Vinterförvara växter – var och hur?

Vinterlagre planter - hvor og hvordan?

Kjærligheten til planter og dyrking gjør at vi ikke holder oss innenfor grensene for hvilke planter som kan leve hele året utendørs i vårt klima. Potter som kan flyttes kan huse eksotiske planter som trives ute om sommeren, men om vinteren lengter de hjem til varmere strøk. Hvordan hjelper vi dem med å overleve vinteren?

Ting å tenke på når eksotiske planter skal lagres for vinteren

  1. De skal oppbevares frostfritt.
  2. Eviggrønne planter trenger lys.
  3. Løvfellende planter kan stå i mørket.
  4. Jo mer varme, jo mer lys og vanning.
  5. Vinterlagre de så kort tid som mulig.

Innendørs dyrker vi potteplanter hele året, som i sitt opprinnelige miljø ofte er viltvoksende eller flerårige prydplanter til hagen. Mange av dem har godt av å komme seg ut på balkongen eller terrassen om sommeren og få frisk luft, naturlig lys og forfriskende fuktighet. Til høsten ønsker de å komme inn i hyttevarmen igjen hvor de klarer å tilby både blomster og blader hele vinteren til tross for sparsomt med lett og tørr inneluft.


Vinterlagre eksotiske planter frostfritt

Planter som kommer fra varmere breddegrader kan dyrkes utendørs i potter om sommeren, men de aksepterer ikke forholdene som tilbys i vinduskarmen om vinteren. De er heller ikke i stand til å oppholde seg utendørs i de kaldeste månedene. I dyrkingsbeskrivelsen står det at disse plantene skal overvintres frostfritt, noe som kan gjøres på litt forskjellige måter.


Vinterlagre eviggrønne planter kjølige og lyse

Eksotiske planter som er eviggrønne, dvs. beholder bladene om vinteren, overvintrer best på et kjølig og lyst sted. Plassen skal holde en temperatur litt over null gjennom hele vinteren. Har du drivhus eller vinterhage med frostvakt, altså en varmevifte med termostat som starter når temperaturen nærmer seg null, fungerer det utmerket. Som en ekstra forholdsregel kan du pakke inn grytene i isolerende bobleplast som holder luften rundt gryten varmere litt lenger.

Eviggrønne planter som oppbevares kjølig og lyst om vinteren går ikke helt i dvale. Roten er fortsatt litt aktiv, noe som gjør at planten må vannes fra tid til annen i løpet av vinteren, om enn sparsomt. Tilfør ingen næring.

Eksempler på eviggrønne eksotiske planter er oliven, sitrus, mammuttrær, laurbær og rosmarin.


Vinterlagre eviggrønne planter med ekstra lys

Hvis du ikke har en kjølig og lys vinterlagring for dine eviggrønne eksotiske planter, kan alternativet være å ta dem med inn i garasjen eller bod. Temperaturen er der, men det er alt for mørkt. Sørg for ekstra belysning med en plantelampe. Vanningen fungerer akkurat som med alternativet med vinterlagring i veksthus eller vinterhager – vanning fra tid til annen, men sparsomt. Tilfør heller ikke her noen næring.


Jo mer varme, desto mer lys og vann

Ikke alle har tilgang til en kjølig plass for å lagre eksotiske planter for vinteren. Kanskje du bruker en garasje eller bod eller er nødt til å ta med plantene inn i huset. Det vil gjøre det vanskeligere å få plantene til å overleve, men følger du prinsippet jo mer varme, desto mer lys og regelmessig vanning, så øker sjansen for at de overlever.


Vinterlagre så kort tid som mulig

Vinterlagring av eksotiske planter er nødvendig i vårt klima, men ikke en naturlig situasjon for plantene. Vent derfor så lenge som mulig med å flytte dem inn og ta dem ut så tidlig som mulig. Så lenge døgntemperaturen er over fem grader kan de stå utendørs.


Vinterlagre løvfellende planter kjølig og mørk

Eksotiske løvfellende planter, som fiken og tempeltre, kan stå i mørket om vinteren. Plasser dem i garasjen eller boden og vann ekstremt sparsomt og tilfør ingen næring. Afrikas blå lilje kan også oppbevares mørkt og kjølig med minimal vanning.

Å nyte eksotiske planter i vårt tempererte klima krever litt innsats. Hvis du bare er klar over det og planlegger vinterlagringen, er det en bekymring som blir borte av skjønnheten til pottene og karene på balkongen og terrassen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK