Skydda dina växter på vintern

Beskytt staudene dine om vinteren

Vinterens fuktighet og kulde er en utfordring for noen flerårige planter. Å plante dem på rett sted og gi dem beskyttelse ved behov hjelper dem å overleve til neste sesong.

Slik overlever stauder vinteren

Vi dyrker stauder for å kunne nyte dem år etter år og se dem utvikle seg til store, prangende planter. Mange sorter er hardføre og godt tilpasset for å takle vinteren i vårt nordiske klima. Andre trenger derimot mer omsorg for å overleve.

Når du planlegger staudebedene dine gjør du livet enklere for både deg og plantene hvis du tenker på de ulike behovene som ulike planter har. Sørg for at plantene kan vokse på et sted som har en jord de trives i og de rette forholdene med tanke på lys og vind. Da vil de takle vinteren mye bedre. Vurder følgende faktorer:


Jord og lys

Skal du dyrke lavendel kan du for eksempel lese deg frem til at denne middelhavsplanten trives på en solrik plassering og veldrenert jord. Hvis lavendel plantes i fuktig jord på et skyggefullt sted, vil den kjempe for sin overlevelse i vekstsesongen, noe som fører til at den går inn i vinterhvilen med slitne, energifattige røtter. Om våren, når kulda slipper og det er på tide at røttene våkner, er det stor risiko for at de dør av den kalde fuktigheten i jorda i kombinasjon med dårlig energi.

Hvis du derimot planter en skyggeplante, som fersk mørkegrønn hasselurt, på et solrikt, tørt sted, vil den bli mer sliten og blekere for hver sesong. Til slutt klarer den ikke å overvintre fordi det ikke er noe kraft igjen i planten.


Plassering i vinden

Mange steder i landet vårt byr på tøffe vindforhold. Flerårige planter som er følsomme for vind utvikler seg dårlig i disse områdene. Det gjør at vi får vanskeligheter med å takle vinterhvilen. Energien som samles opp i vekstsesongen går til å bekjempe vinden, i stedet for å lagre den i røttene for fremtidige behov.

Langs kysten er det mer vind enn i innlandet. For planter som er plantet nær sjøen kan vinden by på sprut av saltvann, noe som også er en utfordring. Du kan beskytte sensitive stauder mot vind ved å plante hardføre busker eller en hekk ved blomsterbedet eller bygge et ly som bidrar til å stoppe vinden en del før den når blomsterbedet.

Det er visse egenskaper ved planter som øker deres motstand mot vind og derfor gjør dem mer egnet til å dyrkes på vindfulle steder. Disse er:

  1. Tykke blader
  2. Små blader som vokser tett
  3. Hårete blader
  4. Korte solide stilker

Beskytt sensitive planter

Uansett hvor mye vi streber etter å dyrke riktig plante på rett sted, kan det være lurt å sørge for å gjøre det lettere for enkelte sorter å overleve vinteren. Kanskje velger du å dyrke en litt mer følsom variant fordi du så gjerne vil få se den vokse. Hvis du dyrker i de nordlige delene av landet, kan det være lurt å prøve sorter som du ikke er sikker på om tåler det harde klimaet ditt. Det kan også stå i dyrkingsbeskrivelsen at planten bør beskyttes om vinteren og da er det greit å vite hvilke muligheter som finnes.

Ikke kutt ned staudene om høsten
Ikke kutt ned døde plantedeler om høsten og rens heller ikke blomsterbedene. Det er nemlig en god måte å beskytte alle stauder mot vinterens fuktighet og kulde. La heller stilker og visne blader stå som beskyttelse mot regn og vind.

Dekk bakken rundt røttene
Når planten har visnet om høsten og roten er i dvale, kan du dekke området med blader, kvister, halm, grankvister eller annet organisk materiale. Dette gir beskyttelse mot fuktighet og kulde. I tillegg vil det også forbedre jordinnholdet i jorda dersom den får ligge og brytes ned.

Vent med å fjerne dekket til jorden har begynt å tørke opp om våren og nettenes sterke kulde har sluppet. Snart stikker nye skudd opp fra bakken og ønsker en ny sesong velkommen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK