Odla ätbart i kruka

Å dyrke spiselig i potter

Dyrking på små områder har fått et fantastisk løft fordi det er blitt veldig populært å dyrke matvarer i byer. I bakgårder, små grønne områder, skolegårder, balkonger og takterrasser er dyrkegleden stor. Selv for deg som har en hage, er det et morsomt supplement å dyrke matvarer i potter og kasser.

Dyrking på et lite område

Det var lenge en oppfatning om at grønnsaker, frukt og bær dyrkes i hager og grønnsakshager, mens potter er passer best til sommerblomster, urter og tomater. Med den økende trenden med å dyrke mer av vår egen mat, har også kreativiteten blomstret opp. Vi forsøker nå å finne ut hvordan vi kan høste på et lite område parallelt med utvikling av nye sorter som er egnet for pottedyrking. Vi tør nå plutselig å dyrke sorter i potter og kasser, som vanligvis hører hjemme i hagen. Med oss har vi en erkjennelse av at innhøstingen blir mindre, men akkurat like god og gledelig.


Salatblader og krydderplanter på terrassen og balkongen

Salatblader, eller «baby leaf», dyrkes gjerne i potter og kasser. På terrassen eller balkongen, kan du så i ulike omganger gjennom hele våren, sommeren og litt ut på høsten. En av fordelene er blant annet at du kan velge din helt ferske salat fra forskjellige sorter av grønne, smakfulle planter.

Salatblader er ikke bare velsmakende og nyttig, men også veldig dekorativt. Sennepskålen «Bloody Mary», med peppersmak og rød hagemelde «Ruby Red», med litt salt i smaken, har begge dyprøde blader. Den supernyttige bladamaranten «Calaloo Red» og «Bloody dock» er elegante og rødblå i fargen. Blant de helt grønne bladene har du ruccola, portulakk, vintersalat og forskjellige typer lollosalat.

Urter passer perfekt i potter og kasser på balkongen, ved grillen eller utenfor kjøkkendøren. Velg sorter du vet du har bruk for i matlagingen, for å gjøre det enda mer moro. Her kommer noen tips om hvilke krydder som er fine å dyrke i potter og hva de passer til:

Basilikum, gressløk og persille: salat og sauser
Oregano: til alt grillet kjøtt, saus og salat
Timian: til fisk, fjærfe, kjøtt, saus og salat
Rosmarin: til kjøtt, men aller best til lam
Sitronmelisse: dessert, drikke og pynt

Alle krydderurter har spiselige blomster. Det er viktig å huske på at smaken kan endre seg når de blomstrer. Basilikum og sitronmelisse mister sin friske smak totalt, så de skal ikke blomstre hvis du vil bruke dem som krydder. Timian, oregano og rosmarin smaker godt selv når de blomstrer, men en viss friskhet forsvinner og bladene blir sterkere. Blomstene er både vakre og smakfulle. Et alternativ kan være å dyrke flere potter av samme sort og la noen blomstre, mens du høster de andre regelmessig, slik at krydderet ikke begynner å blomstre.


Slik høster du basilikum og sitronmelisse

Når du skal plukke blader fra basilikum og sitronmelisse, er det viktig å tenke på videre vekst. Høst fra toppen av planten ved å ta av et stykke stilk med noen blader over et bladpar. På bladparet fortsetter planten å vokse. Dersom du kutter bort en hel gren til roten, blir det ingen gjenvekst.


Frodig grønnsakshage med potter

Når du planlegger å dyrke grønnsaker i en potte, er det lurt å vite at par ting. Du må være klar over hvordan grønnsakene vokser, hvilke krav de stiller, og på grunnlag av det finne ut hvor mye plass de krever for å gi en anstendig innhøsting på et lite område. La oss se på noen grønnsaker som er ypperlig for dyrking på terrassen eller balkongen:


Hva innebærer bløtgjøringen?

Planter som er forkultivert og dyrket innendørs i løpet av våren, må venne seg til uteklimaet før de plantes ut. Bløtgjøring betyr at plantene stilles ut en stund hver dag i et område med skygge. Perioden forlenges gradvis, frem til den endelige utplantingen etter noen uker.

GULRØTTER Det er dekorativt å dyrke gulrøtter i potter og kasser. Gulrøtter blir sådd direkte utendørs fra april til mai. Velg sorter som er litt kortere, rundt 15 cm, eller runde i formen, slik at jorden ikke trenger å være så dyp. En potte som er 40 cm dyp er god nok. Ha noen frø ca. 1 cm ned i jorda og med 5 cm mellomrom i hver potte. Dyrk gulrøtter i flere omganger for å få god tilgang selv på et lite område. Sorttips: sommergulrot F1 «Aron», «Pariser Markt 4» og «Amsterdam Forcing 3».

REDDIKER Dyrk reddiker på samme måte som gulrøtter. Hvis du høster ofte, vil du få tid til mange runder med reddiker i løpet av sommeren. Sorttips: Reddik «Scarlet Globe», «Easter Egg», «Diana» og «Rapid Red 2».


Vann og næring i potta

Noe av det som er viktig å huske på når du dyrker grønnsaker og bær i potter, er at vann og næringsstoffer renner ut raskere enn i det fri. Du må tilsette vann ofte, samtidig som pottejorden heller ikke skal være konstant våt. Pottene bør derfor ha hull i bunnen eller på siden slik at overflødig vann renner bort. Den beste måten å opprettholde en god tilførsel av vann og næringsstoffer i potta, er å vanne regelmessig og blande inn flytende organisk gjødsel i vannet en gang i uken.

SUKKERERTER I et par år nå har det vært en spennende nyhet blant sukkererter, som er utmerket å dyrke i potter. Sorten kalles «Half Pint» og gir en fin mengde med søte, saftige ertebelger når du høster den inn. «Half Pint» lever utendørs i mai-juni. En annen sukkerert som er bra for dyrking av potter, er «Norli» – den er holder seg lenge og godt, er delikat i smaken og veldig raskt voksende.

AUBERGINE Det er veldig vakkert å dyrke aubergine i en potte på balkongen eller terrassen. Det finnes sorter som har en kompakt dyrkingsmetode og derfor er godt egnet for pottedyrking. Aubergine er forhåndskultivert innendørs fra februar til mars. Sorttips: Aubergine «Golden Eggs», F1 «Jackpot».

BØNNER Hvis du vil dyrke matvarer på espalier eller på balkongen eller terrassen, er bønner et godt alternativ. Blomstene er vakre og bønnene er søte og deilige. Bønner blir sådd direkte utendørs i mai-juni. Sorttips: Prydbønne «Prizegewinner» og hagebønnene «Red Swan» og «Cosse Violette».

DRUEAGURK OG SQUASH Små agurker som er selvbefruktende, egner seg utmerket til å dyrke i potter på balkonger og terrasser. Squash gir rike høstinger på et lite område, og selv squashen har små og veldig dekorative sorter. Agurker og squash kan forhåndskultiveres innendørs tidlig på våren for tidligere høsting, men kan også sås direkte utendørs i april-juni. Sorttips: Agurk F1 «Gunnar» og F1 «Partner», F1 «Kermit» og squash F1 «Round Beauty».

RØDBETTER Ja, selvfølgelig kan rødbeter også dyrkes i potter. Den sjeldne rødbeten «Babybeat» får små, røde, godt fargede rødbetter, som høstes på størrelse med en reddik. Små blader kan høstes som babyblader og er gode i salater. Frøene blir sådd direkte i potter utendørs i mai-juni.

Lag egen næring til pottene

Brenneslevann: Fyll en bøtte med vann og tilsett noen få never med brennesle. Dekk til med en planke eller annet lokk. La det stå et par dager, og ikke glem å røre av og til. Bruk sil og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir som te. Brenneslevann er en god næringskilde for grønnsaker. Når tomater og agurker begynner å bære frukter, bør du redusere brenneslevannet, da det inneholder mye nitrogen. Risikoen med for mye nitrogen er at tomat- og agurkplantene heller bruker energien på bladvekst, når fokus bør være på å utvikle frukten.

Hønsegjødsel: Bland noen få never hønsegjødsel i en bøtte med vann. Etter noen dager siles væsken og fortynnes med vann til den har samme farge som te. Deretter kan du vanne med blandingen! Når tomater og agurker begynner å bære frukter, er det bedre å velge hønsegjødselvann enn brenneslevann.


Sommerens bær i potter

Jordbær og markjordbær er veldig fine å dyrke i potter. Selvfølgelig blir det ingen store innhøstinger, men du kan glede deg til å kunne plukke litt her og der av bær på terrassen og balkongen. For barn og barnebarn, men også oss voksne, er det en sann nytelse.

Hagejordbær er både deilig og smart fordi plassen i høyden også kan brukes. To fine sorter er F1 «Rainbow Treasure» og «Temptation». I kasser og større potter kan du dyrke vanlige jordbær, for eksempel F1 «Tristan».

Jordbær forkultiveres innendørs i februar-mars i små potter. Når plantene har vokst et stykke, blir de omskolert til i større potter innendørs. Så i en stor potte eller kasse med disse jordbærene etter bløtgjøringen når frostfaren er over. Legg to til tre frøplanter i hver gryte.

Markjordbær dyrkes på samme måte som jordbær, men trenger ikke transplanteres. De kan også sås direkte utendørs i mai. Gode ​​sorter er «Regina», «Mignonette» og «Yellow Wonder».

Jordbær og markjordbær overvintres i krukkene i skyggelagte områder.


Dyrk lite, høst stort

Å dyrke spiselig i potter handler ikke om å bli selvforsynt med grønnsaker, men om hele reisen på veien dit, fra såingen til den fantastiske høsten. Det er en veldig beroligende aktivitet å ta vare på avlingene i en potte, og de finnes alltid i nærheten, enten på balkongen, terrassen eller utenfor kjøkkendøren. Å vokse spiselig i en potte betyr å dyrke lite, men høste stort i både glede, nytte og smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK