Vårblomstrende løk i plenen

Ved å plante vårblomstrende løk i plenen oppnår du vakre farger i hagen tidlig om våren, samtidig som du byr sesongens første insekter på livsviktig føde.

Blomsterløk i plenen – hvilke sorter?

  1. Sorter som blomstrer tidlig.
  2. Sorter som kommer tilbake hvert år.
  3. Velg få sorter og plant mange av hver.

I plenen kan du plante flerårig blomsterløk som blomstrer tidlig, før gresset begynner å vokse skikkelig. Da får løkene blomstre i fred. Når blomstringen er over, kan du begynne å klippe plenen som vanlig. Det er svært vakkert når den vintertrøtte plenen farges i lilla, gult og hvitt av krokus og tidlige narsisser. Med blomstringen kommer også livet tilbake til hagen din. Insektene som våkner tidlig om våren, har et stort behov for næring og søker seg takknemlige til den blomstrende plenen din.


Blomsterløk i plenen − slik gjør du det

Den tidlige blomstringen i plenen blir aller vakrest med kun én eller to sorter. Mange blomster av samme sort gir et herlig energikick, samtidig som du unngår å skape et rotete inntrykk. Krokus, tidlige narsisser, dvergsnøstjerne og russeblåstjerne er eksempler på vårblomstrende løk som er fine å la forville seg i plenen. De kommer tilbake i år etter år og sprer seg over store overflater.


Plantingen av vårblomstrende løk gjøres om høsten og inntil frosten kommer. Les dyrkningsinstruksjonene på pakken til hver sort for å finne ut hvor dypt løkene skal plantes.


Planting av små vårblomstrende løk i plenen

For å oppnå et så naturlig inntrykk som mulig når du planter små løk som krokus, dvergsnøstjerne og russeblåstjerne i plenen, kan du gjerne kaste løkene utover området du skal plante dem på. Der hver løk lander, lager du et lite hull og planter løken. Med denne metoden oppnår du et inntrykk som ikke blir som et ryddig blomsterbed, men er akkurat så vilt og naturlig som det skal være med små blomster i plenen.


Planting av store vårblomstrende løk i plenen

Hvis du planter litt større vårblomstrende løker i plenen, for eksempel narsisser, blir resultatet finest hvis de plantes i grupper. For hver gruppe fjerner du et område med gress og graver et hull. Plant rundt ti løker av samme sort tett sammen i hullet, men uten at løkene ligger inntil hverandre. Deretter legger du jorden og gressmatten tilbake på plass. Lag grupper av samme sort som gjentas på flere steder i plenen.


Etter blomstringen vokser gresset

Når den tidlige blomstringen i plenen er over, kommer det en periode som kan se litt stusslig ut med mye døde løkblader i den fortsatt nakne hagen. Ha gjerne litt tålmodighet og klipp rundt blomstene i begynnelsen. Da rekker næringen å returnere fra løkbladene til løken, som kan samle nye krefter til neste sesong. Etter en stund kan du kjøre gressklipperen over løkbladene slik at plenen kan vokse seg vakker.


Lykke til med den vårblomstrende plenen din!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK