Vårblomstrende løk blant staudene

Vårblomstrende løker og stauder er svært vakre i samplanting, og de byr på sesongens aller første blomstring i blomsterbed og potte. Forberedelsene gjøres om høsten ved å plante løker og frøså stauder.

Slik kombinerer du løker og stauder

 1. Samplant løker og stauder med tidlig blomstring.
 2. Plant vårblomstrende løker blant de grønne staudebladene.
 3. La staudene dekke over visne løkblader.
 4. Samplant løk og stauder i potte.

Plant vårblomstrende løk i blomsterbed og på naturtomt (hovedoverskrift) I blomsterbedet og på naturtomten oppstår det et givende vennskap mellom stauder og vårblomstrende løk der de fremhever hverandres skjønnhet gjennom hele våren og tidlig på sommeren.


Vårblomstrende løk på barmark

De tidligste løkene maler den vintervisne hagen i strålende farger før staudene har rukket å sende opp de første skuddene. Plant krokus, snøklokker og dvergsnøstjerne i grupper i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten. Når de blomstrer blant de visne fjorårsrisene til staudene, spirer også de første vårfølelsene.


Vårblomstrende løk blant staudeblader

Når staudene våkner og sender opp skuddene sine fra bakken, dannes det snart vakkert grønne matter i vårhagen. Blant disse bladene er det svært fint å la for eksempel narsisser og tidligblomstrende tulipaner finne veien opp og by på farger før staudene blomstrer.


Staudebladene skjuler løkbladene

Når de vårblomstrende løkene har blomstret over, ser bladene visne og triste ut. Det er viktig å la bladene stå igjen fordi de inneholder næring som skal transporteres ned til løken før den går i hvile. Hvis løkene plantes i staudebedet, dekker det friske bladverket til staudene over de visne løkbladene når løkblomstringen er over.


Vårblomstrede løk sammen med tidigblomstrende stauder

Om våren blomstrer de tidlige staudene i blomsterbed, i skråninger og på naturtomten. Blomstringen er forsiktig og de grønne bladene er fortsatt små, derfor kan du gjerne komplettere med vårblomstrende løker. Plant for eksempel perleblomster, narsisser og botaniske tulipaner i skråninger eller på naturtomten blant marianøkleblom og tusenfryd. Når løytnantshjertet og forglemmegeien blomstrer, kan de få følge av tulipaner i harmoniserende eller kontrasterende farger, avhengig av hva slags inntrykk du vil skape.


Plant prydløk blant utfyllende stauder

På våren og tidlig på sommeren blomstrer prydløken i ulike høyder og størrelser. På stødige stilker vaier blomsterballene i hvitt, blått eller purpur. Plant dem gjerne på flere forskjellige steder i staudebedet der de blir et svært vakkert blikkfang. Bladene til prydløken kan visne og bli gule allerede under selve blomstringen. Derfor kan de gjerne plantes sammen med utfyllende stauder som alunrot, dogghosta, marikåpe og storkenebb. Da skjules de triste bladene, og blomstene svever fritt over.

Plant mange av hver Når du komponerer plantinger med stauder og tulipaner i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten, er det lurt å plante mange av hver og i grupper. Gjenta gjerne grupper av samme sort på flere steder, det skaper en fri harmoni for tilskueren. Samplant vårblomstrende løk og stauder i potte (hovedoverskrift) De fleste vårblomstrende løker er velegnet til planting i potte og kan gjerne samplantes med stauder. Komponer pottene dine allerede på høsten.

Planter i potte kan være følsomme for langvarig og sterk kulde. Beskytt pottene dine ved å pakke dem inn i jute og sette dem beskyttet inntil en vegg og ikke rett på frossen mark. De kan også settes i garasjen eller kjelleren i de kaldeste månedene. Både løker og stauder går i hvile om vinteren, derfor trenger de verken lys eller vann.


Vårblomstrende løk i potte

De aller fleste vårblomstrende løker kan fint plantes i potte. Her kommer noen tips til hva du bør tenke på når du planter løk i potte:

 1. Hvis du vil oppnå en riktig fargesterk blomstring, bør du velge sorter som blomstrer samtidig.
 2. Hvis du heller vil at blomstringen skal vare litt lenger, bør du velge sorter som blomstrer på forskjellige tidspunkter.
 3. Følg instruksjonene på pakken om plantedybde. Det er ikke sikkert at alle løkene skal plantes på samme dybde i potten.
 4. Plant løkene tettere i potten en det som står på pakken; informasjonen gjelder for planting i blomsterbed der løkene skal leve i mange år og spre seg ut med tiden. I potten ønsker man heller å oppnå en tett og intens blomstring i én sesong.
 5. Plant løkene i løs plantejord.
 6. Plant løkene i en potte som tåler frost.
 7. Vann etter plantingen. Deretter lar du potten stå tørt.

Stauder og vårblomstrende løk i potte

Ved å plante vårblomstrende løker og stauder sammen i potte skaper du et vakkert og varig arrangement som kan nytes gjennom våren. La oss ta en titt på noen ulike måter man forbereder potten på om høsten.


Grav opp og del stauder fra blomsterbedet

Bruk planter du allerede har i blomsterbedet til pottearrangementene dine. Hvis du har tette og veletablerte staudebed, har de bare godt av at du graver opp noen av plantene og deler dem. Den ene delen av planten settes tilbake i jorden. Den andre delen plantes i potten sammen med de vårblomstrende løkene.

Slik deler du stauder:

 1. Vann planten dagen før du graver den opp.
 2. Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig.
 3. Del planten på midten, ovenfra og ned, med et bestemt spadehugg.
 4. Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig.
 5. Dra planten fra hverandre med hendene. Det gjør ingenting hvis du drar i stykker noen av røttene; de henter seg snart inn igjen.
 6. Plant den ene delen tilbake i jorden og den andre i potten. Vann.

Stauder som egner seg for deling om høsten og planting i potte med vårblomstrende løk er sølvarve, forglemmegei, tranehals, skumblomst og marsfiol.


Kjøp stauder på hagesenteret

Hvis du ikke har noen stauder i blomsterbedet som egner seg for deling, kan du kjøpe planter fra hagesenteret om høsten og plante dem i potten sammen med de vårblomstrende løkene.


Så stauder fra frø om høsten

Mange stauder egner seg fint for såing om høsten og gir deg planter til neste sesong. Dette er både en trivelig utendørsaktivitet og en svært økonomisk måte å få flere stauder på. Frøså og dyrk staudene i egne potter, og plant dem blant de vårblomstrende løkene i potter om våren før blomstringen er i gang.


Jeg håper du har latt deg inspirere til å samplante vårblomstrende løk og stauder i blomsterbed eller potte.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK