Skydda dina växter på vintern

Beskytt staudene dine om vinteren

Vinterens fuktighet og kulde er en utfordring for noen flerårige planter. Å plante dem på rett sted og gi dem beskyttelse ved behov hjelper dem å overleve til neste sesong.

Slik overlever stauder vinteren

Vi dyrker stauder for å kunne nyte dem år etter år og se dem utvikle seg til store, prangende planter. Mange sorter er hardføre og godt tilpasset for å takle vinteren i vårt nordiske klima. Andre trenger derimot mer omsorg for å overleve.

Når du planlegger staudebedene dine gjør du livet enklere for både deg og plantene hvis du tenker på de ulike behovene som ulike planter har. Sørg for at plantene kan vokse på et sted som har en jord de trives i og de rette forholdene med tanke på lys og vind. Da vil de takle vinteren mye bedre. Vurder følgende faktorer:


Jord og lys

Skal du dyrke lavendel kan du for eksempel lese deg frem til at denne middelhavsplanten trives på en solrik plassering og veldrenert jord. Hvis lavendel plantes i fuktig jord på et skyggefullt sted, vil den kjempe for sin overlevelse i vekstsesongen, noe som fører til at den går inn i vinterhvilen med slitne, energifattige røtter. Om våren, når kulda slipper og det er på tide at røttene våkner, er det stor risiko for at de dør av den kalde fuktigheten i jorda i kombinasjon med dårlig energi.

Hvis du derimot planter en skyggeplante, som fersk mørkegrønn hasselurt, på et solrikt, tørt sted, vil den bli mer sliten og blekere for hver sesong. Til slutt klarer den ikke å overvintre fordi det ikke er noe kraft igjen i planten.


Plassering i vinden

Mange steder i landet vårt byr på tøffe vindforhold. Flerårige planter som er følsomme for vind utvikler seg dårlig i disse områdene. Det gjør at vi får vanskeligheter med å takle vinterhvilen. Energien som samles opp i vekstsesongen går til å bekjempe vinden, i stedet for å lagre den i røttene for fremtidige behov.

Langs kysten er det mer vind enn i innlandet. For planter som er plantet nær sjøen kan vinden by på sprut av saltvann, noe som også er en utfordring. Du kan beskytte sensitive stauder mot vind ved å plante hardføre busker eller en hekk ved blomsterbedet eller bygge et ly som bidrar til å stoppe vinden en del før den når blomsterbedet.

Det er visse egenskaper ved planter som øker deres motstand mot vind og derfor gjør dem mer egnet til å dyrkes på vindfulle steder. Disse er:

  1. Tykke blader
  2. Små blader som vokser tett
  3. Hårete blader
  4. Korte solide stilker

Beskytt sensitive planter

Uansett hvor mye vi streber etter å dyrke riktig plante på rett sted, kan det være lurt å sørge for å gjøre det lettere for enkelte sorter å overleve vinteren. Kanskje velger du å dyrke en litt mer følsom variant fordi du så gjerne vil få se den vokse. Hvis du dyrker i de nordlige delene av landet, kan det være lurt å prøve sorter som du ikke er sikker på om tåler det harde klimaet ditt. Det kan også stå i dyrkingsbeskrivelsen at planten bør beskyttes om vinteren og da er det greit å vite hvilke muligheter som finnes.

Ikke kutt ned staudene om høsten
Ikke kutt ned døde plantedeler om høsten og rens heller ikke blomsterbedene. Det er nemlig en god måte å beskytte alle stauder mot vinterens fuktighet og kulde. La heller stilker og visne blader stå som beskyttelse mot regn og vind.

Dekk bakken rundt røttene
Når planten har visnet om høsten og roten er i dvale, kan du dekke området med blader, kvister, halm, grankvister eller annet organisk materiale. Dette gir beskyttelse mot fuktighet og kulde. I tillegg vil det også forbedre jordinnholdet i jorda dersom den får ligge og brytes ned.

Vent med å fjerne dekket til jorden har begynt å tørke opp om våren og nettenes sterke kulde har sluppet. Snart stikker nye skudd opp fra bakken og ønsker en ny sesong velkommen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK