Vattna din odling - från försådd till fullvuxna plantor

Vanning i hagen

Vann fra himmelen, vann fra kranen eller vann fra brønnen. Hager og planter klarer seg ikke uten vann. Det er mye vi kan gjøre for at vanningen både skal bli enklere og for å vanne i rimelige mengder i potter, blomsterbed og kjøkkenhager.

Når bør jeg vanne i hagen?

  1. Ved nyplanting
  2. Når du flytter planter
  3. Ved såing
  4. Vann grønnsaker og sommerblomster ved tørke
  5. Vann potter og plantekasser

En viktig grunn til at vi bør vanne med fornuft er selvfølgelig for å ikke sløse med dråpene. Hvis vi i tillegg tar med i betraktningen at plantene trives best med fornuftig vanning og at vi sparer tid på å vanne smart, blir valget ganske enkelt.

Vanning av stauder, busker og trær

Veletablerte flerårige planter som stauder, busker og trær trenger som regel ikke vanning. De henter vannet sitt fra jorden og tilpasser rotutviklingen etter hvor de finner vann i bakken. Ved langvarig tørke kan stauder begynne å henge og redusere blomstringen, og busker og trær kan slippe en del blader, men det betyr ikke at plantene holder på å dø. De henter seg inn igjen når det kommer regn fra himmelen.

Hvis du har en flerårig plante i hagen som du passer ekstra godt på, er det forståelig at du ikke klarer å la være å gi den vann ved langvarig tørke. Kanskje du har ventet lenge på en vakker blomstring og ikke vil at den skal ødelegges av tørken. Da bør du huske å vanne om morgenen eller kvelden når fordampingen er på sitt laveste. Gi mye vann én gang i stedet for å småvanne. Legg gjerne slangen ved røttene til planten og la vannet renne sakte. Da bløter du opp den tørre jordoverflaten og åpner opp for å slippe gjennom vannet, som deretter trekker langsomt og dypt ned i jorden og danner et vannlager som holder en stund.

Riktig plante på riktig sted

Når du planter flerårige planter, er det viktig å velge en plassering som planten kommer til å trives på for å oppnå friske, vakre eksemplarer. Ved valg av riktig plass blir det også enklere for planten å håndtere vanntilgangen. Finn ut hva slags jordtype planten foretrekker og hvor mye sol den vil ha, og tilpass valget av planter etter forutsetningene i hagen. Hvis du skal plante på et vindutsatt sted, er det viktig å velge planter som tåler vind. Hvis du bor ved havet, bør du se etter planter som tåler saltet som kan blåse inn på tomten – alt for at planten ikke skal måtte bruke ekstra energi bare for å overleve på et sted den ikke trives.

Nyplantede planter trenger vann

Nyplantede planter eller flerårige planter som har blitt flyttet, må derimot vannes.  Røttene har ennå ikke fått kontakt med jorden på vokseplassen og kan derfor ikke suge opp vannet i bakken. Da må vi fylle på med et ekstra forråd. Sørg for at plantene som skal plantes eller flyttes, ble vannet under plantingen eller flyttingen. Grav ut plantegropen og tilfør vann i gropen, plant planten, fyll på med jord og vann på nytt. Vann deretter regelmessig i to til tre uker, såfremt det ikke kommer regn, inntil planten har etablert seg i jorden.

Vann såinger på friland

Frø trenger vann for å spire. Så frøene dine på friland i gjennomvannet jord, og hold jorden fuktig inntil frøene har spiret og en liten plante har utviklet seg. Vann med vannkanne eller slange for å rette vannet presist mot såingen din. Med vannspreder risikerer du at mye av vannet blåser bort. I tillegg vanner du også unødvendig mellom radene, noe som er til stor glede for ugresset.

Vann sommerblomster og grønnsaker

Ved tørke reduseres kvaliteten av sommerblomster og grønnsaker mye raskere og tydeligere enn hos flerårige planter. Sommerblomstene produserer ikke like mange knopper, og grønnsakene får redusert smak. Dessuten er sommerblomstene og grønnsakene et enklere bytte for skadedyr og plantesykdommer hvis de lider av vannmangel.

Når sommerblomstene og grønnsakene har vokst seg til, trenger du ikke holde jorden konstant gjennomfuktet. Tvert imot kan den gjerne få tørke opp noe mellom vanningene slik at røttene ikke skjemmes bort og nøyer seg med å vokse grunt. Det er bedre at de blir tvunget til å strekke seg litt nedover i jorden etter vann.

Hvordan vet jeg om jorden er tørr?

Jorden kan virke helt tørr på overflaten, uten at den faktisk er tørr. Grav en liten grop for å kontrollere om det er fuktighet under overflaten og et stykke ned. Hvis jorden er fuktig, kan du vente med vanningen. Hvis det er tørt i overflaten og et stykke nedover, er det på tide å vanne sommerblomster og grønnsaker.

Ikke vann de ettårige plantene dine midt på dagen. Både for å unngå at vannet fordamper i solvarmen og fordi de tynne, solvarme bladene til grønnsakene kan få et sjokk av det kalde vannet fra springen. Det blåser også ofte mer midt på dagen, noe som gir en risiko for at bakken rekker å tørke i vinden før røttene får sugd til seg vann. I stedet bør du vanne på morgenen eller kvelden. Hvis du har mye mordersnegler i hagen, er morgenen den beste tiden å vanne på. Da rekker plantene å ta opp vannet og overflaten rekker å tørke gjennom dagen, noe som gir et mindre sneglevennlig miljø.

Vann når det regner

Etter lengre tørkeperioder er stille sommerregn en velsignelse. Dessverre har det ikke alltid like mye å si for plantene som vi tror. Tørr jord slipper ikke gjennom vannet like lett, og etter en kort skur kan alt vannet rekke å fordampe før det kommer plantene til gode. Hvis det kommer regn etter en tørkeperiode, er det en utmerket idé å finne frem vannkannen eller slangen og vanne kjøkkenhagen eller sommerblomstene. Regnet bløter opp den tørre og harde bakken, og du fyller på med vann som kan renne ned til de tørste røttene.

Vann potter og plantekasser

Planter i potter og plantekasser tørker ut raskt. Bruk luftig, mullrik jord – da trives plantene best, og denne typen jord holder bedre på vannet enn løs, sandholdig jord. Dyrk i romslige potter slik at jordvolumet er større og kan binde mer vann, i stedet for at det renner ut gjennom hullet i bunnen av potten. I plantekasser kan man dekke jordoverflaten med gressklipp, høy eller annet organisk materiale som holder på fuktigheten. Sett gjerne bøtter, kar eller en tønne under takrennene ute som kan samle opp regnvann – dette vannet kan holde lenge til vanningen av potter og kasser.


Ulike metoder for vanning av plantene

Som dyrkere deler vi alle den samme drømmen – stille, solrike sommerdager etterfulgt av natteregn som opphører i morgentimene. Når drømmen ikke går i oppfyllelse, oppstår behovet for vanning. Da finnes det forskjellige vanningsmetoder å velge mellom:

VANNKANNE
Man skal ikke undervurdere den klassiske vannkannen. Du kan rette vannet akkurat dit det skal, og du unngår sløsing – en nyfylt vannkanne bruker man så effektivt man kan. Unn deg gjerne flere vannkanner. Fyll dem med vann slik at de er klare til kveldsrunden blant potter og plantekasser. Du kan også gjerne sette ut bøtter som kan samle regnvann til å fylle vannkannene med.

SLANGE
Med slangen kan du også rette vannet akkurat dit det skal, og du kan bruke et munnstykke hvis du vil tilpasse strålen til plantene eller dusje dem ved behov. Hvis det er tørt i bakken kan slangen gjerne få ligge ved plantene som skal vannes og renne langsomt eller bare dryppe. Dette gjør at vannet forsiktig bløter opp bakken uten å renne bort, og deretter finner veien nedover i jorden.

VANNSPREDER
Når vann spres over større overflater, oppstår det risiko for at mye av vannet blåser bort og at det havner på overflater der det ikke trengs. En nysådd gressmatte eller annen breddesåing er eksempler på dyrkinger der vannspredere er fine.

DRYPPSYSTEM
Slanger som vanner med drypp på forskjellige måter er utmerkede for dyrking både på friland og i potter. Noen av disse slangene har mange vanningspunkter som lar vannet piple sakte ut. Vanningspunktene plasseres ved plantene eller i pottene, og alt vannes samtidig. Det finnes også slanger som lar vannet piple ut gjennom hele slangen, noe som er fint ved for eksempel nyplanting av hekk eller langs hele rader med grønnsaker. 

AUTOMATISK VANNING
For en komfortabel vanning og for å løse tilgangen til vann for plantene dine når du reiser bort, finnes det forskjellige systemer for automatisk vanning. Prinsippet for disse er ofte nettopp dryppfunksjonen. Les gjerne om de to vanningssystemene hos Impecta: Trykksatt vanning og Soldrevet vanning.

Vann er viktig

Vann er en svært viktig del av livet til dyrkeren. Vi blir lykkelige av å vandre blant blomsterbed og planter etter en skikkelig sommerskur. Langvarig tørke bekymrer oss. I visse deler av landet er det ikke uvanlig med vanningsforbud om sommeren. Dyrking er å leve sammen med naturen, og vi må tilpasse oss så godt vi kan etter forutsetningene som råder. Med smart vanning og fornuftig dyrking blir det enklere å sikre vannforsyningen til plantene gjennom hele vekstsesongen, og dyrkingen blir morsommere og mer givende.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-04-25
Kjapp levering. Hold det de lover.
- Jan-Olof A
2024-04-25
Gode frø og tydelig beskrivelse på posene hvordan du går frem. Rask levering også.
- ANNETTE L
2024-04-25
Du har et godt utvalg av frø og løker. Glatt nettside så det er enkelt å bestille. Din adventskalender 2023 wow, bare superlativer! For en morsom idé. Dyrkersted i en luksuspakke!
- Margit T
2024-04-25
Elsker utvalget av ville nordiske blomster 🫶
- Melina C
2024-04-25
Raske leveringer og gode priser.
- Hans B
2024-04-25
Veldig stort utvalg, gode tips og råd og god kvalitet.
- Sophie L
2024-04-25
Veldig rask levering.
- Ulla B
2024-04-25
Rask og gratis levering
- Gun-Britt U
2024-04-24
Plantene er tydelig presentert med god informasjon. Enkelt å handle rask levering. Jeg er en veldig fornøyd kunde.
- Eva G
2024-04-24
Rask, god kvalitet, hjelpsom kundeservice og stort utvalg. Det vanskelige er å ikke kjøpe mer enn du har tid til å bruke :)
- Edvard Z
2024-04-24
Fine frø o raske o god håndtering ☺️
- Mona S
2024-04-24
God kvalitet og rask levering!
- Ingrid S
2024-04-24
Rask levering og god kvalitet
- Birgitta W
2024-04-24
Rask og jevn 😊
- Malin S
2024-04-24
Mange forskjellige frø, raske leveranser, mange gode tilbud
- Ingrid L
2024-04-24
Fornøyd stort sett, noen ganger kan jeg synes det er litt frø i posen. osv. Mats
- Mats E
2024-04-24
God butikk og lett å handle. Kommer til å handle der igjen.
- Kent P
2024-04-24
Romersk kamille spiret etter ca 7 dager. Fornøyd
- lisa J
2024-04-24
Rask og sikker levering
- Yvonne S
2024-04-24
Kjapp levering!
- Birgit E
Are you in the right place?
Continue to impecta.no