Fri frakt på alle frø i hele juli, gjelder for den billigste fraktmetoden.

Vårblomstrende løk blant staudene

Vårblomstrende løker og stauder er svært vakre i samplanting, og de byr på sesongens aller første blomstring i blomsterbed og potte. Forberedelsene gjøres om høsten ved å plante løker og frøså stauder.

Slik kombinerer du løker og stauder

 1. Samplant løker og stauder med tidlig blomstring.
 2. Plant vårblomstrende løker blant de grønne staudebladene.
 3. La staudene dekke over visne løkblader.
 4. Samplant løk og stauder i potte.

Plant vårblomstrende løk i blomsterbed og på naturtomt (hovedoverskrift) I blomsterbedet og på naturtomten oppstår det et givende vennskap mellom stauder og vårblomstrende løk der de fremhever hverandres skjønnhet gjennom hele våren og tidlig på sommeren.


Vårblomstrende løk på barmark

De tidligste løkene maler den vintervisne hagen i strålende farger før staudene har rukket å sende opp de første skuddene. Plant krokus, snøklokker og dvergsnøstjerne i grupper i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten. Når de blomstrer blant de visne fjorårsrisene til staudene, spirer også de første vårfølelsene.


Vårblomstrende løk blant staudeblader

Når staudene våkner og sender opp skuddene sine fra bakken, dannes det snart vakkert grønne matter i vårhagen. Blant disse bladene er det svært fint å la for eksempel narsisser og tidligblomstrende tulipaner finne veien opp og by på farger før staudene blomstrer.


Staudebladene skjuler løkbladene

Når de vårblomstrende løkene har blomstret over, ser bladene visne og triste ut. Det er viktig å la bladene stå igjen fordi de inneholder næring som skal transporteres ned til løken før den går i hvile. Hvis løkene plantes i staudebedet, dekker det friske bladverket til staudene over de visne løkbladene når løkblomstringen er over.


Vårblomstrede løk sammen med tidigblomstrende stauder

Om våren blomstrer de tidlige staudene i blomsterbed, i skråninger og på naturtomten. Blomstringen er forsiktig og de grønne bladene er fortsatt små, derfor kan du gjerne komplettere med vårblomstrende løker. Plant for eksempel perleblomster, narsisser og botaniske tulipaner i skråninger eller på naturtomten blant marianøkleblom og tusenfryd. Når løytnantshjertet og forglemmegeien blomstrer, kan de få følge av tulipaner i harmoniserende eller kontrasterende farger, avhengig av hva slags inntrykk du vil skape.


Plant prydløk blant utfyllende stauder

På våren og tidlig på sommeren blomstrer prydløken i ulike høyder og størrelser. På stødige stilker vaier blomsterballene i hvitt, blått eller purpur. Plant dem gjerne på flere forskjellige steder i staudebedet der de blir et svært vakkert blikkfang. Bladene til prydløken kan visne og bli gule allerede under selve blomstringen. Derfor kan de gjerne plantes sammen med utfyllende stauder som alunrot, dogghosta, marikåpe og storkenebb. Da skjules de triste bladene, og blomstene svever fritt over.

Plant mange av hver Når du komponerer plantinger med stauder og tulipaner i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten, er det lurt å plante mange av hver og i grupper. Gjenta gjerne grupper av samme sort på flere steder, det skaper en fri harmoni for tilskueren. Samplant vårblomstrende løk og stauder i potte (hovedoverskrift) De fleste vårblomstrende løker er velegnet til planting i potte og kan gjerne samplantes med stauder. Komponer pottene dine allerede på høsten.

Planter i potte kan være følsomme for langvarig og sterk kulde. Beskytt pottene dine ved å pakke dem inn i jute og sette dem beskyttet inntil en vegg og ikke rett på frossen mark. De kan også settes i garasjen eller kjelleren i de kaldeste månedene. Både løker og stauder går i hvile om vinteren, derfor trenger de verken lys eller vann.


Vårblomstrende løk i potte

De aller fleste vårblomstrende løker kan fint plantes i potte. Her kommer noen tips til hva du bør tenke på når du planter løk i potte:

 1. Hvis du vil oppnå en riktig fargesterk blomstring, bør du velge sorter som blomstrer samtidig.
 2. Hvis du heller vil at blomstringen skal vare litt lenger, bør du velge sorter som blomstrer på forskjellige tidspunkter.
 3. Følg instruksjonene på pakken om plantedybde. Det er ikke sikkert at alle løkene skal plantes på samme dybde i potten.
 4. Plant løkene tettere i potten en det som står på pakken; informasjonen gjelder for planting i blomsterbed der løkene skal leve i mange år og spre seg ut med tiden. I potten ønsker man heller å oppnå en tett og intens blomstring i én sesong.
 5. Plant løkene i løs plantejord.
 6. Plant løkene i en potte som tåler frost.
 7. Vann etter plantingen. Deretter lar du potten stå tørt.

Stauder og vårblomstrende løk i potte

Ved å plante vårblomstrende løker og stauder sammen i potte skaper du et vakkert og varig arrangement som kan nytes gjennom våren. La oss ta en titt på noen ulike måter man forbereder potten på om høsten.


Grav opp og del stauder fra blomsterbedet

Bruk planter du allerede har i blomsterbedet til pottearrangementene dine. Hvis du har tette og veletablerte staudebed, har de bare godt av at du graver opp noen av plantene og deler dem. Den ene delen av planten settes tilbake i jorden. Den andre delen plantes i potten sammen med de vårblomstrende løkene.

Slik deler du stauder:

 1. Vann planten dagen før du graver den opp.
 2. Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig.
 3. Del planten på midten, ovenfra og ned, med et bestemt spadehugg.
 4. Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig.
 5. Dra planten fra hverandre med hendene. Det gjør ingenting hvis du drar i stykker noen av røttene; de henter seg snart inn igjen.
 6. Plant den ene delen tilbake i jorden og den andre i potten. Vann.

Stauder som egner seg for deling om høsten og planting i potte med vårblomstrende løk er sølvarve, forglemmegei, tranehals, skumblomst og marsfiol.


Kjøp stauder på hagesenteret

Hvis du ikke har noen stauder i blomsterbedet som egner seg for deling, kan du kjøpe planter fra hagesenteret om høsten og plante dem i potten sammen med de vårblomstrende løkene.


Så stauder fra frø om høsten

Mange stauder egner seg fint for såing om høsten og gir deg planter til neste sesong. Dette er både en trivelig utendørsaktivitet og en svært økonomisk måte å få flere stauder på. Frøså og dyrk staudene i egne potter, og plant dem blant de vårblomstrende løkene i potter om våren før blomstringen er i gang.


Jeg håper du har latt deg inspirere til å samplante vårblomstrende løk og stauder i blomsterbed eller potte.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Velsmakende melde

Navnet «melde» er ikke så heldig hvis man vil bli populær i hager og kjøkkenhager. Det er mange som forbinder ordet med ugress. Likevel bør man ikke stenge porten for melden, den finnes i mange forskjellige slag. Den lysegrønne hagemelden bør ønskes velkommen med åpne armer av alle som er glade i å dyrke. I varmere land kalles den «sommerspinat» fordi den har evnen til å holde seg frisk i varmen. Hagemelden reiser seg én meter over jorden og danner vitaminrike, velsmakende blader. Småskuddene kan plukkes og brukes rå i salaten, og de ferdigutviklede bladene kan tilberedes som spinat. Om høsten kan frøstillingene plukkes til vinteroppsatser i vaser og krus. Denne velsmakende melden sås direkte i vårvarm jord og deretter i omganger gjennom hele sommeren.

Les mer
Kulinarisk eleganse

Denne aldeles utsøkte bønnen byr på lange, smekre blå belger. Det unike utseendet er iøynefallende både i kjøkkenhagen og på tallerkenen. 'Brunhilde' tilfører eleganse til maten og gir en god kulinarisk opplevelse – både i salater, supper og som tilbehør. La den vakre bønnen slynge seg oppover espalier eller annen plantestøtte, så kan du glede deg over store mengder lekre bønner på høysommeren og høsten.

Les mer
Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
4.6/5 (12266)
2024-07-12
Fint at du ikke får flere rynker enn du allerede har 😎. Alt gikk perfekt - super bra 👍
- Erik B
2024-07-12
Fin innpakning med informativ informasjon. God spiring og stort utvalg av spennende frø.
- Marianne B
2024-07-12
Stort utvalg og rask levering.
- Ann-louise C
2024-07-11
Stort utvalg, god kvalitet og raske leveranser.
- Eva S
2024-07-11
Utrolige priser! Det er ofte rabatt og gratis frakt. Forsendelsen sendes vanligvis dagen etter bestilling og mottas ca. 10 dager etter (fra Sverige til Danmark)
- Luna I
2024-07-11
Rask levering så lett ankom allerede etter 4 dager salaten
- Ilpo K
2024-07-11
Solid butikk. Godt utvalg og hjelpsomme på kundeservice. De ordner kjapt opp om det skulle være noe. Anbefales!
- Siv R
2024-07-11
God og rask levering
- Håkan L
2024-07-11
Godt utvalg, rask levering, gode priser! God kvalitet på alle frøene jeg kjøpte. Annonseringen i e-posten er til og med noe å se frem til. Men det beste er frøkatalogen.
- Anna M
2024-07-11
Kjapp levering; god kvalitet.
- Danuta R
2024-07-11
Super rask levering
- Lena J
2024-07-11
Gode frø God service
- Jenny L
2024-07-11
Enkel å handle, kommer raskt hjem
- Ove J
2024-07-11
Flott service og produkter
- Tomas L
2024-07-11
Fine frø, men veldig få i posen.
- Peter O
2024-07-11
stor verdi
- Donald E
2024-07-11
Kjøpt fra Impecta i mange år. Godt utvalg og rask levering til rimelige priser.
- Hayri E
2024-07-11
Hei, raske leveringer og god warop
- Tommy L
2024-07-11
Flott produkt og superrask levering!
- Birgit S
2024-07-11
Rask levering, god kvalitet.
- Tomas N
Are you in the right place?
Continue to impecta.no