Vattna din odling - från försådd till fullvuxna plantor

Vanning i hagen

Vann fra himmelen, vann fra kranen eller vann fra brønnen. Hager og planter klarer seg ikke uten vann. Det er mye vi kan gjøre for at vanningen både skal bli enklere og for å vanne i rimelige mengder i potter, blomsterbed og kjøkkenhager.

Når bør jeg vanne i hagen?

  1. Ved nyplanting
  2. Når du flytter planter
  3. Ved såing
  4. Vann grønnsaker og sommerblomster ved tørke
  5. Vann potter og plantekasser

En viktig grunn til at vi bør vanne med fornuft er selvfølgelig for å ikke sløse med dråpene. Hvis vi i tillegg tar med i betraktningen at plantene trives best med fornuftig vanning og at vi sparer tid på å vanne smart, blir valget ganske enkelt.

Vanning av stauder, busker og trær

Veletablerte flerårige planter som stauder, busker og trær trenger som regel ikke vanning. De henter vannet sitt fra jorden og tilpasser rotutviklingen etter hvor de finner vann i bakken. Ved langvarig tørke kan stauder begynne å henge og redusere blomstringen, og busker og trær kan slippe en del blader, men det betyr ikke at plantene holder på å dø. De henter seg inn igjen når det kommer regn fra himmelen.

Hvis du har en flerårig plante i hagen som du passer ekstra godt på, er det forståelig at du ikke klarer å la være å gi den vann ved langvarig tørke. Kanskje du har ventet lenge på en vakker blomstring og ikke vil at den skal ødelegges av tørken. Da bør du huske å vanne om morgenen eller kvelden når fordampingen er på sitt laveste. Gi mye vann én gang i stedet for å småvanne. Legg gjerne slangen ved røttene til planten og la vannet renne sakte. Da bløter du opp den tørre jordoverflaten og åpner opp for å slippe gjennom vannet, som deretter trekker langsomt og dypt ned i jorden og danner et vannlager som holder en stund.

Riktig plante på riktig sted

Når du planter flerårige planter, er det viktig å velge en plassering som planten kommer til å trives på for å oppnå friske, vakre eksemplarer. Ved valg av riktig plass blir det også enklere for planten å håndtere vanntilgangen. Finn ut hva slags jordtype planten foretrekker og hvor mye sol den vil ha, og tilpass valget av planter etter forutsetningene i hagen. Hvis du skal plante på et vindutsatt sted, er det viktig å velge planter som tåler vind. Hvis du bor ved havet, bør du se etter planter som tåler saltet som kan blåse inn på tomten – alt for at planten ikke skal måtte bruke ekstra energi bare for å overleve på et sted den ikke trives.

Nyplantede planter trenger vann

Nyplantede planter eller flerårige planter som har blitt flyttet, må derimot vannes.  Røttene har ennå ikke fått kontakt med jorden på vokseplassen og kan derfor ikke suge opp vannet i bakken. Da må vi fylle på med et ekstra forråd. Sørg for at plantene som skal plantes eller flyttes, ble vannet under plantingen eller flyttingen. Grav ut plantegropen og tilfør vann i gropen, plant planten, fyll på med jord og vann på nytt. Vann deretter regelmessig i to til tre uker, såfremt det ikke kommer regn, inntil planten har etablert seg i jorden.

Vann såinger på friland

Frø trenger vann for å spire. Så frøene dine på friland i gjennomvannet jord, og hold jorden fuktig inntil frøene har spiret og en liten plante har utviklet seg. Vann med vannkanne eller slange for å rette vannet presist mot såingen din. Med vannspreder risikerer du at mye av vannet blåser bort. I tillegg vanner du også unødvendig mellom radene, noe som er til stor glede for ugresset.

Vann sommerblomster og grønnsaker

Ved tørke reduseres kvaliteten av sommerblomster og grønnsaker mye raskere og tydeligere enn hos flerårige planter. Sommerblomstene produserer ikke like mange knopper, og grønnsakene får redusert smak. Dessuten er sommerblomstene og grønnsakene et enklere bytte for skadedyr og plantesykdommer hvis de lider av vannmangel.

Når sommerblomstene og grønnsakene har vokst seg til, trenger du ikke holde jorden konstant gjennomfuktet. Tvert imot kan den gjerne få tørke opp noe mellom vanningene slik at røttene ikke skjemmes bort og nøyer seg med å vokse grunt. Det er bedre at de blir tvunget til å strekke seg litt nedover i jorden etter vann.

Hvordan vet jeg om jorden er tørr?

Jorden kan virke helt tørr på overflaten, uten at den faktisk er tørr. Grav en liten grop for å kontrollere om det er fuktighet under overflaten og et stykke ned. Hvis jorden er fuktig, kan du vente med vanningen. Hvis det er tørt i overflaten og et stykke nedover, er det på tide å vanne sommerblomster og grønnsaker.

Ikke vann de ettårige plantene dine midt på dagen. Både for å unngå at vannet fordamper i solvarmen og fordi de tynne, solvarme bladene til grønnsakene kan få et sjokk av det kalde vannet fra springen. Det blåser også ofte mer midt på dagen, noe som gir en risiko for at bakken rekker å tørke i vinden før røttene får sugd til seg vann. I stedet bør du vanne på morgenen eller kvelden. Hvis du har mye mordersnegler i hagen, er morgenen den beste tiden å vanne på. Da rekker plantene å ta opp vannet og overflaten rekker å tørke gjennom dagen, noe som gir et mindre sneglevennlig miljø.

Vann når det regner

Etter lengre tørkeperioder er stille sommerregn en velsignelse. Dessverre har det ikke alltid like mye å si for plantene som vi tror. Tørr jord slipper ikke gjennom vannet like lett, og etter en kort skur kan alt vannet rekke å fordampe før det kommer plantene til gode. Hvis det kommer regn etter en tørkeperiode, er det en utmerket idé å finne frem vannkannen eller slangen og vanne kjøkkenhagen eller sommerblomstene. Regnet bløter opp den tørre og harde bakken, og du fyller på med vann som kan renne ned til de tørste røttene.

Vann potter og plantekasser

Planter i potter og plantekasser tørker ut raskt. Bruk luftig, mullrik jord – da trives plantene best, og denne typen jord holder bedre på vannet enn løs, sandholdig jord. Dyrk i romslige potter slik at jordvolumet er større og kan binde mer vann, i stedet for at det renner ut gjennom hullet i bunnen av potten. I plantekasser kan man dekke jordoverflaten med gressklipp, høy eller annet organisk materiale som holder på fuktigheten. Sett gjerne bøtter, kar eller en tønne under takrennene ute som kan samle opp regnvann – dette vannet kan holde lenge til vanningen av potter og kasser.


Ulike metoder for vanning av plantene

Som dyrkere deler vi alle den samme drømmen – stille, solrike sommerdager etterfulgt av natteregn som opphører i morgentimene. Når drømmen ikke går i oppfyllelse, oppstår behovet for vanning. Da finnes det forskjellige vanningsmetoder å velge mellom:

VANNKANNE
Man skal ikke undervurdere den klassiske vannkannen. Du kan rette vannet akkurat dit det skal, og du unngår sløsing – en nyfylt vannkanne bruker man så effektivt man kan. Unn deg gjerne flere vannkanner. Fyll dem med vann slik at de er klare til kveldsrunden blant potter og plantekasser. Du kan også gjerne sette ut bøtter som kan samle regnvann til å fylle vannkannene med.

SLANGE
Med slangen kan du også rette vannet akkurat dit det skal, og du kan bruke et munnstykke hvis du vil tilpasse strålen til plantene eller dusje dem ved behov. Hvis det er tørt i bakken kan slangen gjerne få ligge ved plantene som skal vannes og renne langsomt eller bare dryppe. Dette gjør at vannet forsiktig bløter opp bakken uten å renne bort, og deretter finner veien nedover i jorden.

VANNSPREDER
Når vann spres over større overflater, oppstår det risiko for at mye av vannet blåser bort og at det havner på overflater der det ikke trengs. En nysådd gressmatte eller annen breddesåing er eksempler på dyrkinger der vannspredere er fine.

DRYPPSYSTEM
Slanger som vanner med drypp på forskjellige måter er utmerkede for dyrking både på friland og i potter. Noen av disse slangene har mange vanningspunkter som lar vannet piple sakte ut. Vanningspunktene plasseres ved plantene eller i pottene, og alt vannes samtidig. Det finnes også slanger som lar vannet piple ut gjennom hele slangen, noe som er fint ved for eksempel nyplanting av hekk eller langs hele rader med grønnsaker. 

AUTOMATISK VANNING
For en komfortabel vanning og for å løse tilgangen til vann for plantene dine når du reiser bort, finnes det forskjellige systemer for automatisk vanning. Prinsippet for disse er ofte nettopp dryppfunksjonen. Les gjerne om de to vanningssystemene hos Impecta: Trykksatt vanning og Soldrevet vanning.

Vann er viktig

Vann er en svært viktig del av livet til dyrkeren. Vi blir lykkelige av å vandre blant blomsterbed og planter etter en skikkelig sommerskur. Langvarig tørke bekymrer oss. I visse deler av landet er det ikke uvanlig med vanningsforbud om sommeren. Dyrking er å leve sammen med naturen, og vi må tilpasse oss så godt vi kan etter forutsetningene som råder. Med smart vanning og fornuftig dyrking blir det enklere å sikre vannforsyningen til plantene gjennom hele vekstsesongen, og dyrkingen blir morsommere og mer givende.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK