Dyrk tulipaner i blomsterbed og potter

Tulipanene er blant våre aller mest populære løker som blomstrer om våren og tidlig på sommeren. Vi kan alle finne litt plass i blomsterbedet, i potter eller på naturtomten der tulipanløkene kan graves ned om høsten.

Slik dyrker du tulipaner

  • I vakre potter og krukker.
  • I staudebedet.
  • På naturtomten..

Dyrk tulipaner i blomsterbed

Om våren fyller tulipanene de søvnige blomsterbedene med etterlengtet farge. Tidligblomstrende stauder, for eksempel løytnantshjerte, forglemmegei og akeleie, passer fint sammen med tulipaner i ulike farger. Stauder med senere blomstring danner et bladverk som rammer inn tulipanene og skaper en vakker, grønn kontrast.



Plant tulipaner i grupper

I blomsterbedet er det vakkert å plante tulipaner i grupper som gjentas på flere steder. Enkeltstående tulipaner her og der i forskjellige farger kan ofte se litt rotete ut. Tenk på høyden og blomstringstiden når du velger hvor du skal plante tulipanløkene dine. Sett de lave sortene foran i blomsterbedet eller kombiner med stauder som ikke rekker å vokse seg så høye før tulipanene er ferdige med blomstringen. 



Plant gjerne tulipaner blant stauder som har bladverk som brer seg utover. Når tulipanene har blomstret ferdig, skjuler staudebladene de visne tulipanbladene.



Dyrk tulipaner i potter og krukker

Det er vakkert og elegant å dyrke tulipaner i potter og krukker som settes på steder du oppholder deg tidlig i sesongen. Mange løker av samme sort som står tett i en stor krukke, gir en lekker WOW-følelse. I samplanting med andre vårblomstrende løker i forskjellige farger og høyder kan du skape et arrangement som står lenge og forgyller uteområdet, kjøkkentrappen eller balkongen din. 


Lasagneplanting av tulipaner

Det er morsomt å bruke tulipaner i en såkalt lasagneplanting, der løker som blomstrer på ulike tidspunkter plantes i samme potte. Les mer på Jordnært i Lasagneplanting av blomsterløk.


Dyrk tulipaner på naturtomten

På naturtomten eller i forvillede deler av hagen blir det svært vakkert hvis man lar botaniske tulipaner, også kjent som villtulipaner, spre seg utover. Velg gjerne mange av én eller noen få sorter; da skaper du et vakkert blikkfang som ikke blir rotete. Les mer om botaniske tulipaner lenger ned i artikkelen.



Slik planter du tulipanløk

Plant tulipanløkene dine så raskt du kan etter å ha mottatt dem. Oppbevar løkene tørt og luftig frem til planting. 



Grav et hull som er stort nok til mange tulipanløker, eller grav individuelle hull til hver løk. Størrelsen på blomsterløken avgjør hvor dypt den skal plantes. Grav hullet omtrent dobbelt så dypt som størrelsen på løken. 


Hvis du skal plante mange tulipanløker, kan det være lurt å bruke et løkjern.


Legg alltid tulipanløken i jorden med spissen pekende oppover. Du kan gjerne strø en spiseskje beinmel i plantehullet for å oppnå friske, hardføre løker. Dekk hullet med jord og vann godt etter planting.


Du kan plante tulipaner i potter og blomsterbed gjennom hele høsten inntil frosten kommer.



Forskjellige tulipangrupper

I Europa begynte vi å dyrke tulipaner på 1500-tallet. Populariteten vokste til en ren tulipanmani som skapte en økonomisk boble i Nederland på 1630-tallet med svært høye priser på de mest ettertraktede sortene. Gjennom årene vokste det frem en klassifisering for å holde oversikt over alle de ulike tulipansortene. 



La oss ta en titt på noen av de vanligste tulipangruppene vi dyrker i Norge.


Enkle tidligblomstrende tulipaner

Med et løfte om en ny vår dukker de enkle tidligblomstrende tulipanene opp i april og mai. De kjennetegnes – i tillegg til den vakre blomstringen – av enkle, elegante blomster på stødige stilker. Formen til blomsten er noe kantete, som en kopp, og smalner av mot toppen. Enkle tidligblomstrende tulipaner finnes i et rikt fargeutvalg.


Doble tidligblomstrende tulipaner

Et annet løfte om en ny vår kommer med de doble tidligblomstrende tulipanene, som også blomstrer i april og mai på stødige stilker. Blomstene er lekkert fylte og finnes i mange ulike farger.


Triumftulipaner

Den klart største gruppen av tulipaner er triumftulipanene. Blomstene er store og har en klassisk tulipanform, og den stødige stilken gjør disse tulipanene utmerkede til snitt. Blomsten er mellomstor og finnes i mange forskjellige farger. Triumftulipaner er hardføre og lever lenge.


Darwin-hybrider

Darwin-hybridene er en gruppe middels tidlige tulipaner som kjennetegnes av klassisk eggformede blomster på høye, stødige stilker. Darwin-hybridene kommer trofast tilbake i år etter år og sprer seg ved hjelp av sideløker.


Enkle sene tulipaner

Senere på våren blomstrer de enkle sene tulipanene. De blir høyere enn tidlige tulipaner. Enkle, knoppformede blomster med stor fargerikdom vaier elegant på stødige stilker.   


Sena doble tulipaner

Sene doble tulipaner kjennetegnes av at de blomstrer sent og har store, peonliknende blomster. Plant dem så lunt som mulig for å beskytte de store blomstene mot vind.


Frynsetulipaner

Frynsetulipanene er en leken tulipangruppe med enkle eller doble blomster og frynsete kronblader. Frynsetulipanene finnes i flere forskjellige farger og med forskjellig blomstringstidspunkt.  


Papegøyetulipaner

I gruppen papegøyetulipaner finner du svært fantasifulle tulipaner med enkle blomster. De bulkete og flikete bladene gir et unikt og sjarmerende utseende.  


Botaniske tulipaner

Botaniske tulipaner er også kjent som villtulipaner. De er lavtvoksende, noe som gir dem en mer naturlig stil. Fordi blomsten holder seg nær bakken, kan de botaniske tulipanene også plantes på vindutsatte steder. Under blomstringen ser det ut som om hver av de vakre tulipanene kommer rett opp av bakken. Botaniske tulipaner finnes i mange varianter, fra elegant hvite til en sprudlende fargerikdom.



Som du ser, finnes det mange ulike sorter av tulipaner med forskjellige former og farger å velge mellom. Det finnes tulipaner for enhver smak, og også for deg som dyrker på balkong, på fellesarealer, på plenen eller i store hager. Banner til våre tulipaner.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK