Dyrk blomstererter - fra såing till bukett

Blomstererten er en sommerblomst som vet å skape dyrkeglede. Med herlig duft og stor skjønnhet vekker den lidenskap og en intens samlerlyst. Forkultiver blomsterertene dine innendørs, eller dyrk dem direkte på friland når jorden er varm.

Slik dyrker du blomstererter

 1. Forkultiver inne eller direkteså ute.
 2. Dyrk på friland og i potter.
 3. Dyrk i velgjødslet, løs jord.
 4. Topp plantene.
 5. Gi blomsterertene noe å støtte seg på.

Forkultivering av blomstererter

Blomstererter forkultiveres rundt fem uker før du kan anta at det er varmt nok til å plante dem ut. Det innebærer at forkultiveringen gjøres til forskjellige tider i ulike deler av landet, fra mars til mai.

Blomstererter danner lange, ganske følsomme røtter. Forkultiver dem i en såkalt root-trainer eller en annen dyp såpotte som gjør det enkelt å ta ut den lille planten uten å forstyrre røttene. Hvis du vil bruke noe du allerede har i huset, er tomme toalettruller velegnet til forkultivering av blomstererter. Ved ompotting og utplanting kan du plante hele rullen ned i jorden, den brytes ned med tiden.

Root-trainer

Forkultivering av blomstererter, trinn for trinn

 1. Bløtlegg frøene i vann i 24 timer før du planter dem. Dette er ikke nødvendig, men det hjelper frøene til å spire raskere.
 2. Plant frøene på ca. 1 cm dybde i gjennomfuktet jord i en root-trainer, toalettrull eller en annen dyp potte.
 3. Plant ut småplantene dine når faren for frost er over. Vær forsiktig med røttene, og ikke glem å herde plantene først slik at de rekker å venne seg til klimaet utendørs.
 4. Det er viktig å velge en vokseplass som ligger solrikt til og er beskyttet mot kald vind. Forbered gjerne plassen allerede om høsten med kompost og gjødsel. Hvis du gjødsler om våren, må gjødselen være godt kompostert. Grav dypt!
 5. For å stimulere til rask tilvekst er det lurt å toppe skuddene når de er ca. 7–10 cm høye. Da får du planter med mange fine sideskudd. Jo flere skudd planten setter, desto flere blomster kommer du til å få når planten har vokst seg til.

 

Hvordan herder jeg blomsterertene mine?

Før du planter ut de forkultiverte blomsterertene dine, trenger de tilvenning til livet utendørs. Sett plantene ut i noen timer om dagen i beskyttede forhold, unngå direkte sollys. Etter en uke med denne fremgangsmåten er plantene klare til å plantes ut i potte eller på friland. Husk at faren for frost må være over.

 

Såing av blomstererter utendørs

Man kan fint direkteså blomstererter utendørs, men da må man regne med at blomstringen setter i gang litt senere enn hvis man forkultiverer dem. Så blomsterertene på friland når faren for frost er over og jorden er klar.


Hva betyr det at jorden er klar?

Uttrykket «at jorden er klar» innebærer at jorden har begynt å bli varm og har tørket opp noe etter den tunge vinterbløten. Du kan gjøre en enkel test ved å plukke opp en neve jord og rulle den rundt i hånden. Hvis jorden drysser ut mellom fingrene, er den klar. Hvis jorden former seg til en klebrig, kompakt og kald pølse, er den ennå ikke klar for såing.

Velg en solrik og vindbeskyttet plassering for blomsterertene dine. Forbered jorden ved å fjerne ugress og pløye ordentlig et godt stykke ned i jorden. Røttene til blomsterertene trenger et dypt jordlag å vokse i uten for mye motstand. Forbedre jorden ved å blande inn kugjødsel som kan kjøpes i sekk. Hvis du har tilgang til stallgjødsel som har ligget utendørs i ett år, kan du pløye dette ned i jorden.


Direktesåing av blomstererter, trinn for trinn

 1. Bløtlegg gjerne frøene i vann i 24 timer før såing.
 2. Så frøene på ca. 2 cm dybde med 10 cm mellom plantene og 20 cm mellom radene.
 3. Hvis det ikke kommer regn, vanner du regelmessig inntil frøene har spiret.
 4. Topp skuddene når de er ca. 7–10 cm høye. Da får du en plante med mange fine sideskudd.

 

Tips til blomstererter på balkong og terrasse

Du kan så blomstererter direkte i dype potter. Fyll potten med løs, næringsrik plantejord, men la det være igjen et lite stykke opp til kanten. Tilfør vann. Spre de bløtlagte frøene utover, strø over et par centimeter med jord og trykk lett til med hånden. Tilfør vann. Sett en vakker støtte i potten som blomsterertene kan klatre på.

Blomstererter i jutenett

Støtte til blomstererter

Blomstererter kan bli opptil 250 cm høye. Det er viktig at plantene får støtte når de vokser i høyden slik at de kan danne store, fine blomster på solide stilker. Det finnes mange typer støtter du kan lage selv:

 1. Stikk bjørkekvister ned i jorden og bind dem sammen øverst, da får blomsterertene mange smågrener å klatre i.
 2. Fest hønsenetting eller et jutenett i en treramme.
 3. Sett bambuspinner i en lang, tett rad som blomsterertene kan klatre i.
 4. Stikk en tykk pinne/påle ned i bakken og spenn tråder fra toppen og ut i en sirkel slik at de danner et tårn. Trådene forankres i jorden med f.eks. kramper.
 5. Husk at alle typer støtte må forankres godt i bakken. Blomstererteplanten kan bli ganske tung etter hvert som den vokser og fylles med blomster.

Blomstererter i potter.

Stell av blomstererter

VANN Blomstererter trives ikke i våt jord, men skal heller ikke tørke ut i lange perioder. Hvis sommeren er tørr, bør du vanne blomsterertene dine nå og da.

NÆRING Den intense blomstringen til blomsterertene er energikrevende. Vann nå og da med flytende organisk gjødsel.

RENSING Fjern visne blader fra plantene; da kommer det mer luft og lys til planten. Det er viktig å ikke la blomstene visne ned og danne ertebelger. Dette kan gi et signal til planten om å redusere blomstringen fordi fruktsettingen har startet. Derfor bør du klippe bort visne blomster.


Blomstererter fyller sommerens buketter

Blomstererter er uhørt generøse og takknemlige å dyrke. De blomstrer villig, og jo mer du plukker, desto mer intenst blomstrer de. Hvis du dyrker et par ulike sorter blomstererter i hagen eller på balkongen, har du en utrolig flott bukettsommer og -høst å glede deg til. Hvis høsten blir mild, kan blomstringen fortsette inn i oktober. Når vinteren kommer, visner plantene ned og du kan begynne å drømme om neste års plantinger av velduftende, riktblomstrende blomstererter.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK