Vårblomstrende løk blant staudene

Vårblomstrende løker og stauder er svært vakre i samplanting, og de byr på sesongens aller første blomstring i blomsterbed og potte. Forberedelsene gjøres om høsten ved å plante løker og frøså stauder.

Slik kombinerer du løker og stauder

  1. Samplant løker og stauder med tidlig blomstring.
  2. Plant vårblomstrende løker blant de grønne staudebladene.
  3. La staudene dekke over visne løkblader.
  4. Samplant løk og stauder i potte.

Plant vårblomstrende løk i blomsterbed og på naturtomt (hovedoverskrift) I blomsterbedet og på naturtomten oppstår det et givende vennskap mellom stauder og vårblomstrende løk der de fremhever hverandres skjønnhet gjennom hele våren og tidlig på sommeren.


Vårblomstrende løk på barmark

De tidligste løkene maler den vintervisne hagen i strålende farger før staudene har rukket å sende opp de første skuddene. Plant krokus, snøklokker og dvergsnøstjerne i grupper i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten. Når de blomstrer blant de visne fjorårsrisene til staudene, spirer også de første vårfølelsene.


Vårblomstrende løk blant staudeblader

Når staudene våkner og sender opp skuddene sine fra bakken, dannes det snart vakkert grønne matter i vårhagen. Blant disse bladene er det svært fint å la for eksempel narsisser og tidligblomstrende tulipaner finne veien opp og by på farger før staudene blomstrer.


Staudebladene skjuler løkbladene

Når de vårblomstrende løkene har blomstret over, ser bladene visne og triste ut. Det er viktig å la bladene stå igjen fordi de inneholder næring som skal transporteres ned til løken før den går i hvile. Hvis løkene plantes i staudebedet, dekker det friske bladverket til staudene over de visne løkbladene når løkblomstringen er over.


Vårblomstrede løk sammen med tidigblomstrende stauder

Om våren blomstrer de tidlige staudene i blomsterbed, i skråninger og på naturtomten. Blomstringen er forsiktig og de grønne bladene er fortsatt små, derfor kan du gjerne komplettere med vårblomstrende løker. Plant for eksempel perleblomster, narsisser og botaniske tulipaner i skråninger eller på naturtomten blant marianøkleblom og tusenfryd. Når løytnantshjertet og forglemmegeien blomstrer, kan de få følge av tulipaner i harmoniserende eller kontrasterende farger, avhengig av hva slags inntrykk du vil skape.


Plant prydløk blant utfyllende stauder

På våren og tidlig på sommeren blomstrer prydløken i ulike høyder og størrelser. På stødige stilker vaier blomsterballene i hvitt, blått eller purpur. Plant dem gjerne på flere forskjellige steder i staudebedet der de blir et svært vakkert blikkfang. Bladene til prydløken kan visne og bli gule allerede under selve blomstringen. Derfor kan de gjerne plantes sammen med utfyllende stauder som alunrot, dogghosta, marikåpe og storkenebb. Da skjules de triste bladene, og blomstene svever fritt over.

Plant mange av hver Når du komponerer plantinger med stauder og tulipaner i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten, er det lurt å plante mange av hver og i grupper. Gjenta gjerne grupper av samme sort på flere steder, det skaper en fri harmoni for tilskueren. Samplant vårblomstrende løk og stauder i potte (hovedoverskrift) De fleste vårblomstrende løker er velegnet til planting i potte og kan gjerne samplantes med stauder. Komponer pottene dine allerede på høsten.

Planter i potte kan være følsomme for langvarig og sterk kulde. Beskytt pottene dine ved å pakke dem inn i jute og sette dem beskyttet inntil en vegg og ikke rett på frossen mark. De kan også settes i garasjen eller kjelleren i de kaldeste månedene. Både løker og stauder går i hvile om vinteren, derfor trenger de verken lys eller vann.


Vårblomstrende løk i potte

De aller fleste vårblomstrende løker kan fint plantes i potte. Her kommer noen tips til hva du bør tenke på når du planter løk i potte:

  1. Hvis du vil oppnå en riktig fargesterk blomstring, bør du velge sorter som blomstrer samtidig.
  2. Hvis du heller vil at blomstringen skal vare litt lenger, bør du velge sorter som blomstrer på forskjellige tidspunkter.
  3. Følg instruksjonene på pakken om plantedybde. Det er ikke sikkert at alle løkene skal plantes på samme dybde i potten.
  4. Plant løkene tettere i potten en det som står på pakken; informasjonen gjelder for planting i blomsterbed der løkene skal leve i mange år og spre seg ut med tiden. I potten ønsker man heller å oppnå en tett og intens blomstring i én sesong.
  5. Plant løkene i løs plantejord.
  6. Plant løkene i en potte som tåler frost.
  7. Vann etter plantingen. Deretter lar du potten stå tørt.

Stauder og vårblomstrende løk i potte

Ved å plante vårblomstrende løker og stauder sammen i potte skaper du et vakkert og varig arrangement som kan nytes gjennom våren. La oss ta en titt på noen ulike måter man forbereder potten på om høsten.


Grav opp og del stauder fra blomsterbedet

Bruk planter du allerede har i blomsterbedet til pottearrangementene dine. Hvis du har tette og veletablerte staudebed, har de bare godt av at du graver opp noen av plantene og deler dem. Den ene delen av planten settes tilbake i jorden. Den andre delen plantes i potten sammen med de vårblomstrende løkene.

Slik deler du stauder:

  1. Vann planten dagen før du graver den opp.
  2. Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig.
  3. Del planten på midten, ovenfra og ned, med et bestemt spadehugg.
  4. Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig.
  5. Dra planten fra hverandre med hendene. Det gjør ingenting hvis du drar i stykker noen av røttene; de henter seg snart inn igjen.
  6. Plant den ene delen tilbake i jorden og den andre i potten. Vann.

Stauder som egner seg for deling om høsten og planting i potte med vårblomstrende løk er sølvarve, forglemmegei, tranehals, skumblomst og marsfiol.


Kjøp stauder på hagesenteret

Hvis du ikke har noen stauder i blomsterbedet som egner seg for deling, kan du kjøpe planter fra hagesenteret om høsten og plante dem i potten sammen med de vårblomstrende løkene.


Så stauder fra frø om høsten

Mange stauder egner seg fint for såing om høsten og gir deg planter til neste sesong. Dette er både en trivelig utendørsaktivitet og en svært økonomisk måte å få flere stauder på. Frøså og dyrk staudene i egne potter, og plant dem blant de vårblomstrende løkene i potter om våren før blomstringen er i gang.


Jeg håper du har latt deg inspirere til å samplante vårblomstrende løk og stauder i blomsterbed eller potte.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

Les mer
God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no