Trädgårdens snittblommor och buketter

Hagens avskårne blomster og buketter

En hyggelig bonus med å dyrke blomstrende planter er at de i tillegg til å fargelegge blomsterbedene, også kan brukes til å fylle vaser og potter innendørs med noe grønt, farge og duft. Det finnes mange vakre avskårne blomster blant både stauder og sommerblomster som kan brukes til å lage både friske og tørkede blomsteroppsatser og buketter.
Hagens avskårne blomster og buketter En hyggelig bonus med å dyrke blomstrende planter er at de i tillegg til å fargelegge blomsterbedene, også kan brukes til å fylle vaser og potter innendørs med noe grønt, farge og duft. Det finnes mange vakre avskårne blomster blant både stauder og sommerblomster som kan brukes til å lage både friske og tørkede blomsteroppsatser og buketter.

Dyrk dine egne buketter

  • Velg minibuketter fra tidlig vår til sen høst.
  • Voks sommerblomster som blomstrer stort.
  • Velg vakre flerårige planter.
  • Fyll bukettene med vakre blader.
  • Bruk tørkede blomster og frøkapsler.

Små buketter for sesongen

Å ta med seg litt av naturen inn så mange måneder i året som mulig, er noe mange liker å gjøre. For sesongbuketter er det nok å fylle små vaser, et vakkert glass eller en liten flaske. Ta en tur i hagen, tomten eller i skogen og velg enkeltblomster eller kvister av det som blomstrer eller spirer akkurat nå. Det kan være perleblomslekta eller russeblåstjerne tidlig på våren, en tulipan og noen bjørkekvister, de første blomstene i akeleieslekta og en forglemmegei eller noen gressløk med sine vakre lilla kuler.

Buketter for sesongen er vakre fra tidlig på våren, frem til vinteren gjør sin entre i hagen. På slutten av høsten kan du plukke tørre stilker med vakre frø, pyntegress eller selvfølgelig en eller to fantastiske ringblomster, aster, zinnia, argentinajernurter eller pyntekurver, som alle blomstrer sent.


Sommerblomster kan brukes til så mangt

I løpet av den mest intense blomstringssesongen er det fint å kunne plukke en haug med blomster og plassere de i vaser og potter. Det er også svært dekorativt å ha buketter stående ute på terrassen, ved inngangen eller på et lite bord i hagen. La oss ta en titt på hva du kan dyrke for å bli din egen blomsterleverandør.

 Nydelig duftende bukett

Sommerblomster for buketter

Blant ettårige blomster finnes det et vell av lettdyrkede blomster til sommerens fargerike buketter. Mange varianter begynner å blomstre tidlig og blomstrer både lenge og rikelig. Så det bør være blomster nok til å både gi farger til hagen og samle de i buketter innendørs og plassere de i en vase. Hvis du renser plantene gradvis for visne blomster, vil det dannes nye knopper i et jevnt tempo.

Sommerblomster kan dyrkes separat i en stor gruppe eller i bed i samsvar med andre varianter av både ettårige og flerårige planter. De kan også dyrkes som dekorasjon i grønnsakshagen, i dyrkekasser og i potter.


Hvorfor blomstrer sommerblomstene ekstra intenst?

Ettårige blomstrende planter, også kalt sommerblomster eller ettårige planter, går gjennom hele deres livssyklus på en sesong. Frøene spirer, planten vokser, den blomstrer og setter nye frø, før den til slutt visnet helt og dør før vinteren. Siden sommerblomsten bare har en sesong på å kunne reprodusere seg, sørger den for at den blomstrer lenge, mye og med lyse farger, slik at pollinerende insekter ikke kan gå glipp av de.

88381 Zinnia elegans Queeny Lime Orange

Ferske sommerbuketter

Fargerike, robuste og lettdyrkelige blomster som passer bra i friske buketter er kornblomst, ringblomst, prydløvemunn, sommerasters, morgenfrue, klarkia, buskellik, solsikke, blomsterert, zinnia, pyntekurv, jomfruen i det grønne, ullsalvie og lodnesolhatt.

Tørkede buketter

Mange sommerblomster kan du gjerne tørke for å gi lengre holdbarhet. Du kan både bruke helt tørre buketter eller blande tørket og friskt. Plukk blomstene som skal tørkes på en tørr dag og rengjør bladene – det er blomsten eller frøkapselen, og stammen som er tørrest. Heng blomstene opp ned på et tørt sted og la dem tørke. Sorter med små blomster som kan tørkes direkte i en vase uten vann.

Egnede sommerblomster å tørke er romersk hestehale, prydgulrot, ullsalvie, flamingo feather og goliath.

Dekorative tørkede frøkapsler inkluderer valmuer, jomfruen i det grønne, og linfrø. Ettårige pyntegress og storhjertegress er vakre både i friske, tørkede eller blandede buketter.

The Pearl

Stauder til blomsterbuketten

Blant staudene finner du både blomster og blader som er fine å legge i en vase. Stauder har vanligvis ikke så overdådig blomstring som sommerblomster, så det kan være lurt å plukke litt mer forsiktig fra dem. Individuelle stauder kan inngå i en bukett med sommerblomster. Et annet alternativ er å bruke buketter med bare stauder sammen. Det kan være litt mer økonomisk og elegant med tanke på stil. Hvis du ikke vil plukke av blomster fra noen stauder i det hele tatt, fordi du vil beholde fargene i hagen, kan du plukke noen stilker med bare blader å ha som fyll i en bukett.

Vakre flerårige planter til buketten

Praktmarikåpe, alunrot, ramsløk, akeleie, klaseormedrue, ullsalvie og akeleiefrøstjerne har alle dekorative blader som fyller ut og gir bukettene en annen karakter. Flerårige pyntegress er elegante å blande inn i en haug av blomster.

Stauder i vase

Akkurat som sommerblomstene, finnes det stauder til både friske og tørkede oppsatser.

For en frisk flerårig bukett kan du plukke ryllik, nyseryllik, koreamynte, praktmarikåpe, prestekrage, argentinajernurt, perleevigblom, kinaaster, stjerneskjerm, spirblom, busknellik, solhatter, georgineslekta, strandtorn, kokardeblomster, brudeslør, kaukasusskabiosa, rosenkrage og rørblomst.

For tørking er det fint med perleevigblom, rylikk, stjerneskjerm, vetistel, pampasgress, gråkuletistel, brudeslør, lavendel og sølvrisp.


Slik holder de avskårne blomstene seg best

  • Plukk gjerne blomstene om morgenen når planten er kjølig etter nattens kulde og fuktighet.
  • Bruk en skarp kniv eller beskjæringssaks når du kutter den – en vanlig saks kan presse sammen stammen slik at vannforsyningen opp til blomsten blir dårlig.
  • Plasser blomstene i en ren vase med ferskvann og sørg for at ingen eller så få blader som mulig er under vann.
  • Bytt vann annenhver dag og kutt stilkene for å sørge for lengre holdbarhet.
Bukett

Dyrk dine egne buketter i stort og smått

Blomsteroppsatser til for eksempel hagen eller balkongen trenger ikke å være store eller overdådige for at vi skal sette pris på dem. Bare følelsen av å plukke noe selv og nyte det vi har dyrket er nok i massevis. Tilpass vasen til forholdene i hagen din. Hvis det bare er noen få blomster å plukke, kan en smal, høy vase med kun en enkelt blomst oppi være så vakkert som du får det.

Hvis du ikke har blomster som du føler passer for å lage en bukett kan du prøve noe litt annerledes – kanskje en fin potte full av blomstrende oregano. La fantasien blomstre i hagen og lag buketter som er vakre og personlige for akkurat deg og ditt hjem.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK