Vinterförvara växter – var och hur?

Vinterlagre planter - hvor og hvordan?

Kjærligheten til planter og dyrking gjør at vi ikke holder oss innenfor grensene for hvilke planter som kan leve hele året utendørs i vårt klima. Potter som kan flyttes kan huse eksotiske planter som trives ute om sommeren, men om vinteren lengter de hjem til varmere strøk. Hvordan hjelper vi dem med å overleve vinteren?

Ting å tenke på når eksotiske planter skal lagres for vinteren

  1. De skal oppbevares frostfritt.
  2. Eviggrønne planter trenger lys.
  3. Løvfellende planter kan stå i mørket.
  4. Jo mer varme, jo mer lys og vanning.
  5. Vinterlagre de så kort tid som mulig.

Innendørs dyrker vi potteplanter hele året, som i sitt opprinnelige miljø ofte er viltvoksende eller flerårige prydplanter til hagen. Mange av dem har godt av å komme seg ut på balkongen eller terrassen om sommeren og få frisk luft, naturlig lys og forfriskende fuktighet. Til høsten ønsker de å komme inn i hyttevarmen igjen hvor de klarer å tilby både blomster og blader hele vinteren til tross for sparsomt med lett og tørr inneluft.


Vinterlagre eksotiske planter frostfritt

Planter som kommer fra varmere breddegrader kan dyrkes utendørs i potter om sommeren, men de aksepterer ikke forholdene som tilbys i vinduskarmen om vinteren. De er heller ikke i stand til å oppholde seg utendørs i de kaldeste månedene. I dyrkingsbeskrivelsen står det at disse plantene skal overvintres frostfritt, noe som kan gjøres på litt forskjellige måter.


Vinterlagre eviggrønne planter kjølige og lyse

Eksotiske planter som er eviggrønne, dvs. beholder bladene om vinteren, overvintrer best på et kjølig og lyst sted. Plassen skal holde en temperatur litt over null gjennom hele vinteren. Har du drivhus eller vinterhage med frostvakt, altså en varmevifte med termostat som starter når temperaturen nærmer seg null, fungerer det utmerket. Som en ekstra forholdsregel kan du pakke inn grytene i isolerende bobleplast som holder luften rundt gryten varmere litt lenger.

Eviggrønne planter som oppbevares kjølig og lyst om vinteren går ikke helt i dvale. Roten er fortsatt litt aktiv, noe som gjør at planten må vannes fra tid til annen i løpet av vinteren, om enn sparsomt. Tilfør ingen næring.

Eksempler på eviggrønne eksotiske planter er oliven, sitrus, mammuttrær, laurbær og rosmarin.


Vinterlagre eviggrønne planter med ekstra lys

Hvis du ikke har en kjølig og lys vinterlagring for dine eviggrønne eksotiske planter, kan alternativet være å ta dem med inn i garasjen eller bod. Temperaturen er der, men det er alt for mørkt. Sørg for ekstra belysning med en plantelampe. Vanningen fungerer akkurat som med alternativet med vinterlagring i veksthus eller vinterhager – vanning fra tid til annen, men sparsomt. Tilfør heller ikke her noen næring.


Jo mer varme, desto mer lys og vann

Ikke alle har tilgang til en kjølig plass for å lagre eksotiske planter for vinteren. Kanskje du bruker en garasje eller bod eller er nødt til å ta med plantene inn i huset. Det vil gjøre det vanskeligere å få plantene til å overleve, men følger du prinsippet jo mer varme, desto mer lys og regelmessig vanning, så øker sjansen for at de overlever.


Vinterlagre så kort tid som mulig

Vinterlagring av eksotiske planter er nødvendig i vårt klima, men ikke en naturlig situasjon for plantene. Vent derfor så lenge som mulig med å flytte dem inn og ta dem ut så tidlig som mulig. Så lenge døgntemperaturen er over fem grader kan de stå utendørs.


Vinterlagre løvfellende planter kjølig og mørk

Eksotiske løvfellende planter, som fiken og tempeltre, kan stå i mørket om vinteren. Plasser dem i garasjen eller boden og vann ekstremt sparsomt og tilfør ingen næring. Afrikas blå lilje kan også oppbevares mørkt og kjølig med minimal vanning.

Å nyte eksotiske planter i vårt tempererte klima krever litt innsats. Hvis du bare er klar over det og planlegger vinterlagringen, er det en bekymring som blir borte av skjønnheten til pottene og karene på balkongen og terrassen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Glamorøs kornblom

Den gammeldagse kornblommen vekker minner fra somrene i barndommen da solen alltid skinte fra en blå himmel som gikk ton-i-ton med blomstene i engen. Denne fine blomsten slår imidlertid ut i mange flere farger – og alle er like vakre. Kornblommen 'Red Boy' tilfører glamour i sommerromantikken med skimrende bringebærrosa og luftige blomster. Blomstene bærer med seg et vågalt budskap om å tørre å slippe seg løs og overraske betrakteren. I allsidigheten man finner i en klassisk blomstereng er 'Red Boy' en soleklar lagspiller, selv om blomsten også kan spre eleganse i sommerbedet. Til snitt er kornblommen et fint innslag i friske blandede buketter, eller den kan høstes i store mengder, tas med inn og tørkes til vinteren.

Les mer
En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
4.6/5 (10663)
2024-06-13
Veldig bra frø-sortiment! 
- Unni r
2024-06-12
Veldig rask levering!!! Gode priser! Godt utvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ut til å være bra selv om det er litt tidlig å vite hvordan innhøstingen blir 😀 rask levering og produktene er godt pakket så de ikke tar skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, rask levering
- Annica A
2024-06-12
Kjapp levering
- Anneli
2024-06-11
Kjapp levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og rask levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spennende frø og rask levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Rask og god service, som er akkurat det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Rask og korrekt levering, kjøpte vanningsanlegg
- Johan Å
2024-06-11
Rask å få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Kjapp levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finner alltid interessante frø hos Impecta og de er alltid av høy kvalitet. Så langt har jeg ikke opplevd at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og gode råd
- Linda T
2024-06-10
Kjempefornøyd med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Rask levering, stort utvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har alltid vært vellykket med mine dyrkinger når jeg brukte fersk frø fra Impecta og vanligvis når jeg hadde frøene liggende over vinteren. Jeg synes det er en god vurdering. I tillegg har de et godt sortiment. Mye å velge mellom!
- Gun K
2024-06-10
Savnet frøpose ved levering. E-post og ny bag ble sendt. God rask respons fra kundeservice. Flott.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Rask og pålitelig.
- Per S
2024-06-10
Rask og god levering
- Siv E
Are you in the right place?
Continue to impecta.no