Den goda höstjorden

Den gode høstjorden

Om høsten fylles hageluften med duften av nedbrutte planter. Det er kanskje ikke så rart at alle som dyrker kjenner en følelse av velbehag. Duften skapes av den livgivende aktiviteten som pågår i jorden når mikroorganismene koser seg med vissent plantemateriale. Høsten markerer ikke bare slutten på en dyrkesesong, men også begynnelsen på en ny. Hvis vi samarbeider med naturen om høsten, legger vi grunnlaget for en frisk og næringsrik jord i hagen, på plenen eller i grønnsakshagen.

Forbedre jorden om høsten

  1. Støtt mikrolivet i jorden.
  2. Ta vare på planteavfallet i hagen.
  3. Dekk til bar jord.
  4. Dyrk med grønngjødsling.
  5. Begynn å kompostere.

Mikrolivet i jorden

I jorden lever det enorme mengder bakterier, sopp og småkryp som meitemark, isopoder, saksedyr og spretthaler. De utgjør mikrolivet i jorden, og eksistensen og trivselen deres er helt avgjørende for at vi skal kunne dyrke planter og oppnå avlinger. Mikrolivet livnærer seg på å bryte ned dødt plantemateriale og døde insekter, og i denne prosessen bidrar de til å gjøre næringen i det organiske materialet tilgjengelig for plantene. Det er også under nedbrytingen av organisk materiale at strukturen i jorden forbedres og moldinnholdet øker.


Rydd passelig mye i hagen

Det kjennes godt ut å gå inn i vinterperioden med en hage som har blitt ryddet skikkelig. Imidlertid bør du tenke på å ikke rydde hagen helt ren for kvister, løv og annet plantemateriale. Hvis du ønsker deg ryddige stier og en plen uten løvhauger, er det en ypperlig idé å rake løvet og kvistene inn under busker og trær, eller bruke løvet som et dekkende lag i staudebedet. Alt dette plantematerialet blir til en herlig høstfest for mikrolivet i jorden, og det kommer sakte til å brytes ned til ny, fin mold.


Ikke la høstjorden ligge bar

I naturen strider bar jord mot all fornuft. Bar jord lekker ut næringsstoffer til ingen nytte. Når kjøkkenhagen er ferdig innhøstet, kan du dra opp plantematerialet med røttene og la det ligge igjen som et beskyttende dekke over jorden. Gressklipp fra høstens siste klippinger kan også legges over den bare jorden. Slik forhindrer du næring fra å lekke ut, og i tillegg øker du mold- og næringsinnholdet takket være det organiske materialet som dannes når det beskyttende laget brytes ned av mikrolivet i jorden.


Dyrk med grønngjødsling

En smart, enkel og vakker måte å fremme mikrolivet i jorden og skape en langsiktig bra plantejord på, er å begynne å dyrke med grønngjødsling som pløyes ned i jorden om høsten. Les mer i: Begynn å dyrke med grønngjødsling.


Begynn å kompostere

En kompost i hagen er en fantastisk fin og belønnende måte å håndtere hageavfallet på. Har du allerede begynt å kompostere i hagen, er det vanskelig å finne gode grunner til å slutte. Les mer i Lag din egen hagekompost. Ved å nyttiggjøre hageavfallet om høsten og tilbakeføre det til jorden ved hjelp av disse metodene, legger vi et fint grunnlag for plantene til neste sesong og skaper et langsiktig og bærekraftig kretsløp i hagen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK