Dahlia på vintern – gräv upp

Georginer om vinteren – grav dem opp

Når georginene er ferdige med blomstringen og frosten begynner å bite skikkelig, er det på tide å grave opp knollene og ta dem inn for vinteren. Da går de i hvile inntil varmen kommer tilbake og en ny sesong med vakker blomstring venter.

Slik vinterlagrer du georginer

Ikke glem å merke georginene dine

Når sesongen begynner å gå mot slutten og georginene fortsatt blomster, er det lurt å merke dem. Det er ikke alltid så lett å vite hvilken som er hvilken når knollene er gravd opp. For eksempel kan du feste en vannfast lapp nederst i en tykk stilk og skrive på gruppe- og sortsnavn med vannfast tusj. Hvis du ikke vet hvilke georginer du har, kan du skrive fargen på blomsten og plantehøyden.


Georginer etter den første frosten

Du trenger ikke stresse med å grave opp georgineknollene dine. Om høsten frakter planten energi ned til knollen fra plantedelene som er over jorden. Denne prosessen bør få pågå så lenge som mulig. Når lyset avtar og nettene blir kalde, begynner knollene å forberede seg på vinterhvilen. Dette er også en viktig prosess fordi det dannes et beskyttende skall rundt knollen før vinteren.

«Etter den første frosten» er noe misvisende fordi det kan komme enkelte frostnetter tidlig om høsten. Når kulden har et stabilt grep om hagen din og frostnettene er en regel mer enn et unntak, er det på tide å tenke på vinterlagringen av georgineknollene dine.


Grav opp georgineknollene

Når det er på tide å grave opp georgineknollene, klipper du ned alle stilkene til ca. 10 cm over bakken. Du kan også grave først og klippe av stilkene senere. Bruk helst et greip. Grav et stykke rundt planten, både for å ikke skade knollene og for å få med deg nye knoller som har dannet seg i løpet av sommeren og som kommer til å blomstre til neste sesong.

Rist av jorden og legg knollene luftig til tørk i noen dager, for eksempel utover et avispapir på et stort bord innendørs eller der du skal lagre dem.


Oppbevar georginene frostfritt

Rydd i knollsamlingen din før du legger dem til vinterlagring. Klipp bort tynne og spinkle røtter, og fjern knoller som er myke eller små og tynne. Når alt er klart for vinterlagring, velger du det beste lagringsstedet etter hvilke alternativer du har tilgjengelig i hjemmet. Noen huskeregler:

Oppbevar georgineknollene svalt og frostfritt, for eksempel i en potetkjeller, garasje eller kjeller.

Oppbevar georgineknollene tørt, men ikke knusktørt. For eksempel kan de legges i en kasse med halm eller høy. Kontroller knollene nå og da. Hvis de ser helt tørre ut, kan du spraye dem lett med vann.

Oppbevar georgineknollene mørkt for å oppnå den beste vinterhvilen. Dette løser seg automatisk i en potetkjeller eller garasje.


Georginer i potter – vinterlagring

Hvis du dyrker georginer i potter, kan de overvintres direkte i potten. Sett hele potten frostfritt, svalt og mørkt. Du kan også ta ut hele jordklumpen og legge den i en papirpose eller trekasse. Hvis du har begrenset med plass, kan du grave opp knollene og lagre dem på samme vis som knollene fra blomsterbedet i hagen. Hvis du dyrker i potter og har god plass, kan du overvintre hele potten eller legge hele rotklumpen i en papirpose svalt, mørkt og frostfritt.

Da er det bare å ønske knollene en god hvile og glede seg til en ny sesong med vakre georginer. Her på Jordnært finner du flere artikler om dyrking av georginer. Før neste sesong kan du begynne med: Dyrk georginer fra knoller

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK