og sorter. Enten vi dyrker dem i kjøkkenhagen, blomsterbedet eller potter. Enten om det er for å spise eller bare se, er løken en viktig del av hagen. Prøv det og nyt rike innhøstinger, vakker blomstring og fantastiske smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
Ferskendrømmer

Tanken om sinnia tar deg med til en lidenskapelig blomstring der alle fargene er vakre sammen. Livlig rosa, røde, oransje og gule blomster står side om side i skjønn harmoni fra tidlig sommer og frem til høsten går mot slutten. Nå rettes spotlyset mot en ny sinnia som blomstrer i milde toner av ferskenrosa. Under den blå sommerhimmelen kommer de flotte blomsterfargene frem, mens høstsolen gir kronbladene en myk glød. Sinniaen 'Zinderella Peach' slår ut i sjarmerende doble blomster med rufsete manker i midtkronene. Som en leken kontrast dukker det opp enkle blomster nå og da i den luftige ferskendrømmen. Dyrk 'Zinderella Peach' i blomsterbed og potter, og plukk den gjerne til buketter – nye blomster slår ut gjennom hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (5155)
2024-04-19
Jeg kjøper alltid frøene mine her. Godt utvalg, priser og tilbud. Impecta er flott.
- Tobias O
2024-04-19
Kvalitetsfrø og rask service.
- Robert K
2024-04-19
Jeg har kjøpt mange forskjellige frø av deg i mange år. Jeg er superfornøyd med blomster og grønnsaker fra dere 🌷🍅
- Sonja R
2024-04-19
Kjapp levering
- Hannele S
2024-04-19
Enkelt å finne det du vil ha og få det levert.
- Nils K
2024-04-19
Variert utvalg og raske leveranser
- Mikael H
2024-04-19
Superfornøyd!👍
- Veronica A
2024-04-19
Godt utvalg og lett å bestille det du ønsker.
- Nancy W
2024-04-19
Så fornøyd med leveringen og hjelpen du får ❤️
- Christel J
2024-04-19
Hyggelige tilbud, raske leveringer og gode varer.
- Ann-Christin S
2024-04-19
Aktuelle frø og rask levering
- Birgitta L
2024-04-19
Bra raske leveringer og stort utvalg😊
- Karl G
2024-04-19
Bra utvalg men dessverre har ikke alle frøene vokst med meg, kan være min feil at jeg gjør noe galt men man vet aldri.
- Anette Ö
2024-04-19
Fort og lett!
- Ann-Mari A
2024-04-19
Raske leveringer og gode priser gode produkter
- John V
2024-04-19
rask og sikker levering
- Ingrid K
2024-04-19
Rask levering tatt i betraktning rett tidspunkt å jobbe med bestilte planter
- Margaret G
2024-04-19
Raske svar og god behandling når frøene har kommet på avveie.
- Lisa L
2024-04-19
Siden jeg bor i Bie, ville det vært greit å kunne handle direkte og ikke via internett. MVH Solveig Eriksson
- Solveig E
2024-04-19
Jeg er fornøyd med leveranser, support og det meste av frøene jeg har kjøpt. Noen har imidlertid dårlig spiring, derav fire stjerner. Jeg er fornøyd med alle andre produkter
- Ann E
Are you in the right place?
Continue to impecta.no