Trädgårdens snittblommor och buketter

Hagens avskårne blomster og buketter

En hyggelig bonus med å dyrke blomstrende planter er at de i tillegg til å fargelegge blomsterbedene, også kan brukes til å fylle vaser og potter innendørs med noe grønt, farge og duft. Det finnes mange vakre avskårne blomster blant både stauder og sommerblomster som kan brukes til å lage både friske og tørkede blomsteroppsatser og buketter.
Hagens avskårne blomster og buketter En hyggelig bonus med å dyrke blomstrende planter er at de i tillegg til å fargelegge blomsterbedene, også kan brukes til å fylle vaser og potter innendørs med noe grønt, farge og duft. Det finnes mange vakre avskårne blomster blant både stauder og sommerblomster som kan brukes til å lage både friske og tørkede blomsteroppsatser og buketter.

Dyrk dine egne buketter

  • Velg minibuketter fra tidlig vår til sen høst.
  • Voks sommerblomster som blomstrer stort.
  • Velg vakre flerårige planter.
  • Fyll bukettene med vakre blader.
  • Bruk tørkede blomster og frøkapsler.

Små buketter for sesongen

Å ta med seg litt av naturen inn så mange måneder i året som mulig, er noe mange liker å gjøre. For sesongbuketter er det nok å fylle små vaser, et vakkert glass eller en liten flaske. Ta en tur i hagen, tomten eller i skogen og velg enkeltblomster eller kvister av det som blomstrer eller spirer akkurat nå. Det kan være perleblomslekta eller russeblåstjerne tidlig på våren, en tulipan og noen bjørkekvister, de første blomstene i akeleieslekta og en forglemmegei eller noen gressløk med sine vakre lilla kuler.

Buketter for sesongen er vakre fra tidlig på våren, frem til vinteren gjør sin entre i hagen. På slutten av høsten kan du plukke tørre stilker med vakre frø, pyntegress eller selvfølgelig en eller to fantastiske ringblomster, aster, zinnia, argentinajernurter eller pyntekurver, som alle blomstrer sent.


Sommerblomster kan brukes til så mangt

I løpet av den mest intense blomstringssesongen er det fint å kunne plukke en haug med blomster og plassere de i vaser og potter. Det er også svært dekorativt å ha buketter stående ute på terrassen, ved inngangen eller på et lite bord i hagen. La oss ta en titt på hva du kan dyrke for å bli din egen blomsterleverandør.

 Nydelig duftende bukett

Sommerblomster for buketter

Blant ettårige blomster finnes det et vell av lettdyrkede blomster til sommerens fargerike buketter. Mange varianter begynner å blomstre tidlig og blomstrer både lenge og rikelig. Så det bør være blomster nok til å både gi farger til hagen og samle de i buketter innendørs og plassere de i en vase. Hvis du renser plantene gradvis for visne blomster, vil det dannes nye knopper i et jevnt tempo.

Sommerblomster kan dyrkes separat i en stor gruppe eller i bed i samsvar med andre varianter av både ettårige og flerårige planter. De kan også dyrkes som dekorasjon i grønnsakshagen, i dyrkekasser og i potter.


Hvorfor blomstrer sommerblomstene ekstra intenst?

Ettårige blomstrende planter, også kalt sommerblomster eller ettårige planter, går gjennom hele deres livssyklus på en sesong. Frøene spirer, planten vokser, den blomstrer og setter nye frø, før den til slutt visnet helt og dør før vinteren. Siden sommerblomsten bare har en sesong på å kunne reprodusere seg, sørger den for at den blomstrer lenge, mye og med lyse farger, slik at pollinerende insekter ikke kan gå glipp av de.

88381 Zinnia elegans Queeny Lime Orange

Ferske sommerbuketter

Fargerike, robuste og lettdyrkelige blomster som passer bra i friske buketter er kornblomst, ringblomst, prydløvemunn, sommerasters, morgenfrue, klarkia, buskellik, solsikke, blomsterert, zinnia, pyntekurv, jomfruen i det grønne, ullsalvie og lodnesolhatt.

Tørkede buketter

Mange sommerblomster kan du gjerne tørke for å gi lengre holdbarhet. Du kan både bruke helt tørre buketter eller blande tørket og friskt. Plukk blomstene som skal tørkes på en tørr dag og rengjør bladene – det er blomsten eller frøkapselen, og stammen som er tørrest. Heng blomstene opp ned på et tørt sted og la dem tørke. Sorter med små blomster som kan tørkes direkte i en vase uten vann.

Egnede sommerblomster å tørke er romersk hestehale, prydgulrot, ullsalvie, flamingo feather og goliath.

Dekorative tørkede frøkapsler inkluderer valmuer, jomfruen i det grønne, og linfrø. Ettårige pyntegress og storhjertegress er vakre både i friske, tørkede eller blandede buketter.

The Pearl

Stauder til blomsterbuketten

Blant staudene finner du både blomster og blader som er fine å legge i en vase. Stauder har vanligvis ikke så overdådig blomstring som sommerblomster, så det kan være lurt å plukke litt mer forsiktig fra dem. Individuelle stauder kan inngå i en bukett med sommerblomster. Et annet alternativ er å bruke buketter med bare stauder sammen. Det kan være litt mer økonomisk og elegant med tanke på stil. Hvis du ikke vil plukke av blomster fra noen stauder i det hele tatt, fordi du vil beholde fargene i hagen, kan du plukke noen stilker med bare blader å ha som fyll i en bukett.

Vakre flerårige planter til buketten

Praktmarikåpe, alunrot, ramsløk, akeleie, klaseormedrue, ullsalvie og akeleiefrøstjerne har alle dekorative blader som fyller ut og gir bukettene en annen karakter. Flerårige pyntegress er elegante å blande inn i en haug av blomster.

Stauder i vase

Akkurat som sommerblomstene, finnes det stauder til både friske og tørkede oppsatser.

For en frisk flerårig bukett kan du plukke ryllik, nyseryllik, koreamynte, praktmarikåpe, prestekrage, argentinajernurt, perleevigblom, kinaaster, stjerneskjerm, spirblom, busknellik, solhatter, georgineslekta, strandtorn, kokardeblomster, brudeslør, kaukasusskabiosa, rosenkrage og rørblomst.

For tørking er det fint med perleevigblom, rylikk, stjerneskjerm, vetistel, pampasgress, gråkuletistel, brudeslør, lavendel og sølvrisp.


Slik holder de avskårne blomstene seg best

  • Plukk gjerne blomstene om morgenen når planten er kjølig etter nattens kulde og fuktighet.
  • Bruk en skarp kniv eller beskjæringssaks når du kutter den – en vanlig saks kan presse sammen stammen slik at vannforsyningen opp til blomsten blir dårlig.
  • Plasser blomstene i en ren vase med ferskvann og sørg for at ingen eller så få blader som mulig er under vann.
  • Bytt vann annenhver dag og kutt stilkene for å sørge for lengre holdbarhet.
Bukett

Dyrk dine egne buketter i stort og smått

Blomsteroppsatser til for eksempel hagen eller balkongen trenger ikke å være store eller overdådige for at vi skal sette pris på dem. Bare følelsen av å plukke noe selv og nyte det vi har dyrket er nok i massevis. Tilpass vasen til forholdene i hagen din. Hvis det bare er noen få blomster å plukke, kan en smal, høy vase med kun en enkelt blomst oppi være så vakkert som du får det.

Hvis du ikke har blomster som du føler passer for å lage en bukett kan du prøve noe litt annerledes – kanskje en fin potte full av blomstrende oregano. La fantasien blomstre i hagen og lag buketter som er vakre og personlige for akkurat deg og ditt hjem.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK