Fri frakt på alle frø i hele juli, gjelder for den billigste fraktmetoden.
Dyrk for en lang sesong

Dyrk for en lang sesong

Å dyrke gir en følelse av velvære. Grønnsaker, blomster, frukt, bær og grønnsaker skjenker oss både glede og smakfulle, sunne godsaker. Impecta gir råd om hvordan du kan dyrke for en lang vekstsesong.

Dyrking fra vår til høst

  • Vårblomstrende løk
  • Tidlige stauder
  • Primører
  • Dyrke hele sommeren
  • Høstens skjønnhet og avling

Vår meddyrkere bor i forskjellige klimasoner og dyrker under forskjellige forhold. Lengden på vekstsesongen varierer, og vær- og lysforhold byr på ulike utfordringer. Tipsene i denne artikkelen er for alle, men det er viktig å huske å tilpasse seg de rådende forholdene på vokseplassen.


Plantevalg, jord og stell

Grunnlaget for alt du gjør i hagen og med vekstene dine er å velge riktige planter på riktig sted, å ta vare på jorden og stelle plantene. En plante som trives og har det bra, utvikler seg bedre og utnytter sesongen til det fulle. En plante som ikke trives, vokser sakte, blomstrer dårlig, gir lite frukt og mister raskt energi i løpet av sesongen. En svak plante rammes også lettere av sykdommer og skadedyr enn en plante som er sterk.

Du finner mye god lesning her på Jordnært, hvor du kan lære mer om plantevalg, jord og stell.

Noen tips:

I tillegg til riktig plantevalg og å ta vare på jorden og hagen, finnes det også flere litt mer håndfaste råd om hvordan du kan gjøre vekstsesongen så lang som mulig.


Plant vårblomstrende løker – insektenes frokost

I de sørlige regionene dukker de første vårblomstrende løkene opp allerede i slutten av januar. Vinterblomsten lurer årstiden med knallgule små blomster. Omtrent en måned senere slår krokusen ut de pollenfylte blomstene sine og tiltrekker seg årets første insekter for en lekker frokost.

Alle vårblomstrende løker – krokus, perlehyasinter, vårstjerner, påskeliljer, tulipaner, snøklokker og mange flere – er en enkel måte å forskjønne hagen, kolonien, balkongen og bakgården tidlig i sesongen på.


Forkultiver grønnsaker, sommerblomster og stauder

I vårt nordlige klima er vekstsesongen relativt kort. Du kan forlenge sesongen ved å forkultivere noen sorter av sommerblomster, stauder og grønnsaker innendørs på vinteren og våren. Da får frøene spire og små planter får vokse seg til innendørs før du starter sesongen utenfor. Forkultivering gir lengre blomstring og tidligere innhøsting sammenlignet med om du sår frøene direkte utendørs om våren.

Les mer om tidlig planting i Forkultivering forlenger sesongen..


Tidig vår

Plant stauder som blomstrer tidlig

Vårens aller første stauder blomstrer tidlig og lyser opp allerede før naturens grønne planter begynner å titte frem. Plant dem i grupper i staudebedet, gjerne sammen med vårblomstrende løk som blomstrer samtidig. Når vårblomstringen er over, trekker de tidlige staudene seg tilbake og gir plass til stauder som blomstrer om sommeren og høsten.


Tips til stauder som blomstrer tidlig:

lungeurt, pulmonaria, våradonis, adonis vernalis, tusenfryd, bellis perennis, forglemmegeisøster, brunnera macrophylla, vårkjærminne, omphalodes verna, kusymre, primula vulgaris og klaseskumblom, tiarella cordifolia.


Förodling

Plant stauder som blomstrer lenge om høsten

Det er lett å glemme høstens fargesprakende blomstring når vi planlegger stauderabatten. Det er mange stauder som blomstrer helt frem til hagen begynner å gå i vinterdvale. Forleng sesongen ved å plante høstblomstrende stauder.


Tips til stauder som blomstrer om høsten:

høstanemone, anemone, høstfloks, phlox paniculata, hagesmørbukk, hylotelephium, aster, aster, storhjelm, aconitum, høstblomstrende klematis, clematis, ormedrue, actaea cordifolia og hagekrage, chrysanthemum zawadskii.


Täckodling

Dyrk primører i grønnsakshager og bokser

Forleng sesongen ved å så de første rotgrønnsakene dine tidlig i sesongen. Neper, reddiker, sommergulrøtter, rødbeter, salat og urter gir søte og milde smaker når de høstes som primører på forsommeren. Les mer om å så primører i Tidlig høsting av rotgrønnsaker og Dyrk mat i pallekarmer.


Dyrke hele sommeren

Om sommeren går naturen og hagen inn i en mettet fase. Trær og mange busker har blomstret ferdig, og de friske vårfargene går over i mørkere grønt. Til gjengjeld viser sommerblomster og stauder seg fra sin beste side i potter og blomsterbed. Nå er det også på tide å begynne å høste litt grønnsaker. Når det oppstår tomme områder i grønnsakshagen og plantekasser, kan du så nytt so blir klart til innhøsting om høsten. Du kan også så noen ettårige blomster om sommeren som setter farge på hagen om høsten. Les «Hva kan jeg så i juli?» om sommerplanter som forlenger vekstsesongen her i Jordnært.


Höstens skörd

Så sent på høsten

På senhøsten begynner hagen å forberede seg på vinterdvalen. Det er da du kan sysle med de fine, sene høstplantene. Frø av sommerblomster og grønnsaker som sås sent på høsten eller tidlig vinter, hviler i den kalde jorden og spirer ikke før om våren. Fordelene med sen såing er at du sparer tid under det intense arbeidet på våren, du får tidligere avlinger og du kan nyte hagearbeidet lenger. Les mer om hvordan du gjør det i Sen høstsåing av blomster og grønnsaker.


Vinterdyrking med belysning

Når lyset trekker seg tilbake og naturen går i vinterdvale, tar vekstsesongen utendørs en pause. Hvis du vil fortsette å så og høste spiselige planter, er sunne, grønne blader og salater utmerket å dyrke innendørs gjennom hele vinteren. Les mer i Vinterdyrking med belysning.


Plantera vårblommande lök

Det kan være godt å ta en vinterhvile fra hagearbeidet, både for kroppen og dyrkersjelen. Om du har plantet vårblomstrende løk om høsten, er blomstringen på vårvinteren ikke langt unna.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En sommerdans

Allerede i knoppstadiet byr denne blomsten på et lite under som vekker nysgjerrigheten. Knoppene danner lysegrønne knuter som hviler i krager av dilliknende bladverk. Når hagen står i høysommerprakt, slår damaskussvartfrøet 'Miss Jekyll Rose' – også kjent som jomfruen i det grønne – ut de bedårende, halvdoble blomstene sine i nyanser av hvitt og rosa. Kronbladene kunne vært klippet ut av silkepapir. Over bladverket danser de åpne blomstene mens de nye knoppene ligger på vent blant bladene. Skjønnheten fortsetter resten av sommeren, men likevel er den langt fra over. Når høsten går mot slutten, danner de lysebrune frøkapslene små kunstverk blant de tørkede, finflikete bladene. 'Miss Jekyll Rose' danser i hagen gjennom en sommer, men i tørkede buketter lever blomsten videre lenge.

Les mer
Velsmakende melde

Navnet «melde» er ikke så heldig hvis man vil bli populær i hager og kjøkkenhager. Det er mange som forbinder ordet med ugress. Likevel bør man ikke stenge porten for melden, den finnes i mange forskjellige slag. Den lysegrønne hagemelden bør ønskes velkommen med åpne armer av alle som er glade i å dyrke. I varmere land kalles den «sommerspinat» fordi den har evnen til å holde seg frisk i varmen. Hagemelden reiser seg én meter over jorden og danner vitaminrike, velsmakende blader. Småskuddene kan plukkes og brukes rå i salaten, og de ferdigutviklede bladene kan tilberedes som spinat. Om høsten kan frøstillingene plukkes til vinteroppsatser i vaser og krus. Denne velsmakende melden sås direkte i vårvarm jord og deretter i omganger gjennom hele sommeren.

Les mer
Kulinarisk eleganse

Denne aldeles utsøkte bønnen byr på lange, smekre blå belger. Det unike utseendet er iøynefallende både i kjøkkenhagen og på tallerkenen. 'Brunhilde' tilfører eleganse til maten og gir en god kulinarisk opplevelse – både i salater, supper og som tilbehør. La den vakre bønnen slynge seg oppover espalier eller annen plantestøtte, så kan du glede deg over store mengder lekre bønner på høysommeren og høsten.

Les mer
Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
4.6/5 (12570)
2024-07-22
Gode frø og rask levering.
- Maria T
2024-07-22
Jeg fikk frøene mine raskt.
- Hans-Olov E
2024-07-22
Raskt levering og god service 👍
- Oksana I
2024-07-22
Alltid bra, alt har fungert for meg! Super fornøyd!
- Marjut L
2024-07-22
Flott og rask levering
- Johannes C
2024-07-22
Bra frø rask levering, bra med klar.
- Eva A
2024-07-22
Alt bare bra
- Inge K
2024-07-22
Rask levering som også ble lovet Her skal vi handle fra nå av/Lena
- Kerstin L
2024-07-22
Jeg tror det er lett å finne det du trenger God pris og det er så raskt.
- Eva M
2024-07-22
Godt utvalg og rask levering!
- Maria H
2024-07-22
God kvalitet og forsendelsen kommer ganske raskt etter bestilling
- Nils G
2024-07-22
Spennende frø! God informasjon om hvordan du kan vokse. Kjapp levering!
- Kerstin S
2024-07-22
Hei Du er veldig snill og sender pakken så raskt. Takk
- Nawzad A
2024-07-22
Kjapp levering!
- Tatiana H
2024-07-22
Gode priser, rask levering!
- Lena W
2024-07-22
rask levering og god kvalitet på frøene
- Raid w
2024-07-22
Jeg er veldig fornøyd med kjøpene mine hos Impecta. Jeg føler at frøene er av god kvalitet og en større prosentandel av dem spirer sammenlignet med når jeg kjøpte frø fra andre butikker.
- Emelie R
2024-07-22
Rask god service! Høy kvalitet!
- Göran Q
2024-07-22
rask service
- Bengt S
2024-07-22
Gode priser, rask levering.
- Leopold K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no