Kan jeg dyrke melon?

Frukt som ofte får tittelen «solmoden» kan få oss nordboere til å miste motet. Kan jeg virkelig dyrke ting som trenger mye sol for å smake best – som melon for eksempel? Ja, det kan du, og det er veldig gøy. Du må bare tenke på å velge gode sorter for klimaet vårt og dyrke på rett sted.

Slik dyrker du melon

  1. Forkultiver frøene innendørs om våren.
  2. Plant de ut når lufta er varmet opp og det ikke er fare for frost.
  3. Plant i næringsrik jord i drivhus eller på et lunt sted utendørs.
  4. Plant utendørs, i dyrkekasser eller store potter.
  5. Høst melon når den lukter søtt og stilken sprekker i bunnen.

Blant melonene vi dyrker er det to grupper: sukkermeloner og vannmeloner. De tilhører alle agurkslekten, Cucurbitaceae, men tilhører to forskjellige slekter. Sukkermeloner, Cucumis melo, er inkludert i agurkslekten, Cucumis, mens vannmeloner, Citrullus lanatus, inngår i vannmelon-slekten, Citrullus. Blant meloner er det mange underarter, arter og varianter.

Meloner har blitt dyrket i tusenvis av år og er sannsynligvis hjemmehørende i de varmere delene av Asia, hvorfra de siden har spredt seg over hele verden. Funn av vannmelonfrø er gjort i Tutankhamons grav i Egypt og i Romerrikets kunst er meloner avbildet.


Søte sukkermeloner

Et kjennetegn ved sukkermeloner, Cucumis melo, er at frøene samles i et hulrom i midten av frukten. En annen er aromaen og smaken til den modne frukten som er søt og honningaktig. Sukkermelonene vi dyrker eller kjøper i fruktdisken er delt inn i tre hovedgrupper.

Cantaloupemeloner har vakre stripete mønstre, ofte grønne i bunnen. Fruktene er ganske små og runde og fruktkjøttet er lyst oransje eller lysegrønt.

Nettmeloner har, som navnet avslører, også nettmønstret, ofte noe grovt skal. Formen på frukten er kuleformet til oval og fruktkjøttet er guloransje. Nettmelonene inkluderer også galiameloner.

Honningmelon har et skinnende, glatt skall med fine langsgående hakk. Fruktkjøttet er lyst i nyanser av grønt eller gult og fruktens form er rund eller lett oval.

I tillegg til cantaloupe-, nett- og honningmeloner finnes det mange andre spennende arter og varianter. Mangomelon «Queen Anne’s Pocket Melon» er en deilig duftende kulturarvsvariant fra 1700-tallet. Fruktene er små, bare 50 gram, og gulstripete med en gylden-oransje farge. Agurkmelon «Carosello» er en eldre agurksort som ligner noe mellom agurk og melon. Den tilhører melonslekten. Fruktene er ovale, ca. 15 cm lange, først grønne, men blir gule når de er helt modne. Smaken er frisk og god og ligner mest på melon.


Saftige vannmeloner

Vannmelonene, Citrullus lanatus, har frøene spredt over hele kjøttet. I våre dager finnes det også mange frøfrie varianter. Skallet er grønt med mørkere grønne striper. Vannmelon har et saftig, veldig forfriskende fruktkjøtt som er klassisk rødt, men det finnes også gule varianter. Når vi dyrker vannmelon i vårt klima, kan vi ikke forvente å få like store frukter som de vi finner på reise sørover, men smaken kan være like søt og saftig.


Så og dyrk melon slik

For å ha tid til å vokse, produsere blomster og danne søte, saftige frukter i klimaet vårt, forkultiveres melonfrø innendørs om våren. Det nytter ikke å starte så tidlig på året. Frøene spirer raskt og frøplantene trekker seg unna i en svimlende hastighet. Siden det skal være skikkelig varmt ute før melonene plantes i ut, har du ingen glede av at dyrkingen innendørs vokser for tidlig.

Så melonfrøene i små potter med fuktet såjord og sett de varmt, rundt 25 grader, når frøene skal spire. Bruk gjerne en varmematte eller legg frøet på et gulv med gulvvarme. Dekk frøet med et ventilert plastlokk eller plastpose med hull i. Hold frøet fuktig. Når en frøplante dukker opp, settes pottene lyst og kjølig.

Når frøplantene har utviklet sine første karakterblader omplantes de i større potter med god plantejord. Før planting, må du venne plantene til uteoppholdet ved å stille ut pottene en stund hver dag. Vent med plantingen til det er stabil varme ute og ingen fare for frostnetter. Plant melonene i solrike drivhus eller på et lunt sted i potter, dyrkekasser eller friland. Dekk frøet med fiberduk i begynnelsen for å beholde varmen og beskytte de unge plantene mot kald vind.

Melon sluker næring. Grunngjødsle jorden der plantene skal vokse med kompost og gjødsel. I løpet av sesongen er det lurt å dekke melonene ved å strø et lag med gress, halm og annet organisk materiale på bakken.


Lag ditt eget gjødselvann til melonene

Brenneslevann: Legg noen håndfuller brennesle i en bøtte med vann. Dekk bøtta med en eller annen form for et lokk. La blandingen stå i et par dager. Rør rundt nå og da. Sil brenneslene og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir tefarget. Deretter kan du vanne plantene med blandingen.

Hønsegjødsel: Bland noen håndfuller hønsegjødsel i en bøtte med vann. Etter noen dager, sil væsken og fortynn med vann til den har fargen som te. Vann deretter plantene med blandingen.


Beskjær og tynn melonen

Det er morsomt å se melonene vokse – kraften til plantene er fantastisk. Når det har begynt å danne seg blomster, er det greit å beskjære vinstokkene for å redusere bladveksten slik at energien fra røttene i hovedsak går til å produsere søte og saftige meloner.

Gjør slik:

  1. Klipp av de første sideskuddene som har kommet ned på planten.
  2. Beskjær de andre sideskuddene ved å toppe dem etter tre blader. Hvis det er en blomst, vær forsiktig så du ikke skader den.
  3. Se gjennom vinstokkene fra tid til annen og beskjær nye sideskudd.

Når melonene har begynt å vokse, er det på tide å tynne de slik at det kun er to meloner igjen per plante. Det kan føles tøft, men i klimaet vårt må vi akseptere en liten, men knakende god høst. Det er så gøy å dyrke meloner så det løses som regel ved at du gjerne sår mange planter.


Hjelp til med pollineringen

Meloner trenger hjelp med pollinering. Dypp en børste i midten av en hannblomst og dypp den samme børsten i midten av en hunnblomst. Hunnblomstene kjennes igjen på at de har en liten knoll, som er begynnelsen på frukten, bak blomsten.


Når er en melon moden?

På sensommeren modnes melonene sakte og det er lett å bli utålmodig. Er det små gartnere i familien, kan de ha problemer med å holde fingrene unna. Du vet at melonen er moden når den lukter søtt og godt og når stilken sprekker og lett løsner i fruktbunnen. Da er det bare å nyte.

Når alle melonene er høstet kan du la toppene ligge på bakken og råtne til neste sesong.


Solmodne hjemmedyrkede meloner

Så for å svare på spørsmålet vi stilte i tittelen – Ja, det er fullt mulig å dyrke meloner på våre breddegrader. Du får ikke like stor avling som i varmere land og du må huske å dyrke på et lunt sted hvor solstrålene når så mange timer som mulig. Til gjengjeld får du planter med uforlignelig kraft og når det er på tide å høste kan du kanskje nyte litt ekstra av de søte fruktene fordi det føles luksuriøst eksotisk.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En fest for insektene

Når biene flyr til fest, håper de at pollen og nektar står på menyen. La oss skape rom for de enkle, åpne blomstene som inviterer insektene til å slå seg ned og fylle magen. Samtidig oppstår det magi i naturen når blomstene pollineres og livets kretsløp fortsetter videre. Blomsterblandingen 'Bieplanter' gir deg et komplett festkonsept for bier og andre pollinerende insekter. Frøene utvikler seg til sommerblomster av agurkurt, kornblom, romersk ridderspore, rødlin og mange andre av våre vakreste ettårige blomster. I skyggen av blomstene kan du lage en liten oase der småkrypene kan hvile, drikke og kjøle seg ned – sett ut en skål vann med en liten sten nedi.

Les mer
En fest for humlene

Så lenge den hvite og bringebærrøde prydløvemunnen 'Purple Twist' ikke har noen pollinerende gjester på besøk, er blomstene lukket. På innsiden lokker pollen og nektar til sommerfest. En liten bie kommer flygende forbi og bestemmer seg for å banke på, men slipper ikke inn. Når en stor humle lander på prydløvemunnen, åpner den seg derimot gjestmildt. I blomsten tumler humlen rundt til den svimmel triller ut med luftige pollenbukser på de små benene sine. Det kreves en viss kraft for å åpne en prydløvemunn, og det gjør inngangen eksklusiv for humler og tyngre bier. Så ' Purple Twist ' innendørs om våren og plant den ut i store klynger i blomsterbed eller potter, så byr du humlene på fest.

Les mer
Eleganse og krydder

Hvis du ennå ikke har prøvd sennepskålen 'Crimson Red', har du noe herlig i vente. Hvis man skulle beskrevet den elegante, pepperliknende aromaen med en farge, hadde det vært mørkerødt – akkurat som fargen på de vakre, finflikete bladene til 'Crimson Red'. Smaken minner om nettopp pepper, men uten å være påtrengende. Til tross for intensiteten gir den en mild opplevelse i munnen, og når man først får smaken for en lettdyrket, sunn og god grønnsak, vil man gjerne ha tilgang til den hele tiden. Mange blir derfor glade for å høre at den velsmakende sennepskålen 'Crimson Red' kan høstes året rundt. Dyrk den utendørs om sommeren og i vinduskarmen når kulden kommer, så har du alltid elegante farger og gode smaker til salatene dine.

Les mer
Søte aprilfregner

Den bleke vårsolen lokker frem de hjerteformede bladene i tuer på den ellers bare marken. De mørkegrønne bladene kommer med et løfte om at hagen er klar for å våkne til en ny sesong. Blomsterknoppene vokser seg bare så vidt over bladverket før de åpner seg i en unik liten søsterfiol med et mønster som ingen annen. De hvite kronbladene dekoreres med blåfiolette fregner og en aldeles herlig blomst. Som hos mange fioler er både bladene og blomstene spiselige, men hvem vil vel plukke disse søte aprilfregnene? Blomstene nytes best med øynene i hagen mens den våkner sakte, kanskje under en av årets aller første kaffepauser i hagen.

Les mer
4.6/5 (9142)
2024-05-19
Alltid rask levering og veldig bra utvalg av frø.
- Vanja L
2024-05-18
Har ikke fått alt
- Marianne T
2024-05-18
Super kort levering
- Christina K
2024-05-18
Bra utvalg! Kjapp levering!
- Anneli C
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Super fornøyd. Kan ikke bli bedre.
- Irene L
2024-05-17
Fin service.
- Thomas L
2024-05-17
Veldig fornøyd med levering og frø som nå spirer her hjemme.
- Viktoria N
2024-05-17
Er en fornøyd kunde. Et stort utvalg av forskjellige frø.
- Kerstin J
2024-05-16
Jevnt e-handelssalg på alle måter; god kommunikasjon, rask levering, utmerket kvalitetsprodukter og et allsidig utvalg.
- Anita J
2024-05-16
Frøene kom raskt og kvaliteten var god.
- Tiina V
2024-05-16
flott enkel super service
- Palli L
2024-05-16
Stort utvalg og rask levering!
- Monica N
2024-05-16
Flotte produkter og service!
- Yvette A
2024-05-16
Jeg var veldig fornøyd!
- Ralf D
2024-05-16
Pålitelig, frøene reiste godt til Finland.
- Anna N
2024-05-16
skulle ønske et bredere utvalg av økologiske frø generelt, men grønsaksfrø spesielt
- Trine D
2024-05-16
Leveringen av bestillingene fungerer utmerket og spiren av frøene er virkelig god.
- Taina M
2024-05-16
Jeg er en museumsgartner, og jeg setter pris på historien og herkomsten til mange frø
- Aaja P
2024-05-15
Veldig fornøyd med priser og rask frakt.
- Adib R
Are you in the right place?
Continue to impecta.no