Trädgårdens flygande vänner

Blomster for insekter

Dyrk blomster for bier, humler og sommerfugler. Insektene som sørger for at hagen din bærer frukt, pollinerer også plantene i naturen og i landbruket. De er livsviktige både i små og store sammenhenger, og vi kan alle så et frø for å øke trivselen deres.

Dyrk for de pollinerende insektene

Alle som har plass til å dyrke, kan bidra til å skape mangfold ved å dyrke planter som er rike på nektar og pollen. Vi gir deg tips om hvordan du kan dyrke for insektene.


Inviter til en hage som surrer av liv

På våren våkner insektene etter vinterdvalen. Noen av dem, for eksempel humlene og biene, har overvintret som fullvoksne. Andre insekter overvintrer som egg eller pupper som klekker når vårsolen begynner å varme.


Vårpigge humler

Pollen og nektar til vårpigge humler

Humler våkner tidlig og jobber hardt, selv om været fortsatt er litt kjølig. De første humlene man ser om våren er dronningene. De søker pollen og nektar for å kunne starte et lite samfunn. For dem er plantene som blomstrer tidlig de aller viktigste. Plant vier, selje eller hassel for å gi de tidlige pollinerende insektene en næringsrik frokost.

Vi har 35 forskjellige humlearter i Norge. Noen av disse artene har lange tunger for å komme til nektaren i dype blomster. De langtungede humlene er truede. Inviter dem til hagen din ved å plante breiflatbelg, legesteinkløver, revebjelle og purpurkløver. Prydløvemunn er avhengig av humler. Insektene må ha tyngde for å åpne blomsten, som deretter lukker seg rundt humlen en stund. Humlen må klemme seg ut igjen og dekkes av pollen som den tar med seg videre til neste blomst. Prydløvemunn kan plantes i potter og blomsterkasser, det er hyggelig å oppleve arbeidende humler på nært hold.

Humlene bor som oftest i hull i bakken, våndhull er populære. En enkel måte å bygge et humlebol på er å grave ned leirpotter med bunnen opp. Fyll pottene med tørt gress og mose. Potten skal helle slik at det ikke regner inn og ha en 30 cm lang gang frem til hullet. En plankebit eller en flat stein som regnbeskyttelse gjør humlebolet ekstra luksuriøst.


Flittige bier

Dyrk blomster for biene

Når dagtemperaturen stabiliserer seg på over 7 °C, blir biene flittigere. Da pleier frukttrærne å komme i gang med blomstringen. Det er ikke bare tamme honningbier som surrer rundt, vi har over 207 arter villbier i landet vårt. De fleste er solitære bier som ikke bygger samfunn, men lever alene. Hvis du har en sørvendt skråning med sandholdig jord, kan du gjerne plante ulike sorter timian. La det være igjen litt mellomrom for å gi plass til reirene til de solitære biene. De liker sand og grus. La det ettårige hageormehodet ’Blue bedder’ danne puter i grusen. Hageormehodet blomstrer tidlig og er en fin plante for humler og bier. Andre planter med mye nektar til biene er vanlig honningurt, agurkurt, anisisop, blålusern, isop og oregano.

Dyrk for alle de pollinerende insektene

Fluene, billene og sommerfuglene våkner også i vårvarmen, og de er sultne på nektar og pollen. Blomsterfluene er en trivelig gruppe. De har gule og svarte striper som etterlikner biene. Dette er et signal til insektetere om at «jeg er farlig». Blomsterfluene er akrobater i luften. De svever over blomsterbedet, står helt stille i luften og lander deretter på en blomst. Der suger de nektar og spiser pollen. Larvene til blomsterfluen er gjennomsiktige og mangler hode og føtter. De lever på bladlus. Snakk om en god venn i hagen!

Det livsviktige vannet

Hvis du har en dam i hagen, kan alle insektene prise seg lykkelige. I byer og tettsteder er det ofte dårlig tilgang på vann til insektene. Plant vannelskende planter i damkanten, for eksempel storhjortetrøst, lungeurt og solhatter, de er også fine for pollinerende insekter.

I dag føres overflatevann vekk via kummer og tildekte diker, og vi leder regnvannet rett ned i bakken. Gi de flygende vennene dine små oaser i hagen. Små vannbad er også populært blant fuglene. De trenger ikke være store, men bør ha en langgrunn kant eller steiner som insektene kan lande på for å drikke. Tross alt er det ikke så mange av dem som kan svømme. I dag finnes det enkle, soldrevne fontener som får vannet til å sirkulere, de passer også fint på balkongen eller uteplassen.

Mangfold gir rikdom

Urtehagen er et kjært tilholdssted for alle de pollinerende insektene. Timian, isop, salvie, kattemynte, mynte og lavendel – listen over krydderplanter er lang. Plasser urtehagen i nærheten av kjøkkenet og i full sol. Da får plantene du skal bruke den aller beste smaken og en rik blomstring. Det å sitte i en urtehage omringet av flygende juveler er som balsam for sjelen.


Sommerfugl i sommersolhatt

Plant de ulike plantesortene i klynger. Det er både vakrere å se på og gjør det enklere for de pollinerende insektene å finne frem. Dagsommerfugler liker en sterkere fargeskala med røde og gule blomster. Solsikke, sommersolhatt og hestemynte er populære blant sommerfuglene. Blå kuletistel og lilla bakkeknapp er også fine.

En naturnær hage

Det er ikke bare de voksne insektene som trenger pleiende planter. Vi må også ta hensyn til fremtidige generasjoner ved å plante, eller unngå å fjerne, plantene som larvene liker. Det blir ikke neslesommerfugler uten nesler. La et vindbeskyttet hjørne av hagen få være i fred og bli lurvete og forvokst. La gresset der få vokse seg litt lengre og la villblomstene blomstre. I tillegg til nesler er tistel, kløver og tiriltunge fine planter for insektlarver. Du kan også så stjerneskjerm og storkenebb, de er både vakre og gir god mat til store og små pollinerende insekter. Her kan du også sette ut et insekthotell.

En naturnær hage skaper et fint og spennende miljø for både insekter, dyr og mennesker, både store og små. Og det er ikke størrelsen som gjelder – både den minste blomsterpotten og den største dyrkingen utgjør en forskjell for de flygende vennene våre.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Duften av kjærlighet

Alle hager fortjener en blomsterert! Denne forførende ettårige planten har en egen plass i dyrkehjertene våre. Blomstererten vekker minner om sol og sommerdufter. 'Mollie Rilestone' har vunnet flere priser og sparer ikke på kruttet når det kommer til skjønnhet og romantikk. Den lyst kremgule blomsten rammes inn av bølgete kronbladkanter med rosa sjatteringer. Ved full blomstring velger flere av blomstene å skifte over mot hvitt, men beholder den rosa kanten som kontrast. Så snart du plukker en blomst, skyter nye knopper fart og gir en evigvarende sommerblomstring. En tett bukett av 'Mollie Rilestone' i bryllupet sprer en duft av kjærlighet som varer lenge, takket være minnene som vekkes av blomsten.

Les mer
En redning i nøden

Plantedyrking fyller oss med glede og gir oss energien til å gjennomføre lystbetonte prosjekter som flommer over av inspirasjon. Iblant hender det imidlertid at drømmene er større en energien eller tiden man har til rådighet. Det er da du trenger blomkarsen 'Purple Emperor' – en edel redning i nøden. I tomme blomsterbed der du ikke har rukket å plante stauder ennå, kan du la den ettårige blomkarsen utfolde seg. Hurtigvoksende ranker med frodige blader og blomster i gammelrosa fyller pent ut i blomsterbedet. I vanskelige skråninger ruller 'Purple Emperor' ut en sprakende blomstermatte mens du kan la andre ideer modne. Blomkarsen lyser opp, dekker over og pynter opp med liv og lyst mens du tar deg en pause og tenker ut fremtidige prosjekter.

Les mer
En utsøkt allianse

Da agurken møtte melonen, oppsto det vakker musikk da naturen tillot en spontan krysning. Agurkmelonen 'Carosello' kombinerer sødmen til melonen med den saftige friskheten til agurken i én og samme frukt. I den italienske regionen Apulien har 'Carosello' vært en lokal delikatesse i flere hundre år. Tidlig i modningsprosessen, når frukten fortsatt er lysegrønn, høstes den som agurk til salaten. Det saftige fruktkjøttet renser og åpner opp smaksløkene slik at måltidet kan nytes enda mer. Med sommerens sol og varme utvikler sødmen seg; fargen går mot gult, og 'Carosello' bytter skjebne og blir til en dessert. Før trodde man at agurkmelonen kunne gjøre underverker for huden – ansiktsmasker av frukten ga en glatt og skimrende hud. I drivhus og solvarme forhold utendørs blir denne utsøkte alliansen mellom agurk og melon en delikatesse, selv på våre nordlige breddegrader.

Les mer
Skyer i purpur

Denne spektakulære ettårige planten slår ut i tette, purpurfargede skyer som etter en nærmere titt består av flere tusen miniblomster. De er rike på nektar og lokker til seg de våryre biene som flyr fra blomst til blomst. Sommerhalsurten 'Black Knight' er en av naturens omsorgsfullt formede kreasjoner der blomsten svever over stilker og blader i samstemte farger. Bladverket er stilfullt farget i purpurgrønt med lilla bladnerver. De mørke stilkene bærer hver blomst med en besluttsomhet som gjør 'Black Knight' fenomenal til snitt. Plant mange frø og la sommerhalsurten vekke undring både i blomsterbed, potter og i sesongens mest iøynefallende buketter.

Les mer

Velg land

Lukk og fortsett med NOK