Lasagneplantering

Lasagneplanting av blomsterløk

Ved å plante vårblomstrende løker i potte kan du skape et arrangement som blomstrer fra tidlig vår til forsommer. Bruk lasagnemetoden for å plante løk som blomstrer på forskjellige tidspunkter i samme potte.

Plant vårblomstrende løk i potte

  1. Velg løker som blomstrer på forskjellige tidspunkter.
  2. Plant løkene i potten i ulike lag.
  3. Gled deg til en lang blomstring.

Begynn med å velge hvilke vårblomstrende løker du vil lasagneplante. Velg sorter som blomstrer på forskjellige tidspunkter fra februar til mai, for eksempel krokus med blomstring fra februar til mars, russeblåstjerne med blomstring fra mars til april og darwin-hybridtulipan med blomstring fra april til mai.

Lasagneplantering

Lasagneplanting – slik gjør du det

  • Fyll bunnen av potten med god plantejord.
  • Du kan gjerne tilsette et par spiseskjeer beinmel i jorden, det fungerer som gjødsel til løkene.
  • Sorten som blomstrer senest, plantes nederst i potten, i vårt eksempel en darwin-hybridtulipan.
  • Fyll på litt jord over tulipanløkene og plant sorten som blomstrer nest først over, i vårt eksempel en russeblåstjerne.
  • Fyll på med jord og plant sorten som blomstrer først i det øverste jordlaget, i vårt eksempel en krokus.
  • Vann etter plantingen, deretter settes potten tørt.

Når har du en fin planting som kommer til å blomstre i omganger gjennom hele våren. Du kan gjerne lage flere forskjellige kombinasjoner i potter og krukker som settes på terrassen, balkongen, i inngangspartiet eller ved kjøkkeninngangen.


Beskytt potten med vårblomstrende løk

Vårblomstrende løker som er plantet i potte, kan være følsomme for langvarig og sterk kulde. Beskytt pottene ved å pakke dem inn i jutevev og sette dem beskyttet inntil en vegg. Pottene kan også settes i garasjen eller kjelleren i de kaldeste månedene av året. Løkene går i hvile om vinteren, derfor trenger de verken lys eller vann. Nå kan du glede deg til en fargesprakende tidlig vår i pottene dine.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK