Dyrk for en lang sesong

Dyrk for en lang sesong

Å dyrke gir en følelse av velvære. Grønnsaker, blomster, frukt, bær og grønnsaker skjenker oss både glede og smakfulle, sunne godsaker. Impecta gir råd om hvordan du kan dyrke for en lang vekstsesong.

Dyrking fra vår til høst

  • Vårblomstrende løk
  • Tidlige stauder
  • Primører
  • Dyrke hele sommeren
  • Høstens skjønnhet og avling

Vår meddyrkere bor i forskjellige klimasoner og dyrker under forskjellige forhold. Lengden på vekstsesongen varierer, og vær- og lysforhold byr på ulike utfordringer. Tipsene i denne artikkelen er for alle, men det er viktig å huske å tilpasse seg de rådende forholdene på vokseplassen.


Plantevalg, jord og stell

Grunnlaget for alt du gjør i hagen og med vekstene dine er å velge riktige planter på riktig sted, å ta vare på jorden og stelle plantene. En plante som trives og har det bra, utvikler seg bedre og utnytter sesongen til det fulle. En plante som ikke trives, vokser sakte, blomstrer dårlig, gir lite frukt og mister raskt energi i løpet av sesongen. En svak plante rammes også lettere av sykdommer og skadedyr enn en plante som er sterk.

Du finner mye god lesning her på Jordnært, hvor du kan lære mer om plantevalg, jord og stell.

Noen tips:

I tillegg til riktig plantevalg og å ta vare på jorden og hagen, finnes det også flere litt mer håndfaste råd om hvordan du kan gjøre vekstsesongen så lang som mulig.


Plant vårblomstrende løker – insektenes frokost

I de sørlige regionene dukker de første vårblomstrende løkene opp allerede i slutten av januar. Vinterblomsten lurer årstiden med knallgule små blomster. Omtrent en måned senere slår krokusen ut de pollenfylte blomstene sine og tiltrekker seg årets første insekter for en lekker frokost.

Alle vårblomstrende løker – krokus, perlehyasinter, vårstjerner, påskeliljer, tulipaner, snøklokker og mange flere – er en enkel måte å forskjønne hagen, kolonien, balkongen og bakgården tidlig i sesongen på.


Forkultiver grønnsaker, sommerblomster og stauder

I vårt nordlige klima er vekstsesongen relativt kort. Du kan forlenge sesongen ved å forkultivere noen sorter av sommerblomster, stauder og grønnsaker innendørs på vinteren og våren. Da får frøene spire og små planter får vokse seg til innendørs før du starter sesongen utenfor. Forkultivering gir lengre blomstring og tidligere innhøsting sammenlignet med om du sår frøene direkte utendørs om våren.

Les mer om tidlig planting i Forkultivering forlenger sesongen..


Tidig vår

Plant stauder som blomstrer tidlig

Vårens aller første stauder blomstrer tidlig og lyser opp allerede før naturens grønne planter begynner å titte frem. Plant dem i grupper i staudebedet, gjerne sammen med vårblomstrende løk som blomstrer samtidig. Når vårblomstringen er over, trekker de tidlige staudene seg tilbake og gir plass til stauder som blomstrer om sommeren og høsten.


Tips til stauder som blomstrer tidlig:

lungeurt, pulmonaria, våradonis, adonis vernalis, tusenfryd, bellis perennis, forglemmegeisøster, brunnera macrophylla, vårkjærminne, omphalodes verna, kusymre, primula vulgaris og klaseskumblom, tiarella cordifolia.


Förodling

Plant stauder som blomstrer lenge om høsten

Det er lett å glemme høstens fargesprakende blomstring når vi planlegger stauderabatten. Det er mange stauder som blomstrer helt frem til hagen begynner å gå i vinterdvale. Forleng sesongen ved å plante høstblomstrende stauder.


Tips til stauder som blomstrer om høsten:

høstanemone, anemone, høstfloks, phlox paniculata, hagesmørbukk, hylotelephium, aster, aster, storhjelm, aconitum, høstblomstrende klematis, clematis, ormedrue, actaea cordifolia og hagekrage, chrysanthemum zawadskii.


Täckodling

Dyrk primører i grønnsakshager og bokser

Forleng sesongen ved å så de første rotgrønnsakene dine tidlig i sesongen. Neper, reddiker, sommergulrøtter, rødbeter, salat og urter gir søte og milde smaker når de høstes som primører på forsommeren. Les mer om å så primører i Tidlig høsting av rotgrønnsaker og Dyrk mat i pallekarmer.


Dyrke hele sommeren

Om sommeren går naturen og hagen inn i en mettet fase. Trær og mange busker har blomstret ferdig, og de friske vårfargene går over i mørkere grønt. Til gjengjeld viser sommerblomster og stauder seg fra sin beste side i potter og blomsterbed. Nå er det også på tide å begynne å høste litt grønnsaker. Når det oppstår tomme områder i grønnsakshagen og plantekasser, kan du så nytt so blir klart til innhøsting om høsten. Du kan også så noen ettårige blomster om sommeren som setter farge på hagen om høsten. Les «Hva kan jeg så i juli?» om sommerplanter som forlenger vekstsesongen her i Jordnært.


Höstens skörd

Så sent på høsten

På senhøsten begynner hagen å forberede seg på vinterdvalen. Det er da du kan sysle med de fine, sene høstplantene. Frø av sommerblomster og grønnsaker som sås sent på høsten eller tidlig vinter, hviler i den kalde jorden og spirer ikke før om våren. Fordelene med sen såing er at du sparer tid under det intense arbeidet på våren, du får tidligere avlinger og du kan nyte hagearbeidet lenger. Les mer om hvordan du gjør det i Sen høstsåing av blomster og grønnsaker.


Vinterdyrking med belysning

Når lyset trekker seg tilbake og naturen går i vinterdvale, tar vekstsesongen utendørs en pause. Hvis du vil fortsette å så og høste spiselige planter, er sunne, grønne blader og salater utmerket å dyrke innendørs gjennom hele vinteren. Les mer i Vinterdyrking med belysning.


Plantera vårblommande lök

Det kan være godt å ta en vinterhvile fra hagearbeidet, både for kroppen og dyrkersjelen. Om du har plantet vårblomstrende løk om høsten, er blomstringen på vårvinteren ikke langt unna.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
Ferskendrømmer

Tanken om sinnia tar deg med til en lidenskapelig blomstring der alle fargene er vakre sammen. Livlig rosa, røde, oransje og gule blomster står side om side i skjønn harmoni fra tidlig sommer og frem til høsten går mot slutten. Nå rettes spotlyset mot en ny sinnia som blomstrer i milde toner av ferskenrosa. Under den blå sommerhimmelen kommer de flotte blomsterfargene frem, mens høstsolen gir kronbladene en myk glød. Sinniaen 'Zinderella Peach' slår ut i sjarmerende doble blomster med rufsete manker i midtkronene. Som en leken kontrast dukker det opp enkle blomster nå og da i den luftige ferskendrømmen. Dyrk 'Zinderella Peach' i blomsterbed og potter, og plukk den gjerne til buketter – nye blomster slår ut gjennom hele sommeren.

Les mer
4.7/5 (5045)
2024-04-18
Veldig rask og korrekt levering.
- Harriet H
2024-04-18
Gode frø, variert utvalg, raske leveranser.
- Susanne W
2024-04-18
Den beste frøkatalogen jeg vet om. Rask levering og stort utvalg.
- Gitte L
2024-04-18
Kjapp levering
- Birgitta C
2024-04-18
God kvalitet til gode priser!
- Camilla R
2024-04-18
Fornøyd bortsett fra dyr frakt
- Karolina L
2024-04-18
Rask levering og rimelige varer! 🙏
- Maritha
2024-04-18
Godt utvalg, lett å bestille, rask levering
- Jörgen E
2024-04-18
God kvalitet og rask levering
- Catharina H
2024-04-18
Stort utvalg av grønnsaker og blomster til en god pris. Kjapp levering!
- Vera L
2024-04-18
Jeg har ikke mottatt annet enn utmerkede produkter fra Impecta.
- Margareta F
2024-04-18
God kvalitet og rask levering.
- Margareta L
2024-04-18
Fine frø og rask levering. Mye å velge mellom.
- Birgitta H
2024-04-18
Gode produkter og rask levering. Svarer helt til mine forventninger!
- Yvonne
2024-04-18
Et sted hvor jeg kan finne alt du kan tenke deg, og hvor det kommer flere nye varer hvert år.
- Nils-Göran H
2024-04-18
Fungerer perfekt
- Hans-inge b
2024-04-18
Fort og lett. Gode produkter
- Hans B
2024-04-18
Godt utvalg og rask levering.
- David F
2024-04-18
Rask levering av frø av høyeste kvalitet. Jeg har sluttet å kjøpe frø fra andre leverandører.
- Christine S
2024-04-18
Ja, det er ganske bra
- kenneth j
Are you in the right place?
Continue to impecta.no