Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Veckans Frösort

Et blomstrende kunstverk

I nesten hundre år, fra sent på 1800-tallet og frem til slutten av forrige århundre, levde kunstneren og hagemesteren Cedric Morris. Han hadde en brennende lidenskap for blomster som kom frem i både kunsten og i den vakre hagen hans i grevskapet Suffolk, nordøst for London. Cedric elsket valmuer, og særlig sorter med delikate kronblader i duse farger. I blomsterbedene fjernet han blomster i sterkt oransje og rødt til fordel for mildere pastellfarger. Det var her på godset til Cedric at kornvalmuen 'Mother of Pearl' så dagens lys. Dus antikkpurpur, mild pastellrosa og askelilla med innslag av sølv var akkurat de finstemte tonene som kunstneren hadde drømt om.

2023-05-28

Les mer >>
En nordisk mester

Kålroten er en av svært få av plantene vi dyrker som ikke har noen ville slektninger. På 1600-tallet så den dagens lys i Norden etter en krysning mellom nepe og kål. Dette var før poteten gjorde sitt gjennomslag, og behovet for sunne og hardføre matplanter var akutt. På den svenske dialekten västgötsk fikk den nye, livsviktige roten navnet rotabagge. Frø ble sendt utenlands til Skottland og Frankrike der kålroten i dag heter rutabaga. Da poteten stormet inn i den nordiske husholdningen på 1800-tallet, ble kålroten glemt. Takket være det svenske nasjonalprogrammet "Programmet för odlad mångfald" og det store frøopprøret har frøene av mange sorter kålrot blitt samlet inn i Sverige, og nå dyrkes de igjen fordi de både er sunne og smaker godt. Prøv kålroten 'Champion' og bli kjent med en nordisk mester.

2023-05-14

Les mer >>
Minneverdig eleganse

Blomsterbedet er som en liten verden av blomster med rom for mange forskjellige karakterer. Flere arter blomstrer etter prinsippet om at skjønnhet er flyktig, og de har iøynefallende blomstringer på svaiende stilker som bare varer i noen uker. Andre tar en mer resolutt og stabil plass i blomsterverdenen gjennom hele sommeren og ut på høsten. Et eksempel er bakkeknappen 'Fire King' – en ettårig plante som ønsker å bli husket. På stødige, men likevel nette stilker reiser den seg stilfullt opp fra bladene sine. I juli slår den ut i vakre blomster. Den velduftende bakkeknappen 'Fire King' er tett, velformet og farget i skarlagensrødt med hvitt strøssel i tuppene. Så frøene for å oppnå et elegant tilskudd til sommerblomstringen, og til friske og tørkede buketter.

2023-05-12

Les mer >>
Skjønnhet som varer

Når den intense forsommerblomstringen begynner å avta, skyter riddersporen fart og blomstrer med liv og lyst helt frem til høsten. Blomstene har pollen og nektar som lokker de små nytteinsektene til blomsterbed og potter i hagen. Hyasintriddersporen 'Fancy Belladonna' er en ettårig plante som ikke sparer på kruttet under sin eneste opptreden. De utsøkte, langstilkede blomsteraksene dekkes med stjerneformede, enkle blomster i lyselilla til mykt rosa. Mørke striper gir kronbladene ekstra liv. Når den nederste blomsten på akset har åpnet seg og toppen fortsatt har en lukket knopp, er et utmerket tidspunkt for å plukke 'Fancy Belladonna' og tørke den til vinterens buketter – da oppnår du skjønnhet som varer lenge.

2023-05-07

Les mer >>
Sommerjuveler

Såingen av sommerblomster i vårvarm jord er en av plantedyrkingens høydepunkter. Når er det endelig på tide å så? I England har de et ordtak som stammer fra herregårdenes hagemestre: Hvis du vil vite når du kan begynne såingen, kan du ta av deg buksene og sette deg på bakken – hvis det ikke er altfor ubehagelig, er jorden klar til bruk. En mer moderne metode er å rulle en neve jord i håndflaten; hvis den smuldrer fra hverandre kan du begynne såingen. En blomst som ofte ble plantet rundt slott og gårder var klinten – også kjent som engens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i delikate blomster i en palett av hvitt og purpurrosa. Klinten svever høyt på sirlige stilker og har gjerne valmue og kornblom som nærmeste naboer.

2023-04-23

Les mer >>
Sprøtt krydder

Vårsolen varmer jorden som endelig har tørket opp etter den evige fuktigheten gjennom vinteren. Det er på tide å så grønnsakene som skal gi oss sesongens første innhøsting. Frøene til reddiken 'Felicia' trykkes noen centimeter ned i jorden i kjøkkenhagen. Etter bare noen få dager sprenger spiren gjennom frøskallet for å finne veien opp til overflaten. Over jorden dannes det to frøblader som kommer til å forsørge den lille planten med næring i den første tiden. Snart titter bladene til reddiken frem, og i sollyset fylles de av energi som sendes ned til den voksende roten. Når det er på tide å dra opp purpurfargede 'Felicia' av jorden, venter smaksopplevelsen av sesongens første, sprø, krydrede og livlig gode reddiker.

2023-04-16

Les mer >>
En lodden fryd for øyet

Den fylte solsikken 'Gummy Bear' er som en liten pute man kan hvile kinnet mot. En lodden fryd for øyet som kommer til å tiltrekke seg beundrere med en spektakulær sommerblomstring. De helt doble, sitrongule solsikkene sitter flere sammen over et tett bladverk, nesten som om de dytter hverandre forsiktig frem og tilbake i vinden. Det gir opplevelsen av gule bølger man kan hvile øynene på. Den generøse blomstringen gir deg muligheten til å plukke 'Gummy Bear' til sommerens blomstervaser, der solsikken står lenge i sin fulle prakt. I hagen forsetter blomstringen frem til september, og den gule fargen blir dypere i det varme sensommerlyset.

2023-04-05

Les mer >>
En suksess på kjøkkenet

I planteriket er det kålen som er kongen av variasjon. Kåldynastiet har regjert i lang tid og har spredt seg over store deler av verden ved å friste med forskjellige smaker, former og farger. Den kjegleformede spisskålen 'Express' er en sort som tar variasjonen til nye høyder. Om sommeren høstes de første spisse hodene som består av lysegrønne og sprø blader som sitter tett sammen. Den søte og milde smaken gjør stor suksess på kjøkkenet. Spisskålen kan spises rå, fylt eller bakt i ovnen. Den kan også dampes, braiseres, stekes, friteres, ristes i ovnen og syltes. Kålhodene står gjerne igjen i kjøkkenhagen et stykke ut på høsten, og deretter lagres de til variasjonsrike måltider om vinteren. Dyrk spisskålen 'Express' for å oppleve gleden som den svært nyttige kålslekten skjenker oss, både på kjøkkenet og i kjøkkenhagen.

2023-04-02

Les mer >>
Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

2023-03-19

Les mer >>
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

2023-03-12

Les mer >>
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

2023-02-20

Les mer >>
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

2023-02-08

Les mer >>
Vill dyrkeglede

En selvdyrket, rødskimrende tomat fylt med sommerlige smaker skjenker dyrkeglede. Tenk at hele herligheten får plass i den lille ripstomaten, som også er kjent som villtomat. Med frukter på knapt 4 gram kan verdens minste spiselige tomat kanskje oppfattes som blyg. Men det tomatene mangler i størrelse, tar de igjen med herlig smak og mangfold. Med sorten 'Currant Red' kan du regne med å få opptil flere hundre frukter på én plante. De saftige ripstomatene smaker livlig godt der de vokser som perlekjeder langs grenene. Bladene dufter intenst og brer seg utover nette, smale grener. Den som dyrker 'Currant Red', dyrker også et naturlig samtaleemne – den ville dyrkegleden hos ripstomaten er virkelig noe å snakke om.

2023-02-06

Les mer >>
ARTIKKEL 1-13 13.1  | Vis alle 

Ukens frøvariant

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Velg land

Lukk og fortsett med NOK