Dyrk tulipaner i blomsterbed og potter

Tulipanene er blant våre aller mest populære løker som blomstrer om våren og tidlig på sommeren. Vi kan alle finne litt plass i blomsterbedet, i potter eller på naturtomten der tulipanløkene kan graves ned om høsten.

Slik dyrker du tulipaner

  • I vakre potter og krukker.
  • I staudebedet.
  • På naturtomten..

Dyrk tulipaner i blomsterbed

Om våren fyller tulipanene de søvnige blomsterbedene med etterlengtet farge. Tidligblomstrende stauder, for eksempel løytnantshjerte, forglemmegei og akeleie, passer fint sammen med tulipaner i ulike farger. Stauder med senere blomstring danner et bladverk som rammer inn tulipanene og skaper en vakker, grønn kontrast.Plant tulipaner i grupper

I blomsterbedet er det vakkert å plante tulipaner i grupper som gjentas på flere steder. Enkeltstående tulipaner her og der i forskjellige farger kan ofte se litt rotete ut. Tenk på høyden og blomstringstiden når du velger hvor du skal plante tulipanløkene dine. Sett de lave sortene foran i blomsterbedet eller kombiner med stauder som ikke rekker å vokse seg så høye før tulipanene er ferdige med blomstringen. Plant gjerne tulipaner blant stauder som har bladverk som brer seg utover. Når tulipanene har blomstret ferdig, skjuler staudebladene de visne tulipanbladene.Dyrk tulipaner i potter og krukker

Det er vakkert og elegant å dyrke tulipaner i potter og krukker som settes på steder du oppholder deg tidlig i sesongen. Mange løker av samme sort som står tett i en stor krukke, gir en lekker WOW-følelse. I samplanting med andre vårblomstrende løker i forskjellige farger og høyder kan du skape et arrangement som står lenge og forgyller uteområdet, kjøkkentrappen eller balkongen din. 


Lasagneplanting av tulipaner

Det er morsomt å bruke tulipaner i en såkalt lasagneplanting, der løker som blomstrer på ulike tidspunkter plantes i samme potte. Les mer på Jordnært i Lasagneplanting av blomsterløk.


Dyrk tulipaner på naturtomten

På naturtomten eller i forvillede deler av hagen blir det svært vakkert hvis man lar botaniske tulipaner, også kjent som villtulipaner, spre seg utover. Velg gjerne mange av én eller noen få sorter; da skaper du et vakkert blikkfang som ikke blir rotete. Les mer om botaniske tulipaner lenger ned i artikkelen.Slik planter du tulipanløk

Plant tulipanløkene dine så raskt du kan etter å ha mottatt dem. Oppbevar løkene tørt og luftig frem til planting. Grav et hull som er stort nok til mange tulipanløker, eller grav individuelle hull til hver løk. Størrelsen på blomsterløken avgjør hvor dypt den skal plantes. Grav hullet omtrent dobbelt så dypt som størrelsen på løken. 


Hvis du skal plante mange tulipanløker, kan det være lurt å bruke et løkjern.


Legg alltid tulipanløken i jorden med spissen pekende oppover. Du kan gjerne strø en spiseskje beinmel i plantehullet for å oppnå friske, hardføre løker. Dekk hullet med jord og vann godt etter planting.


Du kan plante tulipaner i potter og blomsterbed gjennom hele høsten inntil frosten kommer.Forskjellige tulipangrupper

I Europa begynte vi å dyrke tulipaner på 1500-tallet. Populariteten vokste til en ren tulipanmani som skapte en økonomisk boble i Nederland på 1630-tallet med svært høye priser på de mest ettertraktede sortene. Gjennom årene vokste det frem en klassifisering for å holde oversikt over alle de ulike tulipansortene. La oss ta en titt på noen av de vanligste tulipangruppene vi dyrker i Norge.


Enkle tidligblomstrende tulipaner

Med et løfte om en ny vår dukker de enkle tidligblomstrende tulipanene opp i april og mai. De kjennetegnes – i tillegg til den vakre blomstringen – av enkle, elegante blomster på stødige stilker. Formen til blomsten er noe kantete, som en kopp, og smalner av mot toppen. Enkle tidligblomstrende tulipaner finnes i et rikt fargeutvalg.


Doble tidligblomstrende tulipaner

Et annet løfte om en ny vår kommer med de doble tidligblomstrende tulipanene, som også blomstrer i april og mai på stødige stilker. Blomstene er lekkert fylte og finnes i mange ulike farger.


Triumftulipaner

Den klart største gruppen av tulipaner er triumftulipanene. Blomstene er store og har en klassisk tulipanform, og den stødige stilken gjør disse tulipanene utmerkede til snitt. Blomsten er mellomstor og finnes i mange forskjellige farger. Triumftulipaner er hardføre og lever lenge.


Darwin-hybrider

Darwin-hybridene er en gruppe middels tidlige tulipaner som kjennetegnes av klassisk eggformede blomster på høye, stødige stilker. Darwin-hybridene kommer trofast tilbake i år etter år og sprer seg ved hjelp av sideløker.


Enkle sene tulipaner

Senere på våren blomstrer de enkle sene tulipanene. De blir høyere enn tidlige tulipaner. Enkle, knoppformede blomster med stor fargerikdom vaier elegant på stødige stilker.   


Sena doble tulipaner

Sene doble tulipaner kjennetegnes av at de blomstrer sent og har store, peonliknende blomster. Plant dem så lunt som mulig for å beskytte de store blomstene mot vind.


Frynsetulipaner

Frynsetulipanene er en leken tulipangruppe med enkle eller doble blomster og frynsete kronblader. Frynsetulipanene finnes i flere forskjellige farger og med forskjellig blomstringstidspunkt.  


Papegøyetulipaner

I gruppen papegøyetulipaner finner du svært fantasifulle tulipaner med enkle blomster. De bulkete og flikete bladene gir et unikt og sjarmerende utseende.  


Botaniske tulipaner

Botaniske tulipaner er også kjent som villtulipaner. De er lavtvoksende, noe som gir dem en mer naturlig stil. Fordi blomsten holder seg nær bakken, kan de botaniske tulipanene også plantes på vindutsatte steder. Under blomstringen ser det ut som om hver av de vakre tulipanene kommer rett opp av bakken. Botaniske tulipaner finnes i mange varianter, fra elegant hvite til en sprudlende fargerikdom.Som du ser, finnes det mange ulike sorter av tulipaner med forskjellige former og farger å velge mellom. Det finnes tulipaner for enhver smak, og også for deg som dyrker på balkong, på fellesarealer, på plenen eller i store hager. Banner til våre tulipaner.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg ikke kjente butikken, men leveringen var rask og veldig godt pakket. Sådd med en gang og de første små plantene tør allerede å komme ut. Hva kan være bedre? Jeg skal bare være glad nå og spare butikken for meg selv.
- Marion W
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.no