Rödlök rädisa palsternacka att torka

Tørk sesongens grønnsaker

Tørking av grønnsaker er en gammel og velkjent konserveringsmetode for avlingene fra kjøkkenhagen. Tørking er enkelt og kommer med mange fordeler. Smakene og næringsstoffene bevares, de tørkede grønnsakene tar liten plass, metoden er billig og holdbarheten kan forlenges med opptil flere år ved riktig oppbevaring.

Slik tørker du grønnsaker:

  1. Skyll grønnsakene etter behov og kutt dem i tynne strimler, terninger eller skiver.
  2. Forvell grønnsakene raskt.
  3. Legg dem utover en stekeplate og tørk dem i vanlig stekeovn, tørkeovn eller dehydrator.
  4. Legg grønnsakene i plastposer eller glasskrukker med god forsegling.
  5. Oppbevares tørt, svalt og mørkt.

Sensommeren og høsten er tiden for høsting både i egen kjøkkenhage og i grønnsaksavdelingen i butikken. Alle som dyrker grønnsaker har opplevd å få veldig mye av noen sorter – dette er selvfølgelig en stor glede, men man kan også føle på noe stress over hvordan man skal få brukt opp alt. Samtidig bugner dagligvarebutikkene og grønnsaksmarkedene av sesongens godsaker til lave priser, så her kan man spare penger på å kjøpe store mengder. Derfor kan det være lurt å teste ut tørking av grønnsaker og fylle spiskammeret til vinterens matlaging.

Grønnsaker som egner seg for tørking

Alle grønnsaker kan tørkes med godt resultat, forutsatt at de er av god kvalitet. De skal ikke være for modne, og skallet og fruktkjøttet skal være spenstig og uskadet. De skal ikke ha vært utsatt for støt, insekter eller plantesykdommer. Hvis en liten del er skadet, kan den kuttes av før resten tørkes – vi vil unngå mest mulig matsvinn. For nybegynnere er det fint å prøve seg frem med forskjellige grønnsaker for å finne ut av hvilke sorter som passer deg best for tørking som lagringsmetode.

Fem enkle grønnsaker å tørke første gang

    1. Gulrøtter – enkle å lykkes med og fantastisk allsidige.
    2. Purre – fyll spiskammeret nå, så slipper du å kjøpe dyr purre i vinter.
    3. Chili – tørket chili gir krydder som er enkelt å dosere i den kalde årstiden.
    4. Squash – gir en sommerfølelse i vinterens matlaging.
    5. Gul løk – tenk å alltid ha velsmakende gul løk hjemme, uten at den tar opp plass!

Forbered grønnsakene for tørking

Når man tørker grønnsaker, blir resultatene bedre desto raskere prosessen går. Smaken og friskheten er på topp like etter høsting. For å fremskynde prosessen bør bitene være små og så tynne som mulig. Klargjør grønnsakene ved å skylle dem godt og skrelle dem. Kutt dem i tynne strimler, terninger eller skiver. Bitene bør være like store slik at tørketiden blir lik for alt. Grønnsaker med grove bladnerver, for eksempel hvitkål, eller kraftige stilker, for eksempel brokkoli, bør kuttes opp slik at de grove delene kan tørkes for seg selv. Når det kommer til bønner og erter, bør man følge prinsippet om at brekkbønner og voksbønner skal tørkes hele, mens hagebønner og sukkererter bør kuttes i biter på skrå.  Hestebønner skal tas ut av belgene.

Som ved frysing bør mange grønnsaker forvelles før de tørkes. Forvellingen trekker ut stoffer som ellers kan gi redusert kvalitet når det kommer til smak og farge. Grønnsaker som bør forvelles før tørking er rotfrukter, kål, brokkoli, erter, bønner og bladgrønnsaker. Noen erfarne tørkere foretrekker også å forvelle paprika og purre, men mange mener de fint kan tørkes uten forvelling. Prøv deg gjerne frem.

Forvelling av grønnsaker til tørking

  1. Kok opp rikelig med lettsaltet vann.
  2. Tilsett ferdig oppkuttede grønnsaker.
  3. Kok opp vannet igjen umiddelbart, og la det koke i noen minutter.
  4. Kjøl grønnsakene raskt ned under kaldt vann.
  5. La dem renne av seg.

Tørking av grønnsaker

Grønnsaker kan fint tørkes i vanlig ovn med eller uten varmluft. Legg de tynne grønnsaksbitene utover et stekebrett kledd med bakepapir eller bomullsduk, eller på rist. Sett stekebrettet i ovnen på 50 °C. Flere brett kan settes i ovnen samtidig.

Obs! De fleste grønnsaker kan tørkes på 50 °C. Når du får litt erfaring, kan det hende du oppdager at visse grønnsaker tørker best ved litt lavere eller høyere temperatur i ovnen din. Prøv deg gjerne frem.

I begynnelsen bør ovnsdøren stå litt på gløtt – åpne døren og sett en tresleiv eller et gryteunderlag mellom slik at det dannes en glippe. Ovnsdøren kan lukkes etter hvert som grønnsakene begynner å bli tørre og avgir mindre fuktighet.

Tørketiden varierer avhengig av hvor mye væske grønnsakene inneholder og hvor tynne bitene er – noen grønnsaker er tørre etter 3–4 timer, mens andre trenger 10 timer eller mer for å gi fra seg all væske. Etter hvert lærer du hvordan du kan kjenne om grønnsakene er helt tørre ved hjelp av konsistensen. Grønnsaker med høyt vanninnhold, som squash og agurk, blir til sprø chips. Rotfrukter blir kompakte og harde i konsistensen. Bladgrønnsaker krymper mye og blir nesten vektløse.

Et alternativ til tørking i vanlig stekeovn er å investere i en tørkeovn eller dehydrator som kan brukes til tørking av mange forskjellige matvarer.

Oppbevaring og bruk av tørkede grønnsaker

Det er viktig at grønnsakene er helt tørre når de skal lagres, ellers forlenges ikke lagringstiden. Legg grønnsakene i plastposer eller glasskrukker med god forsegling. Merk emballasjen med innhold, og gjerne informasjon om grønnsakene er forvellet og hvor lenge de ble tørket. Slik får du referanser som bygger erfaring, og etter hvert blir du en selvlært ekspert på tørking av grønnsaker. Oppbevares tørt, svalt og mørkt.

Bruk de tørkede grønnsakene i gryteretter, stuinger, paier, salater eller som tilbehør, akkurat slik du ville brukt dem ferske. Legg de tørkede grønnsakene til trekking i vann i ca. 30 minutter før bruk. Hvis de skal brukes i suppe eller kokes i retter med høyt væskeinnhold, kan de tilsettes tørre.

Vi håper du får masse glede og nytte av tørkingen av sesongens grønnsaker.

Les også:

Samle dine egne frø og tørk krydder

Det er svært enkelt å tørke krydderplanter, og dette er en like givende aktivitet som å lagre grønnsaker. Til vinteren kan du bruke krydderet i middager, til baking og i en varm kopp te.


Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Tørk sesongens grønnsaker

Tørking av grønnsaker er en gammel og velkjent konserveringsmetode for avlingene fra kjøkkenhagen. Tørking er enkelt og kommer med mange fordeler. Smakene og næringsstoffene bevares, de tørkede grønnsakene tar liten plass, metoden er billig og holdbarheten kan forlenges med opptil flere år ved riktig oppbevaring.

Les mer
Høsting og lagring av grønnsaker

Står du opp til støvelkanten i grønnsaker som skal høstes? Gratulerer! Store avlinger er en hyggelig bekymring som lett løses med smarte måter å høste og lagre godsakene på. Hver gang du plukker en hjemmedyrket grønnsak, samtidig som hagen er frossen utenfor vinduet, er ren og skjær lykke.

Les mer
Samle dine egne frø og tørket krydder

En tørr og solrik dag er best for innsamling av frø. Velg de mest frodige, sunne og fineste plantene. Frøkapslene, eller fruktene som de kalles i botaniske termer, skal være godt modne og skal nesten ha begynt å frigjøre frø. Plukk dem med deg i en eske, kurv eller lignende. Du kan velge blomsterbuketter med frøkapsler, knytte dem med et gummibånd, tre en papirpose over og henge dem opp ned på et tørt sted. Rist litt nå og da, slik at frøene faller ned i posen. Frø fra koriander, spisskum og fennikel er enkle å samle på denne måten.

Les mer
Beskytt staudene dine om vinteren

Vinterens fuktighet og kulde er en utfordring for noen flerårige planter. Å plante dem på rett sted og gi dem beskyttelse ved behov hjelper dem å overleve til neste sesong.

Les mer
2025-09-15
Veldig bra så vidt jeg kan se. Gleder meg til vårens utvalg av georginer (og helst vannplanter?)
- Ethel W
2025-09-15
Rask levering. Informasjon om når en bestemt variant er utsolgt. Kommer tilbake når den er tilgjengelig igjen.
- Charlotte L
2025-09-15
Rask levering og godt utvalg
- Britt I
2025-09-15
Rask levering
- Maria E
2025-09-15
Perfekt. Takk.
- Martha F
2025-09-15
Godt utvalg, rask levering.
- Karin W
2025-09-15
Veldig bra og godt fornøyd 
- Karina R
2025-09-15
Utmerkede frø
- Ulf N
2025-09-15
Pakken med frø kom raskt og jeg er spent på neste års blomstring
- Lise K
2025-09-15
Jeg er fornøyd med varene, men jeg skulle gjerne hatt litt mer informasjon om leveringen.
- Maria S
2025-09-15
Du er pålitelig og rask!
- Eva N
2025-09-15
Rask levering
- Agneta J
2025-09-15
Gode frø som alltid fungerer.
- Elisabeth G
2025-09-15
Godt utvalg! Skulle ønske det fantes mer økologisk vårløk.
- Anna-Karin P
2025-09-15
Alt fungerte bra.
- Annika W
2025-09-15
Rask levering. Gode frøløker.
- Inga-Britt K
2025-09-15
Godt utvalg og rask levering
- Mikaela S
2025-09-15
Hei, jeg tenkte i dag, før jeg så denne meldingen, at jeg kunne takke deg for den hyggelige, kundeorienterte servicen og det varierte utvalget. Spisskålene, som jeg bestilte for første gang, har vært mine absolutte favoritter i sommer, rasktvoksende og smakfulle. Georginene jeg dyrket fra frø har blomstret fantastisk. Ha en fin høstferie🌺🌻🌻
- Pirjo S
2025-09-15
Godt utvalg og rask levering! 🤗🥰
- Birgitta K
2025-09-15
Fikk utrolig god service/råd tidlig på sommeren da vanningsanlegget ikke ville virke. Etter flere telefonsamtaler, gode råd og bytte av en reservedel, startet den og går nå som et urverk. Tusen takk!
- Marita L