
Tørk sesongens grønnsaker
Slik tørker du grønnsaker:
- Skyll grønnsakene etter behov og kutt dem i tynne strimler, terninger eller skiver.
- Forvell grønnsakene raskt.
- Legg dem utover en stekeplate og tørk dem i vanlig stekeovn, tørkeovn eller dehydrator.
- Legg grønnsakene i plastposer eller glasskrukker med god forsegling.
- Oppbevares tørt, svalt og mørkt.
Sensommeren og høsten er tiden for høsting både i egen kjøkkenhage og i grønnsaksavdelingen i butikken. Alle som dyrker grønnsaker har opplevd å få veldig mye av noen sorter – dette er selvfølgelig en stor glede, men man kan også føle på noe stress over hvordan man skal få brukt opp alt. Samtidig bugner dagligvarebutikkene og grønnsaksmarkedene av sesongens godsaker til lave priser, så her kan man spare penger på å kjøpe store mengder. Derfor kan det være lurt å teste ut tørking av grønnsaker og fylle spiskammeret til vinterens matlaging.
Grønnsaker som egner seg for tørking
Alle grønnsaker kan tørkes med godt resultat, forutsatt at de er av god kvalitet. De skal ikke være for modne, og skallet og fruktkjøttet skal være spenstig og uskadet. De skal ikke ha vært utsatt for støt, insekter eller plantesykdommer. Hvis en liten del er skadet, kan den kuttes av før resten tørkes – vi vil unngå mest mulig matsvinn. For nybegynnere er det fint å prøve seg frem med forskjellige grønnsaker for å finne ut av hvilke sorter som passer deg best for tørking som lagringsmetode.
Fem enkle grønnsaker å tørke første gang
- Gulrøtter – enkle å lykkes med og fantastisk allsidige.
- Purre – fyll spiskammeret nå, så slipper du å kjøpe dyr purre i vinter.
- Chili – tørket chili gir krydder som er enkelt å dosere i den kalde årstiden.
- Squash – gir en sommerfølelse i vinterens matlaging.
- Gul løk – tenk å alltid ha velsmakende gul løk hjemme, uten at den tar opp plass!
Forbered grønnsakene for tørking
Når man tørker grønnsaker, blir resultatene bedre desto raskere prosessen går. Smaken og friskheten er på topp like etter høsting. For å fremskynde prosessen bør bitene være små og så tynne som mulig. Klargjør grønnsakene ved å skylle dem godt og skrelle dem. Kutt dem i tynne strimler, terninger eller skiver. Bitene bør være like store slik at tørketiden blir lik for alt. Grønnsaker med grove bladnerver, for eksempel hvitkål, eller kraftige stilker, for eksempel brokkoli, bør kuttes opp slik at de grove delene kan tørkes for seg selv. Når det kommer til bønner og erter, bør man følge prinsippet om at brekkbønner og voksbønner skal tørkes hele, mens hagebønner og sukkererter bør kuttes i biter på skrå. Hestebønner skal tas ut av belgene.
Som ved frysing bør mange grønnsaker forvelles før de tørkes. Forvellingen trekker ut stoffer som ellers kan gi redusert kvalitet når det kommer til smak og farge. Grønnsaker som bør forvelles før tørking er rotfrukter, kål, brokkoli, erter, bønner og bladgrønnsaker. Noen erfarne tørkere foretrekker også å forvelle paprika og purre, men mange mener de fint kan tørkes uten forvelling. Prøv deg gjerne frem.
Forvelling av grønnsaker til tørking
- Kok opp rikelig med lettsaltet vann.
- Tilsett ferdig oppkuttede grønnsaker.
- Kok opp vannet igjen umiddelbart, og la det koke i noen minutter.
- Kjøl grønnsakene raskt ned under kaldt vann.
- La dem renne av seg.
Tørking av grønnsaker
Grønnsaker kan fint tørkes i vanlig ovn med eller uten varmluft. Legg de tynne grønnsaksbitene utover et stekebrett kledd med bakepapir eller bomullsduk, eller på rist. Sett stekebrettet i ovnen på 50 °C. Flere brett kan settes i ovnen samtidig.
Obs! De fleste grønnsaker kan tørkes på 50 °C. Når du får litt erfaring, kan det hende du oppdager at visse grønnsaker tørker best ved litt lavere eller høyere temperatur i ovnen din. Prøv deg gjerne frem.
I begynnelsen bør ovnsdøren stå litt på gløtt – åpne døren og sett en tresleiv eller et gryteunderlag mellom slik at det dannes en glippe. Ovnsdøren kan lukkes etter hvert som grønnsakene begynner å bli tørre og avgir mindre fuktighet.
Tørketiden varierer avhengig av hvor mye væske grønnsakene inneholder og hvor tynne bitene er – noen grønnsaker er tørre etter 3–4 timer, mens andre trenger 10 timer eller mer for å gi fra seg all væske. Etter hvert lærer du hvordan du kan kjenne om grønnsakene er helt tørre ved hjelp av konsistensen. Grønnsaker med høyt vanninnhold, som squash og agurk, blir til sprø chips. Rotfrukter blir kompakte og harde i konsistensen. Bladgrønnsaker krymper mye og blir nesten vektløse.
Et alternativ til tørking i vanlig stekeovn er å investere i en tørkeovn eller dehydrator som kan brukes til tørking av mange forskjellige matvarer.
Oppbevaring og bruk av tørkede grønnsaker
Det er viktig at grønnsakene er helt tørre når de skal lagres, ellers forlenges ikke lagringstiden. Legg grønnsakene i plastposer eller glasskrukker med god forsegling. Merk emballasjen med innhold, og gjerne informasjon om grønnsakene er forvellet og hvor lenge de ble tørket. Slik får du referanser som bygger erfaring, og etter hvert blir du en selvlært ekspert på tørking av grønnsaker. Oppbevares tørt, svalt og mørkt.
Bruk de tørkede grønnsakene i gryteretter, stuinger, paier, salater eller som tilbehør, akkurat slik du ville brukt dem ferske. Legg de tørkede grønnsakene til trekking i vann i ca. 30 minutter før bruk. Hvis de skal brukes i suppe eller kokes i retter med høyt væskeinnhold, kan de tilsettes tørre.
Vi håper du får masse glede og nytte av tørkingen av sesongens grønnsaker.Les også:
Samle dine egne frø og tørk krydder
Det er svært enkelt å tørke krydderplanter, og dette er en like givende aktivitet som å lagre grønnsaker. Til vinteren kan du bruke krydderet i middager, til baking og i en varm kopp te.Impecta Fröhandel
