Dyrk bærekraftig

Hva vil det si å dyrke bærekraftig? Hos Impecta Fröhandel ser vi to sider av saken – dyrking for et bærekraftig miljø, og dyrking for at du skal føle langsiktig velvære i hagen, tomten, på kolonien eller balkongen.

Slik dyrker du bærekraftig

  1. Dyrking i grønnsakshagen.
  2. Dyrk med vekstskifte.
  3. Dyrk trekkplanter for pollinerende insekter.
  4. Komposter hageavfall.
  5. Dyrk basert på dine egne forutsetninger.

Vi kan pleie stedet vi skal dyrke med enkle midler slik at det på sikt skal kunne huse blomstene og avlingene våre. Engasjementet du legger ned i å dyrke bærekraftig genererer energi tilbake til deg når du ser hvilken nytte det gir. Hvis livet rundt deg til tider føles stressende, rotete eller engstelig, gir jorda et fast og trygt underlag under føttene.


Dekkdyrk for leirholdig jord uten ugress

Dekkyrking i grønnsakshagen er svært enkelt og veldig smart. Du dekker bar jord mellom avlingene med gressklipp, oppkuttet brennesle (uten røtter), kvister, halm, topper eller annet finfordelt organisk materiale. Fordelene med dekkdyrkingen er mange:

  1. Ugresset holdes unna.
  2. Jorden holder på fuktigheten lenger.
  3. Ormer og andre nyttige småkryp får gode materialer å jobbe med.
  4. Jorden får næring.

Naturen dekker barmark

Har du noen gang tenkt på at det ikke er barmark ute i skogen og på bakken? Dette er fordi naturen sørger for at all jord er dekket av vegetasjon slik at jorda ikke eroderer. Det betyr at dersom du lar barmark stå i hagen, vil den snart bli dekket av ugress. Motvirk dette ved å dekke avlinger i grønnsaksland og plant tett i blomsterbedene dine, gjerne med bunndekkende planter i det nederste laget.


Dyrk med vekstskifte

Før vi fikk tilgang til kunstgjødsel og kjemisk bekjempelse av skadedyr og plantesykdommer, var en forutsetning for dyrking at vi tok vare på jorda på en bærekraftig måte og under naturens forhold. En naturlig syklus i dyrkingen var nøkkelen til suksess. I dag vet vi at stien som førte oss bort fra dette var en total feilnavigering. Gjødsel og kjemisk kontroll skadet naturen vår og skapte ubalanse i et biologisk velsmurt maskineri.

Å dyrke med vekstskifte var helt selvsagt en gang i tiden, men i dag er vi tilbake til økologisk og bærekraftig dyrking. Å dyrke med vekstskifte innebærer at du skifter avlinger slik at de ikke dyrkes på samme sted år etter år. Hensikten er både å skape en god næringsbalanse i jorda og å holde skadedyr og sykdommer unna. La oss se hvordan en avlingsrotasjon kan se ut:


Slik dyrker du med vekstskifte

Den enkleste måten å begynne å dyrke med vekstskifte i hagen er å lage fire tomter. Merk av fire like store dyrkingskasser i hele eller deler av kjøkkenområdet. Den første sesongen grunngjødsler du alle fire delene med organisk materiale som kompostjord eller gjødsel.

SKIFTE 1
I en firkant dyrker du avlinger som genererer næring til jorda. Slike avlinger er bønner, erter og noen grønngjødselplanter som rødkløver, blodkløver og lusern. De har alle en evne til å ta opp nitrogen fra luften og binde det i sin plantemasse og gjøre det tilgjengelig for røttene i jorda. Jorda tilføres dermed næring i løpet av sesongen, og når innhøstingen er fullført, blir planterester presset ned i jorda for å fortsette å generere næringsstoffer til jorda.

SKIFTE 2
I en firkant dyrker du avlinger som krever mye næring, som kål, selleri, squash og gresskar.

SKIFTE 3
I en firkant dyrker du avlinger som krever moderat næring, som salat, rotgrønnsaker, persille, dill og løk.

SKIFTE 4
I en firkant dyrker du avlinger som har lite behov for næring, som poteter og jordskokk.

Disse fire firkantene bytter plass over en fireårsperiode slik at hver tomt har blitt dyrket en gang på alle fire plassene – så begynner du på nytt. Du endrer som følger:

SKIFT 2 flyttes til boksen der SKIFT 1 har blitt dyrket.
SKIFT 3 flyttes til boksen der SKIFT 2 har blitt dyrket.
SKIFT 4 flyttes til boksen der SKIFT 3 har blitt dyrket.
SKIFT 1 flyttes til boksen der SKIFT 4 har blitt dyrket.

Det smarte med vekstskiftet er at de mest næringskrevende grønnsakene hele tiden flytter til den plassen som har fått næring fra de næringsgenererende avlingene. Sistnevnte flyttes på sin side til plassen som i en fireårsperiode har huset alle de ulike skiftene og derfor har vært tømt for næringsstoffer.

For de næringskrevende og middels næringskrevende plantene trengs en grunngjødsel om våren og en støttegjødsel i sesongen med kompostjord eller gjødsel.


Hindre at plantesykdommer og skadedyr får fotfeste

En annen viktig grunn til at du bør unngå å dyrke samme gruppe avlinger på samme sted år etter år, er at avlinger som tilhører samme familie ofte er rammet av de samme skadedyrene og sykdommene. Bytter du plass regelmessig, er det mye vanskeligere for plantesykdommer og skadedyr å få fotfeste.

Trykk her for å sjekke ut våre spiselige vekster, som er ypperlig å dyrke bærekraftig!


Dyrk trekkplanter for pollinerende insekter

Antall pollinerende insekter synker drastisk. Som hageeier kan det føles vanskelig å bidra til å snu denne negative trenden. Men alle kan faktisk ha en nytte! Ved å dyrke blomster som sjenerøst tilbyr nektar og pollen, serverer du pollinatorer viktig mat og ernæring, og du er med på å øke det biologiske mangfoldet.


Komposter hageavfall

Ved å ta vare på alt organisk avfall i hagen og legge det i en kompost for forfall, blir du virkelig en del av naturens kretsløp. Næringsstoffene jorda har brukt for å gjødsle dine avlinger, planter og blomster, gis tilbake i form av den beste jorda du kan tenke deg.


Dyrk ut ifra dine egne forutsetninger

Det er mye å lære om hvordan dyrking og hagearbeid håndteres på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Underveis er det viktig å tenke på hvordan dine forutsetninger er når det gjelder tid, sted og engasjement. Det skal være morsomt, stimulerende og avslappende å dyrke og ta vare på blomsterbed, kjøkkenhagen og annen beplantning. Bygg på kunnskap og erfaring i ditt eget tempo og lær av både oppturer og nedturer i jorda. Del erfaringer med dyrkingsvenner og finn din måte å dyrke på.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
En snarvei til krydder

Wasabi byr på intense, eksotiske smaker – roten er en essensiell ingrediens i det japanske kjøkken. Planten har flere tusen år gamle aner i Japan der bøndene lærte seg å mestre denne særlig krevende planten i korsblomstfamilien. En enkel snarvei til noe som kanskje ikke er ekte vare, men som likevel gir en intens og spennende smak, er å plante Wasabiruccolaen 'Wasabi'. Et eldre navn på denne planen er mursennep, noe den kalles fordi planten liker å vokse inntil solrike murvegger og steiner. Wasabiruccola er en hardfør tøffing som vokser raskt i alle jordtyper, og den frodige planten lokker bier, humler og sommerfugler med hvite blomster. Høst den gjennom hele sommeren som et lekkert krydder, og om høsten kan du pløye de næringsmettede bladene og stilkene ned i jorden.

Les mer
En fengslende natur

I kjøkkenhagen ligger de knudrete små frøene til den gule rødbeten 'Golden Eye'. Jorden vannes hver dag for å holde frøene fuktige. Solen steker på den forsommervarme jorden, og snart begynner et skuespill som ingen får se når den bleke spiren sprenger gjennom frøskallet. Enn så lenge er alt lite og sårbart, og jorden gir en kjærkommen beskyttelse mot sterkt lys, vind og tråkk. Når spiren skyter opp av bakken, har den dannet en liten rot å holde seg fast med. Først utvikler den frøbladene som gir næring til den unge planten. Snart dukker de første velsmakende bladene opp. Med tid og godt stell vokser de smaksrike, gullgule røttene under bakken og dekoreres med ringer på innsiden som kan minne om årringene i et tre. Naturen er fengslende.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK