Begynn å dyrke med grønngjødsel

Grønngjødsel er en fellesbetegnelse på avlinger som dyrkes med et mål om å forbedre og berike jorda på en naturlig, enkel og langsiktig måte. Som prikken over i’en har grønne gjødselavlinger ofte veldig vakre blomster som er elsket av bier, humler og sommerfugler.

Dyrk med grønngjødsel

En god hagejord krever litt omsorg. Hvis du allerede har en mulch-rik og løs jord, vil du beholde den slik og behøver jorden din forbedring, er det lurt å finne en bærekraftig måte å dyrke den på. Ved å dyrke med grønngjødsel får du en ivrig hjelper i hagen som jobber for jordens beste når du ikke er der.

  1. Grønngjødsel er lett.
  2. Grønngjødsel er økologisk bærekraftig.
  3. Hold ugress unna med grønn gjødsel.
  4. Grønngjødsel produserer sunne, sterke planter.

Hvordan fungerer det?

Grønngjødsel er en ren helsekur for jorda. Grunntanken er at plantene ikke høstes og transporteres bort fra stedet de vokser. Vi vil at de skal fortsette å vokse, gjøre det bra under veksten og deretter bli slått til matjord eller begraves i jorda. Der gir de deretter langsiktige fordeler for buskene, trærne, stauder og grønnsaker som vokser rundt. Hver grønngjødselavling har minst en egenskap som er gunstig for jorda.

Nitrogenfikserende grønngjødsel. Noen grønngjødselplanter har evnen til å ta opp nitrogen direkte fra luften og binde det i plantemassen. Når blader og stilker blir presset ned i jorden, kan jorden absorbere nitrogenet og om nødvendig transportere det til røttene til plantene i nærheten. Svært dekorativt blodkløver, Trifolium incarbatum, vill, vakker rødkløver, Trifolium pratende og den gamle fine dyrkede lusern, Medicago sativa, er eksempler på grønngjødsel som fikser nitrogen fra luften.

Grønngjødsel med sterke røtter. Grønngjødselavlinger med dype og sterke røtter presser seg gjennom jorden og skaper passasjer der luft og vann kan passere. Jorden løsnes av røttene, og til og med leirjord kan løsnes. Legesteinkløver, Melilotus officinalis, med sine søte gule blomster og romantisk vakre honningfaselia, Phacelia tanacetifolia, har begge sterke røtter med en frodig effekt.

Grønngjødsel med stor bladmasse. Mange grønngjødselplanter vokser raskt og skaper en betydelig bladmasse. På steder hvor disse vokser, er jorda helt dekket av grønne, frodige blader og stilker, noe som gjør det vanskelig for ugress å komme gjennom. Når grønngjødsel slås og presses ned i jorden, tilsettes best mulig organiske materialer til jorden, som på sikt gjør jorden porøs og full av næringsstoffer. Agurkurten Borage officinalis, og fløyelsblomst «Ground Control», Tagetes patula, er begge dekkende, veldig frodig grønngjødsel med vakre blomster som tiltrekker seg mange bier, humler og sommerfugler.


Fem fordeler med å dyrke grønngjødsel

  • Næringsinnholdet i jorda øker.
  • Ugress synes det er vanskelig å etablere seg.
  • Det organiske stoffet i jorda øker.
  • Mikrolivet, det vil si fordelaktige mikroorganismer og små insekter, i jorda øker.
  • Jorda er beskyttet mot tørke og utvasking av næringsstoffer.

Hvordan dyrke det?

Grønngjødselavlinger kan dyrkes på forskjellige måter avhengig av behovene i hagen din og forholdene som råder. Det er noen begrep som brukes for å beskrive hvordan grønngjødsel kan dyrkes.

Å dyrke grønngjødsel som hovedavling betyr at den blir sådd om våren, eller sent på høsten, og får stå hele sesongen. Hvis du for eksempel har en del av hagen som fortsatt er ubrukt – kanskje har du ikke bestemt deg for hva stedet skal brukes til – er det en god idé å så grønngjødsel der. Da får du en vakker del av hagen der bier, humler og sommerfugler trives og jorda forbedres før stedet brukes til annen dyrking som kjøkkenhage eller staudebed. På senhøsten blir grønngjødselen kuttet ned og presset i bakken. Årlige sorter blir helt begravet. Hvis du dyrker en veldig raskt voksende grønngjødsel, for eksempel rødkløver og lusern, kan du slå den et par ganger i løpet av sesongen og bruke plantemassen til å dekke mellom radene i grønnsakshagen. Dette beskytter mot ugress, beholder fuktighet i jorda og på høsten råtner grønngjødselen og beriker jorda.

Grønngjødsel kan også dyrkes som en såkalt fangstavling, som er mye brukt i landbruket. Ordet kommer av at avlingen må fange næringsstoffer fra jorda og betyr for gartneren at grønngjødsel blir sådd i grønnsaksjorden i løpet av sesongen, etter at grønnsakene er høstet. I jorda er det rester av næringsstoffer som tas opp av grønngjødselen i stedet for å lekke ut jorden hvis den er bar. Når grønngjødselavlingene har vokst litt i løpet av høsten, blir de slått og begravet i kjøkkenhagen.

En tredje måte å dyrke grønngjødsel er som en bunnavling, det vil si mellom radene i grønnsakshagen eller som et jorddekke mellom andre planter i hagen. På denne måten reduseres ugresset, fordelaktige insekter tiltrekkes av hagen din, og jorden holdes løs og tørker ikke like lett. Som bunnavling er det godt å bruke lavere varianter av grønngjødsel som rødkløver, tiriltunge, Lotus corniculatus og fløyelsblomst «Evergreen», Tagetes patula. I løpet av sesongen kan bunnavlingen kuttes og presses ned der jorden trenger et vitaminboost, og i løpet av senhøsten graves avlingene helt ned.


Slå, kutt eller begrav

Grønngjødsel handler om å utnytte avlingene til å gjødsle jorda. Det er forskjellige måter å få blader og stilker i jorden. I løpet av sesongen kan vi slå eller kutte avlingene for å bruke plantemassen som jorddekke og forbedring av jord. Planten forblir i jorden, slik at den kan vokse igjen og kuttes flere ganger. De oppklipte plantene kan legges på bakken. Der danner det et beskyttende teppe mot ugress og tørker og brytes gradvis ned. Hvis vi vil fremskynde prosessen, kan plantemassen kuttes i små biter og mulkes. Da presser du det ned i det øverste jordlaget med hendene. Vi graver ned grønngjødselen på senhøsten eller våren når hele planten kan returneres til jorda. Deretter snur du blader, stilker og røtter i jorden med en spade eller grep.


På tide å så grønngjødsel

Grønngjødsel blir sådd på forskjellige tider av sesongen avhengig av om den er årlig eller flerårig.

Årlige sorter blir sådd direkte i det åpne om våren når jorden varmes opp eller sent på høsten for tidlig start neste sesong. Alternativt kan den sås i grønnsakshagen etter høstingen, hvis de brukes som fangstavlinger. Eksempler på årlige varianter er agurk, blodkløver, honningurt og fløyelsblomslekta.

To eller flerårige sorter forkultiveres innendørs i februar-mars for å plantes ute i det fri sent på våren eller forsommeren. De kan også sås utendørs i potter eller utendørs mai-september. Eksempler på toårige eller flerårige sorter er lusern, tiriltunge og legesteinkløver.


Grønngjødsel bidrar til sunne, sterke planter i hagen din

Grønngjødsel har mange fordeler. Den er blant annet veldig dekorativt bidrag til en hage, tomt eller koloni. Når grønngjødselavlingene gjør sitt beste for å forbedre jorda og tiltrekke fordelaktige insekter til hagen, er en av de beste effektene for alle dyrkere at plantene føler seg bedre. Plantejord holder på næringsstoffer og vann lenger. I tillegg inviterer det til et levende mikroliv og gir sunne, sterke planter som blomstrer mer, gir bedre høst og motstår skadedyr og sykdommer bedre.

Bland gjerne forskjellige varianter av grønngjødsel for å få best mulig effekt og blikkfang. Da gjenstår det bare å nyte den nye hjelperen i hagen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK