Slik dyrker du lavendel

Slik dyrker du lavendel

Lavendel er en velduftende skjønnhet med mange funksjoner i hagen, på terrassen eller balkongen. Lavendel er vakker i potte, blomsterbed, som lav hekk eller i en egen gruppe med mange planter som skaper et lite stykke Provence i norske hager. For honningbien og sommerfuglen er lavendelen en kjærkommen kilde til pollen og nektar.

Hvor kan lavendel dyrkes?

Lavendelen er vakker, og i utgangspunktet steller den seg selv. Lavendel kan plantes i blomsterbed, kjøkkenhage, potte og kasser, og dyrkes både i hage og på balkong. Plant lavendel i solrike forhold og veldrenert jord, så blomstrer den rikt og avgir en herlig duft.


Lavendelslekta, Lavandula, hører til i leppeblomstfamilien, Lamiaceae. Lavendelslekta omfatter mellom 30 og 40 arter som hovedsakelig har sin opprinnelse i området rundt Middelhavet. I Norge er lavendel først og fremst en dyrket plante, men vi finner den også vilt i de sørligste delene av landet. Slekstnavnet Lavandula stammer fra det latinske ordet lavare, som betyr «vaske», og lavandum, som betyr «til å vaske», og stammer fra den flittige bruken av lavendel til bading, vasking og rengjøring allerede i antikken.Lavendel som kirkekvast

På 1800-tallet samlet de svenske innbyggerne seg i kirken hver søndag. Det var trangt, og på kirkebenkene satt det mange slitne og hardt arbeidende mennesker. For å ikke risikere å sovne under prekenen, men også for å skape et litt mer velduftende miljø blant de svette og skitne kirkegjengerne, plukket kvinnene med seg små buketter, såkalte kirkekvaster, til å holde under nesen. Kirkekvasten besto av lavendel og andre velduftende urter som abrodd, isop, sitronmelisse, malurt, timian og rosmarin.


Herdighet hos lavendel

Lavendel er en såkalt halvbusk. Etter et par sesonger blir den nedre delen av lavendelen vedartet, som en busk, mens den nye tilveksten er urteartet, som en flerårig plante.

Alle artene av lavendel er flerårige på varmere breddegrader. Hos oss er den rene arten, Lavandula angustifolia, og alle de tilhørende sortene, flerårige. De er herdige opp til de sørlige delene av Møre og Romsdal. Andre arter, for eksempel spirlavendel, Lavandula latifolia, og sommerfugllavendel, Lavandula stoechas, kan overvintre sør i landet i blomsterbed og under beskyttede forhold eller i potter som settes frostfritt. Andre arter som ull-lavendel, Lavandula lanata, og sommerlavendel, Lavandula multifida, dyrkes først og fremst som ettårige planter hos oss.


3127 Lavandula stoechas

Lavendel i hagen, på terrassen og balkongen

Lavendel elsker sol. I solrike forhold dufter den aller mest og får den flotteste blomstringen. Jorden bør være veldrenert. Lavendel har ikke godt av å stå for vått, særlig ikke om vinteren. Konstant fuktighet rundt røttene kan ta livet av planten. Lavendel som plantes et sted der den trives, er svært hardfør og langlivet og kan utfylle mange ulike funksjoner i hagen, på tomten, terrassen og balkongen.


Lavendel i potte

Det er vakkert å plante kun én lavendel i en liten potte, eller flere eksemplarer i en stor potte eller kurv. Lavendel er også fin til samplanting i potter og kasser med sommerblomster eller andre flerårige planter. I potte er den ettårige sommerlavendelen «Spanish Eyes», med lyst fiolettblå blomster, et fint alternativ. I store potter eller kasser blir flere planter av sommerfugllavendelen «Bandera Purple» et slående arrangement. Sommerfugllavendelen har en unik blomst – i toppen av blomsterstanden sitter det store, fiolette støtteblader som har som oppgave å tiltrekke pollinerende insekter til blomsten.

Lavendel i blomsterbedet

I flerårige blomsterbed kan lavendel samplantes med andre solkjære planter som for eksempel solhatt, lammeøre og hageskrinneblom. Lavendel og roser er en svært vakker kombinasjon. Noe det er viktig å tenke på hvis man skal samplante roser og lavendel, er å velge roser som trives i full sol og i noe tørr jord. Den rene arten av lavendel, Lavandula angustifolia, er vakker, svært aromatisk og hardfør i blomsterbedet. Blomstene har den klassiske blåfiolette lavendelfargen.

Lavendel som kant- eller hekkplante


Lavendel har en tett og kompakt vest som fungerer utmerket som lav hekk, som et dekorativt skille i kjøkkenhagen eller som en kant langs grusveier eller busker. Som hekk- og kantplante er det lavendel, Lavandula angustifolia, og de tilhørende sortene som egner seg best fordi de er mest hardføre.


Lavendel i urtehagenLavendel et selvskrevent innslag i urtehagen sammen med solkjære krydderplanter som timian, oregano, karriplante og rosmarin. På sensommeren kan blomster og blader høstes og tørkes for å spre god duft også gjennom vinteren. I urtehagen kan man dyrke ulike lavendelsorter, men det er fint å huske at ikke alle kommer til å overleve gjennom vinteren. Noen typer nytes i én sommer og må plantes på nytt til neste sesong.


Lavendel med enda mer lavendel


Alla som har opplevd et helt felt med bølgende blåfiolett lavendel, vet hvor slående det er. Det er ikke ofte vi har tilgang til et helt felt vi kan fylle med bare én pante, det holder lenge å plante en stor gruppe lavendel i et solrikt hjørne av hagen eller i et rundt bed ved terrassen.


Lavendel i matlaging og baking

Lavendel er en fin ingrediens på kjøkkenet. Hvis du gnir fingrene over en lavendelblomst og lukter, finner du ut hvordan det kommer til å smake. Lavendel må alltid brukes med måte i matlaging og baking, slik at smaken ikke tar helt overhånd. Lavendel kan brukes både frisk og tørket som krydder i brød, kavringer og kaker, men også i matlaging som krydder i potetgrateng, til kjøtt og i salat. Tørket lavendel kan også brukes som smakstilsetning i salt, sukker og honning.


Stell av lavendel

Lavendelen tar stort sett hånd om seg selv, så lengde den plantes på et solrikt sted i veldrenert jord. Det viktigste for å oppnå friske og vakre busker er regelmessig beskjæring. Hvis lavendelen får vokse fritt i år etter år, blir busken mer og mer forvedet og dermed glissen og sped med dårlig blomstring.


Beskjær lavendelen på våren

Den viktigste beskjæringen skal gjøres på våren – gjerne hvert år, men annethvert år går også fint. Bruk en skarp beskjæringssaks og klipp busken ned slik at ca. en tredjedel av busken står igjen. Den kommer til å se veldig trist og brun ut i en kort periode, men med varmen kommer belønningen i form av friske, spreke skudd som gir frodige planter og en rik blomstring.

Se an lavendelen på høsten

Når lavendelen er ferdig med blomstringen, står blomsterstandene igjen og tørker. Mange synes de er vakre og lar lavendelen stå ubeskåret frem til beskjæringen på våren. Man kan også stelle og forme lavendelen på høsten. Bruk en hekksaks og klipp av alle stilkene akkurat der bladverket begynner. Med noen få klipp kan busken rundes av i toppen og stå igjen som en grågrønn, dekorativt formet busk gjennom hele vinteren frem til den mer omfattende beskjæringen på våren.

3126 Lavandula latifolia

Dyrke lavendel fra frø

Lavendel er fin å dyrke fra frø. Forkultiver den innendørs om våren. Med ekstra belysning kan du så lavendel allerede i januar. Så den i fuktig såjord, dekk frøene med et tynt lag jord og dekk såjorden med et ventilert lokk i hardplast eller en plastpose med hull. Hvis frøene ikke har spiret innen en måned, setter du såjorden i kjøleskapet i ca. en måned. Deretter settes den utendørs i skyggen.

Lavendel kan også sås utendørs i september til november i potter eller på friland avsatt for dyrking. Pottene kan stå ute hele vinteren, og når våren kommer har plantene rukket å vokse seg til. Les gjerne mer i Slik forkultiverer du flerårige planter.

Flere arter og sorter av lavendel selvsår seg lett. Hvis du dyrker lavendel i hagen, kan det hende det dukker opp små, søte frøplanter her og der. Hvis du vil ta vare på dem, men synes de vokser på feil sted, kan du grave dem opp på våren eller høsten og flytte dem til et mer egnet sted i blomsterbedet, eller plante dem over i potter.


Former lavendel med stiklinger

Lavendel er enkel å formere med stiklinger. Et utmerket tidspunkt for dette er om våren når du beskjærer lavendelen. De avklipte plantebitene byr på en hel lavendelfabrikk. Man kan også plukke av stiklingmateriale fra lavendelen på sensommeren og tidlig på høsten.


Slik tar du stiklinger


Klipp til en stikling ved å ta en avskåret kvist og klipp av nesten hele den forvedede delen. La det være igjen en liten bit. I toppen lar du ett blad være igjen. Fjern resten av bladene på stiklingen. Da skal du sitte igjen med en pinne på 10 til 15 cm med en liten, forvedet del nederst og noen myke deler i toppen. Sett stiklingen ned i jord i potter eller kasser. De kan stå tett i perioden for rotdannelse. På dette tidspunktet er de ikke akkurat noe vakkert syn, men i de små pinnene skjuler det seg nye, vakre lavendelplanter. Tilfør vann og sett stiklingene utendørs i skyggen, og la dem stå gjennom hele sesongen. Vann etter behov, men unngå at stiklingene står i vann. Om høsten kan du enten plante ut de unge lavendelplantene på vokseplassen i hagen, eller sette dem i store potter der de kan dyrkes videre frem til neste sesong.


Kjærlighet til lavendel

Lavendel er lett å bli glad i. De små, sølvgrønne buskene er dekorative i seg selv, og de sprer en god duft så snart de danner knopper på våren. Om sommeren skyter stilkene fart og toppes av blomster i blått, rosa eller hvitt avhengig av sorten. Når solen skinner sprer lavendelaromaen seg selv, helt uten at du trenger å bevege på busken. Kanskje er det fordi duften er såpass sterk, eller kanskje er det fordi humlene, sommerfuglene og biene danser lystig blant blomstene og virvler opp duftstoffene. Vi håper du koser deg med lavendel i hagen, på tomten eller terrassen og balkongen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK