Den gode vårjorda

Om våren har jorda en tøff jobb med å gi næring til alt som skal spire og gro. Gjennom en jordforbedring som tilfører næring og skaper best mulig struktur på jorda vi har i hagen vår, hjelper vi naturen på vei. Nøkkelord for de beste og mest langsiktige resultatene er organisk materiale.

Hvorfor bør du forbedre jorda om våren?

 1. Øk næringsinnholdet.
 2. Øk andelen muldjord
 3. Hjelp sandjorda med å holde på vann og næringsstoffer bedre.
 4. Gjør leirjorda mer løs.
 5. Skap et godt samspill mellom jorda og plantenes røtter.

Om våren kan på den ene siden jorda være skikkelig sliten fordi mye av næringsstoffene ble konsumert forrige sesong. På den annen side kan du ha lagt igjen blader, kvister og annet organisk avfall i blomsterbed og kjøkkenjord om høsten som vil bli brutt ned til ny næringsrik jord mot våren.


Bli kjent med jorda i hagen din

Det er viktig å bli kjent med jorda di for å vite hvilke forhold du tilbyr grønnsaker, sommerblomster og stauder. En enkel måte å finne ut om hagen din hviler på leire eller sandjord er å plukke opp en håndfull fuktig jord og klemme den i hånda. Hvis du lett kan danne rulle den fuktige jorda, er det en leirjord. Hvis den ikke klumper seg, men lett kan smuldrer opp mellom fingrene, er det mest sannsynlig sandjord du vokser i.


Leirjordens egenskaper

Fordeler

 • Leirjord er god til å holde på næring og vann.
 • Leirjord inneholder naturlig mer kalk.
 • Leirjord holder varmen lenger om høsten.

Ulemper

 • Leirjord varmes sakte opp om våren.
 • Leirjord kan lide av oksygenmangel hvis den blir for tett.
 • Leirjord kan være tung å grave i.

Sandfjordens egenskaper

Fordeler

 • Sandjord er lett å grave i.
 • Sandjord blir raskt varm om våren.
 • Sandjord er godt drenert og luftig.

Ulemper

 • Sandholdig jord holder dårligere på vann og næringsstoffer.
 • Sandjord tørker raskt opp.
 • Sandholdig jord inneholder mindre kalk.

Hva er muldjord

Jordas øverste lag inneholder en større eller mindre mengde muldjord. Muldjord er det organiske materialet som dannes når døde plante- og dyredeler brytes ned av jordens levende organismer. Dette er små insekter som meitemark, tanglus, edderkopper og andre nyttedyr, og livsviktige mikroorganismer i form av sopp og bakterier. De små insektene og mikroorganismene lever av deler av det organiske materialet og etterlater seg næring og jord til plantene. Med denne kunnskapen er det lett å forstå at hagen ikke skal renses ren for løv, kvister og topper, men stadig tilføre nytt, lekkert organisk materiale til jordens små velgjørere.


Oksygenrik jord

Når meitemark, tanglus og andre småkryp lever rundt omkring i den leirholdige jorda, skapes det luftige passasjer som øker oksygeninnholdet i jorda, som er viktig for røttene. Når sopp og bakterier jobber i jorda, bindes jordpartiklene sammen til klumper som gjør jorda løs og lett for røttene å utvikle seg i. Løs jord slipper også lett gjennom vann som kan renne ned og tas opp av rotsystemet . Med denne kunnskapen er det lett å forstå hvor viktig det er å kontinuerlig fôre jorda med organisk materiale som kan brytes ned til jord.


Øk muldjordinnholdet i jorda

Vi kan ikke endre eller erstatte jorda vi har i hagen. En leirjord vil alltid forbli en leirjord og sandjorden alltid en sandjord. Det vi kan og bør gjøre kontinuerlig er å forbedre jorden vi har blitt velsignet med. Nøkkelen til å forbedre all hagejord er å øke og vedlikeholde muldjordinnholdet. I sandjord gjør økt muldjordinnhold at vann og næringsstoffer holdes bedre på. I leirjord skaper jord en bedre struktur, som gjør den mer løs og lett å jobbe med. Hva kan vi da tilføre for å øke muldjordinnholdet i jorda?

Ugjødslet og gjødslet torv

Torv består av døde planter og dannes sakte i oksygen-fattige moser og myrer. Torv er av natur svært næringsfattig. Torv øker effektivt muldjordinnholdet i jorda og har en svært positiv effekt på jordstrukturen. En ugjødslet torv må alltid suppleres med andre jordforbedrende materialer som gir næring til jorda. Forbedrer du jorda med gjødslet torv, tilføres selvfølgelig også næring, men også da er det greit å blande inn andre materialer i tillegg. Den største fordelen med torv er at den forbedrer jordstrukturen – for å øke næringsinnholdet foretrekkes andre organiske materialer.

Kompostjord

Jorden som dannes i en hagekompost er rik på næringsstoffer. En velfungerende kompost er den rene gullgruven for deg som dyrker og ønsker å forbedre jorda din kontinuerlig med best mulig organiske materialer.

Gjødsel

Gjødsel er et samlenavn for det organiske materialet som vi finner i en gjødselhaug – bæsj, vann, halm, høy og annet søppel. I gjødsel er det en guddommelig tilførsel av næringsstoffer til avlingene dine og en utmerket mulighet til å øke muldjordinnholdet i jorden. Det er lett å tenke på gjødsel kun som et næringstilskudd for jorda, men gjødselen har også stor betydning for jordinnholdet i jorda. Plantene tar del i næringen, mikroorganismene gjør sin del og annet organisk materiale blir til jord. Har du ikke tilgang på gjødsel er det greit å kjøpe det i sekk i form av råtten kugjødsel.


Hva menes med stallgjødsel

Helt fersk gjødsel er ganske tøft for planter å håndtere fordi næringsstoffene er fast bundet i materialet. Hvis gjødsel blir stående i ett år og råtner, eller brenner som det kalles, fordi prosessen genererer mye varme, blir næringsstoffene lettere tilgjengelig. Strukturen har også begynt å ta en muldjordlignende form.


Forbedre jorda di om våren

Når naturen våkner om våren, trenger jorda i hagen støtte for å kunne møte de kravene til de de sultne sommerblomster, stauder og grønnsaker. Når den er rik på jord og næring, oppstår det et perfekt samspill mellom jorda og plantene, hvor ulike næringsstoffer frigjøres til røttene akkurat når planten trenger det. Vi kan se det som at vi dyrkere gjødsler jorda, mens jorda gjødsler plantene.

Forbedre jorda og kjøkkenhagen ved å spre et lag med organisk materiale i form av torv og kompost eller gjødsel og press det lett ned i jorda. Det handler ikke om å grave i den, men bare å hjelpe jordforbedringsmaterialet med å komme på plass. Selve behandlingen utføres av mikrolivet i jorda.

Jorda er nå forbedret og gjødslet for sesongen og har en deilig mørkebrun farge som fremhever de friske grønne skuddene og knoppene ekstra mye.


Ekstra jordforbedring og gjødsling om sommeren

Den gode vårjorda legger et godt grunnlag for avlingene dine. Flerårige blomsterbed klarer seg godt på grunngjødsling, mens jorda som huser sommerblomster og grønnsaker trenger støtte selv i vekstsesongen.


Dyrkerglede

Kontinuerlig arbeid med jorda i hagen legger grunnlaget for virkelig vellykket dyrking med sunne, vakre prydplanter og store avlinger av alt spiselig. Jordforbedring blir morsommere jo mer du blir kjent med jorda di og jo mer erfaring du får av å ta vare på den.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK