Få blomstene til å blomstre

Sørg for at blomstene blomstrer!

Når vi dyrker sommerblomster, ønsker vi så klart at de skal blomstre – gjerne mye og lenge. Egenskapene til de ulike artene og sortene er selvfølgelig det som avgjør hvordan resultatet blir, men vi kan bidra til å skape de beste forutsetningene for at sommerblomstene våre skal yte sitt aller beste i sitt eneste leveår.

Slik får du sommerblomstene dine til å blomstre

 1. Plant riktig plante på riktig sted
 2. Gjødsle med organisk gjødsel
 3. Vann etter behov
 4. Fjern visne blomster
 5. Hold skadeinsekter og sykdommer unna

Hvis du dyrker sommerblomstene dine fra frø, er det første skrittet mot å maksimere blomstringen å pleie såjorden og spirene ordentlig helt til det er på tide å plante dem ut. Hvis du trenger veiledning og inspirasjon for å komme i gang og for å stelle såjorden din, finner du alt du trenger i Veiledning til forkultivering innendørs og Generelle råd ved såing av frø.


Riktig plante på riktig sted

Det er fort gjort å forelske seg i en blomst og ønske å dyrke den til enhver pris. Likevel bør vi stoppe opp i iveren vår og tenke over hvilke krav planten stiller for å kunne trives. En solkjær sort kommer trolig ikke til å blomstre ordentlig hvis den står i skyggen, og planter som vil ha det tørt rundt røttene blir en skuffelse hvis de dyrkes i en fuktig del av hagen. På samme måte blir ikke vindfølsomme sommerblomster like vakre på en vindutsatt balkong eller ubeskyttet altan.

Få oversikt over hva planten helst vil ha når det kommer til jordsmonn, lys, vann og beskyttelse, og velg riktig sted å plante den på eller tilpass stedet. Det sistnevnte kan for eksempel være å sette opp vindbeskyttelse, klippe bort overhengende grener i et tre for slippe gjennom mer lys eller velge å dyrke favorittblomstene dine i en potte fordi jordsmonnet i hagen din ikke egner seg for akkurat denne sorten.

Resultatet av å velge riktig plante til riktig sted er at planten har det bra, blir sterk og frisk og kan bruke energien sin på det som er det viktigste både for deg og planten – nemlig blomstringen.

Hvordan gjødsler man blomstrende planter?

Når vi har plantet sommerblomstene våre på riktig sted, etablerer de røttene sine i jorden og begynner å vokse. Akkurat som oss mennesker trenger plantene ulike typer næringsstoffer for å utvikle seg og holde seg friske. Noen av disse næringsstoffene finnes i luften, men det er fra jorden plantene hovedsakelig henter næringen sin. Næringen i jorden tilføres gradvis og naturlig etter hvert som organisk materiale brytes ned og blir til humus.

Sommerblomster er ettårige, derfor rekker de ikke å utvikle like sterke og dype røtter som de flerårige plantene. Ofte planter vi sommerblomster i potter, noe som gir en begrenset mengde jord og dermed også mindre næring enn i et stort blomsterbed. Likevel skal de klare å blomstre i overflod gjennom hele sommeren. I den mest intense vekstsesongen må vi dermed tilføre ekstra næring.


Næringsbehov hos planter

Stoffene som plantene trenger mest av, kalles makronæringsstoffer. Disse er nitrogen, fosfor, kalium, svovel, magnesium og kalsium. Næringsstoffene som plantene trenger mindre av, kalles mikronæringsstoffer. Disse er jern, sink, kobber, bor, mangan, nikkel og molybden. De ulike næringsstoffene fungerer sammen og er viktige for de ulike prosessene i plantene, både for synlige prosesser som tilvekst av bladmasse og produksjon av blomster, frukt og bær, og de livsviktige prosessene vi ikke ser som for eksempel fotosyntesen og dannelsen av nye celler. Den tryggeste måten for vanlige hagedyrkere å dekke næringsbehovet til planten på, er å gjødsle allsidig. Dette kan gjøres ved å tilføre langtidsvirkende organisk gjødsel, for eksempel kompost og husdyrgjødsel.

Gjødsle organisk og allsidig

Gjødsle organisk og allsidig

Organisk gjødsel består av stoffer fra dyr og planter. Kunstgjødsel, som også kalles mineralgjødsel, består av mineraler og produseres industrielt. Kunstgjødsel øker næringsinnholdet i jorden, men kun i en kort periode og det tilfører ikke nytt organisk materiale.


Når vi velger å gjødsle med organisk gjødsel, går vi rett inn i naturens eget kretsløp og bidrar til å øke både næringsinnholdet i og volumet av jorden. Organisk gjødsel kan ikke tas opp direkte av planterøttene, men må brytes ned av mikroorganismene i jorden for å frigjøres. Så lenge gjødselen ikke brytes ned, ligger næringsstoffene igjen i jorden og lagres inntil plantene begynner å oppleve mangler. Det betyr at planten kan ta opp den bestemte næringen den trenger når mangelen oppstår. Slik sørger man for en jevn og langvarig tilgang på næring.


Husdyrgjødsel kommer fra hest, ku og høns, og er en vanlig organisk gjødseltype som inneholder en allsidig blanding av næringsstoffer for blomstrende planter. Husdyrgjødsel kan kjøpes i sekk og er utmerket til grunngjødsling av blomsterbedene om våren. Hvis du pløyer den ned i jorden, kan du føle deg trygg på at du har et godt næringslager som både flerårige planter og sommerblomster kan nytte seg av.


Sommerblomster trenger ekstra næring

Perenner er flerårige planter og er derfor veletablerte i jorden. De har kraftige røtter og klarer seg ofte med grunngjødslingen om våren. På høsten kan du blande inn løv og kvister blant de flerårige plantene og la materialet brytes ned til nyttige næringsstoffer.

Ettårige sommerblomster har et grunnere rotsystem og bruker mye energi på den intense blomstringen. De trenger ekstra næringstilførsel gjennom sommeren, gjerne med flytende organisk gjødsel som gis samtidig med vanningen. Flytende næring tas opp av planten raskere og er fint når sommerblomstene begynner å miste energi etter det harde arbeidet med å vokse opp og danne mange knopper. Hvis sommerblomstene dyrkes i blomsterbed kan de ha behov for flytende næring et par ganger gjennom sommeren, særlig hvis man oppdager at planten begynner å se blek og slapp ut, produserer færre knopper eller slipper knopper uten å blomstre – da trenger den ny energi for å maksimere blomstringen. Hvis du dyrker sommerblomster i potte, kan du gjerne tilsette gjødsel i vannet annenhver uke.


Kan det bli for mye næring? 

Noen sorter av sommerblomster kan få for mye av det gode. Hvis de trives der de vokser og får for mye næring, kan de velge å vokse mye i høyden og danne store mengder blader, men «glemme» å blomstre. De har det rett og slett for bra og blir late. Eksempler på denne typen sommerblomster er praktvindel og klokkeranke. Hvis du opplever at sommerblomstene dine vokser så det suser, men ikke blomstrer, kan det være lurt å redusere gjødslingen en stund og se om det hjelper.

Vanne sommerblomstene

Vann sommerblomstene

Akkurat som med gjødsel kan ettårige sommerblomster kreve mer vanning enn flerårige planter. De veletablerte røttene hos flerårige planter henter vann dypere ned i jorden og er mye mer hardføre enn sommerblomstene. Lange tørkeperioder gjør at de flerårige plantene begynner å henge, selv om friske planter sjeldent dør av vannmangel. Vann er en begrenset ressurs, derfor frarådes det å vanne veletablerte flerårige planter under lange tørkeperioder. Som plantedyrker må man leve med at en sesong kan bli noe mindre blomstrende hvis været er tørt.

Nå skal vi snakke om vanning av sommerblomster, og her skiller vi mellom dyrking i potte og blomsterbed.


Sommerblomster i potte

Hvis sommeren en varm og solrik, trenger sommerblomster i potte daglig tilsyn når det kommer til vann. Hvis jorden er helt tørr, er det på tide å vanne. Hvis den er fuktig, kan du vente. Sommerblomstene har godt av at jorden får tørke opp mellom vanningene, men trives ikke i tørr jord over flere dager. Knusktørr jord kan dessuten ha problemer med å suge opp vann, noe som gjør at vannet du tilfører bare renner rett gjennom jorden i potten.

For lite vann fører til at planten begynner å bli slapp, og langvarig vannmangel fører til at blader, knopper og blomster begynner å dette av. For mye vann trenger ut oksygenet i jorden og fører til slutt til at røttene kveles og dør. Symptomene på dette er like som ved vannmangel – planten henger og bladene blir slappe. Til slutt visner hele planten.


SOMMERBLOMSTER I POTTE – FINT Å HUSKE PÅ
 1. Jo større potten er, desto større er jordvolumet som kan suge opp og holde på vann.
 2. Vann ordentlig hver gang – småskvetter tørker raskt og lurer røttene opp mot jordoverflaten.
 3. Vann om morgenen når fordampingen av vann er minst.
 4. Lecakuler reduserer risikoen for oksygenmangel. Bland lecakulene inn i jorden i stedet for å legge dem i bunnen av potten.
 5. Sørg alltid for at potten har hull til avrenning i bunnen eller på sidene.
 6. Vind leder til rask uttørking av planten. Sett pottene i ly for vinden.

Sommerblomster i blomsterbed 

Til forskjell fra de flerårige plantene, lever sommerblomstene kun gjennom én sommer i blomsterbedet. Derfor stiller de ekstra høye krav for å blomstre og gi oss all den fargeprakten vi gleder oss over. Røttene ligger grunnere i jorda og er ikke like kraftige, derfor tørker de ut ganske raskt. For å takle blomstringen trenger de jevn tilgang på vann til røtter, stilker, blader, knopper og blomster.

SOMMERBLOMSTER I BLOMSTERBED – FINT Å HUSKE PÅ
 1. Leirjord suger opp mer vann og holder lengre på fuktigheten enn sandjord.
 2. Vind tørker opp både jord og planter. Velg et beskyttet blomsterbed til sommerblomstene dine.
 3. Vann med kanne eller slange nær bakken slik at vannet konsentreres til planterøttene.
 4. Dekk bar mark rundt sommerblomstene med bark eller gressklipp for å holde bedre på fuktigheten.

Knip og klipp for å oppnå en lengre blomstring

Sommerblomster er herlige med sin overdådige blomstring. For å holde plantene fine og gi plass til nye knopper, er det lurt å knipe bort visne blomster eller til og med klippe ned en bit av stilken. Hvis visne blomster får sitte igjen på planten, kan de danne frø eller frukt. Dette kan redusere blomstringen eller stanse den opp helt fordi forplantningen har satt i gang.

Mange sommerblomster, for eksempel pyntekurv, blomsterert, prestekrage og sinnia, er vakre å ta med inn som snittblomster. Det er en ekstra bonus å ta dem med inn og nyte dem innendørs, samtidig som den pågående blomstringen utendørs oppmuntres til å fortsette.

Se etter skadeinsekter og sykdommer

En sommerblomst som blir angrepet av lus, meldugg, larver eller andre skadeinsekter eller sykdommer, kan ikke blomstre maksimalt. Energien brukes i stedet til å overleve angrepet. Den aller beste måten å holde blomstene friske på, er å stelle dem riktig ved å følge rådene vi har nevnt her. Planter som ikke trives, er nemlig mer utsatt for skadedyr og sykdommer. Hvis du likevel skulle oppleve et angrep, er det viktig å finne ut hva som plager planten din og hvordan du kan bekjempe dette på mest mulig miljøvennlig vis.

Det er herlig å dyrke sommerblomster. Når vi steller godt med dem, belønner de oss med en enestående blomstring i lange perioder både i blomsterbed og potter, alene og i samplantinger.

Lykke til med sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK