Dahlia på vintern – gräv upp

Georginer om vinteren – grav dem opp

Når georginene er ferdige med blomstringen og frosten begynner å bite skikkelig, er det på tide å grave opp knollene og ta dem inn for vinteren. Da går de i hvile inntil varmen kommer tilbake og en ny sesong med vakker blomstring venter.

Slik vinterlagrer du georginer

Ikke glem å merke georginene dine

Når sesongen begynner å gå mot slutten og georginene fortsatt blomster, er det lurt å merke dem. Det er ikke alltid så lett å vite hvilken som er hvilken når knollene er gravd opp. For eksempel kan du feste en vannfast lapp nederst i en tykk stilk og skrive på gruppe- og sortsnavn med vannfast tusj. Hvis du ikke vet hvilke georginer du har, kan du skrive fargen på blomsten og plantehøyden.


Georginer etter den første frosten

Du trenger ikke stresse med å grave opp georgineknollene dine. Om høsten frakter planten energi ned til knollen fra plantedelene som er over jorden. Denne prosessen bør få pågå så lenge som mulig. Når lyset avtar og nettene blir kalde, begynner knollene å forberede seg på vinterhvilen. Dette er også en viktig prosess fordi det dannes et beskyttende skall rundt knollen før vinteren.

«Etter den første frosten» er noe misvisende fordi det kan komme enkelte frostnetter tidlig om høsten. Når kulden har et stabilt grep om hagen din og frostnettene er en regel mer enn et unntak, er det på tide å tenke på vinterlagringen av georgineknollene dine.


Grav opp georgineknollene

Når det er på tide å grave opp georgineknollene, klipper du ned alle stilkene til ca. 10 cm over bakken. Du kan også grave først og klippe av stilkene senere. Bruk helst et greip. Grav et stykke rundt planten, både for å ikke skade knollene og for å få med deg nye knoller som har dannet seg i løpet av sommeren og som kommer til å blomstre til neste sesong.

Rist av jorden og legg knollene luftig til tørk i noen dager, for eksempel utover et avispapir på et stort bord innendørs eller der du skal lagre dem.


Oppbevar georginene frostfritt

Rydd i knollsamlingen din før du legger dem til vinterlagring. Klipp bort tynne og spinkle røtter, og fjern knoller som er myke eller små og tynne. Når alt er klart for vinterlagring, velger du det beste lagringsstedet etter hvilke alternativer du har tilgjengelig i hjemmet. Noen huskeregler:

Oppbevar georgineknollene svalt og frostfritt, for eksempel i en potetkjeller, garasje eller kjeller.

Oppbevar georgineknollene tørt, men ikke knusktørt. For eksempel kan de legges i en kasse med halm eller høy. Kontroller knollene nå og da. Hvis de ser helt tørre ut, kan du spraye dem lett med vann.

Oppbevar georgineknollene mørkt for å oppnå den beste vinterhvilen. Dette løser seg automatisk i en potetkjeller eller garasje.


Georginer i potter – vinterlagring

Hvis du dyrker georginer i potter, kan de overvintres direkte i potten. Sett hele potten frostfritt, svalt og mørkt. Du kan også ta ut hele jordklumpen og legge den i en papirpose eller trekasse. Hvis du har begrenset med plass, kan du grave opp knollene og lagre dem på samme vis som knollene fra blomsterbedet i hagen. Hvis du dyrker i potter og har god plass, kan du overvintre hele potten eller legge hele rotklumpen i en papirpose svalt, mørkt og frostfritt.

Da er det bare å ønske knollene en god hvile og glede seg til en ny sesong med vakre georginer. Her på Jordnært finner du flere artikler om dyrking av georginer. Før neste sesong kan du begynne med: Dyrk georginer fra knoller

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no