Opplev mangfoldet i Petunia

Fyll pottene dine med petunia

Petunia hører til de vanligste og mest populære sommerblomstene våre og dyrkes i potter, ampler, blomsterkasser og blomsterbed, både i offentlige beplantninger og private hager. Det er enkelt å forstå hvorfor. Det store mangfoldet, fargeskalaen og blomsterrikdommen gjør at det alltid er plass til en petunia.

Slik dyrker du petunia

Petunia forkultiveres innendørs i februar til april. Når småplantene har tatt form, pottes de over i større potter og dyrkes videre innendørs inntil faren for frost er helt over. Om sommeren og langt ut på høsten kan du kose deg med en intens, livlig vakker og fargesprakende blomstring i potter og blomsterbed.

Navnet petunia stammer fra det portugisiske ordet «petun», som betyr tobakk. Da portugiserne kom til Amerika, oppdaget de mange nye planter. Flere av disse tilhører dagens store familie Solanaceae, som blant annet omfatter tomater, potet og vanlig tobakk. Hvis man tar en nærmere titt på petunia, kan man se at både blomstene og bladene kan minne om tobakk, selv om de aldri har blitt dyrket eller brukt på samme måte. Det kan vel hende at portugiserne blandet plantene.

Petunia F1 'Easy Wave Red Velour'

Petunia i mange forskjellige sorter

Petuniaen vi kjenner i dag er en krysning mellom to villarter, Petunia axillaris og Petunia integrifolia. Trolig har også andre villarter blitt krysset inn. Derfor har den fått det vitenskapelige navnet Petunia x hybrida. Hybrida betyr at det er snakk om en krysning mellom to eller flere arter. Gjennom årene har det blitt avlet frem mange sorter med ulike egenskaper. Et eksempel er den buskaktige Grandiflora med store blomster eller Multiflora med rik blomstring. Mange av disse har en hengende eller krypende vekst, på samme måte som den hardføre Surfinia-serien.

Fordi petunia er så populær, konkurrerer de ulike planteforedlerne om å avle frem nye sorter. Disse sortene selges i serier med navn som for eksempel Cascade-serien, Prism-serien og Easy Wave-serien. Den sistnevnte sprer seg villig utover i bredden, noe som gjør den til en utmerket kantplante i blomsterbed. Wave-petunia kalles også rondellpetunia på svensk, som kan oversettes til rundkjøringspetunia på norsk.


Stor variasjon av petunia

Blomstene til petuniaen er åpent trompetformede med tut og er enkle eller doble. De finnes i mange ulike farger som hvitt, rosa og lilla samt i rødt, gult og nå også svart. Noen har beholdt den behagelige krydderduften fra utspringsartene, men ikke alle. Bladene er ovale, sterkt grønne, lett hårete og klebrige. I blomsterbedet brer petuniaen seg villig utover og binder andre sommerblomster fint sammen. Likevel er det mest vanlig å dyrke dem i potter, blomsterkasser og ampler, alene eller sammen med andre arter. De trives best i full sol i jord som holder godt på fuktigheten. Hvis de får regelmessig tilførsel av næring, blomstrer de takknemlig gjennom hele sommeren helt til frosten kommer.

De storblomstrende petuniasortene er følsomme for kraftig vind og regn. De kan med fordel settes på altanen, på innglassede uteområder, i inngangspartiet eller andre beskyttede steder. Fjern visne blomster fortløpende, da blomstrer de rikere. Multiflora-sortene har mindre, men mange flere blomster og er noe mer hardføre i vær og vind. De moderne sortene er selvrensende og slipper visne blomster på egenhånd, noe som gjør dem lettstelte. De mest hardføre petuniasortene tilhører Surfinia-serien. Med solide, hengende grener fulle av småblomster passer de utmerket i ampler og balkongkasser. Petuniaer holder seg friske og angripes sjeldent av skadedyr. Til og med rådyrene sies å unngå dem.

Petunia F1 'Pirouette Purple'  

Petunia F1 'Ingrid'

Rondellpetunia F1 'Tidal Wave Red Velour'

Robust småpetunia

På 90-tallet kom det en ny petuniasort på markedet ved navn «Million Bells». På norsk kalles den småpetunia-slekten, men selv om den deler aner med petuniaen, tilhører de sin egen slekt, Calibrachoa. Disse stammer også fra det amerikanske kontinentet, men vokser også i Vestindia. Småpetunia, eller minipetunia, er vintergrønne halvbusker. Det vil si at de nederste delene av planten forvedes og blir harde med tiden, mens de øvre delene er myke og urteartede. Akkurat som petuniaen er de flerårige, og hvis man har plass og tålmodighet kan de overvintres frostfritt. Likevel dyrkes de vanligvis som ettårige sommerblomster.

Blomstene til småpetuniaen likner på blomstene til Multiflora-petuniaen og kommer i mange ulike farger. Bladene er mindre og tykkere, noe som gjør den mer hardfør mot regn og vind. Den har en rankedannende vekst og passer utmerket som markdekker i blomsterbed. Likevel er det i ampler og blomsterbed den virkelig får komme til sin rett. Småpetuniaen vokser vilt i fjellsprekker og grusbakker. Av dette kan vi lære at den trives i veldrenert jord, og i motsetning til petuniaen takler den – ja til og med trives best – hvis jorden får tørke ut litt mellom vanningene. Våt jord kan føre til at røttene råtner, derfor bør man sørge for at overflødig vann kan renne unna i regntunge perioder hvis man har plantet i potter. Den vil også gjerne ha en skvett næring et par ganger gjennom sommeren. Hvis de blir tynne og skrinne, kan man fint toppe lange ranker. Etter litt beskjæring forgrener den seg, blir mer buskete og får større blomstring. Småpetunia er mer robust enn kusinen petunia, og tåler til og med litt frost.


Formere petunia

Petuniaen Surfinia og småpetuniaen Million Bells kan kun formeres ved hjelp av stiklinger, men det finnes mange arter som kan frøsås. Småpetuniaen pollineres av nattsvermere, men først og fremst av kolibrier. Hos oss detter blomstene av før de befruktes, noe som forhindrer dannelsen av frø. Det er kun planter i Kabloom-serien som kan frøsås. Du finner flere i sortimentet vårt. Bland farger og plant sammen i potter eller ampel.

Slik forkultiverer du petunia

Det første og viktigste råder er: Ikke så for tidlig! Den beste tiden å så petunia og flere andre sommerblomster på, er i begynnelsen av mars. Begynn med å fylle potter eller plantebrett med 2/3 plantejord. Fyll deretter opp med såjord og trykk jorden ned for å jevne ut overflaten. Tilfør vann slik at jorden blir fuktig, ikke dyvåt. Hvis du synes det er vanskelig å spre de små frøene, kan de blandes med fin sand for å oppnå en jevnere spredning. Dusj overflaten lett med en sprayflaske for å få frøene til å feste seg til jorden. Begge artene er lysspirende, noe som innebærer at frøene ikke skal dekkes til. Man kan spre et svært tynt lag med vermikulitt over for å bidra til å holde på fuktigheten, men dette er ikke nødvendig. Derimot bør pottene dekkes enten med fiberduk eller plast med luftehull fordi såjorden absolutt ikke bør tørke ut. Sett pottene i en kasse eller et brett, gjerne med en vanningsmatte som holdes fuktig. De trenger ikke vann ovenfra, noe som redder mange småplanter fra soppangrep. En annen fordel med brett er at de er enkle å flytte. I begynnelsen skal såjorden stå varmt og lyst, gjerne rundt 22 °C. Ompotting av petunia

Så snart man begynner å skimte grønne spirer i jorda, bør plasten fjernes for å forhindre at kondensdråper tar livet av de små plantene. Fiberduk kan derimot fortsatt brukes. Sørg for at plantene får lys, men ikke sterk sol. Når plantene har blitt så store at de kan håndteres, skal de pottes over i sine egne potter. Ikke pott om for tidlig. I pottene har de tilgang til plantejord lenger ned, og de tynne røttene er følsomme. Forsøk å alltid holde småplantene i bladene når du flytter dem, aldri i stilken. Det er fort gjort å klemme for hardt og kvele den lille planten. Etter ompotting skal de flyttes til et lyst og svalt sted. Nattemperaturen bør ligge på rundt 15 °C. Plantelys gir kraftige planter, men hvis de vokser svært mye, kan man toppe dem. Toppene kan settes i såjord som stiklinger hvis man vil ha enda flere planter.


Utplanting av petunia

I slutten av mai er det lett å la seg lure av vårsolen og varmen, og begynne å plante ut alle plantene. Dette bør du ikke gjøre! Vi har dødelige og uforutsigbare frostnetter i begynnelsen av juni i nesten hele landet. Dessuten tåler ikke småplantene den skarpe solen før de har blitt herdet. I et par uker er løsningen å flytte plantene ut på dagtid og ta dem inn igjen om kvelden. I begynnelsen skal de stå ute i skyggen og under fiberduk. I slutten av uke to, hvis du føler deg trygg på været, kan de stå ute døgnet rundt inntil de plantes på vokseplassen sin.


Sommerstell av petunia

Plantenæringen i de fleste jordtyper man kjøper i butikken, holder bare i de første fem ukene etter planting. Deretter har petuniaen behov for ekstra tilførsel av næring. Det er bedre å tilføre en svak næringsløsning ofte enn å tilføre kraftigere gjødsel sjeldnere. Småpetuniaen er ikke like næringskrevende, et par næringsberikede vanninger gjennom sommeren kan være nok. Tilfør mer hvis de er samplantet med mer næringskrevende planter. De storblomstrende petuniasortene blomstrer mer villig, rikere og lengre dersom visne blomster fjernes før de går i frø. Selv de småblomstrende sortene kan friseres for å oppnå en friskere stil. De kan også klippes og toppes hvis de blir for skrinne og glisne. Dette krever litt innsats, men gir en stor belønning. Herlige kaskader i livlige farger gjennom hele sommeren.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK