Enkla sätt att föröka krukväxter

Reproduser potteplanter: dyrk fra frø, ta stiklinger eller del frøplanter

De trives godt i hjemmene våre. Potteplanter er en super-trendy interiørdetalj blant både unge og gamle, og det er en felles glede i å dele forskjellige sorter med hverandre ved å blande sine favoritter og bytte med andres blikkfang. I kjølvannet av trenden ser vi nærmere på forskjellige måter å reprodusere potteplanter på.

Enkle måter for å reprodusere potteplanter

  1. Dyrk potteplanter av frø
  2. Former potteplanter med stiklinger
  3. Del potteplanter
  4. Bytt stiklinger med hverandre

Å reprodusere potteplanter selv eller sammen med andre er ikke bare en billigere måte å få et grønt innemiljø, men du blir automatisk flinkere til å ta vare på plantene dine. Du har hatt dem fra starten, lagt ned tid og omsorg i de – du vil ikke at de skal visne. Det er også morsomt at jo mer erfaring du får, jo mer villig blir du til å teste nye måter å reprodusere potteplanter, eller prøve ut og nye spennende sorter.


Dyrke potteplanter fra frø

Det er et stort utvalg av frø til potteplanter, og blant dem finner du klassiske sorter som begonia, bitterurt og pelargonium og uvanlige sorter som orientalsk ambratre og draketre. I tillegg har vi retro-sorter, som palettblader og tøffelblomslekta.

Tiden for såing av potteplanter avhenger helt av om den mottar ekstra lys, alternativt både lys og varme eller om den ikke gjør det. Ved tilsetning av lys kan potteplanter såes hele året og uten ekstra lys begynner såingen når det naturlige lyset begynner å komme tilbake i løpet av våren og vinteren.


Frøplanter – hvilken sort skal jeg velge?

Våre innendørsplanter stammer ofte fra tropiske land hvor de vokser i naturen og har en annen livssyklus enn våre innfødte planter. Spiretiden til frøene kan variere avhengig av sorten fra 2 uker til 12 måneder. Det er godt å være oppmerksom på dette når du velger en variant – hvis du er nybegynner eller vet at du er utålmodig, er det kanskje ikke de sakte-voksende frøene som bør være førstevalget.


Slik sår du frøene til potteplantene

Jorden skal være porøs for å holde en jevnt fuktighet og tilby et luftig miljø. Bruk frø eller kaktusjord blandet med ¼ perlit. Næring trenger ikke å tilsettes, frøene inneholder alle næringsstoffene som trengs for spiringsstadiet.

Fyll små potter, 8-9 cm i diameter, med porøs jord og vann gjennom med en sprinkler eller sprayflaske. For frø handler det alltid om at jorden skal være fuktig, men ikke våt.

Så 3-4 frø i hver potte. Sådybden står på frøposen for hver sort. Hvis frøet er spirende, plasserer du det i jorden og presser det lett slik at frøet kommer i kontakt med jorda, men ikke press det dypt ned eller dekk det med jord.

Spray forsiktig på frøet og legg det i et minidrivhus eller tre over en plastpose, der du lager små hull, over potten. La det oppstå et luftrom mellom plastposen og bakken.


Vann frøene dine ofte!

Plasseringen av frøet er ikke så viktig i begynnelsen. For å spire ønsker de fleste frø varme, som innemiljøet byr på, i tillegg til fuktighet og mørke, som jorda bidrar til. For lysspirende frø er lyset fra et vindu nok. Unngå imidlertid sterkt sollys som raskt kan tørke ut frøet. Vann tilsettes med en sprayflaske, men kun når det er nødvendig. Mange frø blir vannet til døden fordi vi liker å tenke at vann bør tilsettes hele tiden. Men hvis miljøet inne i plasten og jorda er fuktig, er det ikke nødvendig med vanning.


Omplasser og ta vare på frøene dine

Når frøene spirer, trenger det lys. Enten i form av ekstra belysning eller fra et vindu hvis du sår i lyssesongen. De to første bladene som utvikler seg fra frøplanten kalles hjerteblader og ser i utgangspunktet like ut uansett hvilken sort du planter. Etter at hjerteblader kommer karakterbladene. Når to til fire karakterblader er utviklet, er det på tide å omplassere de små plantene til sine egne potter med blomsterjord som har næringsstoffer i seg.

Fra nå av er det den generelle omsorgen for dine nye potteplanter som gjelder. Du må sannsynligvis omplassere plantene igjen enda en gang.


Reproduser potteplantene med stiklinger

Reproduksjon av stiklinger kan lett bli en favoritthobby og plutselig er det første du tenker på når du ser en potteplante at det ville være morsomt å ta en stikling fra den. Stiklinger tas best i den lyse sesongen, fra vårvinter til sensommer. Stiklinger som plantes i den mørke årstiden kan overleve, men de står helt stille i planten og venter på lysere tider. For å begynne å vokse, er det nødvendig med ekstra belysning.

Det er forskjellige måter å ta stiklinger på, og det beste er nok å prøve seg frem selv. For nybegynnere er toppskjæring, bladskjæring og leddskjæring tre enkle metoder å starte med.


Noen begrep å kjenne til om stiklinger

Moderplanter: Profesjonelle stiklingoppdrettere jobber med såkalte moderplanter, hvor deres eneste oppgave i livet er å produsere nye stiklinger. Disse moderplantene ser noen ganger veldig rotete ut. Når vi hobbyavlere tar stiklinger fra vår egen eller andres potteplante, er dette også en moderplante. Forskjellen er at vi ønsker å beholde en vakker moderplante, så vi tar ikke så mange stiklinger fra hver plante, og vi velger å gjøre så lite skade på moderplantens utseende som mulig når vi kutter av stiklinger. Imidlertid er det ingen fare hvis vi kutter vekk litt mye – de fleste plantene tar seg raskt opp og skyter nye, sunne skudd der vi har vært med kniven.

Skjæringspunkt: På plantestammer eller stilker er det skjæringspunkt akkurat der bladene vokser. Punktet fremstår som en liten, mer støyende del av stammen eller stammen. Det er ved dette punktet nye røtter kan dannes. På mange planter kan en liten rotknopp sees ved skjæringspunktet. Den skaffer nye røtter når det trengs.

Vannrøtter og jordrøtter: I fotsporene til stiklingstrenden har det kommet en vakker interiørdetalj som gjør at vi putter stiklinger i vann i en fin vase og lar de nye røttene være en del av det vakre utseende. Røttene som dannes er vannrøtter og de har ikke de samme egenskapene som jordrøtter. I vannet møter røttene ingen motstand og utvikler seg derfor raskt til lange, tynne rottråder. Hvis en slik skjæring legges i jord, må den utvikle jordrøtter for å overleve, og i mellomtiden risikerer de tynne vannrøttene å råtne, og stiklingene kan ganske enkelt gi opp. Konklusjonen er at stiklinger kan settes i vann for å skape et vakkert oppsats, men hvis du tar en stikling for å skyve opp en ny plante, bør den settes direkte i jorden slik at solide, holdbare jordrøtter dannes umiddelbart.


Reproduser potteplantene med toppstiklinger

Reprodusering av potteplanter med toppstiklinger er sannsynligvis den vanligste blant hobbydyrkerne. Det er enkelt og føles morsomt fordi toppstiklingen er starten på det nye anlegget.

Gjør som følger: Skjær toppstiklingen med en skarp liten kniv, slik at ca 4-6 blader er inkludert på stiklingen. Klipp av den nedre delen av stammen like under den nedre delen av bladene – her finnes det et skjæringspunkt med et rotsystem. Fjern de nedre bladene helt slik at 2-4 blader blir igjen på toppen av stiklingen. Nå har du en ferdig toppstikling.

Potteplanter som er lette å ta toppstiklinger fra er palettblader, aralia, vandrende jøde, gloxinia, bjørkefiken, pelargonium, stuelønn og hibiskus.


Reproduser potteplanter med bladstiklinger

Et bladstikling består av et blad og et lite stykke stilk. Forskjellen fra toppstikling er at bladet på stammen på en bladstikling ikke vil være en del av den nye planten. Nye skudd vil nemlig vokse fra den nye roten og bli din nye potteplante.

Gjør som følger: Skjær under skjæringspunktet med en skarp kniv ca. 1 cm under et blad eller et bladpar. Nå har du en ferdig bladstikling.

Potteplanter som er enkle å fjerne bladstiklinger fra er peperomia, begonia, gloxinia, bladkaktus, saintpaulia og svigermorstunge.


Reproduser potteplanter med leddstiklinger

Dette er en metode som i utgangspunktet er det samme som å kutte bladstiklinger.

Gjør som følger: Klipp av en stilk og kutt det etter tur i biter på noen få cm hver. På hvert stykke legger du det ene snittet like under et blad og det andre over et blad, slik at hver stikling begynner under et skjæringspunkt og slutter over et annet. Klipp bladet over det nedre skjæringspunktet – det stykket skal plasseres i jorden.

Potteplanter hvor du lett kan fjerne leddstiklinger er eføy, gullranke, voksblomst og pasjonsblomst.


Plant og ta vare på stiklingene dine

Når du har en ferdig topp eller bladskjæring, legger du den i en potte, 9–12 cm i diameter, med fuktet, porøs så- eller kaktusjord blandet med ¼ perlit.

Nye stiklinger trives godt med ekstra fuktighet, slik at de kan plasseres i et minidrivhus eller dekkes med en plastpose, som du lager små hull i. La det oppstå et luftrom mellom plastposen og jorda.

Ikke bli fristet til å dra i stiklingene for å se om den er forankret. Så snart den begynner å vokse, kan du stole på kraftige røtter. Det er på tide å plante stiklinger på nytt i en større potte med befruktet blomsterjord når du ser røtter gjennom hullet under potten. Ikke trekk opp stiklingene, men snu potten forsiktig og lirk ut de fine stiklingene dine sammen med jorda før du flytter de til en ny potte.


Hvorfor skal vi bruke små potter til frødyrking og stiklinger?

Grunnen til at vi sår frø og stiklinger i et så begrenset miljø som mulig, er at vi kan skape en balanse der som er veldig viktig for de små livene. I en liten potte har vi lettere kontroll over jordkvaliteten, fuktigheten og temperaturen i jorda. I en stor potte eller utendørs ser vi ikke når jorda er gjennomvåt og vanner derfor ofte litt ekstra. For etablerte planter er ikke dette et problem – røttene kan kontrollere vannforsyningen. Et frø, en liten spire eller en stikling blir derimot lett påvirket av mangel på oksygen. Større, våte mengder jord blir også lettere kald, noe som betyr at de små frø blir værende i planten og venter på bedre tider. En liten gryte med porøs jord som holdes jevnt fuktig er best for frø og stiklinger.


Reproduser potteplanter ved å dele frøplanter

Mange potteplanter hjelper villig med forplantning ved å danne sideskudd. Vår-vinter er den beste tiden å dele potteplanter og fjerne sideskuddene fordi det også er et flott tidspunkt å plante moderplanten på nytt.

Gjør som følger: Rull potteplanten forsiktig ut med sideskuddene fra potten. Lirk eller klipp av skuddet sammen med så mye rot som mulig. Plant den nye lille planten i en potte med blomsterjord og vann. Etter hvert som røttene tar for mye plass i potten, kan du omplassere den igjen.

Potteplanter som liker å danne sideskudd er elefantøre, aloe vera, svigermorstunge, saintpaulia, bregner.

Vi ønsker deg lykke til med reproduksjonen av potteplanter.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
Barnlig dyrkeglede

Reddiken er en finurlig liten grønnsak. Man rekker nesten ikke dekke frøene med jord før spirene våkner til live. Hvis man er av den utålmodige typen, kan man glede seg over at de små spirene skyter opp i lyset etter bare noen dager. I tillegg er selv de aller første bladene fulle av smak. De små, runde røttene vokser raskt rett under bakken, og snart vises toppene i jordskorpen som små måner. Når man planter frøene til reddiken 'Easter Egg', farges kjøkkenhagen av de små månene i rødt, gult, hvitt, rosa og purpur. Dra opp et helt knippe og kjenn den barnlige dyrkegleden som vekkes av de fantasifulle røttene i forskjellige farger. Den sjarmerende 'Easter Egg' kan også inspirere unge hagemestre – dyrk dem sammen med barna i kjøkkenhagen, kasser og potter, så kan dere plukke fargeglade reddiker hele sommeren.

Les mer
Skimrende skyer

Dette kan bli begynnelsen på et nytt og vakkert vennskap med blomsterertene. På lange stilker slår 'Spencer Nimbus' ut i en blomstring som vekker minner om regntunge skyer. De elegant sølvhvite kronbladene farges i blåfiolett langs kantene, og fargen blir dypere etter hvert som blomstene blir eldre. Nimbus er det latinske ordet for skyer som forbereder seg på et væromslag mot regn. På overskyede sommerdager får fargeskalaen til 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solstrålene bryter seg gjennom skydekket, forvandles blomstene til skimrende skyer i duse farger. Forkultiver blomsterertene om våren for å oppleve tidligere blomstring av de mest velduftende og riktblomstrende ettårige plantene i sommer.

Les mer
4.7/5 (7189)
2024-04-23
Høflig personale Rask levering Gode priser
- Birgitta C
2024-04-23
Rask levering og alt som forventet! Takk!
- Ann-marie N
2024-04-23
Supergod, fleksibel og enkel. Stort utvalg og god spiring. Takk for alle grønnsakene, blomstene, urtene jeg har høstet opp gjennom årene.
- Eva E
2024-04-23
kjøpte 3 georgineknoller de har gjort det bra bortsett fra en som er tynn som kom bare en stilk.
- rigmor j
2024-04-23
Jeg har alltid syntes det fungerer bra med bestillinger, frakt og frø. Så på et tidspunkt kan det være et mislykket år, men til gjengjeld kan eldre frø spire godt.
- MARGARETHA R
2024-04-23
Det er vanligvis rask levering og rimelige priser. I år har jeg ikke bestilt noe å redusere i hagen på grunn av smerter
- Gunhild J
2024-04-23
God informasjon både på nett og senere på frøposene.
- Sten L
2024-04-23
Perfekt på alle måter!
- Köpare
2024-04-23
God sortering av frø og znabb service ved bestilling. Tilbakevendende kampanjer er alltid hyggelig.
- Marie S
2024-04-23
Det er det du kan forvente av et seriøst selskap.
- Kaj N
2024-04-23
på den andre påminnelsen kom frøene innen en uke
- Irene J
2024-04-23
en flott nettvenn for gartnere, takk for at du er der, hilser Hanna
- Hanna W
2024-04-23
Jeg er veldig fornøyd med avtalen!
- Anders J
2024-04-23
Rask levering og god informasjon på frøposene.
- Carin R
2024-04-23
Stort utvalg men dyrt.
- Agneta E
2024-04-23
Alt har fungert bra, hver gang jeg handlet.
- Carina G
2024-04-23
Bra, rekkevidde, jeg er fornøyd
- Christina H
2024-04-23
Bare bra, hvor mye å velge mellom, levering fungerer bra, jeg er fornøyd.
- Yvonne S
2024-04-23
Veldig bra!
- Sven K
2024-04-23
Jeg mottok det jeg bestilte i løpet av noen dager.
- Anita L
Are you in the right place?
Continue to impecta.no