Kan jeg dyrke melon?

Frukt som ofte får tittelen «solmoden» kan få oss nordboere til å miste motet. Kan jeg virkelig dyrke ting som trenger mye sol for å smake best – som melon for eksempel? Ja, det kan du, og det er veldig gøy. Du må bare tenke på å velge gode sorter for klimaet vårt og dyrke på rett sted.

Slik dyrker du melon

  1. Forkultiver frøene innendørs om våren.
  2. Plant de ut når lufta er varmet opp og det ikke er fare for frost.
  3. Plant i næringsrik jord i drivhus eller på et lunt sted utendørs.
  4. Plant utendørs, i dyrkekasser eller store potter.
  5. Høst melon når den lukter søtt og stilken sprekker i bunnen.

Blant melonene vi dyrker er det to grupper: sukkermeloner og vannmeloner. De tilhører alle agurkslekten, Cucurbitaceae, men tilhører to forskjellige slekter. Sukkermeloner, Cucumis melo, er inkludert i agurkslekten, Cucumis, mens vannmeloner, Citrullus lanatus, inngår i vannmelon-slekten, Citrullus. Blant meloner er det mange underarter, arter og varianter.

Meloner har blitt dyrket i tusenvis av år og er sannsynligvis hjemmehørende i de varmere delene av Asia, hvorfra de siden har spredt seg over hele verden. Funn av vannmelonfrø er gjort i Tutankhamons grav i Egypt og i Romerrikets kunst er meloner avbildet.


Søte sukkermeloner

Et kjennetegn ved sukkermeloner, Cucumis melo, er at frøene samles i et hulrom i midten av frukten. En annen er aromaen og smaken til den modne frukten som er søt og honningaktig. Sukkermelonene vi dyrker eller kjøper i fruktdisken er delt inn i tre hovedgrupper.

Cantaloupemeloner har vakre stripete mønstre, ofte grønne i bunnen. Fruktene er ganske små og runde og fruktkjøttet er lyst oransje eller lysegrønt.

Nettmeloner har, som navnet avslører, også nettmønstret, ofte noe grovt skal. Formen på frukten er kuleformet til oval og fruktkjøttet er guloransje. Nettmelonene inkluderer også galiameloner.

Honningmelon har et skinnende, glatt skall med fine langsgående hakk. Fruktkjøttet er lyst i nyanser av grønt eller gult og fruktens form er rund eller lett oval.

I tillegg til cantaloupe-, nett- og honningmeloner finnes det mange andre spennende arter og varianter. Mangomelon «Queen Anne’s Pocket Melon» er en deilig duftende kulturarvsvariant fra 1700-tallet. Fruktene er små, bare 50 gram, og gulstripete med en gylden-oransje farge. Agurkmelon «Carosello» er en eldre agurksort som ligner noe mellom agurk og melon. Den tilhører melonslekten. Fruktene er ovale, ca. 15 cm lange, først grønne, men blir gule når de er helt modne. Smaken er frisk og god og ligner mest på melon.


Saftige vannmeloner

Vannmelonene, Citrullus lanatus, har frøene spredt over hele kjøttet. I våre dager finnes det også mange frøfrie varianter. Skallet er grønt med mørkere grønne striper. Vannmelon har et saftig, veldig forfriskende fruktkjøtt som er klassisk rødt, men det finnes også gule varianter. Når vi dyrker vannmelon i vårt klima, kan vi ikke forvente å få like store frukter som de vi finner på reise sørover, men smaken kan være like søt og saftig.


Så og dyrk melon slik

For å ha tid til å vokse, produsere blomster og danne søte, saftige frukter i klimaet vårt, forkultiveres melonfrø innendørs om våren. Det nytter ikke å starte så tidlig på året. Frøene spirer raskt og frøplantene trekker seg unna i en svimlende hastighet. Siden det skal være skikkelig varmt ute før melonene plantes i ut, har du ingen glede av at dyrkingen innendørs vokser for tidlig.

Så melonfrøene i små potter med fuktet såjord og sett de varmt, rundt 25 grader, når frøene skal spire. Bruk gjerne en varmematte eller legg frøet på et gulv med gulvvarme. Dekk frøet med et ventilert plastlokk eller plastpose med hull i. Hold frøet fuktig. Når en frøplante dukker opp, settes pottene lyst og kjølig.

Når frøplantene har utviklet sine første karakterblader omplantes de i større potter med god plantejord. Før planting, må du venne plantene til uteoppholdet ved å stille ut pottene en stund hver dag. Vent med plantingen til det er stabil varme ute og ingen fare for frostnetter. Plant melonene i solrike drivhus eller på et lunt sted i potter, dyrkekasser eller friland. Dekk frøet med fiberduk i begynnelsen for å beholde varmen og beskytte de unge plantene mot kald vind.

Melon sluker næring. Grunngjødsle jorden der plantene skal vokse med kompost og gjødsel. I løpet av sesongen er det lurt å dekke melonene ved å strø et lag med gress, halm og annet organisk materiale på bakken.


Lag ditt eget gjødselvann til melonene

Brenneslevann: Legg noen håndfuller brennesle i en bøtte med vann. Dekk bøtta med en eller annen form for et lokk. La blandingen stå i et par dager. Rør rundt nå og da. Sil brenneslene og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir tefarget. Deretter kan du vanne plantene med blandingen.

Hønsegjødsel: Bland noen håndfuller hønsegjødsel i en bøtte med vann. Etter noen dager, sil væsken og fortynn med vann til den har fargen som te. Vann deretter plantene med blandingen.


Beskjær og tynn melonen

Det er morsomt å se melonene vokse – kraften til plantene er fantastisk. Når det har begynt å danne seg blomster, er det greit å beskjære vinstokkene for å redusere bladveksten slik at energien fra røttene i hovedsak går til å produsere søte og saftige meloner.

Gjør slik:

  1. Klipp av de første sideskuddene som har kommet ned på planten.
  2. Beskjær de andre sideskuddene ved å toppe dem etter tre blader. Hvis det er en blomst, vær forsiktig så du ikke skader den.
  3. Se gjennom vinstokkene fra tid til annen og beskjær nye sideskudd.

Når melonene har begynt å vokse, er det på tide å tynne de slik at det kun er to meloner igjen per plante. Det kan føles tøft, men i klimaet vårt må vi akseptere en liten, men knakende god høst. Det er så gøy å dyrke meloner så det løses som regel ved at du gjerne sår mange planter.


Hjelp til med pollineringen

Meloner trenger hjelp med pollinering. Dypp en børste i midten av en hannblomst og dypp den samme børsten i midten av en hunnblomst. Hunnblomstene kjennes igjen på at de har en liten knoll, som er begynnelsen på frukten, bak blomsten.


Når er en melon moden?

På sensommeren modnes melonene sakte og det er lett å bli utålmodig. Er det små gartnere i familien, kan de ha problemer med å holde fingrene unna. Du vet at melonen er moden når den lukter søtt og godt og når stilken sprekker og lett løsner i fruktbunnen. Da er det bare å nyte.

Når alle melonene er høstet kan du la toppene ligge på bakken og råtne til neste sesong.


Solmodne hjemmedyrkede meloner

Så for å svare på spørsmålet vi stilte i tittelen – Ja, det er fullt mulig å dyrke meloner på våre breddegrader. Du får ikke like stor avling som i varmere land og du må huske å dyrke på et lunt sted hvor solstrålene når så mange timer som mulig. Til gjengjeld får du planter med uforlignelig kraft og når det er på tide å høste kan du kanskje nyte litt ekstra av de søte fruktene fordi det føles luksuriøst eksotisk.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

Vakker i hvile

Hvorfor nøye seg med en fin blomstring når man også kan spre skjønnhet som knopp og frøstilling? Prydgulroten 'Dara' danner knopper i en luftig ball som vekker oppdagelseslysten. Under blomstringen svever det delikate stander i rosa, purpur og hvitt på høye, rette stilker. Utpå høsten lukker blomstene seg og danner frøstillinger som likner små fuglereder på pinner, og de blir dekorativt stående gjennom vinteren. 'Dara' spiller hele rollen sin over jorden der den er til fryd for øyet, til tross for slektskapet med den matnyttige gulroten. I blomsterbedet bidrar den utemte prydgulroten med en vill og lett følelse av at sommeren bør nytes i et makelig og sindig tempo.

Les mer
God, gammel delikatesse

I den gode kjøkkenhagejorden kan man dyrke mange slags smaksopplevelser. Noen av dem har lett for å sjarmere plantedyrkeren, mens for andre kan det være litt mer utfordrende å få en plass i hjertene våre. I middelalderen ble knollkjeksen ansett som en smaksopplevelse for de fornemme i Sverige. Den ble dyrket med stor omsorg på adelsgodsene til servering under gjestebud og på flotte gilder. I det forrige århundret gikk imidlertid denne okerfargede roten i glemmeboken i Sverige, og den har ennå ikke fått den oppstandelsen som denne gode, gamle delikatessen fortjener. Knollkjeksen har et sjarmerende vakkert, grasiøst og velduftende bladverk. Under bakken danner den lekre røtter sent på høsten som frister med en behagelig nøtteaktig og fyldig smak. Kok den lett, ha over smeltet smør og opplev smaken av historiske festmåltider. Kan gjerne høstsås i oktober–november.

Les mer
Sann hagelykke

Noen av blomstene ber oss pent om å stanse opp en liten stund og ta oss tiden til å oppdage hvor vakre de er. De ønsker å gjøre seg fortjent til plassen sin og gi deg noe tilbake som en takk for at de får være en del av hagen din. En av disse sjarmerende blomstene har fått navnet vanlig honningurt. På rette stilker samler det seg små, klokkeformede, lavendellilla blomster med ustyrlig utstikkende pollenbærere. Stilkene er kledd med fine hår som glimter i morgensolen når duggdråpene blir hengende igjen. Bladene dekker bakken og sender ugresset på flukt, mens røttene forgrener seg dypt og gjør jorden mer luftig. Nektaren i blomstene lokker til seg opprømte bier og sommerfugler, og til deg skjenker den vanlige honningurten sann hagelykke.

Les mer
Kokkens favoritt

Vanligvis er gulroten en kjent ambassadør for fargen oransje. Hvis man nevner gulroten, ser alle for seg en oransje rotfrukt. Hvis man beskriver noe som gulrotfarget, tenker man vanligvis på fargen oransje. I matlagingen bidrar gulroten med både god smak og dekorasjon på tallerkenen – en kjær klassiker på kjøkkenet. Men noen ganger kan man likevel tenke seg noe nytt, spennende og trendy. De er da sommergulroten 'Purple Dragon' kommer frem i rampelyset og blir kokkens favoritt. Innenfor det purpurrøde skallet skjuler det seg et gullfarget fruktkjøtt som går over i gult mot kjernen. Smaken byr på sødme, fyldighet og en nesten krydret opplevelse. 'Purple Dragon' er enkel å dyrke, gledelig å høste og delikat å spise.

Les mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.no