Skydda dina växter på vintern

Beskytt staudene dine om vinteren

Vinterens fuktighet og kulde er en utfordring for noen flerårige planter. Å plante dem på rett sted og gi dem beskyttelse ved behov hjelper dem å overleve til neste sesong.

Slik overlever stauder vinteren

Vi dyrker stauder for å kunne nyte dem år etter år og se dem utvikle seg til store, prangende planter. Mange sorter er hardføre og godt tilpasset for å takle vinteren i vårt nordiske klima. Andre trenger derimot mer omsorg for å overleve.

Når du planlegger staudebedene dine gjør du livet enklere for både deg og plantene hvis du tenker på de ulike behovene som ulike planter har. Sørg for at plantene kan vokse på et sted som har en jord de trives i og de rette forholdene med tanke på lys og vind. Da vil de takle vinteren mye bedre. Vurder følgende faktorer:


Jord og lys

Skal du dyrke lavendel kan du for eksempel lese deg frem til at denne middelhavsplanten trives på en solrik plassering og veldrenert jord. Hvis lavendel plantes i fuktig jord på et skyggefullt sted, vil den kjempe for sin overlevelse i vekstsesongen, noe som fører til at den går inn i vinterhvilen med slitne, energifattige røtter. Om våren, når kulda slipper og det er på tide at røttene våkner, er det stor risiko for at de dør av den kalde fuktigheten i jorda i kombinasjon med dårlig energi.

Hvis du derimot planter en skyggeplante, som fersk mørkegrønn hasselurt, på et solrikt, tørt sted, vil den bli mer sliten og blekere for hver sesong. Til slutt klarer den ikke å overvintre fordi det ikke er noe kraft igjen i planten.


Plassering i vinden

Mange steder i landet vårt byr på tøffe vindforhold. Flerårige planter som er følsomme for vind utvikler seg dårlig i disse områdene. Det gjør at vi får vanskeligheter med å takle vinterhvilen. Energien som samles opp i vekstsesongen går til å bekjempe vinden, i stedet for å lagre den i røttene for fremtidige behov.

Langs kysten er det mer vind enn i innlandet. For planter som er plantet nær sjøen kan vinden by på sprut av saltvann, noe som også er en utfordring. Du kan beskytte sensitive stauder mot vind ved å plante hardføre busker eller en hekk ved blomsterbedet eller bygge et ly som bidrar til å stoppe vinden en del før den når blomsterbedet.

Det er visse egenskaper ved planter som øker deres motstand mot vind og derfor gjør dem mer egnet til å dyrkes på vindfulle steder. Disse er:

  1. Tykke blader
  2. Små blader som vokser tett
  3. Hårete blader
  4. Korte solide stilker

Beskytt sensitive planter

Uansett hvor mye vi streber etter å dyrke riktig plante på rett sted, kan det være lurt å sørge for å gjøre det lettere for enkelte sorter å overleve vinteren. Kanskje velger du å dyrke en litt mer følsom variant fordi du så gjerne vil få se den vokse. Hvis du dyrker i de nordlige delene av landet, kan det være lurt å prøve sorter som du ikke er sikker på om tåler det harde klimaet ditt. Det kan også stå i dyrkingsbeskrivelsen at planten bør beskyttes om vinteren og da er det greit å vite hvilke muligheter som finnes.

Ikke kutt ned staudene om høsten
Ikke kutt ned døde plantedeler om høsten og rens heller ikke blomsterbedene. Det er nemlig en god måte å beskytte alle stauder mot vinterens fuktighet og kulde. La heller stilker og visne blader stå som beskyttelse mot regn og vind.

Dekk bakken rundt røttene
Når planten har visnet om høsten og roten er i dvale, kan du dekke området med blader, kvister, halm, grankvister eller annet organisk materiale. Dette gir beskyttelse mot fuktighet og kulde. I tillegg vil det også forbedre jordinnholdet i jorda dersom den får ligge og brytes ned.

Vent med å fjerne dekket til jorden har begynt å tørke opp om våren og nettenes sterke kulde har sluppet. Snart stikker nye skudd opp fra bakken og ønsker en ny sesong velkommen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
4.6/5 (9131)
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Super fornøyd. Kan ikke bli bedre.
- Irene L
2024-05-17
Fin service.
- Thomas L
2024-05-17
Veldig fornøyd med levering og frø som nå spirer her hjemme.
- Viktoria N
2024-05-17
Er en fornøyd kunde. Et stort utvalg av forskjellige frø.
- Kerstin J
2024-05-16
Jevnt e-handelssalg på alle måter; god kommunikasjon, rask levering, utmerket kvalitetsprodukter og et allsidig utvalg.
- Anita J
2024-05-16
Frøene kom raskt og kvaliteten var god.
- Tiina V
2024-05-16
flott enkel super service
- Palli L
2024-05-16
Stort utvalg og rask levering!
- Monica N
2024-05-16
Flotte produkter og service!
- Yvette A
2024-05-16
Jeg var veldig fornøyd!
- Ralf D
2024-05-16
Pålitelig, frøene reiste godt til Finland.
- Anna N
2024-05-16
skulle ønske et bredere utvalg av økologiske frø generelt, men grønsaksfrø spesielt
- Trine D
2024-05-16
Leveringen av bestillingene fungerer utmerket og spiren av frøene er virkelig god.
- Taina M
2024-05-16
Jeg er en museumsgartner, og jeg setter pris på historien og herkomsten til mange frø
- Aaja P
2024-05-15
Veldig fornøyd med priser og rask frakt.
- Adib R
2024-05-15
Nettsiden din er super bra med bilder og informasjon om alt.
- Svend M
2024-05-15
Flotte produkter, god service og rask levering.
- Lene S
2024-05-15
Veldig rask levering, topp kvalitet
- Susanna C
2024-05-15
Min vurdering kan gjøres raskt: Rask levering, God spiring, Rimelige priser Har handlet der flere ganger
- Dennis F
Are you in the right place?
Continue to impecta.no